francuskie - 6660 przepisów (strona:176/444)

Indyk w cieście francuskim z pieczarkami 96

porcji: • 6 plastrów fileta z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • zioła prowansalskie • 2 łyżki masła • 1 kula mozzarelli • 2 opakowania ciasta francuskiego • 1 żółtko • 1 łyżka mleka Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Poddusić(...)sitku. • Filety z indyka posypać solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie z obu stron. • Mozzarellę pokroić na 6 plastrów. • Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. • Na cieście kłaść wystudzony filet, pieczarki i ser. • Zawinąć pakieciki, z resztek ciasta zrobić dekorację ale niekoniecznie. • Gotowe posmarować żółtkiem rozmieszanym

To co kocham
Kwiatuszki z różaną konfiturą 101

Ciasteczka z przepisu mojej Mamy. Lekko francuskie, kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • cukier waniliowy • 1 jajko • 2 żółtka • 4 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta soli Wykonanie: • Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. • Siekać dalej

To co kocham
Beza Pavlova z sosem malinowym 145

drugim miejscu torcik Cappuccino, trzecie to makowiec z kruchymi roladkami (jeszcze nieobecny na blogu). Za nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i  pierniczki. Składniki: • 4 białka • 250 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana • 1 szklanka śmietany 30% • 2 łyżki cukru pudru Owoce

To co kocham
Ślimaczki francuskie z pesto 157

zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: • 2 płaty ciasta francuskiego • 3 łyżki zielonego pesto • 3 łyżki czerwonego pesto • 100 g startego sera żóltego • 100 g startej mozzarelli Wykonanie: • Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. • Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym

To co kocham
Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym 152

przygotowania dania użyłam produktów sponsorów: mięso mielone i carpaccio z indyka – Indykpol, płaty alg nori i liście limonki Kaffir – House of Asia, musztarda francuska i ocet winny – Octim, folia spożywcza do gotowania roladek – Jan Niezbędny. Danie to zdobyło pierwsze miejsce w tym konkursie! Składniki: Futomaki – 300 g mięsa(...)carpaccio z indyka Indykpol – 5 płatów alg nori (Sushi Nori) House of Asia – pęczek natki pietruszki – garść świeżych liści mięty – 2 łyżki musztardy francuskiej Octim – sól, pieprz cytrynowy do smaku – 1 mała cebula – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oleju Sos imbirowo-śliwkowy – 6 dużych żółtych śliwek – kawałek imbiru

To co kocham
Duszone pieczarki z musztardą 1069

Macie może ochotę na chrupiące pieczarki? Wyglądają trochę jak podgrzybki, a smakują zaskakująco dzięki dodatkowi musztardy francuskiej. Do tego dania należy użyć jak najmniejszych pieczarek, wtedy i lepiej wyglądają, i bardziej chrupią. Można jeść takie pieczarki jako samodzielne danie, np. kolacyjne z bułeczką, lub jako dodatek do obiadu, ale takiego niedzielnego(...)Boże Narodzenie i Wigilia tuż, tuż… Ja planuję przygotować takie pieczareczki właśnie na Wigilię. Składniki: – 1 kg małych pieczarek – 1 łyżka musztardy francuskiej – 2 łyżki sosu sojowego – 1/2 szklanki śmietanki – 1 łyżeczka mąki pszennej – natka pietruszki – 1 mała cebulka – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Pieczarki umyć i przyciąć

To co kocham
Paszteciki z ciasta francuskiego z furskim farszem / Paszteciki ruskie 286

nietypowe paszteciki bardzo nam wszystkim smakowały:). Powstały przypadkiem, kiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:).  2 arkusze ciasta francuskiego jajko do smarowania 150g boczku  Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 3 cebule sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek(...)się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym

Szefowa kuchni
Ciasteczka francuskie z marmoladą 221

Nazwałam je tak po prostu dlatego, że są wykonane z ciasta francuskiego. Widziałam w internecie zdjęcia takich ciasteczek, ale bez przepisu, więc troszkę pokombinowałam i wykonałam swoje :)  Tamte były zwykłe, kwadratowe albo okrągłe (już nie pamiętam), a ja sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam w EMPiKu foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki(...)arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek 2 foremki o tym samym kształcie, ale w dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą o tym samym kształcie (małe ciasteczka odkładamy

Szczęśliwa kuchnia
Kruche miseczki z piwnego ciasta z tuńczykową sałatką 147

ciasta wykładać foremki. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut - do lekkiego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie wyjmować, gdyż są bardzo kruche, niemal tak jak ciasto francuskie. Przestudzone kruche miseczki napełniać sałatkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety mielone z oliwkami 163

przepisu , oraz miłego dnia dla wszystkich kochani . Składniki  400 dag mięsa mielonego ( wieprzowe ) 1 cebula  1 szalotka  ząbek czosnku  2 jajka  1 łyżka musztardy francuskiej  20 sztuk oliwek zielonych  1 bułka czerstwa  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  sól himalajska  pieprz czarny według uznania  olej do smażenia  1 szklanka mleka(...)wstępnie czerstwą bułkę zanurzamy w mleku aż nam bardzo dobrze zmięknie , następnie mięso mielone przekładam do miski i dodaje nasze składniki , sól , pieprz ziołowy oraz czarny , jajka , musztardę francuską , oliwki pokrojone w kosteczkę , czosnek stary na tarce o drobnych oczkach , cebulkę oraz szalotkę obieram , kroję w drobną kostkę i przesmażam na odrobinie oliwy , i dodajemy do mięsa mielonego , na końcu

Mój Smak
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 189

Wpisując w wyszukiwarkę hasło dołki przepis, wyskakuje masa propozycji. Kruche, francuskie, półkruche z wgłębieniem. Są nawet takie smażone na patelni do sadzenia jajek. Tylko że nie o takie dołki mi chodzi. Aby nie być gołosłowną i nie narazić się nikomu, że obalam czyjeś racje, postanowiłam znów pogrzebać w archiwach, później zajrzałam do  MRiRW   . Na stronie rządowej opisali

Dieta moja pasja
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 146

jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki 50 ml dobrego koniaku 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1,5 kg siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek 0,2 kg jarzębiny mrożonej 100 g cukru pół butelki białego wina wytrawnego 1,5 kg ziemniaków 2 korzenie pasternaku 1 kostka masła 50 ml śmietany(...)minut. Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki łączymy z pozbawionymi skóry upieczonymi jabłkami i przecieramy przez przecierak do warzyw, a następnie łączymy z ciepłym masłem, śmietaną i musztardą francuską. Cukier wkładamy do garnka, karmelizujemy po czym zalewamy winem i po zagotowaniu dodajemy jarzębinę. Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami Składniki: 0,2 l maraschino Maraska

Wiem co jem
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 11.11.2016r. 156

ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena  Cytrynowa babka piaskowa Joanna  Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata  Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna  Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami   A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
rogaliki półfrancuskie 611

Pyszne rogaliki z półfrancuskiego ciasta śmietanowego, które jest dużo prostsze w wykonaniu niż ciasto francuskie, a mimo to zachowuje jego walory, czyli listkową strukturę. U mnie rogaliki nadziane waniliowym budyniem i hojnie udekorowane lukrem królewskim, ale Wy możecie eksperymentować ;-)   składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki

babka w formie
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 218

W tamtym roku nie zdążyłam z przepisem, a w tym też tak na ostatnią chwilę się zjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania