francuskie - 6660 przepisów (strona:269/444)

Planète danse - pląsy po francusku 97

Festival Kidzik” - no i przyszło mi śpiewać po francusku / choć nic nie rozumiałam :). Fajna zabawa w graficznej i dźwiękowej scenografii w 360 stopniach Mamemo inspirowane sztuką pop-art i muzyką świata. Antek bawił się znakomicie i to było najważniejsze. Charakter Mamemo to rodzaj Małego Księcia, który "sam próbuje" odkrywać świat przy muzyce i w tańcu. W skrócie

Z notatnika
Wiążemy czerwoną kokardkę, a bezkrytycznie trujemy antybiotykami 140

Pixabay /  CC0 Public Domain Skąd się zaczęło moje zainteresowanie ziołami i naturalnymi metodami domowego leczenia? Francuski pisarz Voltaire (Wolter) powiedział kiedyś żartobliwie, że lekarz to człowiek, który nie znane sobie leki pakuje do jeszcze mniej mu znanego organizmu. Choć w dzisiejszych czasach to powiedzenie straciło swój sens, to myślę, że w dużej mierze jest nadal bardzo aktualne

Z notatnika
Miasteczko saksofonów Dinant 154

informacji na oficjalnej stronie Cytadeli:  www.citadellededinant.be CITADELLE DE DINANT Place Reine Astrid 5 5500 Dinant Warto również przepłynąć się po rzece Mozy u podnóża malowniczych skał w pobliżu francuskiej granicy. W zależności od wykupionego rejsu można podziwiać wiele atrakcji na wodnym szlaku: Rocher Bayard, most Bridge Saint John, zablokować Anseremme, Anseremme Priory, Zamek i ogrody Freyra, słynne skały wspinaczkowe

Z notatnika
Francuskie ciastko z jabłkami i cynamonem. 139

mną ciastko z jabłkami, no i w końcu dzisiaj  zrobiłam. Pyszne, delikatne, chrupiące z nadzieniem jabłkowym, mmyyy pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 5 jabłek średniej wielkości 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody cukier puder do oprószenia Wykonanie : Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczarki bezowe 143

obracania światła spolaryzowanego. Oprócz tego, Cream of Tartar spala się niebieskim płomieniem wskazującym na obecność dużej zawartości potasu w soli. Zastosowania i proces przygotowywania zostały później udoskonalone w kuchni francuskiej. Pieczarki bezowe są bardzo spektakularnym wypiekiem. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku zachowają świeżość przez kilka tygodni (3 – 4 na pewno). Nadają się nie tylko na deser. Mogą być prezentem

mojewypiekiinietylko
La Vinotheque Wine Bar & Restauracja | Warszawa 142

winie z sosem lemon curd podana z kruszonką. Jak dla mnie połączenie lemon curd oraz kruszonki zrobiło ten deser ADRES RESTAURACJI: Zobaczcie też: Restauracja Signature | Warszawa Restauracja The One Francuska 3 | Warszawa Artykuł La Vinotheque Wine Bar & Restauracja | Warszawa pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Krem dyniowy o smaku karmelowym 128

dyni. Nie przejmujcie się, bo puree można wykorzystać bardzo szybko. Kolejną porcję dyniowego puree przeznaczyłam na krem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika! Krem dyniowy Składniki: 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 300 g dyniowego

codojedzenia
Majonez domowy 122

smaku lekko kwaśnym,  musztarda stołowa lub miodowa - powstanie majonez o bardzo delikatnym lekko słodkim    smaku  uwaga! do przygotowania majonezu nie używa się musztardy grillowej, węgierskiej, francuskiej czy meksykańskiej, te musztardy mają domieszkę ziaren gorczycy i/lub z powodu dodatku papryki są zabarwione na czerwone. Przygotowanie: Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki majonezu (oprócz wody

Codziennik Kuchenny
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa. 192

potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam ( klik ). Składniki: 500 dkg  płatów śledziowych ala matias 15 marynowanych grzybków 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas

Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki. STYCZEŃ. ZAPROSZENIE 175

Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na hekele. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić

Codziennik Kuchenny
Hekele. Sałatka śledziowa. 191

helele ma wyrazisty, słono-ostry smak, pasuje na ,,zagryzkę" do wódki lub piwa.   Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić

Codziennik Kuchenny
Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem 225

Miałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.  Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się.  Uformowana bułka

Codziennik Kuchenny
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 217

Orleanu są innego zdania i chętnie łączą kiełbasę oraz owoce morza w jednym garnku. My postanowiliśmy skorzystać tylko z drobiu i kiełbasy – w oryginale należy użyć z kiełbasy francuskiego pochodzenia, Andouille, ale polska, dobrej jakości i mocno wędzona kiełbasa doskonale sprawdza się jako zamiennik (pamiętajcie tylko, aby zawartość mięsa była spora, najlepiej od 105g na 100g wyrobu wzwyż). Gumbo

Nerds Kitchen
Zupa z marakui i białej czekolady 108

kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “ Paryskie Smaki ”. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 porcje dla 2 osób. Chyba że tak jak jak zjesz

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z kurczaka z makaronem w stylu orientalnym 134

pomidorów w oliwie (około 250 gram) 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu 6 łyżek sosu sojowego (najlepiej jasnego) 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka oleju słonecznikowego   Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ma być al dente. Studzimy. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (około 2 cm), podsmażamy na oleju

mecooks