francuskie - 6660 przepisów (strona:215/444)

575. Tosty. 128

tosty francuskie z domowej chałki na maśle z trzcinowym cukrem pudrem; ciepłe mleko Prosto, słodko i pysznie.Nic mi więcej dzisiaj nie trzeba.Dobrze mi, kilka skradzionych uśmiechów,długie rozmowy i te dziwne uczucie, potrafią zmienić wiele

More food, love and dreams
662. Domowa chałka i najlepsze tosty na świecie. 162

Tosty francuskie* z polewą czekoladową** i truskawkami* z domowej chałki, na maśle** gorzka i mleczna czekolada + mlekoMiało być troszkę inne śniadanie, ale nie ogarnęłam, że nie mam jednego składnika (upiecz, chałkę specjalnie po to, a i tak zapomnij o czymś innym, ta logika xd ) alee, nie szkodzi, jeszcze je zrobię (mam nadzieje, że będę miała z czego

More food, love and dreams
701. Niezastąpiona. 153

tosty francuskie z domowej chałki z karmelizowaną czekoladą i malinami(inspiracja)Chałka sprawdzona. Pomimo, że x razy pieczona, nadal znika nie wiadomo kiedy. I ja też znikam, jeszcze tylko chwila.2

More food, love and dreams
741. "Makowe" tosty & 7 faktów o mnie 165

makowe tosty francuskie* z rozgniecionymi malinami, miodem i cytryną*z domowego chleba tostowego, tosty obtoczone w makuZostałam również nominowana do  Versatile Blogger przez Martynę, za co ogromnie dziękuję ;)  Zasady zabawy:- nominować 15 blogów do wyróżnienia,- poinformować wybranych przez siebie blogerów o wyróżnieniu,- wyłonić o sobie 7 faktów,- podziękować blogerowi, który Cię nominował u niego

More food, love and dreams
Poolish 180

Zaczyn poolish powstał w Polsce i wyemigrował przez Austrię do Francji. Poolish został wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki.Poolish jest mieszaniną mniej więcej tej samej ilości mąki pszennej i odrobiny drożdży. Posiada konsystencję dość rzadką (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), która szczególnie nadaje się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasu mlekowego. Zaczyn jest gotowy

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée 225

lodówce część Pâte fermentée do wykorzystania w ciągu 2-3 dni, a nawet można zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.Zaczyn był mi potrzebny do upieczenia francuskiego chleba Duval de Dieppe, ale o tym już niedługo...Składniki na 160 g Pâte fermentée:100 g mąki pszennej 64 g wody letniej1 g drożdży świeżych (lub 0,3 g drożdży

Grahamka, weka i kajzerka
Szybkie ciastka czekoladowe 214

Szybki pomysł na deser. Ciastka znikają jeszcze szybciej, nawet nie dane im było ostygnąć :) Czekolady sypiemy ile dusza zapragnie ...Składniki:opakowanie ciasta francuskiegogorzka czekolada (oczywiście nie

prawdziwe jedzenie
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 389

pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino. PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. / inspiracja: Gotowanie ze stylem . / 2 duże jajka 5 łyżek stołowych dżemu z czarnej porzeczki 1/2 szklanki cukru 1 pełna szklanka mąki 1/3 szklanki

W kuchni Karmel-itki
P... Pizza francuska! 162

która wszystkim zasmakuje :) Na szczęście dzisiejszego wieczoru wszyscy byli tolerancyjni i nasze żołądki były gotowe na wszystko ;) Postawiliśmy na...pizzę! Ale to nie była typowa pizza, a pizza z francuskimi dodatkami w postaci s era reclette i kiełbasy diots. Raclette jest potoczną nazwą potrawy, w której właśnie główną rolę gra on, SER (raclette). Zazwyczaj jego wielki kawałek podgrzewa się(...)plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy ok. 25-30 minut. Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :) A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette, podaje się je na 2 sposoby: A oto kiełbasy Diot w białym winie

Kitchens Alphabet
Sałatka z sałat 335

lodowej garstka liści szpinaku kilka pomidorków koktajlowych szczypiorek suszony lub świeży  kilka plasterków szynki konserwowej  kawałeczek pora Garstka startego sera żółtego. 1 śmietana 12 % średnia 1 sos Francuski Knorr Wykonanie ; Sałaty umyć i odsączyć z wody  . Listki sałat poszarpać ( pamiętajmy że nigdy nie kroi się sałaty nożem bo będzie gorzka ). Pomidorki umyć i pokroić na pół(...)umyć i pokroić w pół plasterki Szynkę pokroić w paseczki , ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę 12% przyprawić do smaku ( ja dodałam jeszcze sos sałatkowy Francuski Knorr) i wymieszać . Sałatę polać śmietanką przed podaniem.  Dodać szczypiorek i wymieszać. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
KLUSECZKI FRANCUSKIE 157

Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub  mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem. Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki  TUTAJ  :) Składniki: 1  łyżka  masła 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej ½ łyżeczki

Walijskie Pichcenie
MAGDALENKI 143

Magdalenki to   małe francuskie biszkoptowe ciasteczka  o charakterystycznym  kształcie muszelki, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Będąc w Polsce dostałam silikonową foremkę do magdalenek, więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować. Składniki: 1 szklanka mąki 0.5 szklanki cukru, 0.5 szklanka oleju, 2 całe jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta

Walijskie Pichcenie
TARTA Z KURCZAKIEM 483

Tarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia.  Jest pyszna na ciepło jak i na zimno.  Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne. Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad  jak i na ciepłą, bardziej wykwintną

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ 201

karkówkę z grzybami i cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu:) Składniki: 1 kg karkówki 250g pieczarek 3 cebule sól pieprz majeranek cząber 1 ząbek czosnku olej musztarda francuska 1 łyżka mąki bulion Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster  posypujemy mieszanką wymienionych przypraw,smarujemy musztardą francuską i polewamy olejem. Plastry układamy w plastikowym zamykanym pojemniku i wkładamy

Walijskie Pichcenie
Rogale marcińskie 1372

minut ( każdy piekarnik jest inny , dlatego proponuję pilnować i wyjąć rogaliki kiedy będą bardzo złociste. Jeśli zostanie nam nadzienia można wykorzystać je do zawinięcia w gotowe ciasto francuskie.  Smacznego

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania