francuskie - 6660 przepisów (strona:250/444)

Tarta z jabłkami 159

Tarta z jabłkami (Tarte Tatin) to francuski, pyszny, bardzo słodki, karmelowy deser na cieniutkim kruchym spodzie. Zaraz po upieczeniu tartę odwraca się w taki sposób żeby jabłka znalazły się na górze. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, chociaż i po wystudzeniu niczego jej nie brakuje. Składniki: na ciasto: szklanka mąki 2 żółtka 50 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru łyżka

Pysznie & Pięknie
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 163

programy do wypieku chleba podstawowego- wypieka klasyczny chleb, łączy dwa stadia wyrastanie i wypiekanie chleba, można wybrać wagę wyrobu, kolor skórki, dostępna jest funkcja opóźnionego startu; - chleba francuskiego- bardzo lekkiego z chrupiącą skróką - chleba na mące pełnoziarnistej- ponieważ mąka ta jest cięższa, program w ciągu pół godziny przed wyrabianiem ciastem przeprowadza wstępne ogrzewanie składników i zostawia ciasto na dłuższy czas

SMYKWKUCHNI
Claufotis 119

Claufotis  to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam

Różne smaki w kuchni
Kotlety pożarskie vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 473

razy przymierzałam się do publikacji, jednak zawsze powstrzymywała mnie, niedostateczna wiedza na temat jego historii. Jedne źródła donoszą, że tak chciano ugościć cara Mikołaja I, inne że to biedny francuski podróżnik, który nie miał czym zapłacić Pożarskim za nocleg, miał im zdradzić przepis na kotlet drobiowy, który uczyni z nich bogaczy. Fakt, kotlet przeszedł do historii, jednak jakoś ta historia

Dieta moja pasja
Omlet na śniadanie 155

Puszysty omlet na śniadanie lubi każde dziecko i dorosły. Jest pożywna alternatywa do pancakes , naleśników , francuskich tostów czy gofrów . Tak, tak taki repertuar śniadań mamy u nas w domu. Moje najmłodsze jakoś za jajkami nie przepada, dlatego staram się je przemycać w różnorodnych potrawach. Omlet na śniadanie świetnie się do tego nadaje. Poza tym jest puszysty i pyszny. Można

codojedzenia
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6500

smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Sernik turecki – na jogurcie, z morelami Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami

Karo in the Kitchen
Tarte de Pascoa. Portugalska tarta ze szpinakiem i jajkiem. 145

jakieś spokojne miejsce, to na śniadanie na drugi dzień robi się wręcz znakomita. Myślę, że ciasto filo, do którego trzeba mieć trochę cierpliwości, można zastąpić ciastem kruchym (może też francuskim), ale pobawić się w układanie warstw mimo wszystko warto, bo efekt smakowy i wizualny jest bardzo fajny. Polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta filo

zadanie-gotowanie
Kakaowe babeczki z truskawkami 121

przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Deser na Walentynki Witajcie Kochani! Mam dla Was szybki deser na Walentynki! Połączenie ciasta francuskiego, lodów i owoców. .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post .post-list .item .title { font-size:16px; color:#999; line-height:normal; }.related-post

NiePieprz.pl
Surówka marchewkowo-selerowa 164

prażonych ziaren (sezam czarny, słonecznik, dynia) sok z cytryny  sos: 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego 1 kopiasta łyżeczka majonezu 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz czarny Seler i marchew obrać, zetrzeć na średnich oczkach. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Warzywa i jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Liście czosnku posiekać. Składniki sosu

Obiad gotowy
Jajka faszerowane musztardą i kaparami 135

można oglądać w mini muzeum wsi mazowieckiej, stworzonym przez Panią Ewę. 10 jajek, 125 ml mleka, 20 g cebuli, 30 g suchej bułki, 20 g masła, 40 g musztardy francuskiej, 3 łyżki kaparów, sól, pieprz czarny świeżo mielony, Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać, poddusić na maśle. Jajka ugotować . Zalać zimną wodą, odstawić do ostudzenia. Obrać ze skorupki. Każde jajko

królestwo garów
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 188

pozwolić sobie na improwizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango

Ugotowane pozamiatane
Croissanty 227

podaje W ikipedia:  Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni, na przykład

Przepisy na domowy ser i chleb
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 148

grzybami, oprószam posiekaną natką pietruszki i przykrywam. Tak przygotowane pierożki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekam kilka minut. Zamiast przykrywek, wierzch garnków możecie obłożyć ciastem francuskim i tak zapiekać - efekt murowany! :) Wówczas zapiekamy do momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe.  Smacznego :)  Kiedyś podobne jadłam w Bydgoszczy, w Pierogarni Stolnica Kujawska  tutaj

Moja Książka Kucharska
Wołowina po burgundzku 116

Klasyka kuchni francuskiej. Długo i wolno duszony gulasz na czerwonym winie, z ziołami i warzywami. Julia Child nazwala ten gulasz jednym z najsmaczniejszych dań wymyślonych przez mężczyznę. Ta prosta potrawa zyskała światową sławę dzięki Augustowi Escoffier, który jest autorem tego przepisu. Mięso po upieczeniu jest bardzo miękkie, wręcz rozpada się. Sos jest gęsty, zawiesisty, aromatyczny. We Francji danie

Smak mojej kuchni
Patisony faszerowane mięsem i soczewicą 139

dyni zwyczajnej, pochodząca z Ameryki Północnej. Początkowo patisony traktowano jako rośliny ozdobne, z czasem zaczęto doceniać jego walory smakowe i dzisiaj patison jest często spotykany w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Patisony mają ciekawy wygląd, przypominają złożone razem dwa talerze lub pojazd kosmiczny. Mają grubą skórkę i jasny miąższ, mogą mieć różne kolory: zielonkawy, żółty, a nawet prawie czarny. Nadają

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania