francuskie - 6660 przepisów (strona:211/444)

Serowe składaki z ciasta francuskiego 432

Sylwestra :) I już :) Składniki: 1 ciasto francuskie ok. 200 gramów sera mielonego z wiaderka (ja miałam Łowicki) 1 jajko do posmarowania ciasteczek Ciasto pociąć wzdłuż na paski szerokości ok. 1,5 cm Każdy pasek posmarować serem Złożyć na pół... ... następnie znowu na pół... ... i złożyć po raz trzeci Nagrzać piecyk do 190 stopni  Przełożyć ciasteczka na blachę wyłożoną

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 213

mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego  PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę(...)pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut.      Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego lub żółtego sera. Wkładamy do piekarnika na kolejne15 - 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Magdalenki z mielonymi migdałami 161

Magdalenki to małe francuskie ciasteczka o charakterystycznym muszelkowym kształcie, a właściwie bliżej wg mnie im do biszkoptowych babeczek niż ciasteczek. Tradycyjne magdalenki pieczone są na cytrynową nutę, ja miałam ochotę na migdały, więc wykorzystałam do ich przygotowania mielone migdały, które otrzymałyśmy od SKWORCU.   Babeczki te wyszły mięciutkie i delikatne w smaku, zdecydowanie godne polecenia.   Magdalenki z mielonymi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy krem do kremówki. 174

możemy podłożyć blaszkę, aby zapobiec przypalaniu się naszego kremu. Następnie zdejmujemy z ognia ,studzimy i dodajemy cukier waniliowy oraz olejek waniliowy lub arakowy. Dokładnie mieszamy i przekładamy ( dwa blaty francuskie ) gorącym kremem kremówkę.  Z góry posypujemy cukrem pudrem. Można dodać odrobinę przyprawy kurkuma,wtedy nasz krem będzie bardziej żółty

Przepisy i porady kulinarne
Precelki półfrancuskie z masą serową. 133

tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde.  Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. 2/3 ciasta smarujemy miękką margaryną. Składamy na trzy, podobnie jak ciasto francuskie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny,aby nam się z chłodziło. Następnie znów rozwałkowujemy na prostokąt, 2/3 smarujemy smarówką z jajek i składamy ponownie na trzy. Teraz rozwałkowujemy

Przepisy i porady kulinarne
Faworki francuskie 120

może się skusicie na pyszne i lekkie          ciasteczka , szybko się je przygotowuje  , szczególnie gdy wpadną niespodziewani goście :)      Składniki : Ciasto francuskie  cukier puder do posypania Wykonanie : Ciasto rozwinąć , wykrawać po szerokości paski około 1,5 cm i długości  około 11 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie około

Sama słodycz i szczypta chili
Croissanty bananowo-czekoladowe z ciasta francuskiego. 88

dziecku gotowego croissanta maślanego, ale zmusiłam się i zrobiłam mu domowe takie na wypasie. Po napełnieniu brzuszków rundka rowerem 17 km po mieście.  Croissanty  Składniki: gotowe ciasta francuskie - wyjdzie z tego 6 croissantów 2 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady cukier puder 1 jajko- do glazury Przygotowanie: Ciasto należny dobrze schłodzić. Powrót ze sklepu do domu niemalże zniszczył

ClauditteMissCooking
Tartinki z leśnymi grzybami 118

Grzybów nie nazbieraliśmy dużo, ale dal naszej czwórki starczy:-) mniaaam.  Składniki: Grzyby leśne ( dowolna ilość) Ciasto francuskie ( jedno opakowanie) 1 średnia cebula 4 suszone pomidorki ( można więcej) 250ml śmietany kremówki 30% natka pietruszki sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony ząbek czosnku  5 plasterków sera Brie Przygotowanie: 1. Podsmażyć grzyby i cebulę, dodać pomidorki. Przyprawić do smaku solą

