francuskie - 6660 przepisów (strona:300/444)

Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 434

wybrałam.   Ile rejonów, ile grup etnicznych, tyle obostrzeń na temat tego co do gumbo wrzuci można, a czego kategorycznie nie. Gumbo kreolskie, nowoorleańskie, zagęszczane jest bardzo ciemną francuską zasmażką. Zrobimy ją. Ale najpierw…   Umyjcie i pokrójcie drobno papryki, szczypior, 7 gałązek selera naciowego, jedną cebulę, czosnek. Odstawcie w misce. Naszykujcie sobie mieszankę przypraw, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Odsypcie

Karo in the Kitchen
Rustykalna tarta rabarbarowo-truskawkowa. Galette aux fruits rouges 124

Galette to bardzo proste ciasto. Przygotujecie je ze wszystkimi sezonowymi owocami. Piękne w swojej prostocie, podkreśla smak i fakturę owoców. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a

Karo in the Kitchen
Letnia sałatka ziemniaczana 151

cebule (200g) np. 1 czerwona i 2 szalotki 7 łyżek oleju lub neutralnej oliwy z oliwek 4 łyżki octu z białego wina 1 łyżka (z czubem) musztardy francuskiej, o całych ziarnach gorczycy sól pieprz

Karo in the Kitchen
Klasyczny creme brulee 110

Słodki, rozpływający się w ustach. Waniliowo-jajeczny krem zapieczony pod chrupiącą skorupką. Czy można prościej? Tym razem nie będzie żadnego historycznego wprowadzenia do deseru. Z prostego

Karo in the Kitchen
Liebster Blog Award 109

moje odpowiedzi, mam nadzieję że Ola będzie usatysfakcjonowana   1. Gdybyś mógł mieszkać w dowolnym miejscu na świecie, byłoby to…? Australijskie Sydney, nowozelandzkie Hobart, włoska Toskania lub francuska Prowansja. Bliskość natury, ludzie z pasją – również z tą do gotowania. Idealna dla meteopaty pogoda i piękne krajobrazy. Wszystko w zasięgu ręki/roweru/auta. Szacunek do jedzenia (Australijczycy przenieśli nawet termin krajowego

Karo in the Kitchen
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 347

okazał się moment, w którym moje biszkoptowe wykształcenie dostało w łeb po wnikliwym przestudiowaniu przepisu na biszkopt genueński wg Michela Roux.   Kim jest pan Roux? To kucharz-cukiernik francuskiego pochodzenia, od lat pracujący i mieszkający w Wielkiej Brytanii. Razem ze swoim bratem założyli pierwszą poza terytorium Francji restaurację, która otrzymała zaszczytne trzy gwiazdki i utrzymywała ten najwyższy restauracyjny standard

Karo in the Kitchen
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 193

cupcakes, popcakes og andre søde kager  Mii Öhrn, choć same makaroniki przygotowałam tradycyjnie, na bezie włoskiej. Moim zdaniem są dużo łatwiejsze, ale to oczywiście sprawa indywidualna. Po francusku czy włosku, polecam Wam je ogromnie. Są pyszne i niesamowicie efektowne - czy ktoś mógłby się im oprzeć...? Makaroniki limonkowo-miętowe Składniki: (na 20 złożonych makaroników) 125 g mielonych migdałów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielony kuskus z bazylią 137

woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska) 2 dojrzałe pomidory sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła

Kulinarne przygody Gatity
Makaron w sosie jogurtowym z pieczonym łososiem 213

sycące a zarazem szybkie do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem łososia - to zachęcam do przygotowania tarty z łososiem i pomidorkami koktajlowymi lub łososia w cieście francuskim .  Składniki na 2-3 porcje: 400 g świeżego łososia 1 duży jogurt naturalny (400 g) szczypiorek sól, pieprz 1/2 limonki (ewent.cytryny) Filet z łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz

Ugotować
Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową 139

Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2-3 osób Składniki:  1 pęczek żółtych buraczków 3 spore garści rukoli 300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej 50 g sera feta oliwa z oliwek EV krem balsamiczny  sól morska lub różowa himalajska świeżo zmielony kolorowy pieprz   Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 279

limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Ziele angielskie oraz owoce kolendry rozbijamy/miażdżymy dość dokładnie

Kulinarna Pokusa
Polędwiczka w musztardzie 131

wieprzowa w sosie śmietanowo-maślanym z pieczarkami ), teraz przyszedł czas na drugi. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE Składniki: - 1 polędwiczki wieprzowe - 1 łyżka musztardy francuskiej - 1 łyżka musztardy meksykańskiej - 1 łyżka musztardy sarepskiej - olej Przygotowanie: Musztardy mieszamy razem, nacieramy polędwiczki, pozostawiamy do marynowania na około 1 godzinę. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i pieczemy

Życie zamknięte w smaku
Recenzja: "Złota kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej, czyli jak dałam się skusić "opakowaniu" 132

szczypiorkiem tudzież z lubczykiem. A może brzmiało to wszystko dla autorki zbyt prosto? Zawsze to lepiej rzucić roquefortem niż cebulą. Brzmi przecież bardziej dystyngowanie. Wydawca zadowolony, a i po francusku pogruchać przy gościach na kolacji można.         Kuchnia polska według Elżbiety Adamskiej to także mozzarela, feta, fondue, gazpacho, krem z awokado, ravioli, rosyjska okroszka, beszamel, sałatka

Życie zamknięte w smaku
Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazurowaną miodem 156

zawsze. Przyjemne ciepło wypełniało mnie całą. I nie chodzi wyłącznie o żołądek. Rozradowane serduszko kreowało obraz otoczenia z jadalni w nadwiślańskiej wsi w salę jadalną w jednej z bogatych, francuskich lub angielskich, posiadłości. Kryształy żyrandolu mieniły się słonecznym blaskiem, dębowe i marmurowe podłogi lśniły majestatycznie. Z każdą łyżką opierającą się na wilgotnych wargach, z każdym łykiem przekraczającym zębową tamę, klarowała

Życie zamknięte w smaku
Francuska zapiekanka ziemniaczano – serowa 137

Chyba każdy lubi zapiekanki a jak wiadomo zapiekanki mogą być różne. Dzisiaj przedstawiam francuską zapiekankę ziemniaczano – serową, po prostu pycha. A podana z sałatą to już poezja. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości 250 gram sera ( może być mieszanka: gouda, morski, tylżycki ) 4 ząbki czosnku Odrobina masła 1 szklanka mleka Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Tłuszcz do wysmarowania naczynia

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania