miąż jest dość zwarty, soczysty, lekko kwaskowaty i przyjemny w smaku, łatwo odchodzący od pestki. Są wyjątkowo aromatyczne, dlatego świetnie nadają się na dżemy i powidła. Renkloda - odmiana francuska, owoc duży lub bardzo duży, kulisty nieco owalny. Skórka żółtozielona, dość gruba, w pełni dojrzałości żółta pokryta białym nalotem. Miąż żółty, miękki bardzo soczysty, słodki i smaczny, średnio dobrze odchodzący
Ciastka - domowe słodkościwspaniałe, że po zjedzeniu jednej sięgniecie po następną. Najpierw co to jest filo i baklava. Filo greckie słowo „liść” to bardzo cieniutkie ciasto, troszkę podobne do francuskiego, jest tak cienkie, że ciężko je własnoręcznie zrobić. Filo jest często dostępne w większości w supermarketów. Oczywiście ciasto filo można zrobić samemu w domu. Baklava to tradycyjny grecki deser z ciasta
Smaczne PotrawyRatatouillle (ratatuj) - pyszne bezmięsne danie rodem z Prowansji. Łatwy przepis na jednogarnkowe danie, które może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa - w pełni :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan
Moje Kuchenne Rewelacjezasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną niebanalnie to smakować będą genialnie. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce), 3- 4 łyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane), 1 łyżka ajvaru ostrego, 1 duża biała cebula, 150 g bakłażana, 100 g cukinii, 2 łyżki kapary
Moniki SmakołykiCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakusmakowita sałatka. Doskonała do zdrowego najedzenia się. Składniki: 1 torebka pęczaku jęczmiennego 2 plastry ananasa świeżego 1 udko kurczaka wędzonego 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej szczypta curry szczypta papryki wędzonej szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 kostki rosołowej drobiowej Przygotowanie: Pęczak gotujemy na bulionie drobiowym zgodnie z instrukcją producenta (ja gotowałam 10 minut dłużej
Kuchnia po mojemumała papryka pół szklanki mleka szczypta szafranu (opcjonalnie curry) sól 50 gr. masła sos: łyżka sosu spod pieczonego schabu łyżeczka masła 1 łyżka musztardy Djon 1 łyżka musztardy Francuskiej 2 łyżki śmietany łyżeczka mąki 100 ml. wody wykonanie: W niewielkiej ilości wody namaczamy szafran. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie robimy sos. Do rondelka wkładamy tłuszcz spod schabu
Sezonowy Garnekchilli bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 2,5 łyżki octu jabłkowego 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2,5 płaskich łyżek musztardy francuskiej świeżo mielony pieprz czarny do smaku Przygotowanie domowego ketchupu: Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skóry (skóra w zależności od pomidorów może łatwo schodzić już
Moja DelicjaNiedawno przeglądałam książkę Kuchnia francuska , której autorką jest Sarah Woodward . Część przepisów ze względu na trudność w zdobyciu składników jest u nas niemożliwa do zrobienia w domu niemniej jednak są i takie, które można zrobić i to z łatwością. Lubię trufle, ale nigdy ich nie robiłam. Zanim przystąpiłam do wykonania przeglądałam
cucinareostygły w zalewie. Przed podaniem odparowujemy doprawione wino do pożądanej konzystencji. Odcedzamy i polewamy nim gruszki. Laskę cynamonu możemy pozostawić jako dekorację Przepis pochodzi z książki Kuchnia francuska autorstwa Sarah Woodward
cucinaregrilla to doskonały pomysł na obiad. Doskonale smakuje z marchewką, papryką i ziemniakami z grilla. Składniki: 1 kg. łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku łyżka mieszanki przypraw grill łyżka musztardy francuskiej trochę oleju Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj mieszankę przypraw grill, musztardę oraz olej. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę
Smaczne PotrawyDzień dobry to dzień , który zaczynam od kawki. W pięknej Porcelanie Bogucice Dziś miałam ochotę na kawę z lekką nutką francuskiego brandy! Jako, że nie codziennie pijam kawki aromatyzowane, to dziś z samego rana miałam na takową ochotę. Kawa jest dobra, nutki brandy wyczuwalne delikatnie, nie jest mdła i agresywna. W sam raz do podania z mlekiem, przy porannym
Z Kuchni Do Kuchni