ILOŚĆ PORCJI: 8-12 Składniki: 200 g szpinaku, 2 nieduże pomidory, 50-100 g sera Lazur z niebieską pleśnią, 6 większych rzodkiewek, kawałek ogórka, 2-3 łyżki ziaren słonecznika, francuski sos vinegrette Prymat. Przygotowanie: Rzodkiewki i ogórka kroję w paski, pomidory i ser w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. Sos przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki mieszam
JejKuchniaSkładniki opakowanie ciasta francuskiego pęczek szparagów tarty ser Grana Padano ser sałatkowy ziołowy wędzony boczek jajko Przygotowanie Z ciasta wyciąć kwadraty. Na jednej partii położyć owinięty cienkim plasterkiem boczku szparag. Na drugiej - boczek zamienić serem sałatkowym plus kilka listów rukoli. Posypać tartym serem grana padano, zlepić, posmarować jajkiem i do pieca na 15 minut
Gaździnka warzyŻabie udka to przysmak kuchni francuskiej, są one bardzo lubiane i pżyżadzane na różne sposoby. Ja przygotowałam je pieczone w bardzo prosty sposób z z czosnkiem i natką pietruszki. Udka wyszły delikatne i smaczne, myślę że tak przygotowane zasmakują nie jednej osobie
Kulinarne Fantazje Marioliwielbicieli kozich serów. Składniki opakowanie ciasta francuskiego musztarda pół szklanki śmietany 18 % 100 g startego twardego sera koziego pieprz świeża bazylia 10 kolorowych pomidorków rolada z koziego sera z pleśnią 1 cukinia sól tłuszcz do formy Przygotowanie Warzywa umyłem , osuszyłem. Pomidorki pokroiłem na pół, ser na małe kawałki. Cukinię ze skórką przeciąłem wzdłuż na pół
R'n'G Kitchenzamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych, spokojnych, wręcz zaczarowanych. Odrzucają
Raj dla Podniebieniakolejny bez białego cukru. Korzystając z uroków posiadania małego ogródka w tym roku postarałam się o urozmaicenie mojego zielnika i posadziłam moją ukochaną miętę pieprzową,lawendę francuską i melisę lekarską. Skromny to dorobek, ale mam jeszcze mnóstwo czasu by nad tym segmentem popracować. Jeśli jesteście fanami orzeźwiającego i mocno cytrusowego aromatu świeżej melisy to ten koktajl rozbudzi wasze kubki smakowe
vaniliowoczekoladowaSkąpana Płatki na śniadanie z owocami i miodem autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik ŁOSOŚ W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z JABŁKAMI I ROZMARYNEM autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Koktajl owsiany z brzoskwiniami i czekoladą autorka: nutristrefa | blog: NutriStrefa Lemoniada cytrynowo-rumiankowa i akcja pomocy pszczołom autorka: Inspirowane naturą | blog: Inspirowane naturą
Quinoa Raz!zdjęcia bez fotoshopu przy użyciu tableta , myślę że oddaję to co chcę Wam przekazać.Jednak nie o zdjęcia chodzi tylko o pierwszą tartę ,która zrobiłam w życiu. 1 OP.CIASTA FRANCUSKIEGO KILKA SZPARAGÓW-ugotować 3 BRYKIETY SZPINAKU 10-15 DAG.SERA 3 JAJA 200ML.ŚMIETANY 1/2ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ SÓL I PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SER ŻÓŁTY ZETRZEĆ NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH.Z CIASTA WYCINAMY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiproponujemy taką sałatkę. Składniki wędzona pierś kurczaka 300 g szpinaku 200 g sera pleśniowego, łagodnego ok. 10 truskawek orzeszki piniowe Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody mineralnej 1 łyżka miodu szczypta pieprzu Przygotowanie Umyłem szpinak i truskawki. Odciąłem z truskawek szypułki, pokroiłem je na połówki, większe
R'n'G KitchenNacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę... Składniki; 35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg płatków migdałowych, 2,5 łyżki masła Przyprawy dostępne na stronie SKWORCU Wykonanie; Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozkładamy na blaszcze. Tworzymy lekki rant z ciasta. Na tak przygotowane ciasto ścieramy migdały. Rabarbar
Anioły w kuchnipotraw. Smak sosu jest słodko-ostry. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 250 ml majonezu 3 łyżki miodu (najlepiej płynny, jeśli jest zbity, podgrzejcie w kąpieli wodnej :) ) 3 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Do miski dodajemy majonez, miód, musztardę i jogurt naturalny. Wszystko energicznie i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przed podaniem najlepiej schłodzić
Gotuj z Mąkąszparag. Konkurs rozstrzygnął się wczoraj, zdobyłam jedną z trzech nagród głównych;) jaką jest przewspaniała książka "Z miłości do smaku" gdzie polskie smaki podczas kulinarnej podróży przeplatają się z francuskim kunsztem i tradycja. Już niebawem podzielę się fotorelacją;) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 175 g masła 2 żółtka sól składniki na farsz: kostka białego chudego twarogu
Życie zaczyna się w kuchniburek to zapewne pamiętacie to rozkosznie chrupiące ciasto, które jest ich podstawą. To ciasto filo, które króluje w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Porównuje się go to ciasta francuskiego, z którego my Polacy, korzystamy chyba częściej niż z filo, a szkoda. Składniki są bardzo proste: mąka, woda, olej, sól. Lekko odstraszające natomiast jest czasochłonne przygotowywanie, rozwałkowywanie, rozciąganie. Ciasto swoją
PichceniomaniaŚwiderki z makiem to pomysł na ekspresową słodką przekąskę. Czytaj dalej »
Przepisy KulinarneRemoulade wywodzi się jak wiele sosów z kuchni francuskiej. Przygotowywany jest jest na bazie majonezu lub aioli (czosnkowy majonez). Jednym z głównych składników są drobno posiekane korniszony z octu, nie może się też obyć bez kaparów i siekanych świeżych ziół (natki, oregano, trybuli ogrodowej i szczypiorku). Dzięki temu ma świeży lekko kwaskowy smak. Fileciki anchovies dodaje się drobno posiekane
Sztuka gotowania w/g Samiry