francuskie - 6660 przepisów (strona:175/444)

PASZTET Z ŁOSOSIA 117

Składniki 1 płat ciasta francuskiego  ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku(...)Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub koperek

OliveandThyme
TARTA Z PIECZONYM KALAFIOREM I MUSZTARDĄ 153

startego sera żółtego 125 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie: kalafior pęczek dymki kilka łyżek kukurydzy z zalewy ok 5-6 łyżek ulubionej musztardy 1 łyżka musztardy francuskiej (możecie pominąć) 200 g kwaśnej śmietany 3 jaja dobry olej dobra sól, świeżo zmielony pieprz pomidorki koktajlowe Przygotowanie Najpierw ciasto. Posiekajcie masło, dodajcie do niego resztę składników.Zagniećcie szybko kruche(...)minut- do momentu, aż ciasto stanie się złote. W czasie pieczenia spodu tarty przygotujcie nadzienie - kwaśną śmietanę wymieszajcie z jajami i 3-4 łyżkami musztardy (jeśli używacie musztardy francuskiej dodajcie ją właśnie tu), przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem . Posiekajcie dymkę, kukurydzę odsączcie z zalewy. Upieczony spód tarty posmarujcie pozostałą musztardą. Wyłóżcie na to różyczki kalafiora, posypcie kukurydzą i posiekaną

OliveandThyme
Jak zrobić pszenny placek do wrapów? 909

staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy. A w przyszłości planuje porwać się na ciasto francuskie, pierwsza  próba się nie udała jak na razie ;) Składniki 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody 1/3 szklanki  oliwy (ja użyłam z oliwek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Generalnie

Delusional Trine
Przekąski z ciasta francuskiego na słono 134

Przekąski z ciasta francuskiego na słono cieszą się na moim blogu dużym powodzeniem. Dlatego postanowiłam zebrać je w jednym wpisie i ułatwić Ci... The post Przekąski z ciasta francuskiego na słono appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Francuska tarta z jabłkami. 181

Francuska tarta z jabłkami. Edyta Guhl. Popołudniowa kawa podawana jest w tradycyjnych rodzinach w Eifel punktualnie o godzinie 16-stej i towarzyszą jej kanapki, dżem truskawkowy, ser i rzadziej wędliny. Kanapki jedzone są nożem i widelcem. W niedzielę dostaniemy kawałek domowego ciasta, czy nawet lody. Dzisiaj proponuję Wam pyszną francuską tartę z migdałowym nadzieniem i jabłkami. Zanim

dolcevitainmykitchen
Bułeczki brioche 128

służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki brioche piecze się w specjalnych metalowych foremkach wyglądających jak formy na mini babki, równie dobrze spisze się jednak najzwyklejsza blaszka na muffiny. Składniki: 220 g mąki 100 g masła

Ciastkozercy
Sos jogurtowo-miodowy z gorczycą 138

jest doskonałym dodatkiem do wszystkiego co zielone, czyli różnych sałat, także do gotowanych warzyw i wędlin (szczególnie na kanapkę;) Składniki: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki miodu (użyłam lipowego) 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego szczypiorku / opcjonalnie natki pietruszki sól, mielona gorczyca do smaku Przygotowanie sosu: można na dwa sposoby: 1) połączyć ze sobą(...)wszystkie składniki i miksować tak długo aż powstanie gładki sos; 2) połączyć ze sobą wszystkie składniki i dodać musztardę francuską, dobrze wymieszać - bez miksowania, będą wtedy widoczne i wyczuwalne ziarenka gorczycy, jak kto woli, w każdej wersji wygląda i smakuje ciekawie;) smacznego dodatku do sałat i Waszych ulubionych warzyw

Zasmakuj Kuchni
TARTALETKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 118

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 6 pieczarek 1 5 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Pieprz i sól 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE:  Ciasto lekko rozwałkowuję. W ciasta wycinam 10 kwadratów. Każdy kwadrat smaruję koncentratem pomidorowym a następnie posypuję serem żółtym tartym. Pieczarki i cukinię obieram kroję w kostkę. Posypuję solą i pieprzem oraz niedźwiedzim czosnkiem. Brzegi

