pozytywna :] JAJKA Z PASTĄ SURIMI. /przepis własny/ na nadzianie 10 jajek 10 jajek 250 g paluszków surimi 2 łyżki posiekanego koperku 4-5 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej ew. sól i pieprz do smaku Jajka gotuję na twardo. ( JAK GOTOWAĆ? ) Studzę, następnie obieram, przekrawam na pół i wyciągam żółtko. Odstawiam. Paluszki surimi kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam
W kuchni Karmel-itkimakaronu 200 gr zgrilowanego lub ugotowanego kurczaka 150 gr pomidorków koktailowych pół czerwonej cebuli świeża bazylia Dip 3 łyżki majonezu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej Wykonanie: Ugotować makaron. Pokroić na mniejsze cząstki kurczaka. Cebulę pokroić wpiórka. Kroimy w pół pomidorki koktailowe. Dodać bazylii. Sos: Majonez, musztardę I miód - wymieszać do połączenia. Dodajemy
Smaki EdytyClafoutis to tradycyjny francuski deser z owocami, wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji. Z historii tyle:) Deser bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Szoku doznałam tylko w chwili miksowania - konsystencja ciasta przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie
Blondynka Gotujeprzełamałam się. Wystarczyło podarować Blondynce dużą tabliczkę dobrej jakości czekolady, jaki był efekt? Możecie ocenić sami patrząc na zdjęcia. Ten tu przepis Mousse au Chocolat jest oryginalną francuską recepturą. Na koniec napiszę tylko, że to wcale nie było trudne:) A to tabliczka czekolady, o której napisałam wyżej. To przez nią wszystko się zaczęło:) Składniki na 3 pucharki
Blondynka Gotujeardzo dobry chleb o miękkim, ale i zwartym, lekko wilgotnym miąższu (nie kruszy się). W smaku jest naprawdę orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam
coolinarnastrefa.blogspot.compotrzeba do jej wykonania: Składniki 1 sałata lodowa 300 g pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny ) przyprawa do kurczaka olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę . Dodajemy przyprawę do kurczaka
Słodkości i nie tylkoporadzę, że bardzo lubię kiełbaski w cieście francuskim ? Obiecuję sobie, że w końcu zrobię takie ciasto sama, ale na razie lenistwo wygrywa i kupuję gotowe. To takie wygodne mieć opakowanie w lodówce i móc szybko zrobić coś pysznego. Znalazł się jeszcze, chyba już ostatni, słoiczek pasteryzowanych, duszonych , jesiennych podgrzybków więc przypomniałam sobie leśne szaleństwa ubiegłego roku. Ciężko nawet całość nazwać
Smaczna PyzaBudyń waniliowy i słodkie czereśnie - takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu. W ciastkach francuskich sprawdziło się bardzo dobrze więc podobny nadzienie przygotowałam do ciasta drożdżowego. To był strzał w dziesiątkę. Drożdżówki wyszły przepyszne - dużo farszu w stosunku do ilości ciasta więc nie były to suche buły jakich nie lubimy tylko wilgotne, wspaniałe słodkie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest obłożenie czyli cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę
Smaczna PyzaDzisiaj zapraszam na jambalaya. Jest to potrawa z ryżu, mające korzenie w hiszpańskiej paella, kuchni francuskiej I wpływach afrykańsko- hinduskich. Jest przepyszna- a córka powiedziała że zapach kojarzy jej sie z .....leczo :) Polecam Zaczynamy: Składniki: 2 łyżki oleju 2 cebule 1 zielona paprika 2 zielone łodygo selera 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki 500 gr filetów z kurczaka
Smaki Edytyprzyprawa gyros 1 szt sos sałatkowy francuski Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Odstawiamy do przestudzenia. Ser camembert w całości bądź pokrojony na mniejsze porcje panierujemy w jajku, bułce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś kontynuacja cyklu: Amelka gotuje a w niej kolejna super szybka propozycja na ciepłą przekąskę lub kolację.
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanaszego domu - zaobserwowali, że w ostatnim czasie z niekłamaną przyjemnością testuję wina marki Celebro , dzięki nawiązanej współpracy z "wydawcą" tej serii ;) Dziś prezentuję kolejny, kulinarny eksperyment z wykorzystaniem białego, francuskiego Celebro o pięknej, złocistej barwie i delikatnym, cytrusowym aromacie. Myślę, że smakoszom lekkich acz wytrawnych smaków przypadnie do gustu:) Winny kurczak i uduszone warzywa Składniki: 1 filet z kurczaka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieczarką Deska serów Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała