francuskie - 6660 przepisów (strona:349/444)

Wykwintna sałatka z owocami 227

Ostudzić, pokroić w paski.Owoce pokroić w cząstki. Czosnek pokroić w grube plasterki. Sałatę, mięso,czosnek i owoce delikatnie wymieszać.   Dresing 2łyżki oliwy, łyżka octu jabłkowego,  łyżeczka musztardy francuskiej,  łyżeczka miodu    -Składniki dokładnie wymieszać. Polać sałatkę.       Smacznego

kolorowotorcikowo
Pieczone brzoskwinie w różowym winie 172

pomarańczową i cukier połączyć. Napełnić bakaliami połówki brzoskwiń. Umieścić owoce w naczyniu do zapiekania, polać winem. Piec w 180 stopniach około 15-20 minut. Do deseru polecam kieliszek wina francuskiego różowego półsłodkiego Celebro. Smacznego

kolorowotorcikowo
Drobiowe pulpeciki na makaronie podane 236

pulpecikami drobiowymi. Dla urozmaicenia dania, można polać sosem serowo-musztardowym. Sos serowo-musztardowy 1/2 serka topionego Lactima Blue Chees lub śmietankowego serka topionego innej firmy 1 łyżka musztardy francuskiej - z całych ziaren Całość podgrzać, połączyć składniki. Sosem serowo-musztardowym polać makaron, ułożyć kilka pulpetów drobiowych.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej 139

jedną z potraw pokazowych z "Kuchennych Rewolucji", po obejrzeniu jednej z powtórek. Efekt? Ciekawy, lekko słodki smak. Ostatnio bardzo lubię takie połączenia. Składniki: 6 plastrów karkówki 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy kremskiej cebula 2 łyżki miodu Wykonanie: Karkówkę umieścić w misce, dodać oba rodzaje musztardy i miód. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Zamarynowaną karkówkę przełożyć

Pasja Smaku
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 161

moje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej

Pasja Smaku
Karkówka pod pierzynką 247

Mamy'. PS. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo danie było fotografowane na szybko - goście czekali na jedzenie. Składniki: 1 kg pokrojonej w plastry karkówki (może być schab) 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej (np. Knorr) 2 opakowania zupy borowikowej Jak u Mamy (Winiary) 400 ml śmietany 18% Wykonanie: Śmietanę w miseczce wymieszać z zupami w proszku. Nie trzeba już jej doprawiać

Pasja Smaku
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 157

głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach.  Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania

Pasja Smaku
Menu sylwestrowe - propozycje 292

wiadomo - dziś jedziemy na zakupy, chociaż kilka propozycji z kuchni czeskiej będzie na pewno.  A oto kilka przepisów wśród którym może znajdziecie coś dla siebie: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką Pieczone pierożki z wytrawnym farszem  Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem   Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną   Chińskie pierożki

Pasja Smaku
Szczypta smaku A. Ziemnicka-Łaska, O. Kwiecińska - recenzja 137

każdego z nich zostały podpięte trzy przepisy. Właściwie mamy tu wszystko i jednocześnie nic. Autorki prezentują przepisy na śniadania, obiady, romantyczne kolacje, desery czy inspiracje z kuchni włoskiej i francuskiej. Niewielka ilość przepisów sprawia, że niektórzy może nic nie znajdą dla siebie wśród tych propozycji. Autorki dorzuciły od siebie także kilka rad odnośnie produktów, które nie znalazły się w prezentowanych

Pasja Smaku
QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI 200

Wersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SERKIEM KOZIM I BURACZKAMI 181

dowolna sałata, np.lodowa, rukola, roszponka, itp. - 2 roladki kozie - 1-2 buraki (ugotowane, mogą być z zalewy) - sos do sałaty:   - 1 łyżeczka musztardy Dijon   - 1 łyżeczka musztardy francuskiej   - 2-3 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego   - 6-12 łyżek oliwy z oliwek*   - świeżo mielony pieprz   - odrobina syropu z agawy (nie trzeba) Wszystkie składniki sosu dokładnie

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM I POMIDORAMI 199

lodowa - roszponka (2-3 garście) - ruccola (2-3 garście) - 2-4 pomidory (zależne od wielkości) - kawałek sera z niebieską pleśnią typu Lazur (ok.80-100g) Sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon - 1 ząbek czosnku - 2-3 łyżki octu balsamicznego - 6-12 łyżek oliwy z oliwek* - świeżo mielony pieprz * przy sosie stosuję zasadę: na każdą łyżkę octu

Smaczne Zdrowe
Mini serniczki miętowe 239

sobą część potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam inne moje mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light) Serniczki z jagodami w cieście francuskim Sernikowe tartaletki z żurawiną tartaletki z kremem kokosowym Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Staropolska musztarda. Moja pierwsza! 174

moich kuchennych podbojach. Wodzi prym w marynatach, vinegretach, jako dodatek do kanapek czy mięs.  Czasem nawet na samo. Moja ulubiona to dijon, tradycyjna wyraźna, ostra. Zaraz za nią francuska z mnóstwem kolorowych ziaren gorczycy.  Jednak ciągle dążyłam do tego, żeby wreszcie ukręcić swoją. Wziąć ziarna gorczycy i utłuc je w moździerzu. Ważny jest tu dobór składników i proporcje

Sajkofanka smaku
"Lazurem" obsypana... 174

jaja  - prażone ziarna słonecznika - ser lazur  winegret: -  1 łyżka oliwy z oliwek -  1 łyżka octu winnego -  1 łyżka wody - pół cytryny - łyżeczka musztardy francuskiej - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz - łyżeczka miodu Kolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego

Sajkofanka smaku