francuskie - 6660 przepisów (strona:251/444)

Mini hot dogi 129

parówki * 3 - 4 plastry boczku roszponka pomidor prażona cebulka dobrze roztapiający się ser żółty (u nas cheddar) ketchup sos wykałaczki SOS: 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka jogurtu greckiego sól pieprz * - polecamy parówki wieprzowe z szynki, które mają minimum 94 % mięsa Składniki sosu mieszamy ze sobą i odkładamy na bok, aby smaki się ze sobą połączyły

Kuchnia od dwojga
Sałatka z buraczków 181

sałatkę: -2 upieczone buraki średniej wielkości -1 nieduże jabłko -1 mała cebula -2 kiszone ogórki           -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oleju -1 łyżka musztardy francuskiej -dowolna zielenina -sól, pieprz do smaku Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z jabłkiem, cebulą i ogórkami. Dodać cukru, lekko posolić i popieprzyć. Wymieszać wszystko z dowolną

Kulinarne przemyslenia
Półkruche palmiery z marmoladą 174

Półkruche palmiery z marmoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Palmiery to ciastka , które na ogół piecze się z ciasta francuskiego. Ja jednak postanowiłam upiec je z ciasta półkruchego. Pewnie zastanawiacie się jaka jest różnica między kruchym ciastem a półkruchym . Często półkruche zwane jest krótko kruchym i sama nawet się nie zastanawiałam czym oba ciasta różnią się od siebie

codojedzenia
Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem 125

amerykańskiej i brytyjskiej - treściwy i kremowy anglosaski chowder! Przepyszna zupa zabielana mlekiem, z dodatkiem warzyw i często przygotowywana na bazie ryb oraz owoców morza. Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi od francuskiego słowa chaudron , oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dorsz musztardowy w papilotach. Dieta - szybka przemiana 154

dorsza podałam ugotowanego na parze brokuła i obiad gotowy! To było pyszne! Składniki: 400 g filetu z dorsza sól, pieprz sok z 1/2 cytryny plasterki cytryny 2 łyżki musztardy francuskiej 1 brokuł Wykonanie: dorsza poporcjować, opłukać,  następnie osuszyć papierowym recznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola i pieprzem. Na górze ryby, na stronie bez skóry rozsmarować musztardę. Zapakować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe ze śliwkami 131

cuda a dziwy. Przedwojenna stolica Dolnego Śląska słynęła przecież m.in. z suto zastawionych stołów. Z tym pięknym regionem wiąże się do dzisiejszego dnia wtręty różnych kultur kulinarnych zachodu (kuchnia francuska, angielska), wschodu (rosyjska), a także południa (grecka). W ostatni weekend odkryłam jednak prawdziwy skarb gastronomiczno-kulinarny omawianej krainy, w którym bez dwóch zdań zakochałam się, a konkretnie... Białą Lokomotywę

Moja Mama Gotuje
Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych! 164

roztworze z kapusty na noc. Kolor lawendowy : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 sekund. Kolor francuski likier (żółto-zielony) : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut, Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 5 sekund. Kolor łososiowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór

Moja Mama Gotuje
Barszczyk z botwinki z ziemniakami i koperkiem 164

Piękne krajobrazy, malownicze scenerie, rzeka przecinająca małe, urocze miasteczko i przede wszystkim winnice wypełniające wzgórza skąpane w słońcu. Wydawałoby się, że to idealny opis francuskiej wsi, natomiast jest to bardzo krótkie zobrazowanie pięknej miejscowości w Niemczech jaką jest Krov. Byłam, doświadczyłam, zakochałam się... Wino! Bo otwarcie i na początku trzeba powiedzieć o co właściwie chodzi, choć po powyższym wstępie nikt

Moja Mama Gotuje
Sałatka z kurczakiem i selerem 209

filetu z kurczaka 1 nieduża czerwona cebula pół puszki kukurydzy 50g  śliwek kalifornijskich 2 łyżki octu winnego sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 filety anchois sok z połowy cytryny szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku przyprawa do mięsa: łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka ziołowego pieprzu pół łyżeczki curry sól tymianek pieprz czarny 3 łyżki

Obiad gotowy
Green Ayran 305

zawiera cukru, kofeiny i kalorii, zawiera tylko naturalny dwutlenek węgla zawarty w wodzie (7g / l). Jest to woda o stabilnym składzie i właściwościach zdrowotnych. Jest ona certyfikowana przez francuską Akademię Medyczną oraz Ministerstwo Zdrowia. Sami widzicie, że ta woda to wybór idealny.     Woda Perrier to, obok wieży Eiffla i kreacji Chanel, jeden z największych symboli Francji. Charakterystyczna zielona

MarcinChef
Sos włoski do sałatek 361

się do wszystkich sałatek we włoskim stylu – lekkich, opartych na mieszankach sałat, do jarzyn na zimno, do ryb i do jasnych mięs. Podstawą tego sosu jest sos winegret –zimny francuski sos kręcony z octu i oliwy w odpowiednich proporcjach. Można go zrobić na kilka sposobów, za każdym razem skończycie finalnie z innym efektem – raz lepszym, raz gorszym.   Najlepszy

Karo in the Kitchen
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 24.02.2017r. 128

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Marzena  Ciasteczka z suszonymi owocami Magdalena Cynamonowa chałka po francusku Magdalena  Zimowe muffinki z Nutellą      Małgorzata  Barszcz ukraiński   Joanna  Bigos z kapusty pekińskiej  Kasia  Dziki ryż z salsą pomidorową i kaczymi j ajkami     Joanna  Chleb

Magiczne Życie Marty
Creme brulee 131

brulee cukrem, najlepiej brązowym (ja użyłam biały)  i palimy cukier palnikiem aż utworzy się karmel i ładnie się zrumieni.  Podajemy z owocami lub bez :) smacznego. Pyszny deser francuski przygotowałam z przepisu Pascala Brodnickiego

Gotowanie jest łatwe
Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich 308

jest mniej kaloryczny i może zastąpić majonez. Idealnie komponuje się z grillowanymi ziemniakami, pieczywem i warzywami, rybami i mięsem. "Masło Prowansji" jakim jest sos aioli to król wśród  francuskich sosów.  Ciekawostką jest to, że jeśli sos jest dobrze zrobiony i jest tak gęsty, to można w nim postawić łyżkę, która się nie przewróci

Gotuję Testuję
Kanapki z tostów francuskich 184

awokado kilka plasterków wędliny 1/2 cykorii majonez ketchup sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Jajka roztrzepać z 1/3 szklanki mleka i … Czytaj dalej Kanapki z tostów francuskich

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania