francuskie - 6660 przepisów (strona:307/444)

Parfait z kokosowo-orzechową granolą i owocami 323

kulinarnych, znajdziecie w zakładce Must haves na lato . A co zjeść na takie leniwe, późne śniadanie? Na przykład parfait z owocami i granolą. Granolą homemade, oczywiście. PS Parfait to francuski deser z mrożonego kremu, choć głównie z inicjatywy mieszkańców Ameryki Północnej podawany jest w wersji na maksa uproszczonej, jogurtowej. Parfait z granolą kokosowo-orzechową i owocami 150g gęstego jogurtu greckiego

wcinaj to
Domowe haburgery 359

łyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki   Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier

Czerwona Porzeczka
"Cordon Bleu" z kurczaka - najsmaczniejszy kotlet 8976

temat pochodzenia istnieje wiele teorii, żadna nie jest potwierdzona. Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania  przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa natomiast pochodzi od elitarnej francuskiej szkoły gastronomiczej Cordon Bleu (Błękitna wstążka), tytuł ten przyznawany jest we Francji mistrzom kulinarnym. Uwielbiany i bardzo popularny w Niemczech, Szwajcarii i Francji. Pyszny, prosty i wykwintny. Składniki: 4 filety

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Francuskie makaroniki cytrynowe 118

sylwestra podjąłem drugie podejście do francuskich makaroników z małą modyfikacją smakową. Stwierdziłem, że zamiast smaku czekoladowego spróbuję zrobić cytrynowy ale na tym samym przepisie co poprzednio . Chciałem też zobaczyć czy robiąc podobnie ciasto zachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty

Kuchenne Wariacje
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 151

śmietana, ocet winny, majonez kielecki, sól i pieprz dip z zielonym pieprzem: zielony marynowany pieprz z puszki, majonez, sól dip: miód, musztarda sarepska, woda, olej, sok z limonki, musztarda francuska Dipy oprócz tego że były w różnych kolorach to jeszcze każdy miał inny niepowtarzalny smak. Pan Maciej mówił nam który dip do jakiego mięsa pasuje ale już po kilku straciłam

Kuchenne Wariacje
Tarta migdałowa z porzeczkami 104

Tarta to bardzo popularne ciasto w kuchni francuskiej składające się z kruchego ciasta i nadzienia. Piecze się je w specjalnej ząbkowanej formie na trzy sposoby : - ciasto pieczone razem z nadzieniem owocowym - upieczony spód napełnia się owocami i np.bitą śmietaną - spód podpieka się wcześniej ( z rozłożonymi ziarnami grochu, aby ciasto nie wyrosło) i dopiero pod koniec pieczenia nakłada nadzienie

Wiem co jem
Seler naciowy 148

trafił za sprawą królowej Bony. Rośnie dziko na wybrzeżach morskich Europy i Azji. Uprawiany w ogrodach klimatu umiarkowanego jest mniej aromatyczny od tego dziko rosnącego. Bardzo popularny w kuchni francuskiej i włoskiej. Część jadalną stanowią ogonki liściowe, które są grube, mięsiste i aromatyczne.Ma między innymi właściwości odchudzające. Podobno większość amerykańskich aktorek popija sok z selera naciowego dla zachowania znakomitego wyglądu

Wiem co jem
Czekoladowa tarta z gruszkami 115

Uchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat. Gruszki muszą być twarde aby w czasie gotowania nie rozpadły się. Wiem, że o tej porze roku może być z tym już pewien problem. Gdyby nie udało się nam takich

Wiem co jem
Zupa gulaszowa 75

może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Magdalenki pomarańczowe 135

małe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki. Jak pisze stało się z nim coś niezwykłego gdy łyk

Wiem co jem
Sałatka z serem Camembert, rukolą i świeżymi figami 102

zobaczyłam list z informacją o wygranej. Organizatorom należą się też dodatkowe pochwały za wyjątkowo szybkie ogłoszenie wyników pomimo bardzo wielu zgłoszonych przepisów. Nagrodą w konkursie jest roczna dostawa francuskich serów. Czeka nas więc przez najbliższy rok prawdziwa uczta serowa. A oto i przepis konkursowy." Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z roszponki, pieczonych buraków i sera 135

piątek kurier dostarczył mi świeżą porcję francuskich serów. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend na różne sposoby, wykorzystując w pierwszej kolejności te najbardziej „aromatyczne”. Trzymam je w lodówce, która stoi w piwnicy. Gdy tylko wchodzę na schody prowadzące do niej już je czuję, a dzielą mnie od nich dwie pary zamkniętych drzwi. Mnie osobiście to nie przeszkadza, ale wysłać chłopców

Wiem co jem
Rillettes z gęsi 154

wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień

Wiem co jem
Sałatka truskawkowa z niebieskim serem pleśniowym i dressingiem na bazie oleju rzepakowego 122

obowiązkowo zrobić przynajmniej raz. Zajadałam ją dzisiaj na obiad i na kolację. I na tym nie koniec. Bo i własnych truskawek mam pełne łubianki i właśnie dostałam porządny kawałek francuskiego sera z niebieską pleśnią o lekko orzechowym smaku. Czytaj więcej

Wiem co jem
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 141

się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego lub mrożonego. Bardziej ambitni mogą zrobić ciasto sami. Farsz można przygotować dzień wcześniej. Czytaj więcej

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania