pokrojone w cienkie krążki100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek)75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla)przygotowanieCiasto:Najlepiej przygotować w dzień poprzedzający pieczenieZ podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam
Stare GarySkładniki: op.ciasta francuskiego puszka brzoskwiń cukier waniliowy łyżeczka płatków migdałów jajko Wykonanie: Ciasto rozkładamy na stolnicy, wykrawamy małe prostokąty, na każdy z nich kładziemy kawałek odsączonej z syropu brzoskwini. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem waniliowym i pokruszonymi płatkami migdałów. Ciasteczka można równie dobrze składać na połowę i do środka kłaść owoc. Piec w temp.200st aż do zrumienienia
Walijskie PichcenieSkładniki: op.ciasta francuskiego mały serek philadelfia 2 twarde pomidory sól, pieprz zielona natka pietruszki Wykonanie: Rozkładamy płat ciasta, smarujemy go serkiem.Wykładamy na ser pokrojony w kostkę pomidor (krojąc usuwamy gniazda z pestkami), posypujemy natką, solimy i pieprzymy. Zwijamy tak jak na załączonym obrazku. Po zrolowaniu ucinamy 1,5cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Walijskie Pichcenieapetyczne bułeczki są specjalnością francuską i belgijską. Łatwo poznać je po rowku na wierzchu. Mają dość chrupiącą skórkę i lekki miękisz, a smakują naprawdę doskonale. Przepis na 10-12 bułeczek: 40 - 45 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody Do miski przesiać mąkę i sól
Apetyczna babeczkaJest to tradycyjny francuski chleb żytni, wyrabiany na zakwasie przyrządzanym z żytniej mąki wymieszanej z wrzątkiem, pozostawianym na noc, by sfermentował. Ten chlebek ma wyrazisty smak, który podkreśla dodany do ciasta kminek. Zakwas: 22 dag mąki żytniej 450 ml wrzątki 1 łyżeczka płynnego miodu Ciasto: 35 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłej wody
Apetyczna babeczkamoich kulinarnych eksperymentów. Połączenie smaku dyni z musztardą i miodem jest fantastyczne, polecam! Kurczak marynowany (2-3 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego Puree (2-3 porcje): 0,5 kg dyni 1 duży ziemniak sól, pieprz świeża bazylia 1/ Kurczaka płuczemy
My Culinary Artmuszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste i warto poświęcić kilka chwil. W celu jego przygotowania do miski blendera dodałem 250 gram mąki pszennej (typ 450) przesianej przez sitko
Wyprawy kulinarnefilmu postanowiłyśmy to koniecznie zmienić. Zakupiłyśmy książkę i z wielką werwą ruszyłyśmy do zgłębiania kolejnych nieprzebytych stron smaków Francji. Dzisiaj pierwszy przepis amerykańskiej ikony gotowania słynącej z kuchni francuskiej. Czas przygotowania: 15minut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów Bulion ok. 750ml ½ szklanki śmietanki kremówki Sól, pieprz Zielone szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy około
Kolizje SmakówKolejna potrawa z książki „Francuski szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to marchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 marchewki 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki wody 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy
Kolizje SmakówZainspirowane reklamami w telewizji filmu „Julie i Julia” ponownie sięgnęłyśmy do książki „Francuski szef kuchni” Julie Child. Odświeżyłyśmy kilka starych przepisów i wypróbowałyśmy całkiem nowe. Dzisiaj zielona fasolka szparagowa w roli głównej jako przepyszny dodatek do dań obiadowych, czy kolacji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 osób Składniki: 1kg zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 niecała łyżeczka soku
Kolizje SmakówFrancuska zupa rybna Bouillabaisse, aż trudno uwierzyć, że kiedyś była prostą zupą rybaków, którzy przygotowywali ją z resztek połowów, po sprzedaży co lepszych kąsków na targu. Z czasem zaczęto do niej dodawać szafran, skórkę pomarańczową i stała się bardzo wykwintną zupą prowansalską. Tak prawdę powiedziawszy to czym więcej gatunków ryb i owoców morza zawiera, tym jest smaczniejsza. Gatunki
Smaczne Zdrowedanie, idealne na imprezę. Szybkość i łatwość przygotowania sprawia iż na pewno powrócę jeszcze do tego przepisu. Inspiracją był ten przepis a także przepis na pasztet z "Wyśmienitej kuchni francuskiej". Składniki: - 500g wątróbki gęsiej foie gras (do kupienia m.in. w Makro) - 250ml białego wytrawnego wina - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła (można pominąć
Smaczne ZdrowePyszny, wspaniały i kremowy francuski deser. Na bazie jaj, śmietanki i wanilii, z chrupiącą skorupką. Czego chcieć więcej? Składniki: 400 ml śmietanki 30-36% 100 ml mleka 1 laska wanilii 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru brązowy cukier do karmelizowania W rondelku podgrzewamy śmietanę, mlekiem i wanilią. W tym celu wanilię kroimy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka
Mango Papajapapillote to tradycyjny francuski sposób przygotowywania potraw. Dzięki tej technice mięsa, warzywa czy owoce smakują wybornie. Jest to też bardzo dobry sposób na smaczny i szybki obiad. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandrystraszna nazwa odnosi się do jednego z moich ulubionych sosów, który wcale nie jest taki straszny. Ragoût to francuska nazwa nie tyle jednej potrawy, co raczej pewnego ich rodzaju. Początkowo chodziło o dania mięsne, rybne lub warzywne, na które składały się jednakowej wielkości kawałki wszystkich składników potrawy uduszone razem w sosie. Właściwie nazwa ta wciąż dotyczy tego typu dań
Ratunku obiad