francuskie - 6660 przepisów (strona:251/444)

Quiche z brokułem i fetą 136

Miałam szczęście pracować w bardzo dobrej restauracji. Restauracja owa przygotowywała klasyczne potrawy angielskie (wbrew opinii przepyszne) ... zahaczaliśmy też o kuchnię francuską. Quiche robiliśmy niemalże codziennie. Farsz był zależny od pory roku, zawartości restauracyjnej chłodni i nastroju kucharza. Mój osobisty M quiche je na ciepło, zimno, z sałatą lub bez. Przepis niemalże

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
PETIT PAINS AU LAIT 122

jeszcze ciepłe. Szybkie w przygotowaniu ... nie wymagają specjalnych umiejętności. Dla tych którzy używają maszyny do chleba przepis idealny- wystarczy włożyć produkty i nastawić maszynę na zagniatanie i wyrastanie. Przepis francuski pochodzi z książki "The bread bible".  Z podanej ilości wyjdzie około 10 bułek. 450 g mąki chlebowej pszennej( strong white flour) 10 g soli (użyłam troszkę mniej 8gram

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka jajeczna 998

dodatek bardziej lubię w towarzystwie jajek. 7-8 jajek 125 g sera żółtego np ementaler 250 g pieczarek 6-7 korniszonów 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz pęczek koperku lub szczypiorku Oczyszczone pieczarki wrzucamy na około 15 minut na osolony wrzątek. Po tym czasie osączamy je, studzimy i trzemy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru

Smaki Na Talerzu
Najlepszy sos do pizzy !!! 187

mnie to najlepszy sos do pizzy,  ale nie tylko do niej, pyszny zarówno do paluchów z ciasta francuskiego, bułeczek czy też do nachosów, zastosowań jest mnóstwo :)  Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów 150 ml wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku

Malinowo w kuchni
Rogaliki z masą makową 177

okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto pokroić jak na obrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej więcej w miejscach zaznaczonych

Słodkie inspiracje
Cranberry Noëls 135

wszystkich łasuchów. W ciastkach co prawda nie ma żadnych smaków świątecznych (może suszona żurawina? Choć mi osobiście się ona nie kojarzy ze Świętami), ale nazwa zobowiązuje. Nie znam francuskiego, ale wujek Google podpowiada, że Noël oznacza wszystko, co z Bożym Narodzeniem związane: kolęda, prezent gwiazdkowy, gwiazdka... aż po Boże Narodzenie właśnie. Same ciasteczka w smaku są bardzo dobre. Szczególnie smaczne

Słodkie inspiracje
Łosoś w cieście francuskim 142

Dziś zrobiłam taki obiadek na szybko. Filet z łososia z dodatkami zamknięty w cieście francuskim. Świeży łosoś do tego żółty ser i szpinak z suszonymi pomidorami to świetne połączenie. Może się skusicie ? Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Przepis na królika w sosie musztardowym z ryżem, rukolą i grillowaną marchewką 215

oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wcinaj na zdrowie Składniki dwie porcje królika (comber lub udziec) 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 4 łyżki musztardy gruboziarnistej (francuskiej) 3 gałązki rozmarynu 3 łyżki śmietany 30 % 1 cebula 2 ząbki czosnku odrobina oleju lub 1 łyżka masła sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz odrobina mąki (jeśli sos będzie rzadki

Eat me! Fit me!
rogaliki z ciasta francuskiego z pstrągiem i burakami 200

jedyne "mięso", które na stole powinno się pojawić. W związku z tym proste, lekko tymiankowe rogaliki z pstrąga, aromatyzowane bliskowschodnią czarnuszką bezwzględnie uraczą ich podniebienia. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 300g fileta z pstrąga łososiowego 300g ugotowanych

zobacz ich smak
Śledzie z figami 184

Składniki: 2 x 220 g opakowanie śledzi korzennych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty) 2 małe cebulki 4 suszone figi 0,5 szklanki oleju 3 łyżeczki musztardy francuskiej ziele angielskie - 6 sztuk szczypta soli pieprz cytrynowy do smaku Przygotowanie: śledzie kroimy w cieńsze (nie za cienki, nie za grube) paseczki, cebulę w kostkę, figi "na cztery" w miseczce

Zasmakuj Kuchni
Wiosenna sałatka z awokado i kuskusem 102

sera dojrzewającego papryczka chili 5 dkg salami pepperoni 1/4 szklanki kaszy kuskus 4 pomidorki koktajlowe 10 oliwek zielonych bratki pieprz czerwony 1 łyżka soku z cytryny sos francuski natka pietruszki rzeżucha Kaszę zalewam gorącą wodą zgodnie z instrukcją opakowania. Salami kroję w cienkie plastry i przesmażam na patelni na chipsy. Sałatę, roszponkę myję osuszam i układam na talerzu. Dodaję chipsy

wesoła kuchnia
M jak MĄKA 217

więcej popiołu pozostanie ze spalania jej w wysokiej temperaturze, tym więcej substancji wartościowych dla naszego organizmu. TYP 450: (mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych

Gotuję Testuję
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem 815

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego filet z kurczaka pół szklanki śmietany garść żółtego sera pół kostki sera feta 2 jajka pół puszki kukurydzy oliwki sól i pieprz ulubione przyprawy/zioła Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Formę posmarować masłem i obsypać lekko bułką tartą. Następnie ułożyć na niej

The Sweet Damsel
NUGATOWE PRALINKI (WITARIAŃSKIE, WEGAŃSKIE, BEZ CUKRU) 175

produkcją. I tak oto splagiatowałam dziś sklepowe, uczyniwszy chyba nawet lepsze w smaku, a na pewno zdrowsze (bo bez cukru), pralinki o laskowo - czekoladowym smaku. Nazwa "nugat" pochodzi od francuskiego słów "tu nous gates" - "rozpieszczasz nas" (co dzieci miały mówić do babci, gdy robiła im nugat). Kochani - popieśćcie więc swoje kubki smakowe tymi czekoladowo - orzechowymi cudeńkami. Warto!  Składniki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Polędwiczki duszone w musztardzie 146

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -jeden pasek polędwiczek ( ok.40 dag ) -jedna cebula -dwie łyżeczki musztardy francuskiej -olej do smażenia -sól, pieprz do smaku Polędwiczki kroimy w szersze plastry, spłaszczamy każdy ręką, obsmażamy z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. W rondlu rozgrzewamy rondel, podsmażamy  cebulkę pokrojoną

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania