francuskie - 6660 przepisów (strona:215/444)

Mini Croissants 120

Croissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek.Mini Croissants - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4

Słodka Strona
Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 172

Croissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom.Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę.Mini Croissants z Czekoladą - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4 łyżki cukru100 g czekolady

Słodka Strona
Jajka w chlebowych kokilach 116

doskonała forma na przygotowanie prostego śniadania o nieco odmiennej formie. Tym razem pomyślałem, czemu by nie wykorzystać kromek pieczywa tostowego jako jadalnej "kokili". Inspiracją do tego było francuskie danie o wdzięcznej nazwie Croque Madame. Wyszło znakomicie. Co więcej, danie można wykonać w formach na muffiny, wykonując za jednym zamachem 12 porcji dla całej rodziny. Czas na zapiekanie można wykorzystać

Food Square
Torrijas de leche 250

się z tradycji Wielkiego Postu, gdy jedzenie mięsa było zakazane i potrzebowano wysokokalorycznych śniadań, a także z czasów, gdy w Hiszpanii nie wyrzucano chleba. Przysmak w samej konwencji przypomina francuskie tosty. Również przygotowuje się go z czerstwego pieczywa i smaży na patelni po uprzednim zanurzeniu w jajku. Jednakże w przypadku torrijas najważniejsze jest to, by chleb został wpierw porządnie

Food Square
Boeuf Stroganow 141

Kuchnia rosyjska znana jest na całym świecie ze zdecydowanych smaków oraz domowego charakteru. Obok wódki, syberyjskich pielmieni, niezwykłą popularnością cieszy się Boeuf Stroganow. Smaczna potrawa mięsna, wymyślona przez francuskiego kucharza na dworze cara Aleksandra I w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się od francuskiego słowa "boeuf" czyli wołowina i nazwiska rosyjskiego dyplomaty- Pawła Stroganowa. W Polsce  przyjęła się nazwa

Smakowity Blog Kulinarny
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 199

chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam produktem białkowym w najczystszej postaci, którym jest Newella, bez tłuszczu, glutenu, laktozy. To zdrowe i kolorowe danie urozmaici i wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę

Smakowity Blog Kulinarny
Rożki z ciasta filo z nadzieniem serowo-łososiowym 448

powinniśmy zużyć je od razu a nawet podczas pracy z pozostałymi składnikami arkusze zabezpieczyć przykrywając wilgotną ściereczką. Po upieczeniu filo jest niezwykle kruche i chrupiące.W przeciwieństwie do ciasta francuskiego filo nie rośnie i nie rozwarstwia się więc żeby uzyskać kilka warstw trzeba po prostu użyć kilku płatów nałożonych na siebie, najpierw przesmarowanych tłuszczem. Zobacz przepis na przekąski z ciastem(...)francuskim ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Piernikowe śniadanie - na pożegnanie zimy 186

karmelu, też z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość smakuje wybornie - idealnie śniadanie na ostateczne pożegnanie z zimą. Teraz czas zacząć myśleć o Wielkanocy, babkach, mazurkach i sernikach...Piernikowe tosty francuskie z karmelizowaną gruszkąSkładniki:(na 2-6 porcji)6 kromek czerstwej chałki3 jajka100 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy do piernikakarmelizowane gruszki:3 gruszki4

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 532

zupie cebulowej...Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka.Pyszny śmietanowo-cebulowy sos.I pierzynka z pieczarek.Poezja smaku.Kto nie próbował, niech żałuje!Składniki:2 filety z kurczaka (waga około 500 gram);2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku;250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;500 g pieczarek;Przyprawa do kurczaka;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Filety

Gospodyni Miejska
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 404

nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie,  że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol wytwarzany jest z mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie szczepy pleśni

W kuchni Katie
Zimowa lektura 266

mało. Do recenzji czekają 4 książki, które będą bardzo fajnym wyborem na jesienno - zimowe wieczory. Postaram się sukcesywnie zamieszczać posty opisujące poszczególne książki ale najpierw mały przedsmak.1. Julia Child "Francuski szef kuchni"To klasyka. Julii Child nie trzeba przedstawiać, kto o tej Pani nie słyszał na pewno po wejściu na ekrany kinowe filmu "Julie and Julia" już ją zna. Klasyka(...)klasyka, klasyka. Ikona kuchni, ikona francuskich przepisów. Cytując film: "Masła nigdy za wiele"!2. "Kuchnia indyjska - najlepsze przepis"Wydaje mi się, że wciąż mamy dość małą wiedzę na temat kuchni indyjskiej. Otwiera się coraz więcej knajp oferujących indyjskie specjały, natomiast nie podbiły one jeszcze naszych serc. Czas najwyższy zgłębić tajniki orientalnych potraw.3. "Piąty smak. Rozmowa przy jedzeniu."A to ciekawostka

Brzuszki Łakomczuszki
328. 134

Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."bananowe tosty francuskie z jagodami i karmelizowanymi truskawkami  Jest dobrze.W końcu jest naprawdę dobrze. Nie jest idealnie. Ale jest dobrze. Tym razem odpowiadam na pytania Wiktori, dziękuje :*1. Piosenka idealna na dziś to..hmmm

More food, love and dreams
355. 140

zrolowane tosty francuskie nadziane czekoladą podane z borówkami, malinami i startą czekoladąinspiracjaŚniadanie serwowane razy dwa. Dla mnie i mamy <3 ( "to jakieś naleśniki? :) To jedno z najlepszych śniadań ever. Roztapiająca się czekolada i sezonowe owoce. *.*Aaa, to już jutro?!A dzisiaj Warszawa, ostatnie pakowanie i pieczenie jagodzianek

More food, love and dreams
362. 132

nadziane tosty francuskie serkiem* i dżemem brzoskwiniowym podane z borówkami*jak na sernikNie wcale was nie męczę drugi dzień tostami, gdzie tam. :P No, ale skoro już otworzyłam opakowanie chleba, to trzeba zużyć z racji, że jutro wyjeżdżam :P Ale o tym napiszę wam już jutro. Teraz obiecana jedzeniowa fotorelacja. Ostrzegam, krótka to ona nie jest

More food, love and dreams
368. 123

kajmakowe tosty francuskie* podane z borówkami, malinami i polewą kajmakową***z chleba sojowego, jajko+masa kajmakowa+cynamon+mleko** rozpuszczony kajmak z kapką mleka Wróciłam. Tym razem chyba już na stałe. Niezapomniany tydzień.Mnóstwo śmiechu, tańca, rozmów, spacerów i wszystkiego innego. Dwa wesela. Poprawiny. Mazury. Rodzina.Teraz pozostaje tylko wykorzystać resztkę dni która pozostała nam do końca wakacji.Swoj

More food, love and dreams