francuskie - 6660 przepisów (strona:196/444)

Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 190

Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt.  Były też tosty francuskie w wersji luksusowej z dodatkiem świeżo wysmażonej konfitury truskawkowej

SzczyptaSmaQ
Ciasto francuskie z mascarpone i pomarańczami 150

weekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona(...)pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 o C na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać

cucinare
Panna cotta- z sosem kawowym 183

różnią je drobne szczegóły. W kuchni polskiej najbardziej znanym z takich deserów jest budyń – połączenie mleka z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. W kuchni brytyjskiej znajdziecie przepis na mający francuskie korzenie Blancmange. Ten deser jest bardzo podobny do panna cotty, ale dodatkowo usztywniony przez dodatek mąki kukurydzianej. W Turcji i Grecji, Libanie i Izraelu odnajdziecie Mahallebi – mieszaninę mleka

Karo in the Kitchen
Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 160

Kuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało

Karo in the Kitchen
Ogórki kiszone – przepis niezawodny 136

domu. Niezależnie od tego, czy akurat na obiad są klopsy, czy ogórek kiszony jest potrzebny do kanapki, a może na ogórkową zupę. Zawsze jest potrzebny! Pod polski smalczyk, francuskie rillettes i wódeczkę – towarzystwo ogórka kiszonego jest wręcz niezastąpione. Wybierzcie ogórki krótkie, równe, jednakowej wielkości, ciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże – jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Trzeba je bardzo

Karo in the Kitchen
Marchewkowe smoothie – zastrzyk witaminowy dla zdrowej skóry 216

znam lepszego sposobu na lekką pobudkę i widoczne pobudzenie trawienia. Kiedyś moje śniadania były typowo francuskie – kawa i słodka bułka. Dzisiaj wolę zaczynać dzień czymś, co pełne jest błonnika, witamin i mikroelementów. A smoothies – przy ogromnej różnorodności składników – nie pozwalają się sobą znudzić. Mam swoje ulubione mieszanki warzyw i owoców, których połączenie smaku i faktury odpowiada mi najbardziej

Karo in the Kitchen
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 229

pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s.   Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie tam, gdzie przepis wymaga od nas poświęcenia uwagi

Karo in the Kitchen
Makaron ricciarelle w sosie serowym 138

makaron w sosie z różnych serów. Składniki 150-180 g makaronu ricciarelle 4 łyżki sera pastorella 40 g startego żółtego sera gouda 6 łyżek śmietanki 12% 2/3 łyżeczki musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 plastry szynki prosciutto natka pietruszki sól pieprz biały starty parmezan Przygotowanie Makaron ugotowałem w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie(...)rondelka wrzuciłem ser pastorella, starty żółty ser i wlałem śmietankę. Mieszałem aż do rozpuszczenia żółtego sera. Dodałem musztardę francuską, gałkę muszkatołową. Doprawiłem solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałem niepełną łyżeczkę oliwy z oliwek, dodałem pokrojoną w paski szynkę i podsmażyłem do zarumienienia, co jakiś czas mieszałem. Gorący makaron wymieszałem ze sosem. Wyłożyłem na talerz, posypałem świeżo startym parmezanem, szynką

R'n'G Kitchen
Bagietki Orkiszowe Łatwe 152

powiem Wam, że forma do bagietek robi dobrą robotę, idealny kształt, charakterystyczny wzorek na spodzie, równomierne pieczenie. Ja używam formy Kitchen Craft - Crusty Bake , pisałam o niej w poście Francuskie Bagietki z Sezamem (pszenne) . Dostaję coraz więcej maili, w których pytacie o produkty i akcesoria jakie używam, więc jak będzie coś godne uwagi tak jak ta forma to będę

Blondynka Gotuje
Tosty francuskie! 158

Tosty francuskie z chałki, smażone na maśle oblane ulubionym truskawkowym dżemem własnej roboty, zdecydowanie niedietetyczne danie! Zdecydowanie pyszne! Zaskoczyło mnie smakiem, nie sądziłam, że będzie aż tak dobre! Warte grzechu! ;-) Zapraszam! Tego typu smakołyki pamiętam jeszcze dobrze z czasów dzieciństwa, ale wtedy smażyło się w ten sposób chleb lub bułki, podawało z miodem lub dżemem mamy roboty. A piwnice

SMYKWKUCHNI
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz sałata z musztardą dijon 196

nigdy mi się nie udał). Dzisiaj, więc odchodzimy od kuchni świata oraz tradycji i wracamy na własne podwórko - no może nie tak do końca, bo Pascal korzenie ma francuskie, ale nie czepiajmy się szczegółów ;) Jeżeli macie dość typowego schabowego w jajku i bułce, spróbujcie tego, mniam! SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI oraz SAŁATA Z MUSZTARDĄ DIJON I BIAŁYM

Życie zamknięte w smaku
Pistou i lato w Prowansji 138

ciężkich daniach czas na coś lżejszego. Zupa pistou to danie francuskie, a konkretnie prowansalskie. W smaku jest bardzo delikatna, dobra na ciepło i na zimno. Zawiera wiele składników sezonowych, dostępnych właśnie latem i choćby dlatego warto jej spróbować. PISTOU Składniki na sos pistou: - 75 gram świeżych liści bazylii - 1 ząbek czosnku - 5 łyżek owocowej oliwy z oliwek - sól - pieprz

Życie zamknięte w smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 184

Miło, że kucharz podzielił się z nami taką informacją. 8/10 11. The Mexican 5/10 pkt Przysmak młodości Jose Riviery, czyli żeberka barbecue pieczone z suszoną śliwką podane na cieście francuskim Nie za wiele jest tutaj do opowiadania, bowiem The Mexicana nie wyrwała się zanadto ze swojego codziennego menu. Obsługa była jak zwykle profesjonalna, czas oczekiwania krótki. Danie niechlujnie rzucone(...)niechlujny talerz z niechlujnymi ozdobami. Same żeberka smaczne, a to w moich ustach spora pochwała, bo żeberek nie znoszę. Nie rozumiem tylko, po co ten skrawek kupnego ciasta francuskiego. Przepyszny sos. Tak jak w przypadku Pozytyvki, wyszłam z przeświadczeniem, że dostałam to, czego się spodziewałam. 12. Mebloteka Yellow 7/10 pkt Szalony działkowiec, czyli ciasto czekoladowo-pomidorowe z odrobiną pikanterii Sposób

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania