Zabieram Was tym razem w podróż do Francji. Dziś prezentuję Wam słodkie, lekkie, aromatyczne czekoladowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Makaroniki to francuskie, malutkie, migdałowe beziki, łączone ze sobą w pary i przekładane najróżniejszymi kremami. W Paryżu dostać je można w różnych smakach, kolorach i wielkościach. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki
Podróż w kulinariaWitam Was po długiej przerwie i od razu nadrabiam zaległości. Dzisiaj mam dla Was przepis na ketchup po baskijsku - inspiracja z książki Rachel Khoo "Moja mała francuska kuchnia". Jest to jedna z moich ulubionych książek kulinarnych, mogę ją przeglądać bez końca. Odkąd wypróbowałam ten przepis to po ketchup sklepowy sięgam tylko w awaryjnych sytuacjach ;) Warto poświęcić trochę więcej(...)kolosalna. Podczas wakacyjnego grillowania zawsze był gwiazdą wieczoru :) Idealny do różnych mięs oraz kanapek np. z bekonem, którą właśnie Rachel proponuje w swojej książce. (przepis inspirowany książką "moja mała francuska kuchnia" z małymi zmianami) składniki: 1 łyżka oliwy 1 cebula obrana i pokrojona w cienkie krążki 5 ząbków czosnku, obranych i rozgniecionych 3 listki laurowe 1 papryczka chili
noteskulinarnyfigaDyniowe tosty francuskie z chałki* z camembertem i figą; dom. dżemem truskawkowym *domowa chałka dyniowa inspiracja Widząc te gofry w tamtym roku, wiedziałam, że jak tylko znów dorwę figi, robię je koniecznie! Trochę inne wykonanie, ale w smaku mistrzostwo, dowód, że słodko słone smaki pasują do siebie idealnie, do tego grubaśne kromki domowej chałki
More food, love and dreamspiękna polska jesień :) Składniki (na dwie porcje): ok. 200 g makaronu kokardki 2 małe cukinie (ok.12 cm) kawałeczek dyni (po pokrojeniu powinno być jej tyle samo co cukinii) 4 francuskie kabanosy ok. 10 ciemnych oliwek szalotka 3 duże ząbki czosnku jalapeno lampka cydru ok. 50 g gorgonzoli olej do smażenia sól pieprz ziołowy grana padano Nastawić wodę na makaron
Weekendy w domu i ogrodziedyni z ostatniego gotowania- nie spodziewałam się,że będą tak pyszne,no i do tego to co lubię-czyli szybkie i banalnie proste do zrobienia-polecam SKŁADNIKI: 2 ciasta francuskie oliwa 250g startego miąższu dyni 250g startej marchewki 100g drobno pokrojonego pora 1 posiekany ząbek czosnku na polewę: 200g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka vegety szczypta gałki muszkatołowej
Swojskie jedzonkoproporcji poszczególnych składników (z których główne to ziarna gorczycy, sól, cukier i ocet) otrzymuje się poszczególne gatunki musztardy, takie jak np. stołowa, sarepska (właśnie z gorczycy sarepskiej), kremska, dijon, francuska, bawarska czy rosyjska. Każda z nich ma swój charakterystyczny smak i swoją odrębną recepturę. My mamy swój sprawdzony przepis na piekielnie ostrą musztardę i często po niego sięgamy(...)razem Madzia postanowiła zrobić nieco inną wersję, taką z całymi ziarnami gorczycy. Coś na modłę francuską. I do tego jeszcze z miodowym posmakiem. Wyszło naprawdę idealnie. Teraz mamy już swoje dwa przepisy na musztardę. Jeżeli chcemy ostrą to korzystamy z pierwszego przepisu, jeśli łagodniejszą to z tego drugiego. I z całą pewnością już nigdy nie kupimy musztardy w sklepie
Marder&Marder ManufactureDzisiaj trochę urozmaicamy nasz deser śliwkowy i przygotujemy róże śliwkowe. Pięknie się prezentują i świetnie smakują :) Porcja na 12 róż Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego trochę powideł śliwkowych do smarowania ok 12 śliwek twardych i słodkich Fajne rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie plastry
Niezły MłynekPyszne, niezbyt skomplikowane rogaliki z ciasta przypominającego smakiem i wyglądem ciasto francuskie. Kruche, lekko rozwarstwiające się ciasto listkowe z dodatkiem drożdży nie wymaga wielogodzinnej pracy, robi się je w ciągu kilkunastu minut" tak pisze o nich Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie . Są fajne, mięciutkie tylko polewa cukrowa coś mi nie wyszła... Jest z nimi trochę pracy, zwłaszcza jeśli
Na Ciasteczkowych PapierachWikipedii widzimy Condove, to jest to skupisko domeczków po prawej z dużym kwadratowym dachem pewnej fabryki. Tam mieszkałam i tam pozostało mi serce. Gdy wychodziłam na balkon widziałam francuskie góry i pomimo lata, z zawsze ośnieżonymi szczytami. Tam też po raz pierwszy zajadałam się polentą, pod każdą postacią- przypominającą tłuczone ziemniaki, bądz krojoną w kostki i wrzucaną do gulaszu
Z Kuchni Do KuchniCiasto drożdżowe-francuskie, delikatne, wspaniałe i na nim owoce pokryte skameralizowanym cynamonowym cukrem. Pycha :) 500 g mąki krupczatki, 80 g cukru, 15 g drożdży, 170 ml mleka, 2 jajka, 60 g masła, 160 g masła, 1 jajko do smarowania ciasta, 700 g śliwek (u mnie węgierki), 300 g cukru, cynamon, Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć
królestwo garówdużo mówić ,naleśniki tak jak ciasto francuskie do wszystkiego pasują. Dzisiaj w myśl że nie należy wyrzucać żywności która nie została zjedzona ,zrobiłam błyskawiczną przekąskę . Wyszła całkiem nie zła.Kiełbasa zawinięta w naleśnik ,banalne ,za razem proste i smaczne. Wykorzystałam naleśniki które zostały z wczorajszej kolacji . Skladniki ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka
Eli Gotowanieksiążka, gdyby żył w XX wieku. W każdym razie zachwycił mnie klimat paryski, co ostatecznie przypieczętowało obejrzenie sympatycznego filmiku "Julie & Julia", przepełnionego ciepłem i humorem i mocno pachnącego francuskimi specjałami. Zdecydowanie bardziej podobały mi się fragmenty opisujące życie samej Julii Child, niż słodkiej pracownicy call center Julie Powell. Uwielbiam kuchnie w starym stylu, więc z wypiekami na twarzy(...)zachwycałam się garnkami, stolnicami i wielkim dębowym stołem stojącym po środku francuskiej kuchni Julii. Muszę przyznać, że mój M. wykazał się niebywałym wręcz stoicyzmem i hartem ducha, kiedy co chwilę chwytałam go za rękę i rzucałam się z płaczem na szyję, krzycząc rozdzierająco, że ja też chcę taką kuchnię :] Już nie wspomnę o wspaniałym sklepie z akcesoriami kuchennymi, gdzie żeliwne
Przepysznik - BLW i nie tylkoFrancji sztuki kulinarnej, charakteryzującej się przede wszystkim wykwintnością, bogactwem smaków, starannością w przygotowaniu oraz wysoką ceną. Po roku 1970 haute cuisine została wyparta przez nowy nurt w kuchni francuskiej, potraw lekkich, szybko przyrządzanych i zdrowych. Według mnie jednak to właśnie haute cuisine najlepiej charakteryzuje upodobania francuskiego podniebienia. Boeuf Bourguignon 1 kg mięsa wołowego na pieczeń 10 dag chudego boczku
Przepysznik - BLW i nie tylkotakiegoż właśnie gentlemana i kilka wariacji, gdzie zamiast lampki wina pojawia się cała butelka, a beret nie jest czarny tylko czerwony albo niebieski. Zawsze jednak pojawia się bagietka, słynna francuska bagietka, lekko nacięta na wierzchu z rumianą, chrupiącą skórką. Widząc takie cudo piekarskie nie jestem w stanie się powstrzymać, muszę dziubnąć choć kawałeczek, poczuć ten zapach, usłyszeć chrzęst przy nacisku(...)Znalazłam kilka różnych przepisów na bagietkę, mniej i bardziej skomplikowanych, wybrałam najprostszy, żeby najpierw wypróbować własne możliwości i powiem, że jestem zadowolona. Choć z wyglądu bardziej przypomina chleb niż francuską bułeczkę, to jest ten smak! Następnym razem dodam nieco więcej mąki, żeby ciasto nie rozpływało mi się na boki i będzie perfekcyjnie. Jest to przepis zaproponowany na blogu Kwestia Smaku
Przepysznik - BLW i nie tylkoFrancji, popularną w tym samym regionie co Ratatouille, czyli Prowansji. Jest to ta część Francji, w której króluje oliwa i przyprawy, z niej pochodzą przepisy na najlżejsze dania francuskie jakie znam, delikatne i bardzo wiosenne. Polecam z całego serca tym, którzy lubią od czasu do czasu pożywić się samymi warzywami. W tak rewelacyjnym zestawieniu nawet mój mięsożerny M. skusił
Przepysznik - BLW i nie tylko