Gaździnka warzy
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 191

bardziej szlachetne. I ponownie wpada do głowy  myśl, a raczej obraz widzianego kiedyś  Croquembouche . "Dosłownie nazwa ta znaczy c hrupiące w ustach , a croquembouche (klik) to tradycyjny francuski deser z ptysiów nadziewanych śmietaną lub creme patisserie, ułożonych w kształt wieży. Ptysie przykleja się do siebie karmelem. Croquembouche zwykle podaje się przy okazji uroczystości, takich jak wesela lub pierwsza(...)zrobiłam w dwóch osobnych rondelkach, dzięki czemu uzyskałam jasny i ciemny karmel. Ptysie zanurzać czubkami w gorącym karmelu. Za podstawę do ułożenia Croquembouche posłużył mi spód upieczony z ciasta francuskiego. Gotowe ptysie należy zanurzać spodem w karmelu - podziała jak klej. Układać w kształcie koła, tak by stykały się ze sobą. Kolejne poziomy powinny się zwężać, tak by ostatecznie uzyskać kształt

KUCHARNIA
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 137

kilka pytań, taki mały quiz. Mnie udało się dobrze odpowiedzieć na 3 pytania. Skrycie liczę, że wśród Was znajdą się osoby, które zasłużą na "czystą piątkę"! 1. Co oznacza francuskie słowo "souffle"? a/nadmuchać b/wyrastać c/wybuchnąć 2. Jaki składnik powoduje, że suflet w trakcie pieczenia wyrasta i nadyma się niczym balon? a/proszek do pieczenia b/ białka

KUCHARNIA
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 182

uchodziło za pracochłonne! Odkąd odkryłam użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze.  Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje się(...)metodą kilkukrotnego przekładania ciasta i masła, podobnie jak przy cieście francuskim. Jednak na szczęście jest też metoda uproszczona, dla leniwych właśnie:), i taką Wam z czystym sumieniem polecam. Ja przygotowałam ciasto, a właściwie  zrobił to za mnie mój kochany mikser, w czwartek, a w sobotę wszyscy delektowaliśmy się najlepszymi daniszami pod słońcem:) Nie oznacza to, że wersja dla leniwych

KUCHARNIA
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 177

razu na ciepło, ale część zostawcie do zrobienia grzanek. Ja czasami piekę brioszkę tylko po to, by ją odstawić lub nawet zamrozić i wykorzystać na grzanki lub tosty francuskie.  SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU  /cytuję za Beą /  20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbieramy

KUCHARNIA
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 133

powtarza się od lat.  I na un peu de bonheur, domową boulangerie .  Dziś będzie pachniała masłem, brioszkami i kandyzowanymi pomarańczami.  To będzie dzień o smaku craquelines , francuskich śniadaniowych brioszek z aromatycznym pomarańczowo-migdałowym nadzieniem.  Mięciutkich, chrupiących z wierzchu, z chmurką cukru pudru.  Owijam je w białe serwetki i wręczam pierwszym spotkanym osobom, Domownikom(...)plastry staną się mięciutkie, niemal szkliste. Zdjąć z ognia, przestudzić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Całe plastry można też dodać do herbaty.  * cytat pochodzi z książki Wyznania francuskiego piekarza , Peter Mayle i Gerard Auzet ** inspiracją był ten przepis - klik , ciasto na brioszki pochodzi z tej strony - klik , c ytuj ę za autorką

KUCHARNIA
Petits Fours 141

Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka..                                   Składniki: Ciasto: * 6 jajek * 80g masy marcepanowej * 80g cukru * 120g mąki pszennej Nadzienie : * 150g dżemu malinowego

w mojej kuchni
Pieczona karkówka z musztardą francuską 248

Składniki na dwie porcje. Składniki: 3 plastry karkówki 3 łyżeczki musztardy francuskiej 6 ziemniaków Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przepis: Plastry karkówki nacieramy solą morską i pieprzem z obu stron. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą z oliwek. Przekładamy do niego ziemniaki, które oprószamy solą. Na ziemniaki kładziemy plastry karkówki, na które nakładamy musztardę(...)francuską. Tak przygotowane danie, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 minut. Podajemy z ulubioną surówką

Emcia Pichci