śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO(...)Aromatyczne flaki z boczniaków i wreszcie GRUDZIEŃ Szpinak z jajkiem w cieście francuskim Oby ten rok był tak samo udany co poprzedni
MarciochaKucharzydeser :) Tarta z kiszoną kapustą i grzybami SKŁADNIKI: 1 opakowanie cista francuskiego 200 g kiszonej kapusty z marchewką 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kminku 1 cebula 1/2 szklanki białego wina garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili, papryka czerwona Kapustę odcisnąć(...)przez ok 20 minut.Po tym czasie dodać do kapusty i jeszcze ok 10 minut razem dusić. Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tary wyłożyć farsz kapuściany. Górę udekorować gwiazdkami. Piec w nagrzanym na 200 stopni piekarniku przez 20-30 minut. Kroić po delikatnym wystygnięciu. Smacznego
MarciochaKucharzyDziś postaram się Was skusić na tosty francuskie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, z pestkami granatu i orzechami włoskimi. Pozwoliłam sobie jeszcze na trochę słodyczy – sos krówkowy, takie małe rozpieszczenie podniebienia ;) Składniki1 jajko4 kromki chleba tostowego3 łyżki mleka1 łyżka masła (do smażenia)szczypta soliszczypta cynamonuszczypta cukruDodatkowopestki granatu1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich2 łyżki jogurtu naturalnego
Pink Envelopetemu, kiedy to przygotowałam dla Was wpis " Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej ". Skupiłam się wtedy na zbieraniu liści mlecza, z których przygotowałam grecką hortę vrasta oraz francuską sałatkę . W tym roku nabrałam ochoty na spróbowanie pokrzywy, dlatego uzbrojona w koszyk i rękawiczki ochronne wybrałam się na wieś. Znalezione przeze mnie roślinki ( zdjęcie na Facebooku ) były bardzo młode(...)ziemniaka. Zupę możecie podać również według propozycji Gennaro Contaldo, czyli posypaną parmezanem oraz podsmażonymi kawałkami pancetty. Będą tu również pasowały grzanki z opieczonego chleba. Polecam Wam również przepis na francuską zupę szczawiową: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaTakie przekąski są idealne na babskie wieczory - nie wymagają długiego przygotowania, nie zawierają skomplikowanych składników, ciekawie smakują i ładnie wyglądają. Idealne na wieczór z winkiem i ploteczkami. Składniki: Ciasto francuskie (gotowe) Puszka tuńczyka (w dużych kawałkach) Twarożek naturalny puszysty Kilka oliwek Pomidorki koktajlowe Mozzarella Sól, pieprz świeżo mielony Opcjonalnie 2 jajka Przygotowanie: Zaczynamy od babeczek (8 sztuk). Wylepiamy foremki
Kulinarne Inspiracjebyłam, a na roślinki przeszłam zupełnie z innych powodów, niż sądzicie. Krocząc śladem zanikających świąt Wielkiej Nocy, uganiam się za wspomnieniami przyrządzonych nań potraw. PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM /własny;/ 8 porcji ok.700g ulubionego pasztetu (np. drobiowy) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ziołowego pieprzu 1 jajko 1 łyżki bułki tartej(...)łyżki oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego (200g) 1 jajko Cebulę i czosnek obieram, bardzo drobno siekam i szklę na oleju. Pasztet rozgniatam widelcem, dodaję do cebuli i podsmażam razem, dodając tymianek i pieprz. Kiedy masa lekko przestygnie, wbijam jajko, mieszam z bułką tartą. Ciasto rozkładam na blacie. Wykładam na środek masę pasztetową, zawijam tak, by zakładka znajdowała się
W kuchni Karmel-itkispróbować. Do tego obłędny waniliowy, słodki sos z kawałkami chili, a całość posypana pistacjami. Postanowiłam nieznacznie przekształcić przepis tak, aby był wegański. Efekt wyszedł nieziemski! Ciasto filo przypomina ciasto francuskie, jednak jest nieco cieńsze i delikatniejsze. Bez problemu odnajdziesz je w chłodniach większości supermarketów. Co do sosu, nawet jeśli ostre smaki Ci nie odpowiadają, nie bój się chili. Słodki
Roślinna - blog wegańskiNiedawno pokazywałam wam tę polędwiczkę wieprzową w cieście francuskim. Dzisiaj to samo danie prezentuje w innej odsłonie, bardziej lunchowej czy jako kolacje albo przekąskę dla gości. Zapraszam na jej niecodzienną odsłonę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikniż zwykle. Tak było w przypadku tej sałatki, którą wymyśliłam na poczekaniu :) Sałata nie musi być podana tylko ze śmietaną, ale z sosem sałatkowym z musztardy starofrancuskiej lub francuskiej, która jest łagodniejsza w smaku. ja użyłam tej bardziej pikantnej i wyszła przepyszna sałatka:) Składniki: 1 opakowanie sałaty florenckiej 2 owoce awokado Sos do sałatki: 2-3 łyżki oliwy(...)oliwek sok wyciśnięty z połowy limonki sól pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru 1- 2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej lub francuskiej Wykonanie: Liście sałaty myję pod bieżącą wodą, osuszam na ręczniku papierowym lub odwirowuję z nadmiaru wody. Dłońmi rozrywam liście na mniejsze kawałki i wrzucam do salaterki. Awokado kroję na pół, za pomocą noża usuwam pestkę, wbijając nóż w pestkę
Bea(u)ty kitchenwyobraźni zobaczyłam moją babcię i mamę krzątające się po kuchni, ech, dawne czasy, ale bardzo miłe :) A teraz wracam do czasów obecnych i proponuję Wam przepyszne, przypominające trochę ciasto francuskie ciasteczka ze skwarek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 15 dag skwarek 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie
Ciasteczkowy Potwórimbirowym i podgryzających trufelki migdałowe. Wyobraźcie sobie, że właśnie tego dnia przyjeżdżają do Was dawno niewidziani znajomi z różnych zakątków świata, którzy przywożą ze sobą baklavę, panna cottę waniliową, francuskie rurki z kremem i przysmaki z Saragossy. Wyobraźcie sobie, że zabieracie ich na przejażdżkę rowerową, a Wasze kieszenie pełne są słodkich florentynek i ciasteczek cynamonowych, w plecaku zaś czekają
GRUBY WAŁEKchyba już każdemu się znudziły:) Dodatkowym atutem jest to że możemy komponować do woli "wierzch" do takich mini kanapeczek, oraz że są dziecinnie proste do zrobienia. Podobnie jak ciasto francuskie daje bardzo wiele możliwości. Słonawy smak krakersów doskonale komponuje się zarówno z łososiem z serkiem, jak i serem camembert z gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję
Kuchnia Pełna Pasjiwytrawnie, wszystko zależy jaki masz smak rano. U mnie tym razem na słodko z cukrem pudrem. Do tego kubek gorącej kawy ze spienionym mlekiem. Mmmm rozmarzyłam się ... 'tosty francuskie' Składniki: - chleb (może być wczorajszy) - jajko - mleko Chleb pokroić w kromki. Delikatnie namoczyć w jajku, następnie w rozkłóconym jajku lekko dociskając. Smażyć na dobrze rozgrzanym maśle do czasu aż tosty
CookYourselfmogłaby z niej skorzystać. Napisana jest prostym językiem, więc każdy powinien sobie dać radę z przetłumaczeniem. W książce tej znajdziemy wszystko, od klasycznych przepisów (np.Victoria Sponges), do przepisów na francuskie specjały, jakimi są makaroniki czy eklerki :) Są tu przepisy na każdą okazję, od urodzin do Bożego Narodzenia. Kolejny plus (bo pierwszy za różnorodność przepisów), należy się za piękne zdjęcia
CookYourselfBrioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami. Ja broszki w kształcie jajek, babeczek przygotowałam i do koszyczka dodać je chciałam, ale dzieci je pozjadały, bo bardzo
Moniki Smakołyki