mocno nie lubicie mortadeli, to można z powodzeniem zastąpić ją szynką. 300 g mortadeli 4 jajka 5 średnich ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz Mortadele kroimy w paski, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, ogórki również w kostkę. Majonez mieszamy z musztardą i dodajemy do sałatki, mieszamy
Jadło i czytadłoroku przedsiębiorca Francois Boch wraz ze swoimi trzema synami rozpoczął produkcję ceramicznej zastawy stołowej i akcesoriów, które niemal natychmiast okazały się towarem najwyższej jakości. Początkowo przedsiębiorstwo działało we francuskim Lorraine. Z czasem jednak siła marki wzrastała i zaczęła interesować się nią konkurencja. Przełomowy rok 1836 W roku 1809 firma Bocha rozwijała się niezwykle sprawnie. Przedsiębiorstwo zanotowało znaczący wzrost i industrializację
Kuchcik gotujesoku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Sok pomidorowy został po raz pierwszy wyprodukowany w 1917 roku przez Louis Perrin na francuskiej Lick Springs w południowej Indianie , gdy zabrakło soku pomarańczowego i potrzebny był jego szybki „następca”. Połączenie wyciskanych pomidorów i cukru natychmiast stało się kulinarnym sukcesem. Od tego czasu, oprócz zwykłego
Tradycyjna Kuchniapolewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka! Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym
Ostra na SłodkoRzec by można - dietetyczne! Pyszne, puchate, doskonałe z dodatkiem konfitury malinowej, z kubkiem kakao lub jako podstawa tostów francuskich. Prawdziwe pyszności!Przepis znalazłam w naszej lokalnej gazecie "Jabłonka". Zwykle obojętnie na nie zerkałam, jednak tym razem receptura mi się bardzo spodobała, a, że miałam w domu mąkę kukurydzianą, to chętnie wypróbowałam to ciasto. I polecam, bo zniknęło jednego dnia :) Składniki
Cakes By Kejtmiarka drożdży suszonych 3-4 pieczarki Do pojemnika automatu do wypieku chleba wlać wodę, wsypać kolejno: sól, cukier, mąkę i drożdże. Włączyć automat na odpowiedni program (u mnie "chleb francuski"). Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Wrzucić do automatu kawałki pieczarek, gdy maszyna da nam sygnał. Wyjąć chleb z pojemnika zaraz po upieczeniu. Odłożyć na kratkę do ostudzenia ----- Podobne: Podwójna
Weekendy w domu i ogrodziekulek mini mozzarelli 4 plastry szynki długodojrzewającej kilkanaście kwiatków forsycji sosik a'la pesto z pokrzywy 12 sporych listków młodej pokrzywy 1 garść orzechów nerkowca 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny ok 8 łyżek oleju rzepakowego soł,pieprz Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Na rukoli ułożyć małe kulki mozzarelli. Pomiędzy ułożyć plastry szynki zwinęte
Monia miesza i gotujeWielkimi krokami nadchodzi Światowy Dzień Pieczarek - 23 kwietnia ju ż blisko ! Jak wieść gminna niesie, genezą pieczarki był ból brzucha pewnej francuskiej księżniczki . Pewnego dnia, wracając w powozie przez las do dworu, dostrzegła przy drodze dorodne grzyby. Natychmiast kazała zatrzymać konie i zebrać przyuważony plon. Grzyby zostały jeszcze tego samego dnia przyrządzone na kolację. Efekt tego taki, że domownicy ciężko
Grunt to przepis!informacje różne i różniste wyszło mi, że: Sałatkę Olivier wymyślono w Rosji, a na stoły całej Europy zawitała dzięki podróżującej arystokracji rosyjskiej. Nadano jej nazwę od nazwiska jej autora, francuskiego (tudzież belgijskiego) szefa kuchni restauracji Ermitaż w Moskwie, i jednocześnie kucharza cara, Luciena Oliviera. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony, wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce
6nieboTARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI na spodzie z ciasta francuskiego... Artykuł TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEprzyjemnych. Ja często gubiłam wątek (ale sama Autorka również) i musiałam wracać do momentu, który został mi w świadomości. Lektury nie ułatwia język odmienny od współczesnego, wtrącenia w języku francuskim (nie wszystkie tłumaczone w wydaniu, które czytałam, z 1976 r.). Jest to książka autobiograficzna, podobna do pamiętnika.Autorka opisuje wydarzenia, których była świadkiem (np. spotkania ze znanymi Polakami przebywającymi
Weekendy w domu i ogrodzieFrancuski chleb wiejski (Pain de Campagne) - najsmaczniejszy chleb pszenny jasny, jaki do tej pory upiekłem. Chleb z mąki pszennej jasnej z niewielkim dodatkiem pszennej razowej, na zakwasie i drożdżach. Polecam! Zaczyn: 25 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g letniej wody 100 g mąki pszennej 25 g mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać (nie wyrabiać
Przepisy na domowy ser i chlebgrzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznów przywróciłam ją do łask i wygląda na to, że znów zostanie w menu na dłużej :-) SKŁADNIKI 1 brokuł 5 - 6 plastrów boczku 1 czerwona cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sól, biały pieprz 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika (woda, sól i cukier do ugotowania brokuła) Brokuła dzielimy
Czary - gary w kuchnisię też do przygotowania skrzydełek :-) SKŁADNIKI 215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1 duża cebula Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość
Czary - gary w kuchni