przepisów prezentowanych na blogu. Dzisiaj dla odmiany od grillowanych dań proponuję roladki wołowe. Składniki: Wołowina ( dowolna ilość, taką na zrazy którą można pokroić w plastry ) Sól Pieprz Musztarda francuska 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 300 gram pieczarek Plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 cebula Niewielka ilość oleju Bulion / woda 100 ml śmietany 18% Ok. 2 łyżeczek mąki Wykonanie: Plastry wołowiny rozbijamy
Smaki EwyLeciutko solimy i podajemy od razu. STEK I MARYNATA 350-500g łaty wołowej /bavette 2 łyżki dobrego octu balsamicznego (używam włoskiego Mazzetti) 1 łyżka stołowa musztardy Dijon (używam francuskiej Maille) 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire 1 spory ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 6-7 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
Karo in the Kitchenpyszny sosik jogurtowo-musztardowy. składniki: 3 garście porwanej sałaty lodowej 4 jajka 5 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej 1/2 świeżego długiego ogórka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżki musztardy francuskiej odrobina miodu sól,pieprz słodka papryka Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek, przekroić na pół. Na półmisku ułożyć porwaną sałatę. Na sałacie ułożyć połówki jajek. Ogórka obrać
Monia miesza i gotujeplastrów chudej karkówki ½ szklanki oliwy z oliwek (zwykłej) 5 dużych ząbków czosnku 4 łyżki dobrej jakości keczupu (u mnie łagodny) 3 cebule szalotki (drobno pokrojone) 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki chilli w proszku ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny duża szczypta soli i pieprzu
Poezja smakumocno nie lubicie mortadeli, to można z powodzeniem zastąpić ją szynką. 300 g mortadeli 4 jajka 5 średnich ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz Mortadele kroimy w paski, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, ogórki również w kostkę. Majonez mieszamy z musztardą i dodajemy do sałatki, mieszamy
Jadło i czytadłoroku przedsiębiorca Francois Boch wraz ze swoimi trzema synami rozpoczął produkcję ceramicznej zastawy stołowej i akcesoriów, które niemal natychmiast okazały się towarem najwyższej jakości. Początkowo przedsiębiorstwo działało we francuskim Lorraine. Z czasem jednak siła marki wzrastała i zaczęła interesować się nią konkurencja. Przełomowy rok 1836 W roku 1809 firma Bocha rozwijała się niezwykle sprawnie. Przedsiębiorstwo zanotowało znaczący wzrost i industrializację
Kuchcik gotujesoku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Sok pomidorowy został po raz pierwszy wyprodukowany w 1917 roku przez Louis Perrin na francuskiej Lick Springs w południowej Indianie , gdy zabrakło soku pomarańczowego i potrzebny był jego szybki „następca”. Połączenie wyciskanych pomidorów i cukru natychmiast stało się kulinarnym sukcesem. Od tego czasu, oprócz zwykłego
Tradycyjna Kuchniapolewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka! Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym
Ostra na SłodkoRzec by można - dietetyczne! Pyszne, puchate, doskonałe z dodatkiem konfitury malinowej, z kubkiem kakao lub jako podstawa tostów francuskich. Prawdziwe pyszności!Przepis znalazłam w naszej lokalnej gazecie "Jabłonka". Zwykle obojętnie na nie zerkałam, jednak tym razem receptura mi się bardzo spodobała, a, że miałam w domu mąkę kukurydzianą, to chętnie wypróbowałam to ciasto. I polecam, bo zniknęło jednego dnia :) Składniki
Cakes By Kejtmiarka drożdży suszonych 3-4 pieczarki Do pojemnika automatu do wypieku chleba wlać wodę, wsypać kolejno: sól, cukier, mąkę i drożdże. Włączyć automat na odpowiedni program (u mnie "chleb francuski"). Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Wrzucić do automatu kawałki pieczarek, gdy maszyna da nam sygnał. Wyjąć chleb z pojemnika zaraz po upieczeniu. Odłożyć na kratkę do ostudzenia ----- Podobne: Podwójna
Weekendy w domu i ogrodziekulek mini mozzarelli 4 plastry szynki długodojrzewającej kilkanaście kwiatków forsycji sosik a'la pesto z pokrzywy 12 sporych listków młodej pokrzywy 1 garść orzechów nerkowca 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny ok 8 łyżek oleju rzepakowego soł,pieprz Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Na rukoli ułożyć małe kulki mozzarelli. Pomiędzy ułożyć plastry szynki zwinęte
Monia miesza i gotujeWielkimi krokami nadchodzi Światowy Dzień Pieczarek - 23 kwietnia ju ż blisko ! Jak wieść gminna niesie, genezą pieczarki był ból brzucha pewnej francuskiej księżniczki . Pewnego dnia, wracając w powozie przez las do dworu, dostrzegła przy drodze dorodne grzyby. Natychmiast kazała zatrzymać konie i zebrać przyuważony plon. Grzyby zostały jeszcze tego samego dnia przyrządzone na kolację. Efekt tego taki, że domownicy ciężko
Grunt to przepis!informacje różne i różniste wyszło mi, że: Sałatkę Olivier wymyślono w Rosji, a na stoły całej Europy zawitała dzięki podróżującej arystokracji rosyjskiej. Nadano jej nazwę od nazwiska jej autora, francuskiego (tudzież belgijskiego) szefa kuchni restauracji Ermitaż w Moskwie, i jednocześnie kucharza cara, Luciena Oliviera. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony, wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce
6nieboTARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI na spodzie z ciasta francuskiego... Artykuł TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEprzyjemnych. Ja często gubiłam wątek (ale sama Autorka również) i musiałam wracać do momentu, który został mi w świadomości. Lektury nie ułatwia język odmienny od współczesnego, wtrącenia w języku francuskim (nie wszystkie tłumaczone w wydaniu, które czytałam, z 1976 r.). Jest to książka autobiograficzna, podobna do pamiętnika.Autorka opisuje wydarzenia, których była świadkiem (np. spotkania ze znanymi Polakami przebywającymi
Weekendy w domu i ogrodzie