francuskie - 6660 przepisów (strona:262/444)

Pieczony kurczak miodowo-musztardowy 174

miodem jest po prostu fantastyczne. Tak przygotowany kurczak ma chrupiącą, wypieczoną skórkę i soczyste mięso.   Składniki: 1 kurczak ok. 2 kg 4 łyżki musztardy sarepskiej 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól, czarny pieprz ½ cytryny ½ cebuli glazura: 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą

Pyry na Gaz
Angielski w karteczkach czyli jak uczyć się szybko, efektywnie i z przyjemnością 154

jakim poziomie znajdują się moje językowe umiejętności i dzięki temu dokonać właściwego wyboru spośród dostępnych kursów. Po wybraniu interesującego mnie języka (a dostępne są angielski, niemiecki, hiszpański oraz francuski) musiałam sprawdzić się w 15 pytaniach. Jak się okazało moje umiejętności stoją na dość wysokim poziomie. Wybrałam zatem słownictwo dla zaawansowanych. I był to bardzo dobry wybór. Angielski w karteczkach? Angielski

Krzywa Prosta
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM 123

rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może być)     1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie rosyjska) 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy pieprz  Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Umytą i osuszoną polędwiczkę nasmarować delikatnie solą oraz pieprzem.Następnie nasmarować przygotowaną wcześniej marynatą.Wstawić

Niespełnione zdolności kulinarne
Kurczak pieczony z pieczarkami i ziemniakami 175

podsmażam, a ziemniaczki lekko podgotuję i wtedy krócej to wszystko się piecze. 1,5 kg ramion z kurczaka 0,5 kg pieczarek  ziemniaki  marchewka 3 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki imbiru przyprawa do kurczaka sól koperek  Musztardę wymieszać z miodem i przyprawami.Do tej mieszanki włożyć kurczaka i całość wymieszać. Odstawić

Moje domowe kucharzenie
Domowa pasteryzacja żywności i słoików 111

Domowa pasteryzacja to najlepsza metoda konserwowania domowym sposobem przetworów owocowych i warzywnych – lecz nie tylko. Autorem tej metody był francuski chemik – Louis Pasteur, który wraz z Claude’em Bernardem w w kwietniu 1862 przeprowadzili pierwszy udany test pasteryzacji. Metoda pasteryzacji oczywiście zyskała swoją nazwę od pomysłodawcy. Pasteur prowadził także badania nad fermentacją i rozpadem... Read More

Magiczny Garnek
Babà w rumie (Babà al rhum) 137

XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego. Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. P ołączenie tych smaków wykorzystał  jeden z francuskich cukierników, który stworzył dla króla babeczki idealne, delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim nasączane rumem. Nazwa babeczki pochodzi natomiast od ulubionego bohatera książki króla , Ali Baby

La grande e la piccola cuoca
Nogi z kaczki po góralsku 133

mięsko. W ostatnią niedzielę kupilam 5 kaczych nóżek na 4 osoby.  Dlaczego 5? Zaraz wyjaśniam.... w kaczej skórze jest sporo tłuszczu, więc postanowiłam zrobić kaczy smalec na sposób francuski z mięsem. Przepis na nogi kacze w kapuście i smalec poniżej. Nogi z kaczki po góralsku 5  kaczych nóżek 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego

Gotuj Sam!
Pasta jajeczna sezonowa 170

pęczka czosnku niedźwiedziego pół pęczka szczypiorku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka oliwy extra vergine 2 łyżeczki majonezu domowej roboty (doprawionego sokiem z cytryny, miodem i musztardą francuską) Ugotuj jajka, ostudź. Boćwinę i czosnek niedżwiedzi  blanszuj 4 minuty po czym zalej zimną  wodą,  odsącz na sicie i drobno posiekaj. Posiekaj szczypiorek. Do miseczki  zetrzyj

Gotuj Sam!
BEZGLUTENOWE CRÊPES SUZETTE- PŁONĄCE NALEŚNIKI Z SYROPEM POMARAŃCZOWYM 182

naleśniki w klasycznym, francuskim wydaniu mogłabym jeść codziennie :) najlepiej na śniadanie, ale na obiad i kolację też bym nie pogardziła :) Pierwszy raz jadłam je w malutkiej naleśnikarni na Manhattanie, matko z córką jaka ja byłam szczęśliwa kiedy znalazłam ten bezglutenowy przybytek, zamówiłam porcję, ale po jednym kęsie już wołałam kelnera żeby zamówić następną. Ta, wiem, że nie można się objadać

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 171

świąteczny stół. składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków (ok 700 g) 500 g filetów śledziowych solonych 1 duża czerwona cebula 3 kiszone ogórki 2-3 łyżki musztardy francuskiej 4-5 łyżek majonezu Śledzie wcześniej wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Ziemniaki mogą być ugotowane w mundurkach lub po prostu resztki z obiadu. Ziemniaki i płaty śledziowe pokroić w średnią kostkę. Cebule

Monia miesza i gotuje
Tarta z pomidorami i tuńczykiem 132

Dziś kolejne szybkie i pyszne danie. Składniki: -250g ciasta francuskiego -190g tuńczyka z wody -3 łyżki musztardy -3 czubate łyżki śmietany -2 jajka -500g pomidorków koktajlowych -0,5 łyżeczki suszonej bazylii -sól i pieprz -szklanka suchego ryżu do pieczenia Wykonanie: Płat ciasta ułożyć w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelce, przykryć papierem do pieczenia

Smakuj życie!
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 182

można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd.  Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga leżenia w zamrażalniku

Kuchnia Paulettes
Strogonow 127

Dzisiaj 1 grudnia, za oknem pogoda nie zachęca do wyjść. Czas na rozgrzewające danie Moja propozycja to pożywny gulasz z wołowiną. Strogonow to kombinacja kuchni francuskiej oraz rosyjskiej. Swoją nazwę zawdzięcza nazwisku rosyjskiego generała. Do połączenia smaków doszło w czasach wojen napoleońskich. Jeżeli była to potrawa mająca wzmacniać żołnierzy, to również Wam pomoże nabrać sił na zbliżające się mrozy

Ania i Marcin gotują
Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) czyli Słodki czwartek odc.118 147

Pachnący i napakowany bakaliami. Dla mnie pyszny. W tym roku nie piekę piernika długo dojrzewającego i ten będzie jak znalazł. Przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI. Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) 250 ml płynnego miodu 200 g cukru Pół łyżeczki soli Łyżka proszku do pieczenia Ok 450 g mąki żytniej typ 720 100 g migdałów w płatkach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolmopsy - śledzie z musztardą marynowane 117

rulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie octowej z przyprawami. Zamiast ogórka proponuję musztardę. Marynata przygotowana z octu winnego. 4 piękne płaty śledziowe w zalewie, 60 g musztardy francuskiej, 60 g posiekanej cebuli, szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy), szklanka wody, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu czarnego, cukier  Zagotować ocet z wodą i przyprawami. Doprawić

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania