francuskie - 6660 przepisów (strona:274/444)

Clafoutis z czereśniami 118

Clafoutis to pyszny, francuski deser. Świeże owoce zapiekane w delikatnym cieście. Bardzo szybko się robi, wystarczy tylko wymieszać składniki ciasta i zalać nimi owoce. Nie potrzeba nawet robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Takie nieskomplikowane przepisy lubimy najbardziej. Dzisiejsza wersja zawiera śmietankę i jajka więc nie nadaje się dla alergików.  0,5 kg. ciemnych czereśni 3 jajka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pâté, czyli pasztet z watrobki drobiowej 137

wątróbce drobiowej? Lubicie czy raczej omijacie szerokim łukiem? A może lubicie wątrobiane pasztety? Jeśli tak to to danie przypadnie wam do gustu. Zapraszam do przygotowania p âté , czyli francuskiej odmiany pasztetu. Jest to masa delikatna , kremowa, z aromatem wina, idealna do chleba na kolację , czy jako przekąska dla gości . Dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada rarytas. Do tego robi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PROSTA SAŁATKA Z GRANATEM NA SŁODKO 181

rukoli (około 5 garści) 200 g pomarańczy (średni owoc) 100 g nasionek granatu (średnia sztuka) 1 płaska łyżka miodu (ok. 20 g) 2 łyżki musztardy francuskiej (ok. 35 g) 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20 g) Na talerz wykładamy rukolę, kroimy pomarańczę na małe cząstki i układamy na rukoli, na wierzch sypiemy pestki granatu. Miód, musztardę

Vroblewska-fitlife
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami 157

razem w sosie musztardowym z pieczarkami. Uwielbiam eksperymentować z polędwicą tym samym gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Składniki : polędwica wieprzowa  250 gr niedużych pieczarek 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 gałązki natki pietruszki  1 łyżeczka sosu sojowego 120 ml śmietany kremówki  sól, pieprz oregano 1 łyżeczka masła olej Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam z błonek

Mechanik w kuchni
Powidła z moreli i "Ognisty bóg" 168

koniec i mieć lekturę z głowy :( Jestem zawiedziona :( Uwielbiam książki o tematyce starożytnego Egiptu. Jeśli Wy również, to odsyłam do wspomnianego wcześniej "Egipcjanina Sinuhe" lub wielu serii napisanych przez francuskiego egiptologa Christiana Jacqa. Kolor żółty

Weekendy w domu i ogrodzie
CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 133

Claufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy  użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak po francusku 149

jajo 2 łyżki parmezanu mąka sól, pieprz 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 cytryny zielona pietruszka 4 ząbki czosnku 1/4 … Czytaj dalej Kurczak po francusku

czarrna od kuchni
Ciasto francuskie z kremem truskawkowym wg siostry Anastazji 323

ponieważ nadają się do niego owoce mrożone. Przepis znalazłam w książce 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Aby ciasto nie było pracochłonne poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego ciasta francuskiego. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Sałatka z rukolą i tuńczykiem 126

idealna na kolację. Składniki (na 1 talerz): garść rukoli 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 pomidor 1 jajko ugotowane na twardo kilka plasterków świeżego ogórka Sos: 1 łyżeczka musztarda francuska 1 łyżka oliwy z oliwek ½ cytryny sól, świeżo mielony pieprz Rukolę ułożyć na talerzu, dodać resztę pokrojonych składników - pomidora i jajko (pokrojone w ćwiartki lub ósemki) oraz plasterki ogórka. Tuńczyka

Dobra karma
OBIADOWA SAŁATKA Z MIODOWO-JOGURTOWYM DRESSINGIEM 170

obrana i pokrojona w cienkie piórka garść rukoli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól morska, pieprz DRESSING 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) / np.   TAKIEJ 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% lub majonezu sól morska WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy miód z musztardą ziarnistą i szczyptą soli. Dodajemy oliwę

cool and minty
Muscadet na gorące dni 93

sobota za oknem dobrze ponad 30 stopni, w mieszkaniu zresztą podobnie. Do meczu Polska – Szwajcaria jeszcze kilka chwil. Gorąco obezwładnia. Jakiś czas temu, na półkach Lidla pojawiła się kolejna francuska selekcja win. Część z nich na pewno doskonale sprawdzi się w trakcie kibicowania Polskiej drużynie. Na razie wygrywamy i oby jak najdłużej tak zostało – będzie okazja spróbować większej ilości butelek

królestwo garów
Terrina z łososia w maku 153

Terrina jest to rodzaj pasztetu z mięsa, ryb lub warzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna w restauracjach francuskich, ale nie tylko. Bardzo prosty przepis, którego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa

mojewypiekiinietylko
Ziemniaki pieczone w mundurkach po włosku! 324

ziemniaczki po włosku. Z zielonymi oliwkami, sporą ilością czosnku i młodego kopru. Ziemniaki lubią masło i dobrą oliwę z oliwek, a połączenie tych dwóch tłuszczy - wywodzące się z kuchni francuskiej, jest idealnym rozwiązaniem dla młodych pieczonych ziemniaków. Smak i aromat młodych ziemniaków zależeć będzie przede wszystkim od użytego surowca - ziemniaka. Jakie wybrać? Sugeruj się przede wszystkim kolorem. Wybieraj młode żółte

SMYKWKUCHNI
Sniadanie przy kawie w Akademii Kulinarnej Whirlpool 165

metod parzenia kawy czyli parzenie próżniowe, zasada działania urządzenia podobna do tradycyjnej kawiarki ekspresy przelewowe, to z nich otrzymujemy kawę o największej zawartości kofeiny kawa już bulgocze... metoda francuska parzenia kawy piję sobie z bajecznej filiżanki :) świetny spieniacz do mleka! 100% automat :) młynek moich marzeń ;) pyszne cappuccino :) niestety zdjęcie ciemne :( focaccia w przygotowaniu dwustronna gofrownica!!! przetwory autorstwa Marco focaccia nabiera

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z brokułem 175

Polecam gorąco. Składniki: 3 piersi z kurczaka pół brokuła 2 cebule pęczek szczypiorku ząbek czosnku 3 łyżki ricotty sól, pieprz marynata 6 łyżek oliwy z oliwek 6 łyżek musztardy francuskiej 2 łyżki tymianku Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż tak, żeby powstał cienki pas mięsa. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Marynujemy mięso. Brokuły gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy za pomocą widelca. Cebulę

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania