francuskie - 6660 przepisów (strona:180/444)

Francuskie ślimaczki 135

żeby było jeszcze szybciej upiekłam wszystko w mikrofalówce z funkcją crisp     ( opiekanie na chrupko) ale  spokojnie można przygotować tą przekąskę w piekarniku. Składniki: Gotowe ciasto francuskie Tarty żółty ser Sos paprykowy ostry Roleski Zioła prowansalskie Wykonanie: Rozwinąć rolkę z ciastem, posmarować sosem, posypać obficie żółtym serem oraz ulubionymi ziołami. Zrolować wałeczek wzdłuż dłuższego boku i pokroić

W garach u Gosi
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z gorczycą 122

Polędwiczki, które rozpływają się w ustach, otulone sosem ze śmietany kremówki i smażonymi pieczarkami Wyrazistości całej potrawie nadaje gorczyca z mojej ulubionej musztardy francuskiej i sosu sojowego. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis! 35 min 4 składniki: kawałek polędwicy wieprzowej pokrojonej na 10 plastrów o grubości ok. 1,5 cm 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki musztardy francuskiej ok. 10 pieczarek

Ania i Marcin gotują
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! 242

Toad in the hole: 6-8 ulubionych kiełbasek (u mnie ekologiczne, białe) 6-8 plastrów boczku lub szynki dojrzewającej 2 średnie czerwone cebule 4 duże jajka 1 łyżka musztardy francuskiej 1,5 szklanki mąki pszennej (bez 1 łyżki – 140 g) 300 ml tłustego mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 garści świeżych ziół (np. tymianku, rozmarynu, szałwii, szczypiorku(...)sól morska lub sos sojowy świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Miksujemy ze sobą jajka, mleko i mąkę na jednolitą masę. Dodajemy musztardę francuską (z ziarnami gorczycy), zioła i dużą szczyptę soli. Miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy na co najmniej 1-2 godziny (można także na noc do lodówki). Ciasto musi odpocząć

Poezja smaku
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 111

wyjątkowo chrupiące i świetnie nadają się np. jako posypka do lodów czy kawy. Co ciekawe, Crispearls są jak małe ziarenka kawioru. Mają tylko 2 do 3 mm średnicy! - francuskich prażynek Pailleté Feuilletine Kolejna cudowność! Prażynki mają ciekawy, lekko maślany zapach, przyjemnie chrupią i pięknie komponują się praktycznie ze wszystkimi słodkościami. Mają one strukturę wafelków pokruszonych w malutkie kawałeczki(...)mleczną z miodem, która tak nieziemsko pachniała podczas rozpuszczania, że ciężko było się opanować, żeby nie zjeść całej prosto z miseczki! Wierzch  jednego z nich (zdjęcie drugie) posypałam francuskimi prażynkami, które okazały się być tak delikatne, że wtopiły się w polewę. Co ciekawe, po zastygnięciu polewy, nie straciły na chrupkości! Makowiec i struclę z bakaliami również udekorowałam polewą

Poranek na słodko
"Surowe" produkty Rawlicious i Vega. 148

się z chipsami ziemniaczanymi - koniecznie spróbujcie ich zdrowszej wersji. Kolejną ciekawostką są ciasteczka Snackaroons, których nazwa kojarzy mi się z makaronikami. Nie mają one jednak nic wspólnego z tym francuskim przysmakiem, ale dla mnie to nawet lepiej ;-) Skład jest bez zarzutu: wiórki kokosa (41%), daktyle (25%), nerkowce (21%), rodzynki (8%), świeży imbir (2,5%), sproszkowana wanilia (1%) oraz sól celtycka(...)jednej porcji dostarczają 20 gram białka, 6 gramów błonnika, 1 gram Omega-3, 6 porcji zieleniny (!) i pokrywają w 50% dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Do wyboru mamy francuską wanilię (o smaku kremu waniliowego wywodzącego się z Francji), czekoladę, jagodę, korzenną wanilię i smak naturalny. French Vanilla - bez wątpienia najlepszy ze wszystkich.   W smaku bardzo intensywny, więc idealny

Poranek na słodko
Tosty francuskie z awokado. 118

Karmelowe* tosty francuskie z chleba bez laktozy i glutenu (Damhert) podane z jogurtem naturalnym, awokado i poppingiem z komosy ryżowej * do mieszaniny jajecznej dodałam łyżkę karmelowego sosu

