cuoca Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni RISOTTO Z BOROWIKAMI autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Grzyby marynowane autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Grzyby po rosyjsku autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Grzyby duszone – obiadokolacja grzybiarza autorka: Hajduczek
Weekendy w domu i ogrodziektórych na koniec powstał aromatyczny, ciemny sos, idealny do wykończenia dania. Zapraszam Was po przepis. Polędwiczka duszona w sosie własnym Żołądki w sosie chrzanowym Pierś kurczaka w cieście francuskim Nuggetsy z kurczaka – pieczone Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą Przepis na policzki wieprzowe w winie Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 6 policzków wieprzowych (około 600 g) cebula
Kuchnia BazyliiMagdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Jeden z pierwszych i zarazem łatwiejszych przepisów, jakich nauczyłam się podczas mojego kursu w Le Cordon Bleu. Zwyczajowo mają kształt muszelek i do ich upieczenia wykorzystuje się specjalną formę. Niech nie powstrzymuje Was jednak brak formy! Te proste ciasteczka świetnie smakują również upieczone w najzwyklejszej blaszce na muffinki. Przygotowanie magdalenek nie zajmuje więcej
Ciastkozercyziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wam też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką JAJKA PO TURECKU PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI
nietylkopasta.plpieca jest miękki i cieplutki, gdy nieco wystygnie, można go zjeść z dodatkami jak kanapkę, a gdy nieco wyschnie i stwardnieje na następny dzień, będzie idealną bazą tostów francuskich. Chlebek z truskawkami – władca królewskiego śniadania? This strawberry bread is perfect in many forms – when it’s straight from the oven it’s soft and warm. When
SandraFrej.compumperniklu Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej Mini kanapki z łososiem (Finger Food) Mini vol-au-vent z serem ricotta i łososiem (Finger Food) Mini tartinki z ciasta francuskiego (Finger Food) The post Kanapki imprezowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozdrobnionych migdałów (słupki, płatki) Wykonanie: Najpierw przygotowałam deser blancmange . Pewnie zastanawiacie się co to jest i w jakim celu robię taki dodatek do mojego chłodnika. Otóż, blancmange ma pochodzenie francuskie. Nazwa wywodzi się od słowa „Blanc-manger” czyli „Białe jedzenie”. Zazwyczaj robi się go z mleka i proszku migdałowego. Ale, tak jak wiele innych potraw, tak i ten deser
Kuchnia u Krysigruszkami 1) TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 2) GRUSZKI W KONFITURZE 3) KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 4) ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 5) PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO I GRUSZKĄ
Kuchnia MagdaLenycałe szczęście można go dość łatwo kupić w hipermarketach. Nie jest tani, ale warto mieć go w kuchni. Od czasu do czasu w dyskontach organizowane są tematyczne tygodnie: francuski, czy włoski, wtedy różnorodność towaru jest większa niż zazwyczaj i ceny bardziej przystępne. My w ten sposób jakiś czas temu kupiliśmy kilogram pięknego arborio za bardzo przystępną cenę. Inną popularną odmianą
Niedzielny kucharzsałaty 1 op. mozzarelli w zalewie 1 małe op. sera pleśniowego 1-2 jajka pęczek szparagów olej czosnek granulowany sól, pieprz Sos: 3 duże łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 1-2 korniszony 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Oprószamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Polewamy niewielką ilością oleju. Mieszamy. Szparagi układamy na wyłożonej papierem
Smaki Na Talerzukawie o smaku Irlandzkiego Likieru Irish Cream . Aromatyczna kawa o zrównoważonym smaku z delikatną nutą kwaskowatości. Mi i mojej mamie bardziej przypadła do gustu kawa mielona o smaku Francuskiej Wanilii French Vanilla . Ten aromat… musicie spróbować Na uwagę zasługuje też cena kaw. Za 125 g dobrej jakości mielonej kawy zapłacicie tylko 12,90 zł. A jeśli nie jesteście zwolennikiem
Słodkie okruszkitworzy danie godne uroczystego obiadu czy też kolacji. Kogut może być naturalnie zastąpiony innym drobiem i najlepiej z wolnego i ekologicznego chowu. Jest to moje autorskie danie inspirowane kuchnią francuską. Składniki: 1 kg (Coquelet jaune - kogucik żółty) 3 szalotki 3 ząbki czosnku 1 cytryna kilka gałązek suszonego tymianku i rozmarynu sól morska pieprz papryka słodka kurkuma pieprz cayenne
Wino Francja Kuchniaświęta jak i po świętach kiedy pozostaną nam resztki białej kiełbasy i rzeżuchy. składniki: 4 białe sparzone kiełbasy 6 średnich ziemniaków 3-4 ogórki kiszone 2 łyżki musztary francuskiej 2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka majonez rzeżucha do posypania Ziemniaki ugotować, można w mundurkach lub obrane, jak nam wygodnie. Ugotowane ziemniaki, białą kiełbasę oraz kiszone ogórki pokroić
Monia miesza i gotujedzieci, bo podczas pieczenia alkohol odparuje. Chociaż dla dzieci bardziej polecam białą kiełbasę pieczoną w cydrze . Składniki: 0,5 kg białej surowej kiełbasy 1 duża cebula 1 łyżka musztardy francuskiej 0,5 szkl. jasnego piwa (użyłam piwa Perła, bo jest niezbyt gorzkie) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka suszonego majeranku i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku duża szczypta soli, czarnego mielonego pieprzu
Codziennik Kuchennylunch do pracy, ozdoba stołu podczas przyjęcia. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Futurystyczna potrawa 20 lutego minęło 110 lat od publikacji manifestu futurystów na łamach francuskiego „Le Figaro”, autorstww Filippo Tommaso Marinetti, włoskiego poety i wydawcy. Futuryzm to awangardowy ruch w sztuce, głównie w literaturze odrzucający tradycję, przeszłość, wszystko co byłe, stare, oddziedziczone po minionych wiekach
Niedzielny kucharz