francuskie - 6660 przepisów (strona:278/444)

Sałatka z mortadeli 357

mocno nie lubicie mortadeli, to można z powodzeniem zastąpić ją szynką.     300 g mortadeli 4 jajka 5 średnich ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz     Mortadele kroimy w paski, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, ogórki również w kostkę. Majonez mieszamy z musztardą i dodajemy do sałatki, mieszamy

Jadło i czytadło
Villeroy and Boch - historia marki 131

roku przedsiębiorca Francois Boch wraz ze swoimi trzema synami rozpoczął produkcję ceramicznej zastawy stołowej i akcesoriów, które niemal natychmiast okazały się towarem najwyższej jakości. Początkowo przedsiębiorstwo działało we francuskim Lorraine. Z czasem jednak siła marki wzrastała i zaczęła interesować się nią konkurencja. Przełomowy rok 1836 W roku 1809 firma Bocha rozwijała się niezwykle sprawnie. Przedsiębiorstwo zanotowało znaczący wzrost i industrializację

Kuchcik gotuje
Domowy sok pomidorowy do słoików na zimę 123

soku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Sok pomidorowy został po raz pierwszy wyprodukowany w 1917 roku przez Louis Perrin na francuskiej Lick Springs w południowej Indianie , gdy zabrakło soku pomarańczowego i potrzebny był jego szybki „następca”. Połączenie wyciskanych pomidorów i cukru natychmiast stało się kulinarnym sukcesem. Od tego czasu, oprócz zwykłego

Tradycyjna Kuchnia
EKLERKI Z CREME PATISSIERE – najlepsze! 215

polewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka! Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym

Ostra na Słodko
Lekkie ciasto jogurtowe 117

Rzec by można - dietetyczne! Pyszne, puchate, doskonałe z dodatkiem konfitury malinowej, z kubkiem kakao lub jako podstawa tostów francuskich. Prawdziwe pyszności!Przepis znalazłam w naszej lokalnej gazecie "Jabłonka". Zwykle obojętnie na nie zerkałam, jednak tym razem receptura mi się bardzo spodobała, a, że miałam w domu mąkę kukurydzianą, to chętnie wypróbowałam to ciasto. I polecam, bo zniknęło jednego dnia :) Składniki

Cakes By Kejt
Chleb z pieczarkami i "Rupieciarnia na końcu świata" 130

miarka drożdży suszonych 3-4 pieczarki Do pojemnika automatu do wypieku chleba wlać wodę, wsypać kolejno: sól, cukier, mąkę i drożdże. Włączyć automat na odpowiedni program (u mnie "chleb francuski"). Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Wrzucić do automatu kawałki pieczarek, gdy maszyna da nam sygnał. Wyjąć chleb z pojemnika zaraz po upieczeniu. Odłożyć na kratkę do ostudzenia ----- Podobne: Podwójna

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiosenna sałatka z forsycją 164

kulek mini mozzarelli 4 plastry szynki długodojrzewającej kilkanaście kwiatków forsycji sosik a'la pesto z pokrzywy 12 sporych listków młodej pokrzywy 1 garść orzechów nerkowca 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny ok 8 łyżek oleju rzepakowego soł,pieprz Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Na rukoli ułożyć małe kulki mozzarelli. Pomiędzy ułożyć plastry szynki zwinęte

Monia miesza i gotuje
Pieczarkowe wpadki i wypadki oraz zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana 149

Wielkimi krokami nadchodzi Światowy Dzień Pieczarek - 23 kwietnia ju ż blisko ! Jak wieść gminna niesie, genezą pieczarki był ból brzucha pewnej francuskiej księżniczki . Pewnego dnia, wracając w powozie przez las do dworu, dostrzegła przy drodze dorodne grzyby. Natychmiast kazała zatrzymać konie i zebrać przyuważony plon. Grzyby zostały jeszcze tego samego dnia przyrządzone na kolację. Efekt tego taki, że domownicy ciężko

Grunt to przepis!
rosyjska sałatka "Olivier" 188

informacje różne i różniste wyszło mi, że: Sałatkę Olivier wymyślono w Rosji, a na stoły całej Europy zawitała dzięki podróżującej arystokracji rosyjskiej. Nadano jej nazwę od nazwiska jej autora, francuskiego (tudzież belgijskiego) szefa kuchni restauracji Ermitaż w Moskwie, i jednocześnie kucharza cara, Luciena Oliviera. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony, wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce

6niebo
TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI 196

TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI na spodzie z ciasta francuskiego... Artykuł TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ciasto migdałowo-jabłkowe i "Natura" 147

przyjemnych. Ja często gubiłam wątek (ale sama Autorka również) i musiałam wracać do momentu, który został mi w świadomości. Lektury nie ułatwia język odmienny od współczesnego, wtrącenia w języku francuskim (nie wszystkie tłumaczone w wydaniu, które czytałam, z 1976 r.). Jest to książka autobiograficzna, podobna do pamiętnika.Autorka opisuje wydarzenia, których była świadkiem (np. spotkania ze znanymi Polakami przebywającymi

Weekendy w domu i ogrodzie
Francuski chleb wiejski 197

Francuski chleb wiejski (Pain de Campagne) - najsmaczniejszy chleb pszenny jasny, jaki do tej pory upiekłem. Chleb z mąki pszennej jasnej z niewielkim dodatkiem pszennej razowej, na zakwasie i drożdżach. Polecam!  Zaczyn: 25 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g letniej wody  100 g mąki pszennej 25 g mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać (nie wyrabiać

Przepisy na domowy ser i chleb
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 161

grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z brokuła 153

znów przywróciłam ją do łask i wygląda na to, że znów zostanie w menu na dłużej :-) SKŁADNIKI 1 brokuł 5 - 6 plastrów boczku 1 czerwona cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sól, biały pieprz 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika (woda, sól i cukier do ugotowania brokuła) Brokuła dzielimy

Czary - gary w kuchni
Marynata w stylu BBQ 173

się też do przygotowania skrzydełek :-) SKŁADNIKI 215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1 duża cebula Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość

Czary - gary w kuchni

Proponowane wyszukiwania