francuskie - 6660 przepisów (strona:196/444)

Wegańskie ciasto jogurtowe 110

jogurt sojowy przeszedł pierwszy test. Zrobiła swoje ulubione ciasto za czasów wegetariańskich- jogurtowe. Przepis znalazłam w książce „Dlaczego w Paryżu dzieci nie grymaszą”, podobno to ciasto pieką francuskie matki wraz z swoimi dziećmi, jest naprawdę dziecinnie proste, bo cały bajer polega na tym, że za miarkę służy opakowanie po jogurcie. To ciasto można dowolnie bajerować dodając rodzynki

greenscarf
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 218

kruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 496

sztuka sama w sobie niezależnie od jej charakteru. Ja moją kaczkę ostatecznie podałam z surówką z ogórka, czerwonej cebuli, szczypiorku, papryki i niesłodzonych wiśni z kompotu by nadać potrawie francuski akcent. Do tego również wytrawny sos wiśniowy jak to lubią Francuzi. Jak przygotować więc pierś z kaczki by skórka była wyjątkowo chrupiąca a mięso w środku soczyste i aromatyczne(...)kwestia wyboru. Podałam z surówką z warzyw jakie stosuje się do kaczki po pekińsku, czyli z ogórka, papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku i kilkoma niesłodzonymi wiśniami z kompotu (to francuski akcent). Zalałam je marynatą z marynowania piersi czyli winem i przyprawami i nieco dosoliłam. Pierś podałam na chrupkim placku z nudli. Nudle wzięłam z chińskiej zupki, zalałam całą kostkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wieprzowina w sosie musztardowym 130

talerz zdobią pomarańczowe wstążki z marchewki. Niby nic wielkiego, a jednak oko się cieszy. Wieprzowina  w sosie musztardowym składniki: 800 g mięsa wieprzowego na gulasz 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon 4 marchewki 4 szalotki 150 ml śmietany 18% 300 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu natka pietruszki olej do smażenia  sól i pieprz bouquet(...)minut. W międzyczasie przygotowujemy wstążki z marchewki. Za pomocą obieraczki do warzyw robimy wstążki ze surowej marchwi i  pod koniec gotowania mięsa przyrządzamy je na parze. Musztardę francuską mieszamy ze śmietaną i dolewamy do mięsa. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 1-2 minut. Podajemy z ryżem, wstążkami z marchewki, ozdabiamy natką pietruszki

Przysmaki Karolki
Mój pierwszy chleb 111

gdzie mieszkam, czyli na Wyspach, niezwykle trudno kupić dobry, smaczny chleb. Tutejsze pieczywo to głównie wszelkiego rodzaju chleby tostowe lub nadmuchane a la francuskie pieczywo z marketów. Jest tu co prawda polska piekarnia i w polskich sklepach można kupić tradycyjne pieczywo, jednak ja w sumie rzadko chadzam do tych sklepów, w związku z czym raczej nie kupuję polskiego pieczywa

Codzienne Gotowanie
Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym 136

nadzieję, że spodobają się Wam  indywidualne, pieczarkowe tartletek z zapieczonym, przepiórczym jajkiem. Farsz jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się żółtka. Pychotka!  Składniki: gotowe ciasto francuskie, lub własne kruche ciasto  2 cebule 2 ząbki czosnku 600g pieczarek sól, pieprz papryka w proszku (słodka i ostra) natka pietruszki 2 łyżki serka Filadelfia jajka przepiórcze masło

Codzienne Gotowanie
Kulinarne pamiątki z podróży 158

przewodniku), ale napisać kilka słów o jego stronie kulinarnej i o kulinarnych pamiątkach, które można przywieźć z takiej podróży. Kuchnia tunezyjska łączy w sobie wpływy śródziemnomorksie, tureckie, włoskie i francuskie, co wynika z położenia geograficznego, jak i historii tego niewielkiego, choć bardzo urozmaiconego kraju. Jego północna i północno-wschodnia część jest bardzo żyzna, stanowi ogród kraju, im dalej

Codzienne Gotowanie
Placuszki jogurtowe 115

naleśnika, postanowiłyśmy wspólnie z Justinka , Panna Malwinna , Gin , Sianko i Mirabelka przedstawić nasze ulubione przepisy na to fantastyczne danie. Naleśniki można przygotowywać na milion sposobów, mogą być cienkie jak francuskie crepes lub grube placuszki jak amerykańskie pancakes, mogą być podawane na słodko lub wytrawnie, ilość możliwości jest po prostu nieograniczona. Ja pozostałam dziś przy wersji słodkiej, a placuszki przygotowałam

