Kotlet de volaille wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z kuchni francuskiej ale zza wschodniej granicy z Ukrainy. Taki sposób przygotowania piersi z kurczaka powoduje, że jest niesamowicie soczysta i pełna smaku. Sprawdźcie sami! Składniki: 4 duże piersi z kurczaka kostka masła olej sól pieprz bułka tarta mąka Jak zrobić kotlet de volaille? Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Z jednej (pojedynczej
Kulinarna Patilogiatagiem #Czteryfajery. Na zdjęciu powyżej majonez curry, a na zdjęciu poniżej majonez z gotowanych żółtek Skąd się wziął majonez Zanim sos zwany majonezem pojawił się we francuskich książkach kucharskich w XVIII wieku, w Hiszpanii i we Francji istniało już kilka wersji podobnych sosów, a najstarsze przepisy (z dodatkiem czosnku) sięgają XIV wieku. Prawdopodobnie majonez był "odkrywany" w różnym
Cztery Fajeryłososiem i chrzanem Śledzie w sosie musztardowym Terrina z łososia Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem Ciasto francuskie z serem feta i szpinakiem Omlet z łososiem i szparagami Krakersy serowe z łososiem Gofry z łososiem, szparagami i pomarańczą w sosie
Passions hobbies lifeCoś pysznego na specjalne okazje -na wyjątkową kolację dla gości ,lub na święta. Pięknie wygląda i smakuje znakomicie. Polędwiczka jest soczysta i mięciutka. W towarzystwie pieczarek, szynki szwarcwaldzkiej ,ciasta francuskiego i sałatki ze świeżych warzyw -prezentuje się wyjątkowo pysznie. danie jak w restauracji ale bardzo proste do zrobienia - polecam
Swojskie jedzonkoSkładniki: Biała kiełbasa parzona 0,5 kg - 6 sztuk Cebula 2 Piwo 1/2 szklanki Majeranek łyżeczka Musztarda francuska lub dowolna 2 pełne łyżeczki Miód łyżeczka Sól Pieprz Olej do smażenia 2 łyżki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę pokroić w półplasterki lub pióra i podsmażamy do lekkiego zarumienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy musztardę, miód, majeranek
Kulinarne przygodykremowym sosie musztardowym: Składniki: 1,30 kg schabu bez kości 35 dag świeżych pieczarek 1 cebula 1 por 15 dag żółtego sera 3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka musztardy francuskiej –z ziarnami gorczycy 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 3 liście laurowe 4 ziela angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka masła Sól i pieprz do smaku Mąka pszenna do obtoczenia roladek
Wanilia i Kardamonprzygotowany na zimno to zaledwie kilka podstawowych składników i chwila przygotowań. Sos musztardowy podany na zimno to idealny dodatek do jajek ugotowanych na twardo, wędlin, kiełbas, przekąsek z ciasta francuskiego. Mój sos musztardowy na bazie majonezu i musztardy jest błyskawiczny w przygotowaniu. Możesz także przygotować sos z dodatkiem masła (2 łyżki), śmietanki (5 łyżek) i trzech żółtek. Zapraszam po mój
Zasmakuj KuchniWild Olive Chardonnay Ważne jest wybranie dobrego jakościowo wina – tym razem zdecydowałem się na białe, wytrawne, organiczne wino Wild Olive Chardonnay. Wino to dojrzewa w baryłkach z dębu francuskiego, ma idealnie zrównoważoną kwasowatość i w smaku wyczuwalne nuty owoców tropikalnych. Świetnie zrównoważą wyrazisty smak grzybów. Wino nie jest drogie – możecie kupić je już w cenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wrażenie sprawi on na podniebieniach gości. Zdecydowanie polecamy cavę, czyli „hiszpańskiego szampana” — koniecznie w wersji wytrawnej (brut lub nawet extra brut). Pomimo wysokiej jakości, jest ona dużo tańsza od francuskiego krewniaka, a także bardziej oryginalna niż niezwykle popularne, włoskie prosecco. Jaka ilość wina na wesele jest najlepsza? Kupując wino na wesele i zastanawiając się nad potrzebną ilością butelek
Ugotowane pozamiatanezamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych, spokojnych, wręcz zaczarowanych. Odrzucają
Raj dla Podniebieniawybierać desery, do których możemy dodać dużo owoców. Im więcej truskawek, bananów, malin, gruszek czy borówek, tym mniej możemy użyć cukru. Mogą to być tartaletki owocowe , koszyczki z ciasta francuskiego z owocami, owoce zapiekane pod lekką kruszoną. Takie desery nie zrujnują naszej diety, ale zaspokoją głód na coś słodkiego. Ważne żeby owoce były sezonowe. Wtedy są najsłodsze, dzięki czemu
Słodkie okruszki