wyjadany jest łyżeczką i uwierzcie, że na jednej ciężko zakończyć. To najlepszy krem w słoiczku jaki do tej pory próbowałam. Kolejny produkt który zrobił na mnie wrażenie to francuskie Macarons de Pauline . Również po raz pierwszy miałam okazję je spróbować. Kilka razy próbowałam je upiec ale mi się nie udały. Są to delikatne, kruche ciasteczka przygotowane głównie
Ala piecze i gotujePrzepis z blogu: Sio-Smutki . Ciasteczka smakują rewelacyjnie i co najważniejsze - są bardzo proste w przygotowaniu. Należą do typu tych chrupiących, idealnych do herbatki. Z wyglądu przypominają ciasto francuskie, ponieważ w środku - każda warstwa delikatnie jest rozdzielona. (około 35 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 180g masła (zimnego) 220g twarogu (mielonego; użyłam z kostki) 1/2 szklanki cukru pudru
Di gotujeSkładniki: ciasto francuskie (300 g) jabłko (1 szt.) cynamon Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: dla 2 łasuchów Przygotowanie: Jabłko pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Ciasto rozkładamy na płaskiej powierzchni. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy 1 kawałek jabłka. Zlepiamy rogi. Ciasteczka układamy rogami na dół na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Weganka gotujepolecam Wam waniliowo-jagodowy deser kremowy z tofu. Składniki: (porcja na 1 osobę) 1 rogalik kilka liści mini sałaty rzymskiej 1-2 łyżki kiełków rzodkiewki Vege Pasta w stylu francuskim od Polsoja Przygotowanie: Na talerzu rozkładamy liście mini sałaty rzymskiej. Rogalika kroimy na mini kromeczki. Każdą smarujemy Vege Pastą w stylu francuskim. Wierzch każdej mini kromeczki posypujemy kiełkami rzodkiewki
Słodkie okruszkizabawa. Zabawa zabawą, ale zawsze dobrze jest przygotować coś do jedzenia dla gości. Przekąski powinny być szybkie do zrobienia, smaczne i poręczne do zjadania. Na przykład takie jak paluchy francuskie , które robi się błyskawicznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWariacja na temat pizzy. Nie dość, że mini to jeszcze ciasto francuskie zamiast klasycznego na pizze, słodkawy sos BBQ zamiast sosu pomidorowego, żółty ser zamiast mozzarelli. Do tego salami i ostre chilli. Mimo tego doskonale się sprawdza jako przekąska - zwłaszcza na imprezach. Dla niektórych może być nieco za ostre - ale wtedy to idealny pretekst, żeby sięgnąć po kolejnego drinka
Milion Smakówchce mi się nic robić. LABA. Czy ja ciągle muszę coś robić? Nie muszę..., ale coś bym zjadła chociażby z nudów. Przypomniało mi się, że w lodówce mam ciasto francuskie. Otwieram ... myślę dziwne to ciasto. Wreszcie eureka, to ciasto filo. Zapomniałam o nim. I znów zagwozdka. Mhm... zrobić na słodko, czy może zostawić na coś wytrawnego. Jednak ochota
Przepisy AleksandryWszelkiego rodzaju przekąski z wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję. :-) Standardem jest ciasto francuskie, roladki z tortilli, ale z ptysiami w wytrawnej formie mało kto się spotkał - goście będą zaskoczeni i na pewno zadowoleni z ich smaku. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Nadzienie
Szefowa kuchniBardzo fajny i pożywny placek dziś ląduje na stole. Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek. Wszystko otulone ciastem francuskim i zajadamy moi mili zajadamy, zachęcam do zrobienia. Warzywny placek z serem i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedynamicznie rzucamy o blat. Efekt ten sam. Rzucamy 8-10 minut. Ciasto musi być mocno napowietrzone. Można je też wałkować i wielokrotnie składać na siebie, tak samo jak ciasto francuskie. Ciasto na zdjęciach było najpierw rzucane, a potem składane i wałkowane około 12-15 razy (wpadłam w trans, nie liczyłam). Na powiększeniu zobaczycie dokładniej jaką ma strukturę
Karo in the Kitchenupiec. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu, i wykorzystacie ten przepis przy najbliższej okazji! Zapraszam na ciasteczka jak z McDonald's. Składniki : 2 płaty ciasta francuskiego (maślanego) 4 jabłka cynamon (ok 1/2 łyżeczki) 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 1/3 szklanki wydrążonych wiśni cytryna 50 g cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Jabłka obrać(...)kostkę. Wrzucić do garnuszka, zalać sokiem z połówki małej cytryny, zasypać cukrem i cynamonem. W trakcie gotowania, ciągle mieszamy aby skrystalizowany cukier albo jabłka się nie przypaliły. Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na blaszce. Dzielimy na 12 części. Na każdym kawałku układamy dwie łyżeczki schłodzonego farszu i szczelnie zamykamy, tworząc małe ciasteczka. Smażymy w głębokim oleju rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościprzepyszne, ale.. teraz jestem zmuszona przyrządzać je baaardzo często. Nie wiem czy tak szybko się znudzą, ponieważ dają wiele możliwości na zabawę z dodatkami. Przyrządziłam naleśniki francuskie (cieniutkie i delikatne w smaku), ale Wy możecie usmażyć Wasze ulubione. Smak galaretki również zależy od gustu. Zamiast serka śmietankowego - idealnie nadaje się mascarpone, wiejski, zwykły twarożek lub nawet dżem
Di gotujenawet jeśli nie wyjdą makaroniki to wyjdzie coś innego i to też będzie pyszne :) i jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami dlatego starałam się wybierać przepisy, gdzie cukru jest jak najmniej – okazało się jednak
Ciastkozercywieku we Francji rozpoczęto uprawę pieczarek. Szybko podbiły francuskie podniebienia, ale mogli sobie na nie pozwolić tylko zamożni. Obecnie pieczarki uprawia się praktycznie wszędzie, a Polska jest jednym z liderów w ich hodowli. Grzybiarze uważają, że co czwarta zjedzona w Europie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki
My Chcemy Jeśćascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Po raz kolejny na moim stole goszczą tosty francuskie w wersji na słodko. Tym razem w czekoladzie! Gdy pierwszy raz ujrzałem tę kombinację, od razu wiedziałem, że prędzej czy później będę musiał ją wypróbować! Oto i jest! Składniki
Jedz zdrowo żyj zdrowo!