francuskie - 6660 przepisów (strona:221/444)

Szczypta smaku. 275

utrzymanie wagi. Przepisy są proste, szybkie i opatrzone przepięknymi zdjęciami.  Książka została podzielona na rozdziały: Śniadania inaczej Kanapki inaczej Lunchbox Rodzinny obiad Romantyczna kolacja, czyli afrodyzjaki Włoska mamma Francuskie inspiracje Słodkości z piekarnika   "Szczypta smaku", to nie tylko przepisy ale również rady np. jak kupować krewetki albo informacje o szparagach. Kilka przepisów wypróbowałam dlatego mogę śmiało powiedzieć

Brzuszki Łakomczuszki
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 201

Dzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem szpinakowo-grzybowym w sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia! Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczenia Ilośc porcji: 8 Składniki: Około 8 naleśników według tego  przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo

Kolizje Smaków
Tarta z kurkami i kurczakiem pod pierzynką serową 337

kurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :) Czas przygotowania: 30 minut +10 minut pieczenia Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g kurek dwie piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany cebula ser mozzarella ser camembert ser z niebieską pleśnią przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano Piersi z kurczaka myjemy

Kolizje Smaków
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 155

sławami z Włoch, czy Francji. Polską "drużynę" reprezentowały takie sery jak 1-dniowy ser owczy, bryndza, oscypek i frontiera owcza blue. "Ze świata" degustowaliśmy 2-miesięczne toskańskie Pecorino oraz francuski Roquefort. Najciekawsze były połączenia sera z dodatkami , oprócz tradycyjnego z winem (tu toskańskim), łączyliśmy np. ser owczy blue z cydrem Ignaców a Roquefort z Miodem Pitnym Koronnym z Pasieki Jaros(...)niejako szkolić swoje kubki smakowe:) I takie przemyślenia mi się tu nasunęły - że cudze chwalicie a swojego nie znacie:) Nasze sery zagrodowe w niczym nie ustępują serom włoskim czy francuskim, są tylko mniej dostępne dla przeciętnego odbiorcy. Można je nabyć na festiwalach, na niektórych bazarach i targowiskach w Warszawie, niektóre są też dostępne przez internet (tylko, że niestety trzeba wtedy

Chilli Czosnek i Oliwa
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 209

wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem na świątecznym spacerze z przyjaciółmi. Myślę, że upiekę je jeszcze nie raz :) P.s. Właśnie piekę dla Was kolejne cynamonowe cudo - francuskie "uszy słonia" palmiers. Zapach dochodzący z kuchni jest obłędny! Polvorones - przepis na podstawie przepisu ze strony hiszpaniaportal.pl na 26 ciasteczek Składniki: 200 g smalcu (roztopionego i ostudzonego) lub miękkiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka ogrodnika - moja ulubiona sałatka na wiosnę 155

sałatę, ogórki), stąd jej nazwa. Najlepiej zjeść ją na świeżym powietrzu i cieszyć się otaczającą przyrodą... choć jest również doskonała jako lunch do pracy:) Sałaty z winegretem to domena francuska, dlatego pozwoliłam sobie zaliczyć dzisiejszą propozycję do tego kręgu kulinarnego ( zresztą zapożyczyłam ten sos przed laty z jakiegoś francuskiego przepisu, niestety nie pamiętam już jakiego ). To kto skusi się

Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATA Z TUŃCZYKIEM 298

lodowej - 3 garście rucoli - 3 garście roszponki - 12 pomidorków koktajlowych - koperek - tuńczyk w kawałkach (po ok.140g na osobę) - 1 czerwona cebula - trochę soli Sos do sałaty: - 2 łyżeczki musztardy francuskiej - ocet jabłkowy - oliwa z oliwek - pieprz - 1/2 łyżeczki ksylitolu (nie trzeba) Do miseczki odmierzyć 2 łyżeczki musztardy francuskiej, dodać świeżo mielony pieprz, ksylitol, kilka łyżeczek octu jabłkowego, zamieszać. Cały czas

