francuskie - 6660 przepisów (strona:281/444)

Ostatnia taka rozgrzewka przed wiosną 129

jakoś tak kupiliśmy trochę więcej. I humor od razu lepszy. Polecam- możliwe, że to jedna z ostatnich okazji na coś rozgrzewającego, przed prawdziwą wiosną. A przynajmniej tak sobie mówię. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA (przepis znaleziony na Kwestii Smaku ) (4 duże porcje) 900g cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 250ml białego wytrawnego wina 2 kostki dobrego bulionu wołowego 750ml wody 60ml

les mirabelles
Biała kiełbasa z cebulą i śliwkami suszonymi 119

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg białej kiełbasy 2 łyżki musztardy francuskiej 4 cebule 250 g suszonych śliwek ¼ kostki smalcu 1   łyżka masła sól, pieprz 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku Kiełbasę porozdzielać.   Na dnie naczynia żaroodpornego porozkładać kawałki

kulinarnyswiatdomi
Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły - Sesja fotograficzna dla Boskiej Pragi 142

siebie, że warto tam zajrzeć, bo jest po prostu bosko. ;) Oliwki marynowane  Kanapka z wędzonym łososiem, twarożkiem z koperkiem, warzywami, pomidorem i oliwkami  Siekana wołowina z musztarda francuską, marynowanymi grzybami, cebulką, ogórkiem kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką z brukselki i boczku  Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée

Food Square
Pulpety w sosie grzybowym 127

Dzisiaj chcieliśmy przedstawić proste obiadowe danie, czyli pulpety. Staramy się na blogu zamieszczać dania proste, tak żeby każdy miał możliwość je zrobić. Potrawy rodem z francuskiej restauracji znajdziecie na innych blogach. U nas ma być domowo i przytulnie. I przede wszystkim smacznie. Dlatego właśnie wzięliśmy się za pulpety. Jest domowo, jest prosto i jest smacznie. Bardzo często chadzamy na klopsiki

Marder&Marder Manufacture
Pieróg z topinamburem, szpinakiem i serami 162

Dużo zdrowia, dużo radości a pracy niewiele. Napisałam teraz o moim dzisiejszym daniu. Topinambur już na stałe zagościł w mojej kuchni tym bardziej że mam znajomego

Moje Małe Czarowanie
Cielęcina duszona z musztardą i miodem 105

energii. Muszę przyznać, że ja często używam tego urządzenia. A teraz zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: Około 1 kg cielęciny 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 – 2 łyżek płynnego miodu Sól Pieprz ziarnisty Woda 1 marchew 2 czerwone cebule olej Wykonanie: Cielęcinę kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy musztardą, pieprzem białym i dodatkowo niewielką ilością soli oraz miodem

Smaki Ewy
Faworki 109

cukrem - co dało nowy przysmak. Na początku faworki były ciężkie i tłuste tak jak pączki, ale lata praktyk domowych gospodyń zaowocowały lekkim i chrupiącym deserem. Nazwa faworki pochodzi od francuskiego "faveur", co znaczy wstążeczka lub cienka tasiemka. Jednakże w Polsce w latach 30 -tych XX wieku była używana mniej poetycka nazwa – chrust, chruścik. Przysmak ten jest charakterystyczny dla okresu hucznych

Wędrówki po kuchni
Zapiekane młode ziemniaki – wiosenne gratin dauphinois 168

Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych tegorocznych warzyw i ziół. Prosta i szybka, u nas – jako dodatek do grillowanego pstrąga. Z jogurtowym sosem –zestaw doskonały! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Pęczek koperku dzielimy na pół – połowę pozbawiamy łodyżek, siekamy bardzo

Karo in the Kitchen
Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 245

także na zimno – ja lubię delikatnie ciepłą. Zobaczcie też: Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z jabłkami na cieście francuskim function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length

Kuchnia Bazylii
Placuszki owsiane z wiśniową konfiturą 162

Pyszne puszyste owsiane placuszki to idealny pomysł na romantyczne, niedzielne śniadanie we francuskim stylu. Poranny zapach kawy i placuszków rozchodzący sie po domu to przyjemność, której nie sposób się oprzeć. Idealnym dopełnieniem będzie domowa wiśnowa konfitura. Nie tylko świetnie smakuje, ale słodycz i aromat wiśni uznawany jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 2 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biała kiełbasa duszona z cebulą i jabłkami i pure musztardowe 135

osoby 3 pętka białej kiełbasy 1 duża cebula 1 jabłko sól pieprz majeranek pure 500 g ziemniaków 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany 2 łyżki lekkiego serka kanapkowego Cebulę i jabłka kroimy w plasterki, Na patelni podsmażamy aż jabłka puszczą sok, wkładamy kiełbasę i przyprawy do smaku. Dusimy aż nadmiar płynu odparuje. Ziemniaki gotujemy

Gotowanie jest łatwe
Śledzie w musztardzie spalające tłuszcz! 176

kuchni :) Składniki: 1 słoiczek śledzi w occie 5 łyżek jogurtu (u mnie bez laktozy) Sól, pieprz czarny 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka curry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy delikatesowej 1,5 łyżki octu jabłkowego 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru (nie wolno pominąć! dopełnia cały smak) Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy, kroimy na drobniejsze

Czarnawisienka
POLĘDWICA OTULONA CIASTEM FRANCUSKIM 117

również na zimno na kanapki. SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy, 1łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko WYKONANIE   Musztardę mieszamy z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia polędwicę obsmażamy ze wszystkim stron

słodki bratek
twarogowe ciastka z morelami 114

rozwałkować, znów złożyć, jeszcze raz rozwałkować i złożyć, na końcu ponownie rozwałkować; tylko tyle, żeby warstwy się skleiły. (Dzięki tym zabiegom uzyskamy ładnie listkujące się ciasto, podobne do ciasta francuskiego). Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, zwinąć w rulon, odłożyć do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na kilka godzin). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, foremką

6niebo
Szynka, miodowo-musztardowa z czosnkiem niedżwiedzim 145

height: 1em;" /> Polecam , szczególnie ,że poza okresem marynowania , samo wykonanie nie jest ani pracochłonne , ani skomplikowane , a efekt spektakularny . Składniki : 2 kg szynki wieprzowej ze skórą 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 4 łyżki miodu ( ja użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Ogrodnik w podróży