Gotowanie Patki
TARTALETKI Z CHORIZO 114

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 chorizo 6 pieczarek 1 czerwona cebula 15 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Suszona bazylia PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwałkowuję smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję solą i pieprzem oraz bazylią. Ciasto dzielę na ok 11 kawałków. Z ostatniego wycinam paski tak by było ok 30 sztuk. Pieczarki myję i kroję

Gotowanie Patki
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 216

patelni W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje(...)kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie

Nerds Kitchen
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 105

Tort czekoladowy z wafelkami Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem     Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką     Kasia  Risotto z soczewicą i kurczakiem     Justyna Francuskie ślimaczki z makiem     Magdalena  Ciasto z konfiturą z borówki   Agnieszka Wegański sos bolognese     Magdalena  Piwny piernik z marmoladą   Marzena  Chlebek bananowy

Magiczne Życie Marty
TARTALETKI Z PIECZARKAMI 136

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 pieczarek 1 cebula czerwona 15 dag sera żółtego Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz Oregano PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwijam następnie wycinam kwadraty ok 9 szt. Każdy kwadrat smaruję koncentratem pomidorowym a następnie doprawiam solą i pieprzem oraz oregano. Pieczarki myję i kroję w większą kostkę. Cebulę czerwoną obieram i kroję w piórka. Kwadraty posypuję serem

Gotowanie Patki
Sałatka z ciecierzycą i kurczakiem 129

Ciecierzyca z puszki lub słoika Element pieczonego kurczaka ( np. ćwiartka ) ½ czerwonej cebuli ½ czerwonej świeżej papryki 3 ogórki korniszony Szklankę ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Sól Pieprz Majonez 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie: Ciecierzycę wykładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy aby woda odciekła. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i paprykę drobno kroimy. Dodajemy ciecierzycę oraz fasolkę szparagową. Całość(...)doprawiamy solą, pieprzem, musztardą francuską i majonezem. Całość mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js

Smaki Ewy
choinka z ciasta francuskiego z nutellą i masłem orzechowym 203

Póki sezon świąteczny jeszcze trwa! Chciałabym pokazać przepis na wypiek błyskawiczny, przy tym niezwykle efektowny, do tego pyszny. Ciasto z samych gotowców, chrupiące i mega słodkie. Dwie warstwy ciasta francuskiego przełożone masłem orzechowym i nutellą - obłęd! Od chwili, gdy podejmiemy decyzję o jego pieczeniu, do czasu gdy możemy się już rozkoszować tym ciachem nie minie więcej niż pół godziny(...)Takie ciacho będzie ciekawą dekoracją i przekąską na każdym stole podczas zabaw karnawałowych. składniki: gotowy płat ciasta francuskiego ok 2 łyżki nutelli ok 2 łyżki masła orzechowego ponadto: białko ew. cukier puder do posypania Płat ciasta rozciągnąć na lekko oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć z niego dwa identyczne trójkąty. Jeden z nich położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować nierównomiernie

6niebo
Gwiazdki z ciasta francuskiego z serem 153

się zasada, że prostota cieszy najbardziej:) (a i my mamy pewność, że wyjdzie:) Najzwyczajniej w świecie przygotowuje się je bardzo szybko. Dlaczego? Bo spokojnie można użyć gotowego ciasta francuskiego, jest pyszne, a my mamy czas na inne rzeczy. Ja też tym razem poszłam na łatwiznę i chapnęłam z półki gotowe ciasto, bo (jak w większości przypadków) coś mi wypadło(...)zdrowo też jest;) nie podaję konkretnych składników, weźcie na oko, proporcje zależą od tego ile sera lubicie, jak cienko rozwałkujecie ciasto i ile gwiazdek wytniecie. Smacznego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego plastry żółtego sera pokrojonego na małe kawałki, tj. paski, trójkąty i kwadraciki wielkości środka każdej wyciętej gwiazdki mak + siemię lniane do posypania (opcjonalnie sezam, pokruszone orzechy) 1 małe jajko roztrzepane

Zasmakuj Kuchni