francuskie - 6660 przepisów (strona:299/444)

ŚLIWKI 141

miąż jest dość zwarty, soczysty, lekko kwaskowaty i przyjemny w smaku, łatwo odchodzący od pestki. Są wyjątkowo aromatyczne, dlatego świetnie nadają się na dżemy i powidła.  Renkloda - odmiana francuska, owoc duży lub bardzo duży, kulisty nieco owalny. Skórka żółtozielona, dość gruba, w pełni dojrzałości żółta pokryta białym nalotem. Miąż żółty, miękki bardzo soczysty, słodki i smaczny, średnio dobrze odchodzący

Ciastka - domowe słodkości
Ruloniki z ciasta filo z orzechami i miodem 292

wspaniałe, że po zjedzeniu jednej sięgniecie po następną. Najpierw co to jest filo i baklava. Filo greckie słowo „liść” to bardzo cieniutkie ciasto, troszkę podobne do francuskiego, jest tak cienkie, że ciężko je własnoręcznie zrobić. Filo jest często dostępne w większości w supermarketów. Oczywiście ciasto filo można zrobić samemu w domu. Baklava to tradycyjny grecki deser z ciasta

Smaczne Potrawy
Ratatouille 256

Ratatouillle (ratatuj) - pyszne bezmięsne danie rodem z Prowansji.  Łatwy przepis na jednogarnkowe danie, które może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa -  w pełni :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan

Moje Kuchenne Rewelacje
Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 174

zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną niebanalnie to smakować będą genialnie. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce), 3- 4 łyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane), 1 łyżka ajvaru ostrego, 1 duża biała cebula, 150 g bakłażana, 100 g cukinii, 2 łyżki kapary

Moniki Smakołyki
Francuskie paszteciki z kurkami 122

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!

Eksplozja smaku
Słodko-pikantna sałatka z dużą zawartością błonnika. Idealna na pożywne śniadanko lub zdrową kolację. 348

smakowita sałatka. Doskonała do zdrowego najedzenia się. Składniki: 1 torebka pęczaku jęczmiennego 2 plastry ananasa świeżego 1 udko kurczaka wędzonego 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej szczypta curry szczypta papryki wędzonej szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 kostki rosołowej drobiowej Przygotowanie: Pęczak gotujemy na bulionie drobiowym zgodnie z instrukcją producenta (ja gotowałam 10 minut dłużej

Kuchnia po mojemu
Schab w sosie musztardowym z warzywami 167

mała papryka pół szklanki mleka szczypta szafranu (opcjonalnie curry) sól 50 gr. masła sos: łyżka sosu spod pieczonego schabu łyżeczka masła 1 łyżka musztardy Djon 1 łyżka musztardy Francuskiej 2 łyżki śmietany łyżeczka mąki 100 ml. wody wykonanie: W niewielkiej ilości wody namaczamy szafran. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie robimy sos. Do rondelka wkładamy tłuszcz spod schabu

Sezonowy Garnek
Domowy Ketchup pikantny 643

chilli bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 2,5 łyżki octu jabłkowego 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2,5 płaskich łyżek musztardy francuskiej świeżo mielony pieprz czarny do smaku   Przygotowanie domowego ketchupu: Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skóry (skóra w zależności od pomidorów może łatwo schodzić już

Moja Delicja
Trufle czekoladowe 96

Niedawno przeglądałam książkę Kuchnia francuska , której autorką jest Sarah Woodward . Część przepisów ze względu na trudność w zdobyciu składników jest u nas  niemożliwa do zrobienia w domu niemniej jednak są i takie, które można zrobić i to z łatwością. Lubię trufle, ale nigdy ich nie robiłam. Zanim przystąpiłam do wykonania przeglądałam

cucinare
Gruszki w czerwonym winie 94

ostygły w zalewie. Przed podaniem odparowujemy doprawione wino do pożądanej konzystencji. Odcedzamy i polewamy  nim gruszki. Laskę cynamonu możemy pozostawić jako dekorację Przepis pochodzi z książki Kuchnia francuska autorstwa Sarah Woodward

cucinare
Łopatka wieprzowa z grilla 174

grilla to doskonały pomysł na obiad. Doskonale smakuje z marchewką, papryką i ziemniakami z grilla. Składniki: 1 kg. łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku łyżka mieszanki przypraw grill łyżka musztardy francuskiej trochę oleju Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj mieszankę przypraw grill, musztardę oraz olej. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę

Smaczne Potrawy
Kawa french brandy na dzień dobry 93

Dzień dobry to dzień , który zaczynam od kawki. W pięknej  Porcelanie Bogucice Dziś miałam ochotę na kawę z lekką nutką francuskiego brandy! Jako, że nie codziennie pijam kawki aromatyzowane, to dziś z samego rana miałam na takową ochotę. Kawa jest dobra, nutki brandy wyczuwalne delikatnie, nie jest mdła i agresywna. W sam raz do podania z mlekiem, przy porannym

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania