francuskie - 6660 przepisów (strona:180/444)

Park van Tervuren 95

Park van Tervuren - połączone ze sobą jeziora, wspaniale utrzymane francuskie ogrody, idealny na jesienne wycieczki rowerowe, piesze lub w siodle

Z notatnika
Tarta cytrynowa. 185

tarte au citron, czyli tarta cytrynowa to popularny francuski deser. Cechuje go prostota i jednocześnie urzeka swoim smakiem. Kiedy dowiedziałam się, że przed nami tydzień  francuski , byłam pewna, że właśnie tę tartę przygotuję. A to wszystko przez moje zamiłowanie do kwaśnych akcentów w deserach. W tym miejscu chciałabym wystosować apel do wiadomo kogo ;) z prośbą o obdarowanie koleżanki słoiczkiem

zadanie-gotowanie
Francuskie kwadraciki z makiem i siemieniem lnianym 132

Nazwa tej przekąski jest dłuższa niż się ją robi;D Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, jajko, posypka z maku i siemienia lnianego, chwilę czasu, chęci i rozgrzany piekarnik. Zabieramy się do (jakże łatwej i przyjemnej pracy;) Efekty są smacznie chrupiące;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty

Zasmakuj Kuchni
Croissanty. 147

pomóc! I pomogła. Zagniatała, wałkowała, smarowała wierzch jajkiem. Zresztą pomaga coraz częściej. Gdyby jeszcze polubiła sprzątanie... ;) Wykonanie ciasta półfrancuskiego, czyli z dodatkiem drożdży, nie jest wcale trudniejsze od francuskiego. Wymaga jedynie nieco więcej czasu potrzebnego na wyrastanie. Część rogalików upiekłyśmy bez nadzienia, natomiast pozostałe z dodatkiem dżemu śliwkowego lub nutelli. Bardzo nam smakowały. Najlepsze są w dniu przygotowania. Jeżeli zostanie

zadanie-gotowanie
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 205

pasja PIKLE BABCI ANI autorka: vegemania | blog: vegemaniablog   Ogórki kanapkowe autorka: edith | blog: Pasja Smaku Ogórki w zalewie musztardowej autorka: lucynako | blog: czary gary przetwory na zimę - ogórki francuskie autorka: babka w formie | blog: babka w formie     przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry autorka: babka w formie | blog: babka w formie Ogórki kanapkowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsze śledzie z cebulą 247

Jeśli chcecie zrobić najlepsze śledzie z cebulą, to muszą to być śledzie z szalotką. I to nie byle jaką, bo szalotką francuską. Kupicie ją w dużych sieciach handlowych, szalotka wyhodowana w Polsce jest zbyt ostra w smaku do uzyskania idealnych śledzi. Przy krojeniu francuskich szalotek nie płaczemy, nie trzeba ich przelewać wrzątkiem, ponieważ mają delikatny smak i zapach. Jakiś czas

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 171

Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy(...)jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito

Codziennik Kuchenny
Francuski pasztet z wątróbki. 174

Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji. Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła(...)śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi) 2 łyżki masła klarowanego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 50-70 ml koniaku sól do smaku Mieszanka

Codziennik Kuchenny
"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 169

kiszone liście winorośli z farszem (danie rumuńskie) autorka: Przepisy Online | blog: Przepisy Knysze Bieszczadzkie autorka: rabarbarowo | blog: rabarbarowo POMIDORKI KOKTAJLOWE PO PROWANSALSKU autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Tikka Masala - Odkrywamy Smaki Świata: Indie autorka: agness3 | blog: Codziennik Kulinarny

Weekendy w domu i ogrodzie
76 przepisów na jesienne obiady 147

dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica

Moja smaczna kuchnia
Lunchbox #2 - dwa sposoby na pysznego kurczaka do pracy 171

nowe pojemniki?:D   Kurczak miodowo- musztardowy i kuskus z warzywami Składniki: połówka piersi z kurczaka kasza kuskus mała cukinia pół papryki mała cebula 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka miodu sól, pieprz Połówkę piersi z kurczaka kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pieprz czarny, 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej i łyżkę płynnego miodu. Mieszamy wszystko razem

Czerwona Porzeczka
Orkiszowa tarte flambée z kozim serem 139

razem podczas odwiedzin w osiedlowym dyskoncie ( stała bywalczyni to ja! :D ) zahaczyłam o półkę ogłaszająca wszystkim klientom, że w tym tygodniu mogą na niej znaleźć wspaniałe francuskie przysmaki. Tym sposobem zapakowałam do koszyka kozi niefermentowany ser. Tak, głównie dlatego, że jeszcze go nie jadłam ;D Szperałam, szperałam i znalazłam się w alzackiej kuchni, gdzie na bazie chlebowego ciasta wypieka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Lipcowe mini ptysie 172

przedłużam już, żebyście sami mogli ocenić ich letniość, lekkość, prostotę i smak :) Biegnijcie po porzeczki! Mini ptysie z cytrynowym kremem i porzeczkami Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200g mascarpone 2 kopiaste łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek cukier puder do posypania Sposób przygotowania(...)gotowego ciasta francuskiego wycinaj szklanką krążki. 2. Wycięte krążki układaj na blasze do pieczenia lub w metalowej formie na muffiny i piecz 8-10min w 210*C. 3. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami cukru pudru - niech powstanie gładki krem. 4. Ostudzone ptysie przekrawaj w poprzek na pół. 5. Jedną z ptysiowych części

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 202

cukierki) * Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii) Kategorii jest całkiem sporo, przepisy zaś bardzo zróżnicowane. Od bardzo

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania