francuskie - 6660 przepisów (strona:253/444)

Barszczyk z botwinki z ziemniakami i koperkiem 158

Piękne krajobrazy, malownicze scenerie, rzeka przecinająca małe, urocze miasteczko i przede wszystkim winnice wypełniające wzgórza skąpane w słońcu. Wydawałoby się, że to idealny opis francuskiej wsi, natomiast jest to bardzo krótkie zobrazowanie pięknej miejscowości w Niemczech jaką jest Krov. Byłam, doświadczyłam, zakochałam się... Wino! Bo otwarcie i na początku trzeba powiedzieć o co właściwie chodzi, choć po powyższym wstępie nikt

Moja Mama Gotuje
Sałatka z kurczakiem i selerem 201

filetu z kurczaka 1 nieduża czerwona cebula pół puszki kukurydzy 50g  śliwek kalifornijskich 2 łyżki octu winnego sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 filety anchois sok z połowy cytryny szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku przyprawa do mięsa: łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka ziołowego pieprzu pół łyżeczki curry sól tymianek pieprz czarny 3 łyżki

Obiad gotowy
Green Ayran 286

zawiera cukru, kofeiny i kalorii, zawiera tylko naturalny dwutlenek węgla zawarty w wodzie (7g / l). Jest to woda o stabilnym składzie i właściwościach zdrowotnych. Jest ona certyfikowana przez francuską Akademię Medyczną oraz Ministerstwo Zdrowia. Sami widzicie, że ta woda to wybór idealny.     Woda Perrier to, obok wieży Eiffla i kreacji Chanel, jeden z największych symboli Francji. Charakterystyczna zielona

MarcinChef
Sos włoski do sałatek 356

się do wszystkich sałatek we włoskim stylu – lekkich, opartych na mieszankach sałat, do jarzyn na zimno, do ryb i do jasnych mięs. Podstawą tego sosu jest sos winegret –zimny francuski sos kręcony z octu i oliwy w odpowiednich proporcjach. Można go zrobić na kilka sposobów, za każdym razem skończycie finalnie z innym efektem – raz lepszym, raz gorszym.   Najlepszy

Karo in the Kitchen
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 24.02.2017r. 120

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Marzena  Ciasteczka z suszonymi owocami Magdalena Cynamonowa chałka po francusku Magdalena  Zimowe muffinki z Nutellą      Małgorzata  Barszcz ukraiński   Joanna  Bigos z kapusty pekińskiej  Kasia  Dziki ryż z salsą pomidorową i kaczymi j ajkami     Joanna  Chleb

Magiczne Życie Marty
Creme brulee 124

brulee cukrem, najlepiej brązowym (ja użyłam biały)  i palimy cukier palnikiem aż utworzy się karmel i ładnie się zrumieni.  Podajemy z owocami lub bez :) smacznego. Pyszny deser francuski przygotowałam z przepisu Pascala Brodnickiego

Gotowanie jest łatwe
Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich 299

jest mniej kaloryczny i może zastąpić majonez. Idealnie komponuje się z grillowanymi ziemniakami, pieczywem i warzywami, rybami i mięsem. "Masło Prowansji" jakim jest sos aioli to król wśród  francuskich sosów.  Ciekawostką jest to, że jeśli sos jest dobrze zrobiony i jest tak gęsty, to można w nim postawić łyżkę, która się nie przewróci

Gotuję Testuję
Kanapki z tostów francuskich 166

awokado kilka plasterków wędliny 1/2 cykorii majonez ketchup sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Jajka roztrzepać z 1/3 szklanki mleka i … Czytaj dalej Kanapki z tostów francuskich

czarrna od kuchni
Migdałowa Księżniczka Bezowa.. 144

jest delikatnie krucha ale nie sucha, tylko lekko mięciutka w środku, aby nadać jej jeszcze lepszego smaku, dodałam do niej całe płątki migdałowe, które nadały pożądanego aromatu, niczym z francuskiej cukierni. Krem do bezy chciałam aby był delikatny i puszysty. Uwydatniający smak pokruszonych mlecznych wafelków Lusette. Deser wyglądał i co najważniejsze smakował obłędnie! Jestem nim zauroczona! Przez chwilę można przenieść

SMYKWKUCHNI
KRUCHUTKIE FAWORKI NA MASCARPONE 147

prostokąt, a następnie składamy jednej strony 1/3 ciasta do środka, a potem z drugiej. Znów rozwalkowujemy na prostokąt i znów składamy. Postępujemy tak kilkanaście razy (podobnie jak przy cieście francuskim). Wywalkowane ciasto pakujemy do worka i wkładamy na 3 godziny do lodówki.  Po tym czasie rozwalkowujemy ekstra cienko ciasto i szykujemy faworki . Im cieńsze ciasto, tym faworki będą bardziej

Walijskie Pichcenie
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 228

Słynny francuski gulasz z długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego

wyzwania kuchenne
Sos tatarski 185

marynowanych, dobrze doprawiony ziołami, ten przepis będzie z dodatkiem musztardy i - jednych z moich ulubionych - ziół. Jest idealnym dodatkiem do jajek na twardo, potraw mięsnych, wytrawnych przekąsek z ciasta francuskiego, roladek z szynki lub serowych, także do mięsnych tortilli na ciepło lub zimno. Po prostu dopełnienie domowych imprezowych przekąsek. Zawsze przygotowuję go do uzupełnienia innych sosów: pomidorowego i ajoli - stanowią

Zasmakuj Kuchni
Ratatouille (ratatuj) 163

Duszone kolorowe warzywa, smaczne i aromatyczne danie jarskie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni francuskiej - prowansalskiej. Jest.... zdrowo, kolorowo, mocno warzywnie, pysznie - taki obiad przygotowany w większym garze może "służyć obiadowo" przez kilka dobrych dni;) Polecam jako samodzielne danie albo z chrupiącymi bagietkami zapiekanymi z lekkim musem z czosnku i soli. Danie można posypać tartym twardym ulubionym serem, obowiązkowo zaś

Zasmakuj Kuchni
Jajka w cieście francuskim 171

Szybka przystawka, która idealnie komponuje się z sosem tatarskim. Można użyć gotowego ciasta francuskiego, bądź postawić poprzeczkę nieco wyżej i samemu je przygotować :) Przepis poniżej ;> Składniki na ciasto: 100ml zimnej wody 75g mąki krupczatki 125g mąki pszennej 250g masła w temp. pokojowej 7g soli (łyżeczka) Przygotowanie: 1. Wode wymieszać z solą, aż do całkowitego rozpuszczenia, a w garnuszku

FITBUuK
Zupa cebulowa z grzanką 152

Zupa cebulowa jest idealną alternatywą na mroźne dni. Potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsko-warzywny, bądź warzywny. Niezbędnym dodatkiem jest białe wino i gruba warstwa sera :) Składniki: 1kg cebuli 5 łyżek masła 1,5l bulionu łyżka mąki szklanka białego wina 5 dag startego sera żółtego łyżka ziól prowansalskich i rozmarynu sól, pieprz łyżeczka cukru bułka pszenna Przygotowanie

FITBUuK

Proponowane wyszukiwania