francuskie - 6660 przepisów (strona:348/444)

Pieczona szynka z rozmarynem w marynacie miodowo- musztardowej 184

Dzisiejsza propozycja to przede wszystkim danie dla wszystkich chłopców i mężczyzn ;-) Szynka jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, szczerze polecam! Marynata do mięsa: - 2 łyżki musztardy francuskiej - 2 łyżki miodu - przyprawa Musztardowa- KOTANYI - 4 gałązki świeżego rozmarynu - sól zmiękczająca do mięsa Mięso: - 1,5 kg szynki z tłuszczem Mięso od strony gdzie jest tłuszcz, nacinamy w kratownicę, nacieramy marynatą

SMYKWKUCHNI
Paszteciki drożdżowe z mięsem 512

ugotowana 1/2 kurczaka - 1 marchewka ugotowana - 2 jaja - sól i pieprz Składniki za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.   Smacznego! Polecam też kapuśniaczki w cieście francuskim. Przepis znajdziecie tu -  KLIK Pozdrawiam cieplutko! ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI

SMYKWKUCHNI
Wały Chrobrego , Odra od strony wody i Restauracja Ładoga 176

oleju z marynowanymi grzybkami--pyszny. Nawet dzieci które nigdy w życiu śledzia nie próbowały zjadły ze smakiem. -zięć zamówił boeuf strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały ,, carewicza,, - czyli po prostu frytki i kawałki kurczaka z grilla -córka zamówiła wareniki ( z serem i ziemniakami

Buniabaje w kuchni
Pesto z rukoli i suszonych pomidorów 159

sałatek. Swój zbiór wykorzytałam do zrobienia pesto. Podobne pesto robiłam już w małych ilościach przygotowując  makaron z pesto  czy  łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim . Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których wykorzystam to pesto. składniki: 100 g rukoli 10-12 suszonych pomidorów z oleju 4-5 ząbków czosnku

Monia miesza i gotuje
Papryka. Obiad. Leczo węgierskie według Pyzy 1712

najlepszy :D Do leczo nie trzeba skomplikowanych składników a robi się je dość szybko. Tak jak Węgrzy używam do tego dania smalcu. Oliwę zostawmy do warzywnego ragout na modłę francuską. Nie dodaję też cukinii czy innych warzyw poza papryką, cebulą i pomidorami bo to już będą według mnie zupełnie inne potrawy. Dobre, smakowite, ale inne. Przeważnie robię leczo z białej

Smaczna Pyza
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 246

bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek, koperku

Symfonia Smaków
Dlaczego jeszcze, warto polubić jesień? 138

być szybka, więc używam tego niepoprawnego dodatku ;)) 10 ziarenek pieprzu (tak, tak zupa powinna być pieprzna) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Świeża szałwia W imię zasady kuchni francuskiej – masła nigdy za wiele, do garnka wrzucamy ¼ kostki masła. Gdy masełko się rozpuści dorzucamy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone

Brzuszki Łakomczuszki
Imprezowe przekąski 3117

wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka linków do przekąsek, które znalazły się na stole: koreczki faszerowane pomidorki dip z ciecierzycy z ciastem francuskim

Brzuszki Łakomczuszki
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 176

wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka linków do przekąsek, które znalazły się na stole: koreczki faszerowane pomidorki dip z ciecierzycy z ciastem francuskim

Brzuszki Łakomczuszki
Soczysta grillowana karkówka 169

dobrze wypieczone. Bardzo lubię w marynacie połączenie smaków ostrych i słodkich i takie właśnie połączenie przygotowałam tym razem. Składniki: 700 g karkówki PQS 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy chrzanowej 3 - 4 łyżki oleju sól pieprz młotkowany 3 - 4 ząbki czosnku po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii Wykonanie: Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić

Sto kolorów kuchni
Kanapki z wołowiną 267

kromek chleba wiejskiego na naturalnym zakwasie pół awokado pokrojonego w cienkie plasterki 2 garście rukoli 2 czubate stołowe łyżki chrzanu białego 3-4 łyżeczki wasabi musztarda np. rosyjska albo francuska kilka plastrów sera lazur WYKONANIE Dokładnie mieszamy chrzan biały z wasabi. Kromki chleba kroimy na pół. Połowę przekrojonych kromek smarujemy wasabi z białym chrzanem (kromki na górę kanapki), połowę musztardą

OstryKęs
Sałatka z wędzonym łososiem i grzankami 167

tego jajko i grzanki. Wakacyjna kolacja idealna. Składniki: 100 g wędzonego łososia Spora garść rukoli Garść liści sałaty 2 kromki chleba razowego 2 jajka 1 pomidor 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 – 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w ósemki. Umyte i osuszone sałaty porwać na kawałki. Pomidora

Sto kolorów kuchni
Sałatka hawajska 560

czasu zjeść trochę zieleniny. Składniki: mix sałat – 1 opakowanie (codziennie niskie ceny:) ½  puszki ananasa w zalewie 200 gram piersi z kurczaka pomidorki koktajlowe – 20 szt. 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sok z cytryny przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy. Ananasa kroimy w kostkę, pomidorki

Gotuj z Misiem
BRZOSKWINIOWA MELBA (+lody waniliowe) - NELLIE MELBA 241

wstępne menu. Jako osoba, która zdecydowania przedkłada pieczenie nad gotowanie, przygotowałam same desery i ciasta. Nie każdy z przepisów jest łatwo dostępny. Kilku nie ma wcale (przeszukałam polski, angielski, francuski, niemiecki i rosyjski internet). Nie będę się poddawać i zrobię sobie wycieczkę do miejskiej biblioteki. Na moje szczęście w Liverpoolu jest ogromny księgozbiór. Poszukując przepisu, który miałby ciekawą historię powstania

Przepisy Aleksandry
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 183

oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki, który miał wskazywać, iż znajdują się w niej przepisy tylko na tanie

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania