francuskie - 6660 przepisów (strona:201/444)

Czerwcowe Wyzwanie Blogerek - Tosty francuskie z sosem truskawkowym 155

się danego dnia ochotę, nawet jeśli miałby to być chleb z cukrem :) Dlatego dzisiaj moje śniadanie jest raczej skromne, ale dla mnie bardzo zadowalające. Tosty francuskie z cynamonem, posypane cukrem pudrem i podane z sosem truskawkowym:)  Dla mnie kawa, dla niego herbata :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

My simple kitchen
Sorbet z pokrzyw Wojciecha Modesta Amaro - Natura Kuchni Polskiej 160

przetrwać historyczne zawieruchy, "przemieszczające" się granice państwa, i silne (często wrogie) oddziaływanie sąsiadów. Kuchni nie przeszkadzały słupy graniczne i dziś podróżując po Polsce odnajdujemy wpływy niemieckie, żydowskie, rosyjskie, litewskie, francuskie, austriackie, tatarskie... Mimo wpływu różnych kultur tradycyjna kuchnia polska była obecna w wielu domach. Po zachwycie nad kuchnią międzynarodową coraz więcej osób wraca do korzeni i ponownego odkrywania pełnej

SzczyptaSmaQ
16 dań z zielonymi warzywami 188

Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą

Moja smaczna kuchnia
Sałatka szpinakowo-truskawkowa, Czekolada 216

protesty kościoła, a pismo  Faith & Family  uznało  Czekoladę  (2000, Lasse Hallström) za jeden z najbardziej antykatolickich filmów w historii kina.  Lata 50., małe francuskie miasteczko. Vianne otwiera sklep z czekoladą. Spotyka się to z dezaprobatą księdza i burmistrza. Kobieta jednak nie zraża się niepowodzeniami i stara się zmienić życie mieszkańców i dać

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3975

Pamiętacie ostatnie Francuskie Bagietki z Sezamem ? To powiem Wam, że ten chleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej

Blondynka Gotuje
Ekspresowa tarta szpinakowa 124

skłoniło mnie do tego pojawienie się na rynku nowego produktu marki Winiary. Polecam każdemu dla kogo temat sosów wydaje się nieosiągalny. Tarta jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Składniki: ciasto francuskie opakowanie szpinaku baby (ewentualnie mrożonego szpinaku- poza sezonem) 50 ml śmietanki 30% jajko 100 g tartego sera czosnek kremowa baza do jasnych sosów  woda sól  Sposób przygotowania

Wielki apetyt
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 165

przekąski, które zawsze goszczą na moim stole podczas wieczornych przyjęć, imprez. Często jednak wśród głównych składników znajdowały się wysokokaloryczne składniki tj. ser żółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety postanowiłam zastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy

Tradycyjna Kuchnia
Rolada Walentynowa 147

inni nienawidzą :) Ja zdecydowanie należę do pierwszego grona. Tym razem prezentuję jednak coś na słono, ale z lekkim akcentem walentynkowym w postaci marchewki w kształcie serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dag wędzonych parówek 2 marchewki Wykonanie: Marchewki lekko obgotować i nadać kształt serduszka. W międzyczasie parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim. Po środku farszu położyć marchewki, zwinąć

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto maślankowe z owocami 125

jaja 2 ½ szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie) tłuszcz wiórki do formy Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na pulchną masę i wlewamy maślankę, następnie olej i dodajemy kolejno resztę składników. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy wiórkami(...)czym wlewamy ciasto i na nim układamy owoce. Z ciasta francuskiego wycinamy koło wielkości tortownicy i nakrywamy owoce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Jarskie cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem 116

Kilka faktów i ciekawostek: Skąd sos beszamelowy?  Został rzekomo wymyślony przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Utarło się przekonanie, że ten przepis powinien znać każdy, kto chce zgłębić tajniki sztuki kulinarnej. Sos beszamelowy to podstawa wielu klasycznych potraw. Cannelloni czyli tradycyjny francuski makaron został wymyślony przez Nicola Federico

Tradycyjna Kuchnia
Pieczony boczek – doskonała wędlina na każdą okazję 169

przekąska. Składniki: Boczek oliwa 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej dratwa 3 łyżki majeranku 5 ząbków czosnku 3 łyżki musztardy francuskiej Przygotowanie: Najważnejszy jest wybór właściwego kawałka mięsa. Dobrze żeby kawałek na pieczony boczek był wystarczająco długi aby udało się go zwinąć z zakładką, był w miarę chudy (ale bez przesady(...)najmniej chrząstek. Chrząstki, kawałki kości wycinamy. 24 h przed pieczeniem boczek nacieramy przyprawami. Ja w miseczce mieszam oliwę, sól, pieprz, papryke słodką i ostrą, majeranek, czosnek oraz musztardę francuską. Tą mikstura nacieram boczek z dwóch stron i zostawiam w lodówce żeby „kruszał”. Przed pieczeniem boczek zwijamy (tłuszczykiem do zewnątrz) i związujemy dratwą. Do brytwanny wlewamy odrobinę oliwy, wkładamy

Kulinarna Patilogia
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM 128

wala się po kątach, na balkonie wszystkie roślinki czują się dopieszczone.... Ale na gotowanie czasu było mało, dlatego przygotowałam szybką i smaczną tartę. SKŁADNIKI:  1 płat gotowego ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml śmietanki 30 % 6-7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100-150 g rolady z sera koziego 3/4 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa zioła(...)prowansalskie mielona słodka papryka A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i gotować około 5 minut w osolonej wodzie (pamiętając, aby główki nie były zanurzone). Odcedzić i przekroić na pół. Jajka połączyć ze śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi

Kuchnia w opałach
Makaroniki 197

Makaroniki to lekkie, delikatne francuskie ciasteczka przełożone kremem z białej czekolady.  Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów 5 białek 140 g cukru barwniki spożywcze Krem z białej czekolady: 250 g białej czekolady 400 ml śmietany kremówki 36 % Do miski wsypujemy cukier puder i zmielone migdały. Mieszamy składniki mikserem na szybkich

Salonik smaków
Peperonata 204

zastosować ją jako bazę lub dodatek do innych potraw, w tym mięsnych – tak jak zrobiliśmy my w naszym kurczaku peperonata . Wszystko to nasuwa oczywiste i całkiem słuszne skojarzenia z francuskim ratatouille czy węgierskim leczo . Dziś jednak skupiamy się na peperonacie w „czystej” postaci. Jako taką najlepiej chyba podać ją z pieczywem. Najlepiej mieszanym, a jeszcze lepiej mieszanym z nasionami dyni(...)ostatnie dobrze komponują się z aromatem świeżego oregano, które osobiście dodaję do peperonaty w dość słusznej dawce. W ostateczności, jeśli ktoś tak lubi, można też jednak „po francusku” – z zapiekaną nad tosterem lub w piekarniku bagietką. To lekkie, zdrowe, bardzo dobrze wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację. Jeśli

Kulinarna Pokusa
Tarta Lotaryńska - Quiche Lorraine 78

Wyjątkowa tarta "na słono". Sycące połączenie boczku, sera i cebuli. Quiche Lorraine to tradycyjne francuskie danie z Lotaryngii, które dość łatwo można zrobić w domu. Smakuje na ciepło jako obiad i na zimno jako przekąska

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania