Ostudzić, pokroić w paski.Owoce pokroić w cząstki. Czosnek pokroić w grube plasterki. Sałatę, mięso,czosnek i owoce delikatnie wymieszać. Dresing 2łyżki oliwy, łyżka octu jabłkowego, łyżeczka musztardy francuskiej, łyżeczka miodu -Składniki dokładnie wymieszać. Polać sałatkę. Smacznego
kolorowotorcikowopomarańczową i cukier połączyć. Napełnić bakaliami połówki brzoskwiń. Umieścić owoce w naczyniu do zapiekania, polać winem. Piec w 180 stopniach około 15-20 minut. Do deseru polecam kieliszek wina francuskiego różowego półsłodkiego Celebro. Smacznego
kolorowotorcikowopulpecikami drobiowymi. Dla urozmaicenia dania, można polać sosem serowo-musztardowym. Sos serowo-musztardowy 1/2 serka topionego Lactima Blue Chees lub śmietankowego serka topionego innej firmy 1 łyżka musztardy francuskiej - z całych ziaren Całość podgrzać, połączyć składniki. Sosem serowo-musztardowym polać makaron, ułożyć kilka pulpetów drobiowych. Smacznego
kolorowotorcikowojedną z potraw pokazowych z "Kuchennych Rewolucji", po obejrzeniu jednej z powtórek. Efekt? Ciekawy, lekko słodki smak. Ostatnio bardzo lubię takie połączenia. Składniki: 6 plastrów karkówki 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy kremskiej cebula 2 łyżki miodu Wykonanie: Karkówkę umieścić w misce, dodać oba rodzaje musztardy i miód. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Zamarynowaną karkówkę przełożyć
Pasja Smakumoje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej
Pasja SmakuMamy'. PS. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo danie było fotografowane na szybko - goście czekali na jedzenie. Składniki: 1 kg pokrojonej w plastry karkówki (może być schab) 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej (np. Knorr) 2 opakowania zupy borowikowej Jak u Mamy (Winiary) 400 ml śmietany 18% Wykonanie: Śmietanę w miseczce wymieszać z zupami w proszku. Nie trzeba już jej doprawiać
Pasja Smakugłębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach. Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania
Pasja Smakuwiadomo - dziś jedziemy na zakupy, chociaż kilka propozycji z kuchni czeskiej będzie na pewno. A oto kilka przepisów wśród którym może znajdziecie coś dla siebie: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką Pieczone pierożki z wytrawnym farszem Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną Chińskie pierożki
Pasja Smakukażdego z nich zostały podpięte trzy przepisy. Właściwie mamy tu wszystko i jednocześnie nic. Autorki prezentują przepisy na śniadania, obiady, romantyczne kolacje, desery czy inspiracje z kuchni włoskiej i francuskiej. Niewielka ilość przepisów sprawia, że niektórzy może nic nie znajdą dla siebie wśród tych propozycji. Autorki dorzuciły od siebie także kilka rad odnośnie produktów, które nie znalazły się w prezentowanych
Pasja SmakuWersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól
Smaczne Zdrowedowolna sałata, np.lodowa, rukola, roszponka, itp. - 2 roladki kozie - 1-2 buraki (ugotowane, mogą być z zalewy) - sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy Dijon - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 2-3 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego - 6-12 łyżek oliwy z oliwek* - świeżo mielony pieprz - odrobina syropu z agawy (nie trzeba) Wszystkie składniki sosu dokładnie
Smaczne Zdrowelodowa - roszponka (2-3 garście) - ruccola (2-3 garście) - 2-4 pomidory (zależne od wielkości) - kawałek sera z niebieską pleśnią typu Lazur (ok.80-100g) Sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon - 1 ząbek czosnku - 2-3 łyżki octu balsamicznego - 6-12 łyżek oliwy z oliwek* - świeżo mielony pieprz * przy sosie stosuję zasadę: na każdą łyżkę octu
Smaczne Zdrowesobą część potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam inne moje mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light) Serniczki z jagodami w cieście francuskim Sernikowe tartaletki z żurawiną tartaletki z kremem kokosowym Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoich kuchennych podbojach. Wodzi prym w marynatach, vinegretach, jako dodatek do kanapek czy mięs. Czasem nawet na samo. Moja ulubiona to dijon, tradycyjna wyraźna, ostra. Zaraz za nią francuska z mnóstwem kolorowych ziaren gorczycy. Jednak ciągle dążyłam do tego, żeby wreszcie ukręcić swoją. Wziąć ziarna gorczycy i utłuc je w moździerzu. Ważny jest tu dobór składników i proporcje
Sajkofanka smakujaja - prażone ziarna słonecznika - ser lazur winegret: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka wody - pół cytryny - łyżeczka musztardy francuskiej - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz - łyżeczka miodu Kolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego
Sajkofanka smaku