Codzienne Gotowanie
Zupa z pieczonej cebuli 124

które dbają o linię.  Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg cebuli (waga przed obraniem) 1 l wywaru warzywnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej oliwa z oliwek sól, pieprz do podania posiekana, zielona pietruszka ser pleśniowy, np. kozi Najlepiej dzień wcześniej, cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Przyprawić ją solą oraz(...)Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i pokrojonym serem pleśniowym. Rady: - jeżeli uważacie, że zupa jest zbyt intensywna w smaku to dolejcie 1 szklankę przegotowanej wody, - jeśli nie lubicie musztardy francuskiej to ją pomińcie.  Pomysł na przepis z bloga Lepszy Smak

Ugotować
Roladki z mięsa mielonego z cukinią 168

Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie ukrywam, ze bardzo lubię to danie z racji łatwości przygotowania. Składniki na jego przygotowanie zawsze znajdę w lodówce więc jeśli nie mam weny do wymyślania obiadu

Pyry na Gaz
Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita 175

Robiłam już kiedyś ten placek tylko z ciastem francuskim [ klik ] . Oryginalna spanakopita jest z ciastem filo i tym razem tak właśnie zrobiłam. No i teraz mam porównanie czyli chrupiące placki ciasta filo mnie urzekły, polecam wypróbujcie koniecznie ale ten z ciastem francuskim też jest przepyszny. Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka na kruchym cieście 165

ambicja i głosy w środku kazały przestać mi histeryzować i chociaż spróbować. Tym sposobem — po wielu błędach, szlochach, fochach i wypominaniu wszystkim naokoło złośliwości — oswoiłam szarlotkę. Szarlotka to dama francuska. Wymyślił ją zapewne, żeby się podlizać, niejaki Marie Antoine Carême. Pierwsza szarlotka powstała dla cara Aleksandra I, a nazwę zawdzięcza szwagierce imperatora, późniejszej carycy Charlotte Pruskiej. W rzeczywistości nazywała się(...)dodatek lekki despota zobowiązują do bardziej wyrafinowanego nazewnictwa. Przyjęło się, że do nadzienia szarlotki używa się jabłek a podstawę stanowi ciasto kruche, bądź półkruche. Używano również ciasta francuskiego, gruszek, moreli, brzoskwiń i śliwek. Więc po co się ograniczać? W Polsce co dom to inny przepis. Każdy oczywiście jest jedyny i słuszny. Ja pokażę wam swój, wypracowany, przetestowany, z dużą ilością

ladykitchen
Liebster Blog Award (liczę na Waszą wyrozumiałość) 179

mleka zabraknąć nie może. 4. Bez czego nie wyobrażasz sobie uroczystej kolacji? Eleganckiego nakrycia stołu, świeżych kwiatów, świec i podniosłego nastroju zebranych. 5. Czy kiedykolwiek zrobiłaś własnoręcznie ciasto francuskie? Owszem. Dawno temu w domu, a później w szkole robiłam je kilkanaście razy - jest to dużo zabawniejsze ze specjalną maszyną do wałkowania. 6. Czy cierpisz na manię kupowania naczyń, zastawy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
,,Czekoladowe makaroniki z nutellą’’ 100

Zabieram Was tym razem w podróż do Francji. Dziś prezentuję Wam słodkie, lekkie, aromatyczne czekoladowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Makaroniki to francuskie, malutkie, migdałowe beziki, łączone ze sobą w pary i przekładane najróżniejszymi kremami. W Paryżu dostać je można w różnych smakach, kolorach i wielkościach. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki

Podróż w kulinaria
Ketchup po baskijsku 98

Witam Was po długiej przerwie i od razu nadrabiam zaległości. Dzisiaj mam dla Was przepis na ketchup po baskijsku - inspiracja z  książki Rachel Khoo "Moja mała francuska kuchnia". Jest to jedna z moich ulubionych książek kulinarnych, mogę ją przeglądać bez końca. Odkąd wypróbowałam ten przepis  to po ketchup sklepowy sięgam tylko w awaryjnych sytuacjach ;) Warto poświęcić trochę więcej(...)kolosalna. Podczas wakacyjnego grillowania zawsze był gwiazdą wieczoru :) Idealny do różnych mięs oraz kanapek np. z bekonem, którą właśnie Rachel proponuje w swojej książce. (przepis inspirowany książką "moja mała francuska kuchnia" z małymi zmianami) składniki:  1 łyżka oliwy 1 cebula obrana i pokrojona  w cienkie krążki 5 ząbków czosnku, obranych i rozgniecionych 3 listki laurowe 1 papryczka chili

noteskulinarnyfiga