Uwielbiam tosty francuskie i wszelkiego rodzaju sandwicze! W wersji takiej tylko smażonej w jajku ( o której pisałam tutaj: http://ostra-na-slodko.pl/2014/12/12/chleb-w-jajku-smaki-dziecinstwa/ ) , albo też takie właśnie na słodko. Zawsze do nich staram się wykorzystywać sezonowe owoce i urozmaicać je, tak by za każdym zachwycały. Dziś mam dla Was wersję jabłkowo – rabarbarową. Prażone owoce ( no dobra, rabarbar to warzywo! ) połączone
Ostra na Słodkotylko wino musi być starzone w butelkach przez minimum 15 miesięcy ( w przypadku szampanów rocznikowych minimum 3 lata). I już jest gotowe do sprzedaży. Crémant d'Alsace – pochodzi z Francuskiej Alazacji. Do produkcji używa się winogron ze szczepów Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Auxerrois Blanc oraz Chardonnay . Poza Alzacją Crémant produkowane jest w wielu innych apelacjach Crémant(...)Crémant de Limoux, Crémant de Loire. Różnią się one głównie szczepami winogron użytymi do produkcji. Możemy również kupić wino musujące produkowane w Hiszpanii. Cava to odpowiedź na francuskiego szampana. Wino to powstaje głównie w Katalonii . Produkowane jest podobnie jak szampan. Różni się jednak szczepami winogron użytymi do jego produkcji. Jest to najczęściej kupaż odmian Macabeo, Xarello, Parellada. Wina
królestwo garówpobawić się w dobieranie win do potraw, oczywiście korzystając z sugestii i porad fachowców. Następną degustacją którą wybrałam była degustacja Bordeaux. Ponieważ nie za bardzo znam wina francuskie - tu naprawdę trzeba wiedzieć o co chodzi a o bordeaux niewiele wiem.... Kiedyś niedostępne w sklepach, teraz są, ale ceny wysokie a jak niższe to nie wiadomo czy dobre
królestwo garówBursztyn 12-miesięczny (krowi/pasteryzowany) Frontiera Blue Jersey (krowi/niepasteryzowany) Przekąski z serami: Babeczki zapieczone z kozim serem Łomnickim z czosnkiem niedźwiedzim oraz konfiturą z czarnego bzu Fimaro Crostini z bagietki francuskiej z Goudą Farmerską, kiełbasą chorizo i oliwką Manzanilla Sałatka w szklance: sałata cukrowa, ser kozi sałatkowy, Sery Polskie, orzechy włoskie, jogurt naturalny i konfitura pomarańczowa Pieczona Rita z bagietką słowiańską(...)Blanc, tylko w tym przypadku fermentacja zatrzymana poprzez zastosowanie niskiej temperatury) Villemarin Rouge (owocowe, soczyste - syrah, grenache, carignan) Extrait de l’Ormarine ( 100% cabernet, 8 mies. w beczce francuskiej) Jak już nie raz pisałam, przy doborze win do potraw każdy powinien polegać na swoim smaku. Oczywiście można podpierać się sprawdzonymi połączeniami, ale próbować warto. Gwiazdą wieczoru była Frontiera Blue Jersey
królestwo garówtoskańskiej apelacji DOC Montescudaio w prowincji pizańskiej. Tu moją uwagę zwróciło wino “Operaundici” Montescudaio DOC 2011; (Sangiovese 50%, Ciliegiolo 25%, Teroldego 25%) wino dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu następnie 2 miesiące w stalowych kadziach i kolejne 6 w butelce. Nos jest złożony dominują czerwone owoce , śliwki, z nutą tytoniu i białego pieprzu. Usta są eleganckie czekoladowe(...)Chianti zaledwie kilkanaście kilometrów od Florencji. Wśród kilku Chianti mnie szczególnie zaciekawiło Chianti Classico Riserva DOCG 2009 ; (Sangiovese 95%, Colorino 5%) wino to dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Nos jest subtelny, złożony dominują czerwone owoce, suszone kwiaty i biały pieprz. Wino jest skoncentrowane posiada dobrą strukturę i złożoność, na podniebieniu jest efektowne i długie. Beczka jest
królestwo garówlistopada w Lidlu pojawi kolejna już kolekcja win francuskich. Francuska bo tak wychodzi z badań preferencji konsumenckich. Mieliśmy okazję zdegustować – w idealnych warunkach, 35 win z czego 24 to wina czerwone. Rozpiętość cenowa jak zwykle duża, od 14,99 zł do 149,99zł. Wina bardzo różnorodne tak cenowo jak i w swoim charakterze, choć przeważają czerwone Bordeaux. O winach
królestwo garówlutym przyjeżdża do warszawy Olivier Nasti , francuski szef kuchni posiadający 2 gwiazdki Michelin. Szef kuchni Olivier Nasti, Meilleur Ouvrier de France 2007. Gotowanie to jego pasja, którą rozwijał w czasie wielu lat praktyk u renomowanych szefów kuchni w najlepszych restauracjach – u Jeana Schillingera w Colmar, u Oliviera Roellingera w Cancale, a także u rodziny Haeberlinów w restauracji Auberge(...)Meilleurs Ouvriers de France Award (MOF - Jeden z najlepszych rzemieślników Francji). Jest to prestiżowy konkurs dla profesjonalistów, organizowany we Francji raz na cztery lata pod honorowym patronatem francuskiego Ministerstwa Pracy oraz prezydenta kraju. Przyznawany w nim tytuł jest unikalny w skali świata. Uczestnicy konkursu otrzymują produkty oraz limit czasu, w którym muszą nie tylko stworzyć arcydzieło, ale wręcz otrzeć się
