francuskie - 6660 przepisów (strona:280/444)

Zapiekane młode ziemniaki – wiosenne gratin dauphinois 191

Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych tegorocznych warzyw i ziół. Prosta i szybka, u nas – jako dodatek do grillowanego pstrąga. Z jogurtowym sosem –zestaw doskonały! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Pęczek koperku dzielimy na pół – połowę pozbawiamy łodyżek, siekamy bardzo

Karo in the Kitchen
Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 256

także na zimno – ja lubię delikatnie ciepłą. Zobaczcie też: Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z jabłkami na cieście francuskim function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length

Kuchnia Bazylii
Placuszki owsiane z wiśniową konfiturą 175

Pyszne puszyste owsiane placuszki to idealny pomysł na romantyczne, niedzielne śniadanie we francuskim stylu. Poranny zapach kawy i placuszków rozchodzący sie po domu to przyjemność, której nie sposób się oprzeć. Idealnym dopełnieniem będzie domowa wiśnowa konfitura. Nie tylko świetnie smakuje, ale słodycz i aromat wiśni uznawany jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 2 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biała kiełbasa duszona z cebulą i jabłkami i pure musztardowe 145

osoby 3 pętka białej kiełbasy 1 duża cebula 1 jabłko sól pieprz majeranek pure 500 g ziemniaków 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany 2 łyżki lekkiego serka kanapkowego Cebulę i jabłka kroimy w plasterki, Na patelni podsmażamy aż jabłka puszczą sok, wkładamy kiełbasę i przyprawy do smaku. Dusimy aż nadmiar płynu odparuje. Ziemniaki gotujemy

Gotowanie jest łatwe
Śledzie w musztardzie spalające tłuszcz! 185

kuchni :) Składniki: 1 słoiczek śledzi w occie 5 łyżek jogurtu (u mnie bez laktozy) Sól, pieprz czarny 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka curry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy delikatesowej 1,5 łyżki octu jabłkowego 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru (nie wolno pominąć! dopełnia cały smak) Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy, kroimy na drobniejsze

Czarnawisienka
POLĘDWICA OTULONA CIASTEM FRANCUSKIM 126

również na zimno na kanapki. SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy, 1łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko WYKONANIE   Musztardę mieszamy z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia polędwicę obsmażamy ze wszystkim stron

słodki bratek
twarogowe ciastka z morelami 135

rozwałkować, znów złożyć, jeszcze raz rozwałkować i złożyć, na końcu ponownie rozwałkować; tylko tyle, żeby warstwy się skleiły. (Dzięki tym zabiegom uzyskamy ładnie listkujące się ciasto, podobne do ciasta francuskiego). Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, zwinąć w rulon, odłożyć do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na kilka godzin). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, foremką

6niebo
Szynka, miodowo-musztardowa z czosnkiem niedżwiedzim 157

height: 1em;" /> Polecam , szczególnie ,że poza okresem marynowania , samo wykonanie nie jest ani pracochłonne , ani skomplikowane , a efekt spektakularny . Składniki : 2 kg szynki wieprzowej ze skórą 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 4 łyżki miodu ( ja użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Ogrodnik w podróży
Tarta z cukinią i porem. 204

należy go więc koniecznie (lecz z umiarem!) dopełnić ziołową nutą. Ja osobiście za najlepszą parę dla cukinii uważam estragon (z małym dodatkiem tymianku lub oregano). Spróbujcie:) Składniki: paczka ciasta francuskiego 2 małe cukinie 1 średni por 1 łyżeczka estragonu 1/2 łyżeczki tymianku 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 50 g startego żółtego sera sól i pieprz Wykonanie: Przygotować nadzienie

zadanie-gotowanie
Spiralna tarta z bakłażanem, cukinią i marchewką. 353

przyjęcie jak znalazł. To chyba niezły finał naszego tartowo-kiszowego tygodnia. Jak sądzicie?  Już spieszę z przepisem. Marzena niecierpliwi się przecież ze swoim nowym hasłem;) Składniki: paczka ciasta francuskiego  1 duża marchew 1 bakłażan  1 cukinia 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego

zadanie-gotowanie
Biała kiełbasa w piwie. 134

nieprzekonanych ;) A dodatek piwa sprawia, że nabiera charakteru. Jakieś męskie to danie mi wyszło. I dobrze! :) Składniki: 8 szt. białej kiełbasy 2 cebule 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3/4 szkl. piwa oliwa Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w pióra lub kostkę, podsmażyć na oliwie. Do naczynia żaroodpornego przełożyć podsmażoną cebulę, na to kiełbasę, następnie wlać piwo. Kiełbasę nakłuć

zadanie-gotowanie
Sernik buraczany z kozim serem - Thermomix TM5 178

wielu innych produktów.  Syropy Calorie Free Sauce doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów, lodów, wspaniale uzupełnia soczysty smak owoców, doskonale pasuje do gofrów, naleśników czy tostów francuskich. Połączony z mlekiem stanowi doskonałą bazę do orzeźwiających shaków latem, lub rozgrzewających słodkich napoi w zimowe wieczory

ClauditteMissCooking
Tosty francuskie 154

Idealne śniadanie nie tylko po świątecznym obżarstwie.  Szybkie i mega smaczne. Składniki: słodka bułka drożdżowa  2 jajka pół szklanki napoju ryżowego oryginalnego Alpro 2

Malinowe Pocałunki
Kiełbasa biała parzona 316

gorąco z chrzanem Na zimno z musztardą francuską Jeszcze surowa  Przepis Mięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg -woda 250 g i 100 g po 12 godz. Wykonanie Mięso myjemy i mielimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Majonez domowy 104

jakości i nie powinien mieć za dużo goryczki. Ja użyłam olej rzepakowy tłoczony na zimno ** musztarda taka jaką lubimy, majonez ma nam smakować. Może być sarepska, dijon, ale i francuska z całymi ziarnami gorczycy będzie dobra zastawa

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania