Tosty francuskie w zdrowszej odsłonie :) Zamiast tostowego – chleb żytni. Zamiast cukru – ksylitol. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: kilkanaście minut Ilość porcji: 2 Wartość kaloryczna: 330 kcal Składniki
Bazując na smakuParę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak
Moje domowe kucharzenieszybkie weekendowe słodkości polecam delikat ne, chrupiące rożki z ciasta francuskiego z domową żurawiną. Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzepis na ten pyszny serniczek natknęłam się w gazetce "Serniki i ciasta francuskie" nr 1-2/2015 i poczułam nieodpartą ochotę na ciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko
MyCookBook.plprzygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty King of Ceylon Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży u mnie dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru szczypta soli
Wanilia i KardamonRogale Marcińskie to klasyczne, tradycyjne wypieki popularne szczególnie w Poznaniu w okresie jesiennym, gdzie podczas obchodów dnia Świętego Marcina - 11 listopada cieszą się największą popularnością. Rogale Marcińskie charakteryzuje pół-francuskie ciasto z niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich - smak, który koniecznie trzeba spróbować, a może nawet samodzielnie przygotować w naszych domach. Rogale Marcińskie
Słodka StronaCzasami są takie dni, że nie wypędzicie mnie z kuchni, no chyba że siłą lub ewentualnie może mi zabraknąć produktów :), kończę robić drożdżówki a francuskie fugassy już czekają w kolejce :). Lubie kucharzenie, czasem przesadzę i zrobię za dużo, ale wtedy dzielę się z innymi, ważne aby czas spędzony między garami był radością i odpoczynkiem, a nie smutnym obowiązkiem
Apetyczna babeczkaPieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką
Moja smaczna kuchniasię wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo mój antytalent do ich zawijania się ujawnił –mimo tego że nie wyglądają perfekcyjnie są przepyszne! Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suchych drożdży u mnie dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru Szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła
Wanilia i Kardamonobłędnie. Wszystkie z powyższych przepisów postaram się umieścić na blogu, zacznę jednak od tych najpopularniejszych, które jako pierwsze skradły moje podniebienie. Składniki (na 12 rogali): Ciasto półfrancuskie (ciasto drożdżowo- francuskie): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego
Mango Papajailość jajek ugotowanych na twardo Sos: 400 ml bulionu ( można użyć kostkę ) 3 duże łyżki gęstej śmietany 2 - 3 łyżeczki mąki 3 łyżki musztardy sarepskiej ( spore ) 1 łyżka musztardy francuskiej Szczypiorek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo pamiętając o tym aby nie gotować ich dłużej niż 10 minut i schładzamy ( pisałam o tym, że dłuższe gotowanie powoduje powstawanie siarkowodoru ). Z bulionu(...)około 100 ml, dodajemy śmietanę, mąkę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w pozostałym bulionie. Rozprowadzamy w całości. Gotujemy i od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy musztardę sarepską i francuską. Mieszamy. Chwilę gotujemy i gotowe. Sosem polewamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewydodatkiem ziemniaków. Jest na prawdę pyszna. składniki: 5 średnich ziemniaków 1 duża wędzona makrela (500 g) 1 czerwona cebula 4 kiszone ogórki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki majonezu Ziemniaki ugotować, jak nam wygodnie w mundurkach lub obrane. Następnie wystudzone obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wędzoną makrelę(...)oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić na kawałki. Kiszone ogórki pokroić również w średnią kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać szczypiorek i wymieszać. Następnie dodać majonez i musztardę francuską i ponownie wymieszać. Gotową sałatkę odstawić na min. 30 minut aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeInstagramie z hashtagiem #smakjęzyka. A teraz niespodzianka. Chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w pysznym konkursie. Wasze zadanie jest proste: Stwórz dowolne danie z kuchni włoskiej, niemieckiej, angielskiej lub francuskiej i podziel się przepisem. Przepis może być również Waszą indywidualną interpretacją na temat wybranej kuchni. Nagrodą w konkursie jest wybrany przez Was internetowy kurs języka obcego z http://www.multikurs.pl(...)zdjęcia w specjalnej galerii konkursowej na facebook. Regulamin konkursu: Organizatorem konkursu jest blog Słodkie okruszki oraz Multikurs.pl . Temat konkursu : Stwórz dowolne danie z kuchni włoskiej, niemieckiej, angielskiej lub francuskiej i podziel się przepisem. Przepis może być również Waszą indywidualną interpretacją na temat wybranej kuchni. Ilość zgłaszanych przepisów jest dowolna, ale jedna osoba może wygrać tylko jedną nagrodę. Każdy
Słodkie okruszkizastanawialiście się czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu. Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 45 dag masła 4 żółtka jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól
Tradycyjna Kuchniaserwowanych tam tart. Ludzie piekli je z przeróżnymi nadzieniami, zarówno na słodko jak i na słono. Zazwyczaj podawane na ciepło, równie dobrze smakują na zimno. Tarty to takie ekskluzywne francuskie wersje pizzy. Tu na pewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji
Kuchnia Pani Wiosny