królestwo garówestragonem i sorbetem z trawy cytrynowej, duszoną łopatkę jagnięca z czarnymi kurkami i dyniowym gnocchi, karmelowy custard z solonym masłem. W ofercie znajduje się również ciekawy wybór francuskich tradycyjnych Parisienne i orzeźwiających sorbetów. Zachęcam Państwa do wizyty w Le Victoria Brasserie Moderne,która o trzymała prestiżową nagrodę w kategorii „Najlepsza Francuska Restauracja w Warszawie w 11. edycji nagród „Best
królestwo garówbardziej danie główne a u nas raczej z pieczywem jako przystawka. Podczas warsztatów w Le Bistro Rozbrat , które prowadzili Maciej Nowicki i Alain Budzyk mieliśmy poznać smak tatara francuskiego. Dla mnie dodanie ketchupu było czymś nowym, nieznanym. Sposób podania nieco odmienny niż u nas i w innym charakterze. W Polsce podajemy tatara jako przystawkę a doprawiamy korniszonami, grzybkami(...)dodatkiem do doprawienia mięsa. No i zaskoczeniem był sposób podania z ziemniakami – frytkami, ziemniakami zapiekanymi i z sałatką. Polecam czasem w takiej formie podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Bistro Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni . Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy się przygotowywać ślimaki, podawać ostrygi oraz robić polskie pralinki. Do wszystkich dań zostały dobrane wina
królestwo garówKakaowe tosty francuskie z domowej chałki, z dom. dżemem borówkowym i borówkami Za poczęłam w końcu ten zapomniany dżem :D tak przy okazji robienia chałki z dżemem(nawet 3 :D), zwykłą też zrobiłam z myślą o tostach, bo dawno już ich nie było u mnie ^^ Ostatnie borówki, teraz czekam na te świeże
More food, love and dreamszamarynować w musztardzie i upiec z suszonymi pomidorami. Składniki (na 2 osoby): 2 ćwiartki z kurczaka lub 4 udka - pałki 2 łyżki musztardy Dijon lub rosyjskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej (mi jej zabrakło) 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub gryczanego kilka kropli octu winnego sól, pieprz biały 3-4 suszone pomidory chili mielone (następnym razem użyję w płatkach) Przygotowanie: Umyte mięsko(...)nóżkami.przeleżakujec całą noc w marynacie. ...gotowe do pieczenia Piekłam w temperaturze 190 stopni przez ok. godzinę. ...i gotowe do jedzenia. Efekt? Szczerze? Jak dla mnie zabrakło musztardy francuskiej. A mój mąż początkowo zachwycony wizualną stroną dania... po zjedzeniu po raz kolejny stwierdził filozoficznie - kurczak to zawsze będzie kurczak ;) Smacznego
Kuchnia po mojemunajprościej mi było wyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili dla pikanterii szczypta suszonej mięty dla kontrastu sól, pieprz Przygotowanie: Umytą pierś kroję w poprzek(...)lepiej chłonęła przyprawy. Nie robimy cienkich kotletów - bo wyjdą suche. Powstałe połówki nacieram solą i posypuję pieprzem. Skrapiam sosem sojowym i oliwą. Wcieram w mięso musztardę francuską. Na koniec posypuję płatkami chili, odrobiną szafranu i suszonej mięty. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Patelnię grillową rozgrzewam. Kładę na niej kotlety. Pierś musi się robić dosłownie po kilka minut
Kuchnia po mojemuwierzcie lub nie - zdjęcia były super... a jaki smak!) ale także bardzo smaczne było. Składniki: 3-4 kotlety ze schabu środkowego o grubości ok 1 cm 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego kilka kropli oliwy sól, pieprz płatki chili (szczypta) Przygotowanie: Umyte i osuszone kotlety schabowe delikatnie rozbijamy. Solimy, posypujemy pieprzem. Skrapiamy oliwą i sosem sojowym. Z każdej(...)strony cienko smarujemy musztardą francuską. Posypujemy z wierzchu płatkami chili. Należy z nimi uważać - są bardzo intensywne. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej - kilka minut z obu stron wystarczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to pieczone ziemniaczki oraz surówki: z białej i czerwonej kapusty. Schab środkowy przyrządzany na patelni grillowej smakuje
Kuchnia po mojemulaboratoriach zadbał o nasze pozytywne wrażenia. Sztuczna chrupiąca skórka na bagietce, otulająca cudownie miękką sztuczną gąbkę, może dostarczyć nam dużo miłych, sztucznych doznań smakowych, do złudzenia przypominając francuskie śniadanie zjedzone w Paryżu. Obok stoiska serwującego kawę z ciastkiem uderza intensywny zapach świeżo palonej kawy, tak intensywny jak w pracującej na pełnych
SzczyptaSmaQBrioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 6 łyżek mleka 200 g masła 4 jajka ½ łyżeczki soli
Mama Gotuje