francuskie - 6660 przepisów (strona:247/444)

Mizeria w moim wydaniu 190

tradycyjna mizeria jest słodko kwaśna. Mizeria Składniki: na 4 porcje 1 duży ogórek lub ogórki gruntowe, ok. 400 g 6 dużych rzodkiewek 250 ml greckiego jogurtu 1 ½ łyżeczki francuskiej musztardy 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka oliwy 2 czubate łyżki natki pietruszki 100 g koziego sera, kremowego sól i sok i otarta skórka z cytryny

codojedzenia
Sałatka ze szparagami marynowanymi 162

twardo 6 plastrów boczku wędzonego  miks sałat    Składniki na sos do sałatki: 4 łyżki octu winnego 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy z oliwek miód 1 łyżeczka sól  himalajska do smaku     Wykonanie: Mix sałat kładziemy  na przygotowany duży półmisek.Jajka gotujemy na twardo i ostudzone kroimy w ósemki

Różowa kuchnia
Łososiowe kąski 129

czas będzie jak znalazł! Szybka w przygotowaniu, a jeszcze szybsza w znikaniu. Mogę śmiało rzec – duży efekt małym kosztem. Polecam gorąco!   3   Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100g wędzonego łososia w plastrach 100g serka śmietankowego tymianek, oregano Wykonanie : Ciasto rozwinąć i wyprostować delikatnie, aby nie naruszyć jego struktury. Małą szklanką wycinać kółka jak przy cieście na pierogi

Raj dla Podniebienia
Filet indyczy pieczony w musztardzie francuskiej 254

SKŁADNIKI: 1 kg piersi indyka w jednym kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki miodu WYKONANIE: Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w folię kuchenną i włożyć do lodówki

Kuchenne zapiski Edyty
Quiche ze szparagami w sosie beszamelowym 199

obiad jak i na kolację. Składniki: z podanej ilości składników uzyskacie 8 porcji, tj. wystaczą na dużą blachę prostokątną lub na dużą torotownicę o średnicy 26 cm opakowanie ciasta francuskiego pęczek 500 g szparagów 50 g orzechów włoskich sos beszamelowy: czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka

greenscarf
Zupa serowa z mielonym 141

serka topionego ziołowego, 1 op. zupy cebulowej Knorr   Sól, Pieprz, pieprz ziołowa, czosnek w proszku lub w ząbkach Słodka i ostra papryka, Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku.  Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy

Kubki smaku
Quiche z zielonymi szparagami 163

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz

Anioły w kuchni
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i kaparami 285

ziemniaków. Sałatka ziemniaczana Składniki: na 4 porcje 4 duże ziemniaki 4 jajka spory pęczek natki pietruszki ½ łyżeczki cebuli w proszku 4 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis 1 łyżeczka francuskiej musztardy gruboziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki kaparów w zaprawie 1 łyżka pokrojonego szczypiorku ½ łyżeczki białego pieprzu szczypta czarnego pieprzu, grubo mielonego Ugotuj ziemniaki w mundurkach lub wykorzystaj resztki z obiadu

codojedzenia
Grillowane rzodkiewki na ostro – przepis na grilla 168

ostrość, na całe szczęście fajnie je przyprawiłam przed i były znakomite.    Grillowane rzodkiewki na ostro 20 rzodkiewek 4 ząbki czosnku  pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki musztardy francuskiej  1 łyżka miodu  3 łyżki oleju rzepakowego  1 łyżka ciepłej wody 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona bardzo ostra )  rozmaryn    Rzodkiewkom urywamy zielone

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z boczkiem, jajkiem i szparagami 183

boczku (ok. 10 sztuk)- może być sam boczek Sos pomarańczowo-musztardowy:  sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łyżka octu winnego 4 łyżki oleju lub oliwy czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1/3 łyżeczki płynnego miodu szczypta soli i pieprzu Szparagi gotujemy  do miękkości w wysokim garnku (powinny być zanurzone całe, aż do szyszek), z dodatkiem pół łyżeczki soli i pół łyżeczki

Czerwona Porzeczka
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 245

dobry kolega ze Strasbourga i stwierdził, że czas nas zapoznać z chlubą alzackiej kuchni — tarte flambée, zwanymi również z niemieckiego Flammkuchen . Pamiętam, że obok  pomme dauphine mojej francuskiej współlokatorki te podpłomyki stały się wtedy jednym z moich ulubionych dań kuchni kraju nad Loarą. Arthur, który nam je przyrządził, sam nawet ukwasił kilka dni wcześniej śmietanę, bo w lokalnych supermarketach

Food Square
Kotlet de Volaille 1005

Kotlet Devolay (prawidłowa pisownia to pisownia francuska - de Volaille; jego historia sięga osiemnastego wieku, a nazwa pochodzi od nazwiska kucharza) to jeden z najpopularniejszych przepisów na pierś kurczaka na świecie. Istnieje mnóstwo pomysłów, które stanowią wariacje na temat tradycyjnej receptury na kotlet Devolay. A ten przepis jest tylko jeden. I zawiera w środku tylko jedno właściwe nadzienie - MASŁO! Składniki

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania