francuskie - 6660 przepisów (strona:224/444)

Burger klopsy. Przepis na pyszne klopsiki wołowe w sosie burgerowym 47

mielonej wołowiny , 2 kopiaste łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 200 ml mleka, łyżka mąki pszennej, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka musztardy zwykłej (np. stołowej czy sarepskiej), 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 100 gramów żółtego sera, 2-3 ogórki konserwowe, olej, sól, pieprz. Jak zrobić klopsiki w sosie burgerowym? Mięso

Kulinarna Polska
Talerz tatarski. Najlepszy imprezowy sposób na podanie tatara. PRZEPIS 72

zakładzie, to daje pewność, że po drodze nie zostało zanieczyszczone – będziemy przecież jeść je na surowo. 4 łyżki oliwy lub oleju, żółtka z dwóch dużych jaj, łyżka musztardy francuskiej, czerwona cebula, pieczarki lub grzyby leśne marynowane, korniszony, kapary marynowane, opcjonalnie fileciki anchois, sól, pieprz. Jak zrobić talerz tatarski? Mięso oczyść ze wszelkich błon i przerostów tłuszczu, pokrój w kostkę

Kulinarna Polska
Sałatka Cesarza 70

mojego pomysłu. W tym posiłku znajdziemy mnóstwo witamin oraz składników odżywczych. Sałatkę podamy z grzankami. Podane składniki są na 2 porcje Składniki na wintegret 8 łyżek oliwy 1 łyżeczka francuskiej musztardy 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny odrobina czarnego pieprzu 1 ząbek czosnku Składniki na sałatkę 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Crème brûlée 56

Crème brûlée to przepyszny deser na bazie śmietanki i żółtek, uwieńczony skarmelizowaną cukrową skorupką. Deser ten pochodzi z kuchni francuskiej , gdzie dosłownie oznacza przypaloną śmietankę Crème brûlée podawany jest mocno schłodzony, z kolei cukrowa skorupka i wierzch kremu powinna być lekko ciepłe od karmelizowania cukru. Tradycyjnie dodawana jest do niego wanilia, ale możecie spotkać się również z dodatkiem czekolady

WegePrzepis
Biała kiełbasa w sosie musztardowo-chrzanowym. Na przekąskę albo danie obiadowe. PRZEPIS 59

musztardowo-chrzanowym Składniki: 4 surowe białe kiełbasy, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 i 3/4 szklanki mleka, kopiasta łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), 1-2 łyżeczki tartego chrzanu, duża łyżka masła, szczypiorek, sól, pieprz. Jak zrobić białą kiełbasę w sosie musztardową W garnku rozgrzej masło, przesmaż na nim drobno

Kulinarna Polska
Keto galette z rabarbarem i frangipane (Paleo, LowCarb) 92

czyli keto galette z rabarbarem i frangipane to pyszny wypiek idealny na weekendowe spotkanie przy kawie lub piknik w plenerze… Wszędzie smakuje wyśmienicie… Course Deser Cuisine Europejska, Francuska Diet Low-Carb, Gluten Free, Wege Keyword ciasto z owocami, tarta Prep Time 15 minutes Cook Time 20 minutes Czas oczekiwania 30 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings

Modern Cave Girl
Wytrawne naleśniki kasztanowe 84

Przepis na te naleśniki rozpływające się w ustach pochodzi z książki Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Przepis pochodzi z kuchni francuskiej i zagościł na stałe do mojej kuchni. Tak usmażone naleśniki są kremowe, delikatne i rewelacyjne, spróbujcie sami. Naleśniki kasztanowe. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jajka cocotte ze szpinakiem i szalotką 62

Półpłynne żółtko i lekko ścięte białko można zrobić zaledwie w 12 minut w piekarniku. Może przygotujecie takie jaja na święta? będą znakomite na świąteczne śniadanie. Polecam gorąco. Jaja po francusku. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Śledzie w jogurtowym sosie z dodatkiem musztardy 59

Śledzie w jogurtowym sosie z dodatkiem musztardy powstały właściwie przez przypadek. Tak sobie pomyślałam, coby tu wyieszać i tak powstał sos z jogurtu, trochę podkręcony majonezem, zaostrzony dodatkiem musztardy francuskiej, czosnkiem i cebula. Powiem wam, że barzdzo mi posmakował i na stałe wchodzi do naszego  … The post Śledzie w jogurtowym sosie z dodatkiem musztardy appeared first on Polska

Polska Zupa
Torcik Napoleon na ciastkach francuskich 102

prosił o dokładkę :) Krem: 900 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 250 g miękkiego masła 2 opakowania ciastek francuskich  1/3 szkl płatków migdałów Krem: 600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym mlekiem, ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temperaturze

Smakołyki Asi
Jesinne liście z jabłkiem 75

oczyśćcie takiej  pozytywnej. Ja dzieci nie mam, ale polecam ten przepis na wspólne gotowanie z waszymi pociechami. Przepis jest banalnie prosty, a ciastka wyglądają zjawiskowo :)  Składniki: ciasto francuskie jabłko cynamon cukier trzcinowy  żółtko  Przygotowanie:  z ciasta wycinamy 10 takich samych liści (najlepiej odrysować liścia na kartonie jako szablon).  Jabłko obieramy i ścieramy na tarce

Niezły Młynek
Szarlotka Pani Ogonowskiej 113

musem lub mieszanką owoców takich jak jabłko, gruszka, pigwa. Szarlotka pochodzenie przepisu Ciasto to nazwę swą zawdzięcza królowej Charlottcie, a autorem ciasta był  Marie-Antoine Carême – francuski szef kuchni i cukiernik [1] . W wersji podstawowej szarlotka to ciasto półkruche lub kruche z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek . Chociaż oryginalna szarlotka pochodzi z XIX wieku, to obecnie powstało sporo

WegePrzepis

Proponowane wyszukiwania