jakości i nie powinien mieć za dużo goryczki. Ja użyłam olej rzepakowy tłoczony na zimno ** musztarda taką jak lubimy, majonez ma nam smakować. Może być sarepska, dijon, ale i francuska z całymi ziarnami gorczycy będzie dobra zastawa
królestwo garówMinimum składników – maksimum smaku. Mało pracy – tylko doglądanie, czy w piekarniku wszystko się ładnie rumieni i przypieka. I pomysłowe nadzianie głównego bohatera na komin – bo forma
Karo in the Kitchensmaku. Do tego chrupiące orzechy... mmm, pycha! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka Słoiczek konfitury pomarańczowej (u mnie francuska konfitura z dodatkiem imbiru) Garść orzechów włoskich 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, posiekanym masłem i szybko mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego
Kulinarne Inspiracjesprzątanie, pranie, prasowanie i inne domowe prace jej nie stłamsiły, codziennie po wyjściu męża do pracy i starszych córek do szkoły odrabia ćwiczeniówki, ucząc się hiszpańskiego, włoskiego, niemieckiego i francuskiego. Choć bohaterce zdarzają się chwile słabości, nie wszystko idzie po dobrej myśli oraz denerwuje ją rutyna, to ma wiele powodów do dumy i jest kobietą spełnioną, szczęśliwą, kochaną i kochającą
Weekendy w domu i ogrodziezabraknąć białej kiełbasy. Polecam przepis na pyszną białą kiełbasę pieczoną w piekarniku z cebulą w słodko-ostrej marynacie. Składniki: 5-6 białych kiełbas surowych 3 średnie cebule łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu łyżka oleju tymianek, majeranek sól, pieprz ziołowy Przygotowanie Cebule obieramy, kroimy w piórka. Miód mieszamy z musztardą, olejem i przyprawami. Kiełbasy przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakłuwamy nożem
e-PrzepisyKulinarneokoło dziesięć minut.:)) u mnie z kasza :)) i obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby. Do blanszowania warzyw możemy użyć wrzącej wody - wówczas wrzucimy warzywa na chwilę do wrzątku, po czym wyjmiemy i natychmiast ostudzimy w niskiej temperaturze
w mojej kuchnipowiedział, że nie można ich także przygotować na Wielkanoc ? :) Zapraszam do spróbowania! Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe odsączamy z oleju i kroimy w małe kawałki. Jogurt grecki mieszamy
Taste Therapymnóstwo gotowania i przygotowywań. Oto lista 10 fantastycznych "must have", które sprawdzą się przed i w trakcie tegorocznych świąt. Misa do pieczenia - kokoszka REVOL Misa została wykonana z naturalnej francuskiej porcelany, która nie zawiera niebezpiecznych związków chemicznych jak kadm czy ołów. Powierzchnia naczynia jest idealnie gładka, nie absorbuje tłuszczów ani zapachów, nie pozostają na niej bakterie. Gwarantuje higieniczne gotowanie
My Chcemy JeśćPodaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy została żoną francuskiego króla. Nie znam osoby która nie lubiłaby naleśników. Jak przygotować idealne naleśniki? Ciasto powinno być płynne, aby dobrze rozprowadzało się na patelni i obowiązkowo powinno odpocząć po przygotowaniu. Ważne jest
Smakowity Blog KulinarnyKonfitura z mirabelek Jak powszechnie wiadomo, kuchnia francuska niejedno ma oblicze, a mirabelki, jako wyjątkowo słodka i przyjemna ciepłą, letnią barwą śliwka stanowi jeden z jej licznych i różnorodnych owocowych atrybutów. Najczęściej jadana właśnie we Francji (skąd pochodzi 90% jej światowej produkcji), zwłaszcza w Lotaryngii i na Alzacji, mirabelka, niegdyś również bardzo ceniona przez Polaków, dziś powraca do łask
Wino Francja KuchniaKlasyczne danie francuskiej kuchni, proste, a zarazem wykwintne. 100 % gwarancji na rozgrzanie ciała i duszy w te zimowe wieczory. To także wspaniała zabawa podczas przyrządzania, najlepiej w dobrym towarzystwie, na koniec uwieńczona pracą uczta. Zapraszam. Składniki: 1 cały kurczak 4 szalotki 2 ząbki czosnku 4 marchewki 4 liście laurowe 2 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu
Wino Francja KuchniaPrzystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem. Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos
Wino Francja Kuchnialekko posmarować oliwą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. W rondelku rozpuścić jeden plaster masła, dodać posiekane szalotki i czosnek, dodać gorczycę, (oczywiście prościej jest użyć musztardy francuskiej zamiast suszonej gorczycy) oprószyć solą morską, białym pieprzem, podsmażyć do zrumienienia się, a następnie podlać cydrem, zredukować sos, dodać sok z cytryny, musztardę oraz jeden plaster masła. Na koniec czerwony
Wino Francja Kuchniaswoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi moździerzem goździkami
peggiwkuchnipaski 400 g śmietany 18% 1-2 łyżki kaparów 200 g pieczarek pokrojonych w paski 1/2 pęczka pietruszki posiekanej opcjonalnie olej Marynata 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Polędwiczki oczyszczamy z białych błon, kroimy po skosie w grube plastry i lekko
Piekielna Kuchnia Pati