francuskie - 6660 przepisów (strona:314/444)

Pizza wiejska na gotowym cieście Pudliszkowskim 137

Generalnie z gotowych ciast używam tylko francuskiego, ciasto na pizzę otrzymałam od sąsiadki, wykorzystałam i powiem stanowczo, że wolę swoje. Nie żeby gotowe było beznadziejne bo pizza wyszła bardzo smaczna, nie powinnam więc się czepiać, jednak przywykłam do swojskiego i trudno jest je zastąpić... Składniki gotowe ciasto na pizzę 0,5 słoiczka koncentratu 3 kawałki kiełbasy pieczarki (w moim przypadku

Kuchenne aromaty
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 108

moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i białym pieprzem. Do tego solidna porcja francuskiego koziego sera, świeżego tymianku i prażonych migdałów. I nagle okazuje się, że zwykła pizza nabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi nie może się

Food Square
Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną 131

przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru.  W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską. Za to w tym roku postanowiłam zwrócić się nieco ku orientalnym klimatom i sięgnąć po bardzo interesujące połączenie rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
PIĄTECZEK!!!HAMBURGER Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ 175

OSÓB : -600 gram mielonej wołowiny (u mnie goleń, lubię tłusto) -4 bułki -80 gram sera roquefort -duża czerwona cebula -3 łyżki oliwy z oliwek -łyżka syropu klonowego -łyżka musztardy francuskiej -ogórek kiszony -duży jędrny pomidor -4 ząbki czosnku -4 plastry boczku -butelka czerwonego wina (do cebuli 50 ml, resztę wypij z okazji piątku) -kilka liści sałaty -sól -pieprz OBIERZ CEBULĘ

Kuchnia bezglutenowa Loli
Beef Wellington 82

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Przyznaję się, to nie ja zrobiłam to danie. Gotuję codziennie od dwudziestu lat i od czasu do czasu w weekend, …

My Blueberry Corner
Piersi kacze sous-vide 122

Blueberry Corner by "jagodzianka" Sous-vide (po francusku – w próżni ) to metoda przygotowywania mięs, owoców i warzyw. Polega na próżniowym zapakowaniu potrawy w … Przeczytaj cały artykuł Post Piersi kacze sous-vide pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Tarte tatin z czerwoną cebulą 101

Odkrywam kuchnię francuską Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg czerwonej cebuli 50 ml czerwonego octu winnego 50 gram masła roślinnego 50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego sól, pieprz, tymianek na ciasto: 220 gram mąki pszennej 100 g masła roślinnego 3 łyżki wody szczypta soli i łyżeczka tymianku Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte

greenscarf
Czekoladowe praliny jaglane, Łańcut 150

wieku) i parkiem. Muzeum-Zamek można zwiedzać  codziennie  (szczególnie podobały mi się sala z elementami orientalnymi, łazienki i teatr pałacowy) . Oprócz polskiej, dostępne są 3 wersje językowe: francuska, angielska i niemiecka. W muzeum, zamku oraz na terenie powozowni obowiązuje zakaz robienia zdjęć.  W skład kompleksu wchodzą: zamek i muzeum, oranżeria, glorietta, zamek romantyczny, ujeżdżalnia, park, stajnie

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem 178

kukurydzy 200 g brokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko

Powiedz dietom nie
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 104

opisywała, tylko do pieczenia zachęcała. Składniki: 50 g tartych migdałów Back Mit, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 50 g sezamu Kresto,   szczypta mielonego cynamonu, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g). syrop z agawy.   Przygotowanie: Migdały, słonecznik, sezam mieszamy z szczyptą cynamonu. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta (w kształcie

Moniki Smakołyki
Zielony groszek, bób, chilli... Pierogi! 129

przepis na ciasto na pierogi. Odkąd skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu  Renaty  przepadłam. Najlepsze ciasto pierogowe. Mięciutkie, pyszne i  zupełnie bezproblemowe. Receptura z "Kuchni polsko - francuskiej" Antoniego Teslara. Składniki:  500 g mąki pszennej, ok. 1/4 litra wody, 50 g miękkiego masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżeczka soli Mąkę wysypujemy na stolnicę dodając miękkie masło

Plate of Joy
Tarta z cukinią 119

jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad. Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 1 średnia zielona cukinia, 1/2 średniej żółtej cukinii, 6 łyżek ricotty, 2 łyżki śmietany 18%, 1 małe jajko, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, garść tartej mozzarelli, garść startego parmezanu

Plate of Joy
Tarta tatin z pomidorkami 112

Ostatnio robiłam brukselkową tarte tatin z przepisu od Yotama, który znalazłam u  Moniki . Przepis czeka na dodanie w kolejce - wprowadziłam tam małe zmiany, ale o

Plate of Joy
Waniliowe tosty francuskie 108

uwielbiają.Sprawdzają się doskonale na śniadanko na szybko,gdy w domu brak świeżego pieczywa,gdyż najlepsze są właśnie z wczorajszego. Składniki: Każde pieczywo się nadaje ( u mnie bagietka francuska-oczywiście wczorajsza) 2 jaja cukier waniliowy (najlepiej domowy,przepis znajdziecie tu ), ewentualnie kupny wanilinowy,lub z dodatkiem wanilii (Dr Oetker ma takiw  swojej ofercie) odrobina oliwy z olwek 1 łyżka

Wielki apetyt
Barracuda w Gdyni 98

podbił moje serce- genialne połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny sernik

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania