boczku (ok. 10 sztuk)- może być sam boczek Sos pomarańczowo-musztardowy: sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łyżka octu winnego 4 łyżki oleju lub oliwy czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1/3 łyżeczki płynnego miodu szczypta soli i pieprzu Szparagi gotujemy do miękkości w wysokim garnku (powinny być zanurzone całe, aż do szyszek), z dodatkiem pół łyżeczki soli i pół łyżeczki
Czerwona Porzeczkadobry kolega ze Strasbourga i stwierdził, że czas nas zapoznać z chlubą alzackiej kuchni — tarte flambée, zwanymi również z niemieckiego Flammkuchen . Pamiętam, że obok pomme dauphine mojej francuskiej współlokatorki te podpłomyki stały się wtedy jednym z moich ulubionych dań kuchni kraju nad Loarą. Arthur, który nam je przyrządził, sam nawet ukwasił kilka dni wcześniej śmietanę, bo w lokalnych supermarketach
Food SquareKotlet Devolay (prawidłowa pisownia to pisownia francuska - de Volaille; jego historia sięga osiemnastego wieku, a nazwa pochodzi od nazwiska kucharza) to jeden z najpopularniejszych przepisów na pierś kurczaka na świecie. Istnieje mnóstwo pomysłów, które stanowią wariacje na temat tradycyjnej receptury na kotlet Devolay. A ten przepis jest tylko jeden. I zawiera w środku tylko jedno właściwe nadzienie - MASŁO! Składniki
KUCHNIA POLSKArème fraîche, czyli z francuskiego świeża śmietana to królowa wśród śmietan. Cudownie gęsta, lekko kwaśna i bardzo kremowa. Idealna jako dodatek do zup, sosów i deserów — bosko smakuje ze świeżymi owocami, szczególnie polecam ją do truskawek oraz malin. Crème fraîche to również podstawa wielu fracuskich dań, między innymi alzackiej tarte flambée , na którą przepis podam niebawem. To, co czyni
Food SquarePyszna propozycja na grilla 🙂 Składniki 1 kg karkówki marynata: po łyżeczce ziół prowansalskich, majeranku pieprzu, jarzynki słodkiej papryki 2 pokruszona liście laurowe kilka ziaren jałowca 1 łyżka musztardy francuskiej … Czytaj dalej Karczek z grilla
czarrna od kuchnikurczaka ze skórką 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki masła lub oleju do smażenia Sos musztardowo serowy 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki francuskiej musztardy ½ łyżeczki prowansalskich ziół, suszonych 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka soku z cytryny 100 g serka philadelphia 1 łyżka masła 150 ml drobiowego bulionu 300 ml słodkiej śmietany
codojedzeniaszkoda. Jeśli spróbujesz danie z tego przepisu, myślę, że wrócisz do niego nie raz ;) SKŁADNIKI: ( 4 PORCJE) 1 polędwiczka wieprzowa - ok. 500 g 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżka musztardy delikatesowej 2 łyżeczki suszonego oregano masło klarowane 1 łyżka masła 200 ml śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki odrobina soku
Calzonella.comsmaku solą oraz pieprzem. Sałatkę (każdą jedną) możemy podać w salaterce, porcjując np. do malutkich słoiczków tak, by każdy miał swój obok siebie oraz napełnić nią upieczone z ciasta francuskiego rurki i postawić na stole jako przekąskę
Kuchnia w czekoladzieOprószyć solą i pieprzem. Polać łyżką oleju. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Przesypać je do miseczki. Jaja roztrzepać widelcem i na niewielkiej ilości oleju usmażyć omlet na sposób francuski, zgarniając ścięte jajka do środka łopatką i przelewając w puste miejsce nieścięte jajka; po usmażeniu zwinąć w rulon. Przełożyć omlet na deskę. Na patelnię przełożyć kawałki kurczaka i krewetki. Obsmażyć
Weekendy w domu i ogrodzieowoców, a zapewniamy będą wspaniałą słodką przekąską, mięciutkie w sam raz w rączkę naszych najmniejszych zjadaczy smakołyków i starszych łasuchów również...atuty tych ciasteczek - w smaku podobne do ciasteczek francuskich i tylko trzy składniki i jabłka!, łatwe i pyszne, zapewniamy.... Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 1 kostka białego twarogu (250 g) cukier waniliowy, cynamon do posypania
kgwjanczewoKiedyś dawno temu zrobiłam takie faworki, może na tłusty czwartek albo ostatki i tak już ze mną zostały. Czasami je robię jak mam ochotę na coś
Moje Małe CzarowanieSKŁADNIKI : 2 opakowania ciastek biszkoptowych, podłużnych 200-300 g lub francuskich firmy Brześć 400 g masy kajmakowej 3 łyżki mleka 3/4 szklanki mleka 4 banany 1 łyżka soku z cytryny
Kulinarne Fantazje MarioliHej! Dziś polecam zapiekankę "Dwa smaki". Czemu taka nazwa? Z bardzo prostej przyczyny. Jeśli w planach mam wykorzystanie pieczarek, to muszę pomyśleć też o
Tylko pyszniedoświadczenie zdobyte pod okiem największych mistrzów gastronomii. Pracował także z najlepszymi sommelierami i menedżerami. - Przekonamy gości świeżością, w moim gotowaniu od zawsze stawiam na smak. To będzie kuchnia francuska z polskimi składnikami. Niektóre produkty, zwłaszcza warzywa są u nas lepsze niż na zachodzie i z tego będziemy korzystać. Oczywiście będziemy również sprowadzać artykuły z Francji. Jestem przekonany, że każdy
SMYKWKUCHNI