Smaczne Zdrowe
22 dania z cukinią! 429

cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki

Moja smaczna kuchnia
Bułka paryska ekspresowa 135

Bułka paryska albo francuska – rodzaj pieczywa pszennego zwane w Krakowskiem „weką”, w Łodzi – „angielką”, na Górnym Śląsku – „francuzem”, na Podkarpaciu „biną”, w Poznaniu i Jeleniej Górze – „kawiorką” lub „kawiarką”, w innych regionach Polski (np. Kujawy) „batonem” bądź „bułką wyborową”, a w centralnej Polsce (okolice(...)Bułka paryska ma podłużny kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami 202

kawałkami gotowanej ryby? Podobną zupę rybną jedliśmy w restauracji po Złotym Linem w Łasku, tam jednak zupa rybna była również przygotowana na bulionie, ale z dodatkiem sandacza i z francuskimi kluseczkami. Jednym ze składników zupy rybnej, którą ja przygotowałam był świeży łosoś i bulion warzywny. Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa(...)wykorzystam go do innej zupy. Np. do zupy z owocami morza. Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami była bardzo smaczna. Zupę rybną można również podać z makaronem lub francuskimi kluseczkami. 3 marchewki + 1 małą do starcia 1 por 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach mielony pieprz czarny 2 ziarno ziela angielskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii 119

którym pisałam tutaj. Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii jest idealnie gładkie Takie pomarańczowe puree można wykorzystać jako nadzienie do naleśników. Polecam również danie w tym samym klimacie: pomarańczowe tosty francuskie 12 pomarańczy 4 łyżki cukru waniliowego 1 laska wanilii 250 g karmelizowanego cukru (grube kryształy) sok z 1 cytryny skórka z 1 pomarańczy, posiekana drobno Obrane ( bez skórek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Z dalekich wypraw... #7 Postcard from Dauphiné. PRIORITAIRE! 234

Nawet tak skromne warzywo może stać się przysmakiem, jeżeli przygotujemy je na francuski sposób. Niczym nieograniczona wyobraźnia Francuzów sprawia, że w ich kuchni można przyrządzić jajko na tysiąc sposobów i na tyle samo przygotować ziemniaki, tworząc z nich niemal pełnowartościowy posiłek" (J. Child). Trzy miesiące temu polski kraj wzbogacił się o Gizmo. Pamiętam jak kumpel z Norge opowiadał(...)swojego rømmegrota nie miałam, bo rodziłam w Polszy. O, ironio! Dokładnie dziś świat wzbogacił się w małego wikinga, kumpla :) Zbieg okoliczności sprawił, że na obiad "grota" robiłam, tyle że francuskiego, kiedy info dostałam. Symbolicznie dzielę się nim ze szczęśliwymi rodzicami. Sto lat życzę! Sto lat dla Gizmo! W tradycyjnej zapiekance ziemniaczanej Julii jest czosnek. U mnie wczoraj wampir grasował

bastalena
Francuz z owocami i bezą 139

Idealne desery to takie, które są proste w przygotowaniu no i pyszne.  Takim deserem jest francuz. Składniki: ciasto francuskie 300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże) 100 g jagód 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 1 jajko  2 białka 100 g śmietany 18% 150 g cukru Przygotowanie: Ciasto rozłóż

Niezły Młynek
Ani wódka, ani wino nie zastąpi Ci "Bambino" 219

pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować!    Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam z pomocą miksera. W miseczce połączyłam Śnieżkę z jogurtem i zmiksowałam na gładką masę. Delikatnie dodałam jagody i wymieszałam łyżką. Okrągłą foremkę wyłożyłam folią(...)wlałam masę lodową. Na wierzchu ułożyłam herbatniki. Całość wstawiłam do mrożenia (min. 4h).  Gotowy deser podałam w łódeczkach z ciasta francuskiego

bastalena