francuskie - 6660 przepisów (strona:246/444)

Quiche z zielonymi szparagami 169

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz

Anioły w kuchni
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i kaparami 296

ziemniaków. Sałatka ziemniaczana Składniki: na 4 porcje 4 duże ziemniaki 4 jajka spory pęczek natki pietruszki ½ łyżeczki cebuli w proszku 4 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis 1 łyżeczka francuskiej musztardy gruboziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki kaparów w zaprawie 1 łyżka pokrojonego szczypiorku ½ łyżeczki białego pieprzu szczypta czarnego pieprzu, grubo mielonego Ugotuj ziemniaki w mundurkach lub wykorzystaj resztki z obiadu

codojedzenia
Grillowane rzodkiewki na ostro – przepis na grilla 177

ostrość, na całe szczęście fajnie je przyprawiłam przed i były znakomite.    Grillowane rzodkiewki na ostro 20 rzodkiewek 4 ząbki czosnku  pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki musztardy francuskiej  1 łyżka miodu  3 łyżki oleju rzepakowego  1 łyżka ciepłej wody 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona bardzo ostra )  rozmaryn    Rzodkiewkom urywamy zielone

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z boczkiem, jajkiem i szparagami 190

boczku (ok. 10 sztuk)- może być sam boczek Sos pomarańczowo-musztardowy:  sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łyżka octu winnego 4 łyżki oleju lub oliwy czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1/3 łyżeczki płynnego miodu szczypta soli i pieprzu Szparagi gotujemy  do miękkości w wysokim garnku (powinny być zanurzone całe, aż do szyszek), z dodatkiem pół łyżeczki soli i pół łyżeczki

Czerwona Porzeczka
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 255

dobry kolega ze Strasbourga i stwierdził, że czas nas zapoznać z chlubą alzackiej kuchni — tarte flambée, zwanymi również z niemieckiego Flammkuchen . Pamiętam, że obok  pomme dauphine mojej francuskiej współlokatorki te podpłomyki stały się wtedy jednym z moich ulubionych dań kuchni kraju nad Loarą. Arthur, który nam je przyrządził, sam nawet ukwasił kilka dni wcześniej śmietanę, bo w lokalnych supermarketach

Food Square
Kotlet de Volaille 1020

Kotlet Devolay (prawidłowa pisownia to pisownia francuska - de Volaille; jego historia sięga osiemnastego wieku, a nazwa pochodzi od nazwiska kucharza) to jeden z najpopularniejszych przepisów na pierś kurczaka na świecie. Istnieje mnóstwo pomysłów, które stanowią wariacje na temat tradycyjnej receptury na kotlet Devolay. A ten przepis jest tylko jeden. I zawiera w środku tylko jedno właściwe nadzienie - MASŁO! Składniki

KUCHNIA POLSKA
Crème fraîche 140

rème fraîche, czyli z francuskiego świeża śmietana to królowa wśród śmietan. Cudownie gęsta, lekko kwaśna i bardzo kremowa. Idealna jako dodatek do zup, sosów i deserów — bosko smakuje ze świeżymi owocami, szczególnie polecam ją do truskawek oraz malin. Crème fraîche to również podstawa wielu fracuskich dań, między innymi alzackiej tarte flambée , na którą przepis podam niebawem. To, co czyni

Food Square
Karczek z grilla 290

Pyszna propozycja na grilla 🙂 Składniki 1 kg karkówki marynata: po łyżeczce ziół prowansalskich, majeranku pieprzu, jarzynki słodkiej papryki 2 pokruszona liście laurowe kilka ziaren jałowca 1 łyżka musztardy francuskiej … Czytaj dalej Karczek z grilla

czarrna od kuchni
Kurczak z sosem musztardowo serowym 164

kurczaka ze skórką 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki masła lub oleju do smażenia Sos musztardowo serowy 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki francuskiej musztardy ½ łyżeczki prowansalskich ziół, suszonych 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka soku z cytryny 100 g serka philadelphia 1 łyżka masła 150 ml drobiowego bulionu 300 ml słodkiej śmietany

codojedzenia
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWO-ŚMIETANOWYM 205

szkoda. Jeśli spróbujesz danie z tego przepisu, myślę, że wrócisz do niego nie raz ;)  SKŁADNIKI: ( 4 PORCJE) 1 polędwiczka wieprzowa  - ok. 500 g 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżka musztardy delikatesowej 2 łyżeczki suszonego oregano masło klarowane 1 łyżka masła 200 ml śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki odrobina soku

Calzonella.com
Makaronowa sałatka z kurczakiem 284

smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę (każdą jedną) możemy podać w salaterce, porcjując np. do malutkich słoiczków tak, by każdy miał swój obok siebie oraz napełnić nią upieczone z ciasta francuskiego rurki i postawić na stole jako przekąskę

Kuchnia w czekoladzie
Pad Thai i "Córeczka" 171

Oprószyć solą i pieprzem. Polać łyżką oleju. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Przesypać je do miseczki. Jaja roztrzepać widelcem i na niewielkiej ilości oleju usmażyć omlet na sposób francuski, zgarniając ścięte jajka do środka łopatką i przelewając w puste miejsce nieścięte jajka; po usmażeniu zwinąć w rulon. Przełożyć omlet na deskę. Na patelnię przełożyć kawałki kurczaka i krewetki. Obsmażyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłkowe sklejanki 183

owoców, a zapewniamy będą wspaniałą słodką przekąską, mięciutkie w sam raz w rączkę naszych najmniejszych zjadaczy smakołyków i starszych łasuchów również...atuty tych ciasteczek - w smaku podobne do ciasteczek francuskich i tylko trzy składniki i jabłka!, łatwe i pyszne, zapewniamy.... Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 1 kostka białego twarogu (250 g) cukier waniliowy, cynamon do posypania

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania