francuskie - 6660 przepisów (strona:193/444)

Tosty francuskie na słodko 121

Bardzo proste w przygotowaniu a jakże przepyszne! Uwielbiają nie tylko dzieci ;) Idealne na śniadanie, kolacje lub nawet deser. Zapraszam! Tosty francuskie Składniki: pieczywo, najlepiej bułka lub weka (może być trochę sucha) jajko 4 łyżki mleka łyżka margaryny szczypta soli dodatkowo: dżem, cukier puder lub jogurt  Przygotowanie: Pieczywo pokroić na kromki (nie za grube). Jajko rozmącamy z mlekiem

Tagebuch po polsku
Francuskie rożki z domową żurawiną 181

szybkie weekendowe słodkości polecam delikat ne, chrupiące rożki z ciasta francuskiego z domową żurawiną. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu 558

łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark sól i pieprz do smaku około 2 łyżki tłuszczu do smażenia + do posmarowania poduszeczek ** 1 płat ciasta francuskiego (! nie mrożonego) * waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - około 25 sztuk mniejszych pieczarek ** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub masło Przygotowanie: Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Następnie(...)mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 równych pasów, a każdy z pasów na pół. W ten sposób powinniśmy uzyskać 14 prostokątów. Każdy prostokąt zginamy na pół. Do środka nakładamy po 2 łyżeczki

Słodkie okruszki
serowe gwiazdeczki z lukrem 444

Tanie ale bardzo smaczne ciasteczka serowe, które mimo iż nie zawierają spulchniacza to w pieczeniu rosną i trochę przypominają ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek.  Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania  200 g białego sera z kostki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 221

zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis znajdziecie tutaj: PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I BARSZCZ WIGILIJNY

Z Majeczką w kuchni
Mini Hot Dogi z Ciasta francuskiego 136

Szybka i Łatwa przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Polecam podawać ze świeżą surówką oraz ulubionym sosem.  SKŁADNIKI: 1 Ciasto Francuskie 5 Parówek 2 Ogórki konserwowe lub kiszone Dowolna Musztarda  Pieprz i Sól    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Piekę przez 30 min w 180 stopniach góra-dół

Gotowanie Patki
Gumbo 167

nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia domowników, którzy je przygotowują. Tradycyjnie podaje się je z ryżem.  Gumbo jest wynikiem(...)mieszanki kultur w rejonie Luizjany, zachodnio-afrykańskiej, francuskiej, niemieckiej, czy rdzennych amerykanów. Pierwsze gumbo opisano w 1802 roku, a już w XIX wieku znajowało się w książkach kucharskich. Jest też oficjalnym daniem stanu Luizjana. Poniżej, jak zawsze, Rumcajsowa wariacja na temat.   (*w Rumcajsowej kuchni nie ucierpiała żadna wiewiórka) Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku

Gotuj z Rumcajsem
Jablkowy deser dla dwojga 236

zakończenie romantycznej kolacji.  Składniki (na dwie porcje):  2 średnie jabłka 40ml ciemnego rumu mały jogurt naturalny cukier, cynamon masło do nasmarowania kokilek do zapiekania płat ciasta francuskiego Przygotowanie: Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas mieszając około 5 minut(...)Dodajemy 2 łyżeczki cukru i odrobinę cynamonu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania składników

Gotuj z Rumcajsem
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 170

Klik po przepis . Przepis również w  formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:  5. Biedronki na krakersach z pastą(...)Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:                             8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Klik po przepis                             9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym  Klik po przepis Przepis również

W kuchni u Moniki
48 przepisów na Andrzejkowe party 2015 150

kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego

Moja smaczna kuchnia
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 199

zdecydować się na różnorodność, wówczas serwowane przez nas sery powinny reprezentować możliwe szerokie spectrum smaków. Możemy także skomponować tematyczną deskę serów przyjmując np. kryterium geograficzne (np. serwujemy tylko sery francuskie, albo tylko sery polskie) lub  produkcyjne (np. tylko sery wędzone czy tylko sery kozie). W przypadku serów o bardzo intensywnym zapachu np. serów z przerostem zielonej lub niebieskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tartaletki z pomidorkami 98

czasu spędzają w piekarniku – Wy możecie w tym czasie zająć się gośćmi. Sprawdzone wiele razy – pierwsze znikają ze stołu podczas imprezy     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście pomidorków cherry (czerwone i żółte) 1 opakowanie serka kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka łyżek karmelizowanej Czytaj dalej... Artykuł Tartaletki z pomidorkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zdrowsze tosty francuskie 101

Tosty francuskie w zdrowszej odsłonie :) Zamiast tostowego – chleb żytni. Zamiast cukru – ksylitol. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  kilkanaście minut Ilość porcji:                 2 Wartość kaloryczna:   330 kcal Składniki

Bazując na smaku
Czak czak 174

Parę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak

Moje domowe kucharzenie
Francuskie rożki z domową żurawiną 184

szybkie weekendowe słodkości polecam delikat ne, chrupiące rożki z ciasta francuskiego z domową żurawiną. Czytaj więcej

Ana Mari's world