dzisiaj serwuję na obiad placek wytrawny na jogurcie, obłożony tartym serem, pomidorami, boczkiem, cebulą i kiełbasą. To danie jest swojską alternatywą dla włoskiej pizzy , czy francuskiej tarty . Placek jest inny, ale bardzo smaczny, sycący, zaspokoi głód największego głodomora. Przepis na Wytrawny placek z kiełbasą i serem: składniki dla 2 osób na małą okrągłą formę ok. 20 cm: 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić w domu, wyszło nie tylko taniej ale w smaku identycznie. Nie sądziłam, że jego przygotowanie jest takie proste. Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić. Ja zrobiłam z czterech dość długich papryczek i nie dawałam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodatek do gulaszu spisują się doskonale. Składniki na 12-13 słoiczków: 2 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli łyżka musztardy francuskiej łagodnej 2 łyżki musztardy chrzanowej liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty główka czosnku Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski. Wodę wymieszać z cukrem, solą, musztardami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Lekko solimy. Dno naczynia do zapiekania
Smaki EwyCzęstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych herbatników
Kuchnia w czekoladziepomidory pół cebuli 100 g sera feta 2 łyżki usiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu pomarańczowego lub cytrynowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy (może być francuska) 1 łyżka miodu Ciecierzycą osączyć z zalewy, dodać pokrojone w ósemki pomidory, cebulę pokroić w piórko, dodać ser pokrojony w kostkę. Składniki sosu włożyć do słoiczka i mocno wstrząsnąć. Sałatę
Gotowanie jest łatweSKŁADNIKI: - 0,5 kg czerwonej cebuli posiekanej w piórka - 2 łyżeczki brązowego cukru - łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku - 2 łyżeczki musztardy francuskiej NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WSYP CUKIER , po kilu sekundach dodaj posiekaną cebulę, powinna zacząć puszczać soki. Jeśli jest bardzo sucha dodaj odrobinę wody, duś na bardzo małym ogniu. PO KILKUNASTU MINUTACH dodaj oliwę, sól, pieprz
Kuchnia bezglutenowa Lolitygodniu postanowiliśmy ponownie wziąć udział w wydarzeniu Ciasto na niedzielę. Naszym zadaniem było upieczenie szarotki . My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika - francuską szarlotkę, ( tarte ) jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła 7 łyżek wody szczypta soli Wierzch 8 jabłek 1/2 cytryna 100 g cukru
cookplktóre również mają intensywny aromat, ale jakże bardziej przyjazny smak dla polskiego podniebienia. Pierwsza zmiana pociągnęła za sobą kolejne odstępstwa i z planowanej prowansalskiej wyszła raczej alpejska, choć z francuskimi dodatkami. Składniki : 300 g mąki chlebowej ok. 2 dag świeżych drożdży ok. 200 ml ciepłej wody ćwierć łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 300 g grzybów obgotowanych w słonej wodzie kopiasta
Weekendy w domu i ogrodzieKrem z cukinii / Cream of zucchini 3. Krem z pieczonej papryki / Cream of roasted red bell pepper 4. Syryjska zupa soczewicowo-imbirowa / Syrian lentil and ginger soup 5. Francuska zupa cebulowa / French onion soup 6. Krem z warzyw korzeniowych / Cream of root vegetables 7. Meksykańska zupa fasolowa / Mexican bean soup 8. Wegańska zupa pieczarkowa mojej mamy
Qlinarnie i Qlinarniekurczaka pokrojona w kostkę 20 - 25 dkg makaronu (świderki, kokardki, muszelki, itp) 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę 2 łyżki kaparów 2 łyżki rodzynek 1 łyżka musztardy francuskiej otarta skórka i sok z 1 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej kolendry lub 1/4 łyżki suszonej sól, pieprz starty parmezan (opcjonalnie) W misce wymieszać czosnek, kapary, rodzynki
Codzienne Gotowaniedodatek do mięs lub jako samodzielne danie. paczka mieszanych warzyw liściastych (szpinak, rukola, rukwia wodna) mała pomarańcza marchewka 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu balsamicznego pół łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz Przgotować sos: w miseczce wymieszać miód, ocet, musztardę i odrobinę soku z pomarańczy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa umyć, osuszyć, przebrać, ja odrywam ogonki i łodyżki
Codzienne Gotowaniekażdej strony (w zależności od tego czy chcemy stek krwisty czy dobrze wypieczony czas należy odpowienio zmodyfikować). Dodatkiem do mięsa jest sos musztardowy 1 cebula 1 łyżka musztardy francuskiej pół szklanki wina Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje. Podawać z sałatką, np. ze świeżego szpinaku z marchewką i pestkami dyni
Codzienne GotowanieFarsz: 2-3 pory 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku bekon (użyłam zawartość dwóch opakowań po okolo 8 plasterków, 400g) śmietana 2 jajka żółty ser 1 łyżka musztardy francuskiej gałka muszkatołowa pieprz Zagnieść ciasto - miękkie masło pokrojone w kostkę zagnieść z mąką i niewielką ilością soli, dodać zółtko. Wyrabiać aż masa będzie jednolicie gładka, jeżeli ciasto jest zbyt suche
Codzienne Gotowanieczym musiałam ograniczyć się jedynie do przygotowania farszu, a następnie zwinięciu ciasta i wstawieniu go do piekarnika . Paczka gotowego ciasta francuskiego Porcja mięsa rosołowego (u mnie cały kurczak, choć przyznam ze było go nieco za dużo, dlatego podam proporcje na połowe kurczaka) Słoiczek suszonych pomidorow w oleju 1-2 cebule 1-2 ząbki
Codzienne Gotowanie