francuskie - 6660 przepisów (strona:275/444)

Fougasse - spokój przy ognisku domowym 136

znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody

I tu będę miała takie te
Podsumowanie miesiąca - maj 185

batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje

Cooking Monster
Sałatka śledziowa z ryżem 147

wykorzystałam sobie do sałatki :-) Szybka i prosta w przygotowaniu, możecie ją śmiało wykorzystać podczas letniej kolacji lub przyjęcia z przyjaciółmi :-) polecam :-) SKŁADNIKI 1 opakowanie śledzi Mr Śledź z musztardą francuską SEKO 200g 60 - 70 g ryżu pełnoziarnistego 3 ogórki kiszone 3 jajka na twardo 1 nieduża cebula 1 jabłko 1 - 2 łyżki ostrej musztardy pieprz Ryż gotujemy zgodnie z przepisem

Czary - gary w kuchni
Sos tatarski delikatny 136

tatarskiego jako dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdza się jako akcent na kanapkach, jajkach, wędlinach czy podany do mięsa. Dziś przedstawiam lżejszą wersję (bez warzyw w occie) tzw wersję francuską. Składniki: 1 słoiczek majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka startego chrzanu (może być ze słoiczka) 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 ugotowane jajka sól do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce 179

Przepyszna propozycja na dzisiejszy wieczór dla kibiców. Szybka i smaczna bruschetta z pomidorami po polsku, bo z dodatkiem polskich marynowanych w oleju grzybków na francuskiej bagietce. Lekka, szybka w przygotowaniu i idealna do piwka lub innego trunku. Palce lizać. SKŁADNIKI: 1 duża bagietka 2 duże pomidory mięsne (lub 4-6 mniejszych z gatunku jak najmniej wodnistych) 2 łyżki marynowanych małych

Sztuka gotowania w/g Samiry
Clafoutis z truskawkami w wiórkach kokosowych 104

Clafoutis to francuska zapiekanka. To ciasto naleśnikowe zapiekane, niektórym kojarzy się z zakalcem - szczególnie gdy robione jest na słodko z owocami czy ulubioną konfiturą. Clafoutis można robić na słodko, na słono, wytrawnie, mięsnie czy warzywnie. Jeśli nauczycie się robić już ciasto to wrzucajcie do niego to na co macie ochotę, zobaczycie że ciasto komponuje się dobrze z prawie każdym

Zasmakuj Kuchni
Konfitura truskawkowa 164

naleśników, chałki, tostów francuskich nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Muszę przyznać, że w ich przygotowaniu jestem nowicjuszką, bo w przetwory zwykle zaopatruje mnie moja mama. Przyszedł jedna czas, aby zmierzyć się z tym tematem. Przewagą domowych przetworów nad tymi ze sklepu jest to, że to my decydujemy co i w jakich proporcjach znajdzie się w słoikach. Moja konfitura

Smakowity Blog Kulinarny
Clafoutis z czereśniami 207

Clafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Na pewno napotkaliście się już na wersję z innymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Ja jednak pozostaję przy klasycznej wersji tego deseru :) Deser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę jak gruby naleśnik. Jest

Nastoletnie Wypiekanie
Rump Steak - Rumsztyk w rozmarynie, czosnku i czerwonym pieprzu na maśle 119

Francji dawno temu oraz miła i kompetentna obsługa lokalnego rzeźnika plus bogaty rynek pełen wspaniałych produktów o wysokiej jakości, stała się dla mnie inspiracją do smakowania rożnych potraw kuchni francuskiej i nie tylko oraz ich przygotowywania. Na dzisiaj jest to rozmarynowy rumsztyk smażony na masełku. Zapraszam. Składniki: 250 g rumsztyku wysokiej jakości  3 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku

Wino Francja Kuchnia
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 236

poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek listonic_type

Kuchnia Bazylii
Schab dlo ciyrpliwych (Schab gotowany w niskiej temperaturze) 154

nojbarzi zmiyrzło teściowoł bydzia musiała Wołs pochwołlić Co potrza? 1 kg schabu skōrka ze jednyj citrōłny 8 połra gałōnzek oregano sōl i pieprz Te warzynie to je trocha inspirowane francuskim sous-vide (czytej: su vid ), a oznaczo to warzynie miysa we woreczkach bez luftu 9 . Żeby tak to wszysko narychtować, to trza by mieć sprzynt za połra tysiyncy złotych

Chop w kuchni
Tortilla ze szpinakiem i fetą 124

kostkę, dodać do całości. Tortille podgrzać na gorącej, suchej patelni.  Nałożyć na nie farsz, zawinąć, jak Wam się podoba;) Sos czosnkowy duży jogurt grecki 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej 2-3 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku Jogurt wrzucić do słoika, dodać musztardę, majonez. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do reszty składników. Wymieszać łyżką. Zakręcić słoik, wstrząsnąć porządnie. Gotowe

Kuchnia smaków
Sałatka z kurczakiem i brzoskwiniami 161

paseczki. Pokroić też brzoskwinie. Na półmisku ułożyć mieszankę sałat, pomidora, paprykę i ogórka. Na wierzch ułożyć kurczaka, naprzemiennie z brzoskwinią. Całość polać sosem. Sos :  2 łyżki musztardy francuskiej wymieszać z 2 łyżkami miodu www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego!  Przygotowanie, przepis i zdjęcia

Kuchnia smaków
Ciastko francuskie z czekoladą 118

Pyszne ciasteczka, które robi się w kilka minut. Są więc idealne na te upały. I zawsze mamy coś słodkiego w domu. Polecam! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego  * 16 kostek czekolady mlecznej * żółtko jajka * łyżka cukru trzcinowego  Przygotowanie : Ciasto podzielić na osiem kwadratów. Na każdy położyć po dwie kostki czekolady. Złożyć ciastka, posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec

Magiczne Życie Marty
Francuskie koperty z kurczakiem serowo-curry oraz ze szpinakiem i mozzarellą 169

Powinęła mi się noga i zawaliłam. Niejeden z Was czekał na dzisiejszy obiecany przepis na domowe lody, a tu nie pojawia się rano żaden wpis. Już

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania