francuskie - 6660 przepisów (strona:283/444)

Kurczak miodowo- musztardowy w piwie 124

bardzo soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Składniki (na 2-3 porcje): 5- 6 udek lub podudzia kurczaka 1 duża cebula 2 marchewki 1/3 szklanki piwa 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki tymianku, estragonu, pieprzu i soli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce

Mango Papaja
Sobotni omlet po omacku 185

frittata - składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec hiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajek omlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka omlet irański - do jajek dodaje się cukier omlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę

Grunt to przepis!
Pieczone ziemniaki z pieczarkami i "Czekolada" 179

pamięć. Co do książki na razie mam mieszane odczucia. Trzeba tu wspomnieć, że film przedstawia tylko ogólny zarys historii opisanej przez J. Harris. W ostatki z powiewem wiatru do francuskiej wioski/miasteczka Lansquenet przybywa Vianne Rocher z córką Anouk. Ma za sobą wiele różnych miejsc w Europie, po których włóczyła się ze swoją matką, a po jej śmierci z córką. Dzięki

Weekendy w domu i ogrodzie
Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek 135

Znajomi u drzwi a ty nie wiesz czym ich przyjąć? Jeśli macie w domu czarne oliwki to można przygotować szybką, francuską pastę tapenadę jako przekąskę. Dzisiaj macie przepis na klasyczną tapenade, a tutaj znajdziecie wersję z suszonych pomidorów, równie pyszną. Taka przekąska zaspokoi i głód i podniebienia nawet bardzo wybrednych gości. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej 177

mogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska "4 przyprawy", wszelkiego rodzaju masale... lub wasza własna kombinacja, nie żałujcie, burgery powinny być dobrze doprawione. Odpowiednią konsystencję uzyskacie dodając miej lub więcej bułki i mąki. Możecie też dodać

SzczyptaSmaQ
Bułki do hot-doga 204

Mój synek jest miłośnikiem francuskich hot-dogów. Często kupuję specjalne bułki do takich hot-dogów, ale tym razem postanowiłam upiec swoje domowe bułki. Synek zjadł całą a nie są to małe bułki. Ciasto nie jest puszyste tylko dość zwarte, dzięki czemu można w zupełności najeść się takim jednym hot-dogiem :) Składniki:    1/3 kostki drożdży ze 100g

Amatorka kuchenna
TORT NALEŚNIKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM 348

trzeci naleśnik, żeby przełamać smak, a wierzch udekorowałam mieszanymi owocami. Oczywiście moje Dzieci były zachwycone tortem i nie mogły się od niego oderwać, ale również mój francuski piesek - Szanowny Mąż - wyraził swe uznanie o owym naleśnikowym torcie, także nie pozostaje mi nic innego jak tylko wpisać go do naszego stałego repertuaru :D  Naleśniki usmażyłam ze znanego

Słodko-Słony Świat Ilony
Bulwy „au gratin” 119

najlepiej z włączoną funkcją grillowania) i zapiekać 15 minut. W oryginalnym przepisie użyta jest przyprawa Maggiego, ja jej nie użyłam. Można bulwy posypać lubczykiem, tymiankiem, majerankiem.... *Mornay – klasyczny sos francuski, wywodzący się z sosu beszamelowego z dodatkiem śmietanki i utartego twardego sera. zastawa

królestwo garów
Ciasteczka serowo-cebulowe (z serka topionego) 111

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem: klik .  Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki. Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. (Max 40 sztuk) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny Dodatkowo: 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu

Di gotuje
Sałatka brokułowa z jajkiem 341

piątkowe kolacje.  Składniki: 1 brokuł 5 jajek ugotowanych na twardo 1 mała papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy Sos: 0,5 szklanki dressingu Caesar Roleski 3 łyżeczki musztardy francuskiej Roleski Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, w garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy różyczki brokuła, gotujemy przez 2 minuty, odcedzamy i odstawiamy

Bajeczna Kuchnia
CRÈME BRÛLÉE - KLASYCZNY 126

Klasyczny deser francuski- doskonałe połączenie tylko czterech składników: żółtek, śmietany, wanilii i cukru. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekty przejdą najśmielsze oczekiwania. Polecam! SKŁADNIKI: - 3 żółtka - 250 ml śmietanki 36% - 45 g cukru - 50 ml ekstraktu waniliowego ( tu przepis ) lub ziarenka z jednej laski wanilii - łyżka brązowego cukru ŻÓŁTKA DELIKATNIE UTRZYJ , mają być tylko dobrze połączone, na pewno nie spienione

Kuchnia bezglutenowa Loli
Wołowina po burgundzku 111

Klasyka kuchni francuskiej - pyszna, aromatyczna wołowina po burgundzku. Dopełnieniem smaku tego delikatnego mięsa są tu marchewki, pieczarki i suszone śliwki a lekko przydymiony aromat zyskamy doprawiając danie sproszkowaną, wędzoną papryką. Wołowinę po burgundzku możecie dusić w normalnym garnku ale jeżeli chcecie zyskać na czasie wykorzystajcie szybkowar, co szczerze polecam

Milion Smaków
Karkówka w cebuli 125

Prosty przepis na plastry karkówki pieczone w wywarze cebulowym. Składniki: 4-5 plastrów karkówki 2 duże cebule 3 łyżeczki musztardy francuskiej 350 ml bulionu 2 łyżki mąki sól, pieprz tymianek, papryka ostra Przygotowanie Karkówkę solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę kroimy w piórka. Karkówkę odsączamy z tłuszczu, smarujemy musztardą, oprószamy przyprawami

e-PrzepisyKulinarne
KARCZEK W MUSZTARDZIE 124

nadzieję,ze będziecie do mnie zaglądać i cierpliwie czekać na mój powrót.Tymczasem zapraszam na pyszną karkówkę - niedzielny obiad mojego męża. Składniki:   plastry karkówki musztarda rosyjska lub francuska czosnek sól,pieprz Karczek pokroić w  plastry jak na grilla,zostawić,nie rozbijać.Każdy kotlet przed zamarynowaniem dziurawić widelcem,wtedy mięso ładnie się zamarynuje,nasiąknie musztardą i jest kruche.Przyprawi

Niespełnione zdolności kulinarne
Przydatne akcesoria kuchenne - nieoceniona pomoc 157

obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która pozwala równomiernie rozprowadzić płyn po powierzchni. Nie wyobrażam już sobie powrotu do drewnianego pędzelka. Dla mnie takie rzeczy

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania