Terrina to tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. Terrina mięsna przypomina pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę
Smak mojej kuchniJabłecznik lub inaczej szarlotka to francuski wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu. Dzisiaj wersja z chrupiącą, cytrynową bezą. Ilość cukru w kruchym cieście można zwiększyć do 100g, jednak ze względu na słodką bezę lepiej zastosować mniejszą ilość (u mnie 2 łyżki). Podobnie w masie jabłkowej cukier
Smak mojej kuchnichrupiące. Dodatkowo, gdy zostaną, możesz je zamrozić. Nie stracą na smaku. Roladki – pizzerki (tu przepis). Banalnie proste i niebanalnie pyszne! Parówki,kabanosy lub kawałki kiełbasek zapiekane w cieście francuskim. A tak wyglądają przyjęcia u nas. Odnajdziecie na stole coś z powyższych propozycji? A w okresie letnim …. Na grillu elektrycznym na balkonie Lub gdy ktoś wpadnie na kawkę
Mojewlasne.plolej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy firmy Skworcu ) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 70 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Karkówkę kroimy na kotleciki. Rozbijamy je tłuczkiem. Z obu stron solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i oprószamy mąką. Mięso odstawiamy
Smak mojego domuMiałam szczęście pracować w bardzo dobrej restauracji. Restauracja owa przygotowywała klasyczne potrawy angielskie (wbrew opinii przepyszne) ... zahaczaliśmy też o kuchnię francuską. Quiche robiliśmy niemalże codziennie. Farsz był zależny od pory roku, zawartości restauracyjnej chłodni i nastroju kucharza. Mój osobisty M quiche je na ciepło, zimno, z sałatą lub bez. Przepis niemalże
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjeszcze ciepłe. Szybkie w przygotowaniu ... nie wymagają specjalnych umiejętności. Dla tych którzy używają maszyny do chleba przepis idealny- wystarczy włożyć produkty i nastawić maszynę na zagniatanie i wyrastanie. Przepis francuski pochodzi z książki "The bread bible". Z podanej ilości wyjdzie około 10 bułek. 450 g mąki chlebowej pszennej( strong white flour) 10 g soli (użyłam troszkę mniej 8gram
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdodatek bardziej lubię w towarzystwie jajek. 7-8 jajek 125 g sera żółtego np ementaler 250 g pieczarek 6-7 korniszonów 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz pęczek koperku lub szczypiorku Oczyszczone pieczarki wrzucamy na około 15 minut na osolony wrzątek. Po tym czasie osączamy je, studzimy i trzemy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru
Smaki Na Talerzumnie to najlepszy sos do pizzy, ale nie tylko do niej, pyszny zarówno do paluchów z ciasta francuskiego, bułeczek czy też do nachosów, zastosowań jest mnóstwo :) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów 150 ml wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku
Malinowo w kuchniokresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto pokroić jak na obrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej więcej w miejscach zaznaczonych
Słodkie inspiracjewszystkich łasuchów. W ciastkach co prawda nie ma żadnych smaków świątecznych (może suszona żurawina? Choć mi osobiście się ona nie kojarzy ze Świętami), ale nazwa zobowiązuje. Nie znam francuskiego, ale wujek Google podpowiada, że Noël oznacza wszystko, co z Bożym Narodzeniem związane: kolęda, prezent gwiazdkowy, gwiazdka... aż po Boże Narodzenie właśnie. Same ciasteczka w smaku są bardzo dobre. Szczególnie smaczne
Słodkie inspiracjeDziś zrobiłam taki obiadek na szybko. Filet z łososia z dodatkami zamknięty w cieście francuskim. Świeży łosoś do tego żółty ser i szpinak z suszonymi pomidorami to świetne połączenie. Może się skusicie ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnioprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wcinaj na zdrowie Składniki dwie porcje królika (comber lub udziec) 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 4 łyżki musztardy gruboziarnistej (francuskiej) 3 gałązki rozmarynu 3 łyżki śmietany 30 % 1 cebula 2 ząbki czosnku odrobina oleju lub 1 łyżka masła sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz odrobina mąki (jeśli sos będzie rzadki
Eat me! Fit me!jedyne "mięso", które na stole powinno się pojawić. W związku z tym proste, lekko tymiankowe rogaliki z pstrąga, aromatyzowane bliskowschodnią czarnuszką bezwzględnie uraczą ich podniebienia. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 300g fileta z pstrąga łososiowego 300g ugotowanych
zobacz ich smakSkładniki: 2 x 220 g opakowanie śledzi korzennych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty) 2 małe cebulki 4 suszone figi 0,5 szklanki oleju 3 łyżeczki musztardy francuskiej ziele angielskie - 6 sztuk szczypta soli pieprz cytrynowy do smaku Przygotowanie: śledzie kroimy w cieńsze (nie za cienki, nie za grube) paseczki, cebulę w kostkę, figi "na cztery" w miseczce
Zasmakuj Kuchnisera dojrzewającego papryczka chili 5 dkg salami pepperoni 1/4 szklanki kaszy kuskus 4 pomidorki koktajlowe 10 oliwek zielonych bratki pieprz czerwony 1 łyżka soku z cytryny sos francuski natka pietruszki rzeżucha Kaszę zalewam gorącą wodą zgodnie z instrukcją opakowania. Salami kroję w cienkie plastry i przesmażam na patelni na chipsy. Sałatę, roszponkę myję osuszam i układam na talerzu. Dodaję chipsy
wesoła kuchnia