Poranek na słodko
Ekologiczne produkty Danival. 139

Danival to francuski producent żywności ekologicznej, istniejący na rynku od 1990 roku. W swojej ofercie posiada ponad 200 najwyższej jakości ekologicznych produktów, w tym: zupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso(...)konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków, nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi, patogenami, nie zawierają GMO, są wolne od hormonów wzrostu i sztucznych pestycydów, posiadają certyfikat ekologiczny (ECOCERT) oraz francuski i europejski znak organicznej hodowli. Produktów tej marki miałam przyjemność próbować po raz pierwszy już kilka lat temu i do dziś często po nie sięgam. Ostatnio skusiłam się na: Deser

Poranek na słodko
Omlet na weekendowe śniadanie! 131

Składniki na 2 porcje: omlet: - 4 jajka wiejskie albo ekologiczne - sól, pieprz odrobina mieszaniny ziół suszonych  - oliwa z oliwek + masło do smażenia ponadto: - 150 g pstrąga wędzonego -  francuski ser pleśniowy Bleu Village- dostępny w sklepach Lidl - 2 garście rukoli - 1 granat - jabłuszka kaparowe Wykonanie: Jajka wybij do miski i zacznij je mieszać albo rózgą albo widelcem. Jajka powinny(...)ziarnami grantu.  Na wierzch do podkręcenia smaku dodajemy jabłuszka kaparowe. Całość dodatkowo delikatnie skropiłam oliwą z oliwek. Zachęcam Was do zapoznania się z produktami w ramach  Tygodnia francuskiej kuchni w LIDL . Zapraszam Was do obserwowania mojego profilu na Facebooku - SMYKWKUCHNI i na Instagramie.  Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawicie także po sobie ślad w postaci chociaż krótkiego

SMYKWKUCHNI
Gulasz z wołowiny po burgundzku – boeuf bourguignon 129

się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku wcale nie jest trudne i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności mistrza kuchni. Należy jednak pamiętać, że wołowina po burgundzku to klasyka kuchni francuskiej i trzeba ją traktować z szacunkiem :) Składniki: ok. 1 kg wołowiny dobrej jakości (łopatka, krzyżowa, dolna lub górna zrazowa) 1 łyżka masła (nie zamieniać na margarynę!) 2 łyżki oleju

Pociąg Do Kuchni
Park van Tervuren 91

Park van Tervuren - połączone ze sobą jeziora, wspaniale utrzymane francuskie ogrody, idealny na jesienne wycieczki rowerowe, piesze lub w siodle

Z notatnika
Tarta cytrynowa. 182

tarte au citron, czyli tarta cytrynowa to popularny francuski deser. Cechuje go prostota i jednocześnie urzeka swoim smakiem. Kiedy dowiedziałam się, że przed nami tydzień  francuski , byłam pewna, że właśnie tę tartę przygotuję. A to wszystko przez moje zamiłowanie do kwaśnych akcentów w deserach. W tym miejscu chciałabym wystosować apel do wiadomo kogo ;) z prośbą o obdarowanie koleżanki słoiczkiem

zadanie-gotowanie
Francuskie kwadraciki z makiem i siemieniem lnianym 118

Nazwa tej przekąski jest dłuższa niż się ją robi;D Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, jajko, posypka z maku i siemienia lnianego, chwilę czasu, chęci i rozgrzany piekarnik. Zabieramy się do (jakże łatwej i przyjemnej pracy;) Efekty są smacznie chrupiące;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty

Zasmakuj Kuchni
Croissanty. 143

pomóc! I pomogła. Zagniatała, wałkowała, smarowała wierzch jajkiem. Zresztą pomaga coraz częściej. Gdyby jeszcze polubiła sprzątanie... ;) Wykonanie ciasta półfrancuskiego, czyli z dodatkiem drożdży, nie jest wcale trudniejsze od francuskiego. Wymaga jedynie nieco więcej czasu potrzebnego na wyrastanie. Część rogalików upiekłyśmy bez nadzienia, natomiast pozostałe z dodatkiem dżemu śliwkowego lub nutelli. Bardzo nam smakowały. Najlepsze są w dniu przygotowania. Jeżeli zostanie

zadanie-gotowanie