francuskie - 6660 przepisów (strona:292/444)

Rosół z kury 137

dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, a po 20 minutach kapustę włoską, zarumienioną cebulę, pieprz. Gdy kura jest miękka, wyjąć. Rosół przecedzić, odtłuścić. Podawać z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym, kluseczkami francuskimi i pokrojonymi jarzynami  z gotowania. Dodać natkę

Pychotkaaa
8. Wspomnienie lata: czyli, białkowe gofry z musem truskawkowym ★ 168

myśl wycieczkę do Paryża sprzed roku. Ta radość, gdy uświadamiasz sobie, że za odrobinę ponad tydzień znowu będziesz mógł spróbować crêpes i upolować prawdziwego, niepodrabianego croissanta , w jakiejś malutkiej, francuskiej piekarence. To okropne uczucie, kiedy rano, rozkoszując się zapachem świeżego ciasta w gofrownicy, słyszysz tak straszne wiadomości w telewizji. Jedynie co mi zostało na dzisiejszy wieczór to modlić się

Pland based fille
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego 170

Kolejny tydzień i kolejne Wypiekanie na śniadanie . Tym razem tematem akcji są róże z jabłkiem z ciasta francuskiego. W sumie pasują one na deser ale czemu nie mogą być na śniadanie ? Najsmaczniejsze są ciepłe. Przepis jest Ali do której często zaglądam. Róże są nie tylko smaczne ale i dekoracyjne. Róże podałam na Ederze Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Karkówka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej 155

Składniki: 5 plastrów karkówki, 6 łyżek (czubatych) dżemu brzoskwiniowego 10 łyżeczek musztardy francuskiej pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania : Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  C na ok. 30 minut.         W tym czasie przygotowujemy marynatę. Dżem mieszamy

Pobite gary Barbary
Krem z zielonego groszku z grzankami serowymi 101

bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 mała papryczka chilli 250 g śmietany kremówki (lub innej śmietanki UHT o mniejszej zawartości tłuszczu) sól pieprz Grzanki: 1 bagietka francuska masło (do posmarowania grzanek) ok. 50-80 g startego parmezanu Dodatkowo: posiekana natka pietruszki kwaśna śmietana (do ozdobienia) Wykonanie: W garnku podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Następnie dosypujemy

MyCookBook.pl
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 169

bardzo czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis  na ciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux  - jeden z najbardziej szanowanych francuskich kucharzy, znany na całym świecie. Ciasto można wykorzystać nie tylko do tych rogalików. Składniki na ciasto ( wyjdzie około 30 rogalików): pół kostki świeżych drożdży - 50 g 0,5 litra mleka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rogaliki drożdżowe 143

Rogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy.  Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży

Darcia w kuchni
waniliowe prostokąty 116

przepisów Madzi :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g)  na krem: 750 ml mleka 18 dkg cukru wanilia 10 dkg budyniu 25 dkg masła Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować lekko i pokroić na 3 równe pasy (ja pokroiłam wzdłuż), ponakłuwać widelcem i piec ok 15-20 min w 190st, ostudzić. Budyń rozpuścić w odrobinie mleka, resztę zagotować w rondelku, dodać

Darcia w kuchni
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 125

gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące,  więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków z koła o średnicy 8cm. Składniki na ciasto

Maślane ciasteczko
Łosoś na parze z pieczonymi burakami 156

parze z pieczonymi burakami Zacznijmy od przygotowania buraków. Składniki na pieczone buraki: 5 buraków marynata: 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej,  szczypta soli Buraki obieramy, kroimy w plastry o grubości 1-2 cm i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią. Następnie zalewamy je przygotowaną marynatą. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
WĘDZONE HAMBURGERY Z BRUKSELKI 164

wędzarniczego KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:   - 0,5 kg czerwonej cebuli posiekanej w piórka - 2 łyżeczki brązowego cukru - łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku - 2 łyżeczki musztardy francuskiej SOS SEROWY WĘDZONY: - 200 g sera mimolette startego na drobnych oczkach - 50 g masła - łyżka mąki ryżowej -100 ml mleka - łyżeczka naturalnego dymy wędzarniczego 2 DNI PRZED PRZYGOTOWANIEM mini hamburgerów

Kuchnia bezglutenowa Loli
DOMOWA MUSZTARDA 140

gorczycy białej - 120 ml wody - 80 ml octu GORCZYCĘ ZALEJ WODĄ I OCTEM , na około 48 godzin wstaw do lodówki. Po tym czasie gorczycę niezbyt dokładnie zblenduj- będzie przypominała francuską. TA MUSZTARDA JEST piekielnie ostra, jeśli lubisz łagodniejsze połącz ją z miodem.Możesz także przed zamarynowaniem uprażyć ziarenka gorczycy, znacznie łagodzi to smak. NA BAZIE TEGO przepisu dzięki różnym dodatkom

Kuchnia bezglutenowa Loli
Jabłkowe przetwory 178

jesienią zawsze uzupełniam zapasy: jabłka, buraczki, dżemy, musy i oczywiście przeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy! Jabłkowe przetwory Przedstawię Wam proporcje, z których ja otrzymuję 3 litry musu z kawałkami owoców.   Składniki: 5 kg jabłek 1 opakowanie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Wegańskie rogale Marcińskie 122

dłuższego czasu przymierzałam się do wegańskiego ciasta francuskiego, które zresztą w oryginalnej wersji (z prawdziwym masłem) uwielbiałam, no ale weganizm to weganizm, nie ma zmiłuj ;-). Jedyną alternatywą dla masła mi dostępną jest masło kokosowe, lub ojej kokosowy jak kto woli. W procesie schładzania zachowuje się inaczej niż „prawdziwe” masło, ale rozpracowałam i to. Tak więc do dzieła, potrzeba

greenscarf

Proponowane wyszukiwania