francuskie - 6660 przepisów (strona:256/444)

Sos musztardowo miodowy 106

rodzajów musztardy, bo smak jest wtedy bardziej złożony, ale jeżeli mamy tylko 1 w domu sos też wyjdzie nam bardzo smaczny :)    Składniki: musztarda dijon, musztarda francuska, miód, olej lub oliwa z oliwek (ja dałam z orzechów włoskich). Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu wkładamy do miseczki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos ten był wykorzystany do sałatka z makaronu

Państwo Wojtczuk gotują
Croissant 177

Opis: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Rogaliki są chrupiące, idealnie rosły i pięknie się rozwarstwiały, a smak – jest obłędny! Składniki: 30 g masła 170 ml wody 400 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 łyżeczki mleka w proszku 250 g masła

Ciastka i ciasta
SZYNKA Z INDYKA Z ZIELONYM PIEPRZEM Z SZYNKOWARA 163

tutaj https://www.tradismak.pl/pl/p/Dobry-Smak-Rozkoszna-a-40-g/162.  Składniki:   ok 900 g udźca z indyka bez skóry 2 łyżeczki soli peklowej 2 płaskie łyżki żelatyny 3 łyżki przegotowanej wody 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki przyprawy Rozkoszna 2 łyżeczki zielonego pieprzu Z udźca odkroić ścięgna i skórę. 1/3 mięsa pokroić w bardzo malutką kostkę,tak drobno jak tylko jest to możliwe,pozostałe zaś

Niespełnione zdolności kulinarne
Francuskie ślimaczki 129

Dziś ekspresowa propozycja na karnawałową ale nie tylko przekąskę. Ślimaczki z ciasta francuskiego na ciepło ale można je też zjeść na zimno. Idealne na każdą imprezę typu domówka. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szinka we mostrichu (Szynka w musztardzie) 102

narychtowania 1 tego dania zaispirowoł mie jedyn kuchołrz ze Piekar Ślōnskich 2 , kej 3 mi ôsprawioł 4 ô karczku we trzech mostrichach- miyszocie trzi roztomajte 5 mostrichy (francuski, dijon i jakiś ajnfachowy 6 ) i wciepujecie tam karczek na dwa dni i do bratruły 7 . Joł bych chyba niy bōł mnōm 8 , kej 9 bym sam co niy pokōmbinowoł

Chop w kuchni
Ganache z biszkoptem. 79

Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów czy deserów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukier. Zaś schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem. Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna

Kuchnia Beaty
Śledzie w sosie musztardowym 168

goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 laska cynamonu 1 cebula Sos musztardowy: 1 cebula 1/2 kwaśnego jabłka 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą 2 łyżki śmietany 2 łyżki naturalnego jogurtu koperek Wykonanie: Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Mazarynki -szwedzkie tarteletki migdałowe 105

Mazarynki  ich nazwa pochodzi od francuskiego kardynała Mazarina. Te szwedzkie tarteletki są naprawdę bardzo smaczne i warte spróbowania. Nie są trudne w przygotowaniu. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk mazarynek. W zakładce CIASTKA znajdziecie przepisy na inne smaczne ciastka i babeczki. Żródło Książka Wypieki Najlepsze przepisy z całego świata Polecam! Ciasto 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku

O kuchni z uczuciem
Przez żołądek do serca czyli dania na Walentynki 228

mogą się obejść bez mięsnej wkładki do śniadania też coś znalazłam Teraz propozycja na walentynkowe danie obiadowe – pizza w kształcie serca! Mogą też być bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem szpinakowym. A tu zdrowa wersja deseru lub przekąski – serca z owoców z dipem jogurtowym. Nieco bardziej pracochłonna wersja deseru – miseczki z czekolady nadziane bitą śmietaną i owowcami

Mama z miasta
World Nutella Day! Domowa nutella w dwóch wersjach: z migdałami i orzechami (La nutella fatta in casa in due versioni: con mando 181

lepszego niż domowy krem czekoladowy i posmarowany nim ciepła grzanka lub rogalik francuski.  Z okazji Światowego Dnia Nutelli przygotowałam dwie wersje tego popularnego kremu czekoladowego. Pierwsza bardziej przypomina smak Nutelli, przygotowana jest na bazie orzechów laskowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, kakao i wanilii. Druga wersja jest dla wielbicieli migdałów, których smak idealnie współgra z gorzkim kakao i wanilią

La grande e la piccola cuoca
Zrazy zawijane z kaczki 150

potrawa przyrządzana przeważnie z wołowiny. Mogą być również z baraniny lub cielęciny. Ja przygotowałam zrazy zawijane z kaczki . 4 kacze nogi, 1 -2 twarde gruszki, musztarda (u mnie francuska), tymianek do oprószenia mięsa, sól, 8 ziaren pieprzu czarnego, gałązka tymianku, mąka do oprószenia 200 ml mocnego bulionu drobiowego (najlepiej z kaczki), cukier, 2 łyżki zimnego masła, Z nóg zdjąć skórę

królestwo garów
“Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem” – recenzja 136

improwizowanie.   Co bym ugotowała z pierwszej części książki?   Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem

Ugotowane pozamiatane
Salsa słodko - kwaśna 133

różnych smakowych produktów daje niesamowity, ciekawy smak i aromat całego dipu. Teraz już tylko fantazja dotycząca przekąsek, przystawek, zakąsek:) Niezastąpiona do różnych przekąsek mięsnych, serowych, przystawek z ciasta francuskiego. Pasuje na kanapkę do plasterka wędliny lub inaczej, np. bułeczka z salsą na to pomidorek, liść sałaty... Ostatnio przygotowałam ją do domowych nuggetsów - spisała się:) Składniki: 0,5 szklanki

Zasmakuj Kuchni
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie 111

typu co mamy w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek

R'n'G Kitchen
Makowe ślimaki z ciasta francuskiego (francuskie ślimaki z makiem) 103

Szybkie, smaczne, idealne dla niespodziewanych gości lub gdy nie mamy za dużo czasu, aby zająć się wymyślnymi wypiekami - zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - gotowy blat ciasta francuskiego nadzienie z maku: - 100 gram maku mielonego - 1 łyżka masła - 2/3 szklanki mleka - 3 łyżki cukru pudru  - 1 żółtko - piana z 1 białka Przygotowuję nadzienie: Do garnka wsypuję mak, zalewam mlekiem, dokładnie mieszam i duszę

Wielopokoleniowo