francuskie - 6660 przepisów (strona:231/444)

Rillettes z łososia i zielonego pieprzu 144

Powiemy tak , kuchnia francuska ma w sobie to coś. Polecamy, wypróbujcie ten prosty, a czy smaczny przepis ? Dla nas TAK Składniki 1 bagietka 750 ml wody 125 ml wytrawnego białego wina 1 cebula grubo posiekana ( 80 g ) 1 liść laurowy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 300 g filetów z łososia 100 g wędzonego łososia, w cienkich plasterkach 60 g masła

R'n'G Kitchen
Tarta z dwiema szynkami i serem pleśniowym 95

zasadzie jest to przepis na tartę alzacką, ale ja zmieniliśmy troszkę składniki. Boczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe. Składniki 300 g ciasta francuskiego 100 g szynki szwarcwaldzkiej 100 g szynki Jamon Serrano 100 g sera Danish Blue 2 cebule 2 łyżki śmietanki 36 % gałka muszkatołowa kminek mielony pieprz Przygotowanie   Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem

R'n'G Kitchen
Śledzie curry z ananasem 187

szybkie, więc jeszcze spokojnie zdążycie je przygotować na kolację wigilijną :) SKŁADNIKI ( 10-12 kawałków) 2 płaty śledziowe (wcześniej wymoczone) 1/4 puszki ananasa 1 plaska łyżeczka curry 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki octu ryżowego sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śmietanę, majonez, musztardę, curry oraz ocet ryżowy

DefinicjaSmaku
Sałatka z tuńczykiem, jajkami przepiórczymi i dressingiem z musztardy francuskiej 183

przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego świeżozmielony pieprz sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W rondelku gotujemy wodę, gdy zacznie

DefinicjaSmaku
Boeuf bourguignon ( Wołowina po burgundzku) 173

kolejny spisek kuchenny (jak to trafnie kiedyś nazwała koleżanka Saratelka ) wybrałam klasyczne danie kuchni francuskiej. Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować tej potrawy, a że miałam przepis z mojej niezawodnej książki, postanowiłam zaproponować na wspólne gotowanie właśnie beouf bourguignon. Nie zawiodłam się ani na przepisie, ani na smaku. Uważam tę potrawę za genialną, doskonałą. Już samo jej przygotowywanie jest

Kuchnia Prezydentowej
Francuski chlebek wiejski 136

jego efektem końcowym trzeba się nieco natrudzić, ale - jak to z zakwasowymi chlebkami bywa - po stokroć warto! Gosiu, dziękuję za mobilizację oraz fantastyczny przepis. ;) A Wam gorąco polecam ten francuski wiejski chlebek. I. Składniki na rozczyn: 5 g drożdży świeżych 300 g mąki chlebowej pszennej (dałam typ 850) 300 g ciepłej wody  1 łyżeczka cukru (dałam od siebie) Rozpuścić

Kuchnia Prezydentowej
Francuska zupa cebulowa 98

Blueberry Corner by "jagodzianka" Smaczna, rozgrzewająca i sycąca zupa. Ma łagodny, cebulowy smak. Porcja dla 5 osób Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 150 … Przeczytaj cały artykuł Post Francuska zupa cebulowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Crème brûlée 97

Blueberry Corner by "jagodzianka" Dziś świętuję moje urodziny i postanowiłam je uczcić w wyjątkowy sposób. Znacie crème brûlée? To pyszny, wykwintny, francuski deser – … Przeczytaj cały artykuł Post Crème brûlée pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 218

niestety nie znaleźliśmy w sklepie żadnego burgundzkiego wina, ale przynajmniej zakupiliśmy wino pochodzące z Francji :) W naszej wersji gulaszu z wołowiny pojawia się tymianek i rozmaryn, natomiast rodowici francuscy kucharze używają bouquet garni - czyli pęczka zieleniny składającego się ze świeżego tymianku, pietruszki i liścia laurowego. Prawda jest taka, że ilu kucharzy, tyle wariacji na temat boeuf bourguignon. Nie sądzimy

W kuchni Katie
Syllabub na różowym winie z malinami 113

Kolejna propozycja z książki "Moja mała francuska kuchnia" i coś czuję, że nie ostatnia :) Dziś przedstawiam delikatny, lekki deser na bazie śmietanki i różowego wina z dodatkiem malin. W sam raz na nadchodzące ciepłe dni. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 90 ml różowego wina półsłodkiego 40 g cukru kilka kropel wody różanej 100 ml śmietany 36%, schłodzonej szczypta

My Culinary Art
Ciasto marchewkowo-kokosowe 247

Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki na tortownicę 19 cm: 160 g masła 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy

My Culinary Art
Lodowa Melba 149

francuski kucharz śpiewaczki operowej Nellie Melba na specjalne życzenie męża śpiewaczki stworzył ten przepyszny deser i od tej pory deser sygnowany jest nazwiskiem śpiewaczki. Deser jest lekki, orzeźwiający i bardzo smakowity. Polecam bo smakuje wybornie latem z brzoskwiniami świeżymi oraz zimą z brzoskwiniami z puszki. Lodowa Melba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Clafoutis z czereśniami 136

lubimy, ale po prostu najczęściej zjadamy surowe. Do wszelkich wypieków od czereśni wolę wiśnie. Jest jednak kilka wyjątków, a jednym z nich jest właśnie clafoutis. Przepisów na ten francuski deser są dziesiątki. Te tradycyjne zawierają czereśnie z pestkami, które pod wpływem pieczenia dodają migdałowego smaku. U mnie dla ułatwienia jedzenia zamiast pestek są słupki migdałów i likier amaretto. Ten deser

Pełny talerz
Zupa pieczarkowa po francusku 197

Jeśli marzycie o bardzo aromatycznej a zarazem delikatnej zupie to francuska odsłona zupy pieczarkowej sprawdzi się idealnie. Oczywiście będzie jak zawsze: bez kostek rosołowych i sztucznych dodatków. Zupa dodatkowo jest bezmięsna i bardzo prosta w przygotowaniu. Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 250g pieczarek najlepiej BIO 100g masła 1,5 łyżki śmietany 18% tł do zup Suszona

Kuchnia PROzdrowotna
Wielkanocna sałatka szczypiorkowa 2270

ugotowanego ryżu Basmanti  3,5 łyżki soczewicy konserwowej lub świeżo ugotowanej brązowej 2 łyżki kiełków rzodkiewki 1 mała cebula czerwona 2,5 łyżki majonezu 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej Pieprz czarny mielony Pół łyżeczki kolendry mielonej Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do głębokiej miski. Szczypiorek kroimy drobno i wraz z kiełkami dodajemy

Kuchnia PROzdrowotna