francuskie - 6660 przepisów (strona:249/444)

Empanadas z wołowiną. 143

nadziewane najczęściej farszem mięsnym, ale nie tylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care. Dla mnie

zadanie-gotowanie
Przepis na Cezar z indykiem 186

młodego szpinaku 50 g sałaty lodowej 1 mała bagietka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 30 g parmezanu 2 łyżki oleju do smażenia Cezar dressing 2 żółtka 1 łyżeczka francuskiej musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 sardele (anchois) 1 łyżka winnego octu 1 ząbek czosnku 150 ml oliwy 1 łyżka utartego parmezanu szczypta soli Pierś z kurczaka jeśli duża przekrój

codojedzenia
Sałatka z kurczakiem, serem roquefort i sosem miodowo-musztardowym 130

kurczak, ser roquefort, oliwki, pomidory i voilà lekka sałatka z kurczakiem, gotowa! Podałem ją z moim ulubionym dressingiem miodowo-musztardowym, w którym zachęcam do wykorzystania musztardy Dijon lub musztardy francuskiej z całą gorczycą. A i nie zapominajmy o aromatycznej marynacie do kurczaka. To ona sprawia, że nawet zwykła sałatka staje się taka dobra! :D * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g sera roquefort

Food Square
Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 140

łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej) 150 g cydru sól po pół łyżeczki wędzonej papryki, ostrej papryki, suszonego oregano, suszonego tymianku po 1 łyżeczce francuskiej musztardy i syropu z agawy Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ser biały zapiekany 178

dziś następną propozycję dla tych co kochają jeść sery. Kiedyś robiliśmy w zalewach o różnych smakach ( przepis tutaj ) i zapiekaliśmy w cieście francuskim ( przepis tutaj ). Teraz pora na ser biały pieczony. Czy jedliście go kiedyś? Jeśli nie, to zróbcie, nie pożałujecie, bo ser biały upieczony zmienia swą konsystencję i ma niepowtarzalny smak. A zatem do dzieła! Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Zapiekany camembert w cieście francuskim 137

Hej! Dziś coś szalenie prostego, ale zarazem przepysznego. Doskonale nadająca się przekąska na męskie spotkania. Do zrobienia potrzebne nam jest: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Łōdki prowansalske (Paszteciki) 137

Przi fajerze 1 to chciałoby sie gojści 2 czym zaskoczyć, ale żeby tyż przi tym niy mieć za kans roboty. Te łōdki 3 to żech sie

Chop w kuchni
Sałatka "Jesień z wiosną" i "Po prostu razem" 159

zmiękły. Na warzywa przełożyć zawartość patelni. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać sałatkę polaną w ostatniej chwili dobrą oliwą lub olejem. "Po prostu razem" to moja pierwsza przeczytana książka francuskiej pisarki Anny Gavaldy . Od kilku lat gdzieś w biblioteczce mam też "Pierwszy raz" (wciąż jednak nieprzeczytany).  Anna Gavalda przedstawia cztery całkowicie różne postaci: 26-letnią przeraźliwie chudą Camille sprzątającą

Weekendy w domu i ogrodzie
Mule po marynarsku ( moules marinières), małże na białym winie. 166

Mule po marynarsku ( moules marinières), małże na białym winie. Mule po marynarsku ( moules marinières), małże na białym winie. Dania Kolacja , Przystawki Kuchnia Francuska Porcje 2 osoby Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 6-8 minut Czas oczekiwania 25 minut Składniki 1 kg mule 2 szt szalotki 2 szt ząbek czosnku 1 szt papryka chilli 3 łyżki oliwa 100 gram masło

lysygotuje.pl
20 przepisów na Wielkanoc 682

zapiekana z cebulką i papryką w piwnej zalewie 9.        Pieczeń rzymska z jajkiem – mięso mielone w innej odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI   11. Domowa pasc h a   – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa   – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku

Ugotować
“Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja 130

skandynawską? Ma ona swoje typowe techniki jak marynowanie czy peklowanie, wykorzystuje dużo dziko rosnących roślin jak bez czarny, mirabelki czy mniszek i więcej surowych produktów niż np. w kuchni francuskiej. Skandynawowie starają się używać ekologicznych, sezonowych składników. Żeby gotować etycznie ograniczają marnowanie żywności i kupowanie ryb z gatunków zagrożonych wyginięciem, ale mają za to sporo rodzimych owoców morza jak ikra

Ugotowane pozamiatane
Naleśniki Suzette 103

Naleśniki Suzette to tradycyjny francuski deser. Są pyszne, orzeźwiające, aromatyczne, delikatne i bardzo słodkie. Skórka pomarańczowa nadaje im orzeźwiającego smaku, a karmelowo - maślano - pomarańczowy sos jest po prostu obłędny. Oszaleliśmy z mężem na punkcie tych naleśników. Jeśli szukacie wykwintnego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu dania to sięgnijcie po crepes Suzettte. Będziecie oczarowani! Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Moje propozycje świąteczne 174

dokonać wyboru:) Ciasta : sernik czekoladowy babka wielkanocna sernik wiedeński czekoladowiec na orzechach żurawinowiec ciasto czekoladowe Sałatki : sałatka do obiadu sałatka z kiełkami lucerny sałatka z ananasem śledzie w musztardzie francuskiej śledzie po kaszubsku Mięsa na obiad i do chleba : kurczak w pomidorach kurczak z zielonym groszkiem klops z boczku i szynki klops z mięsa mielonego klops z pieczarkami

Proste Potrawy
Sos sałatkowy vinaigrette 117

Przez ostatnie kilka dni byłam na północno-wschodniej części Francji u moich znajomych. Miałam okazję spróbować trochę francuskiej kuchni, ale najważniejszą rzecz jaką przywiozłam to specjalny ocet do robienia sosu vinaigrette i musztardę dijon. Ocet ten w swoim składzie ma między innymi ocet jabłkowy i miód, jest to produkt regionalny z Alzacji I właśnie octem jabłkowym można zastąpić

Delusional Trine
Pain de mie -delikatny francuski biały chleb 141

Miękki, biały chleb na tradycyjnym francuskim zaczynie.  Zadziwiająco delikatny, pachnący masłem. Używamy w tym przepisie pate fermentee dzięki czemu chleb zyskuje niepowtarzalną strukturę i charakter.  Dla nas chleb z wyższej półki, ale prosty w przygotowaniu.  Polecam na nadchodzące święta. Dodatkowo upiekłam go w doniczce, więc będzie pięknie ozdabiał nasz wielkanocny stół. Tu  znajdziesz jak przygotować doniczkę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania