francuskie - 6660 przepisów (strona:257/444)

Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 176

Boeuf Strogonow, taka nazwa się przyjęła i egzystuje nie tylko w naszej gastronomii. Właściwa brzmi Stroganow i pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała, a boeuf z języka francuskiego oznacza po prostu wołowinę. To przepis dla wielbicieli dań mięsnych. Strogonow w oryginale to polędwica wołowa krojona w wąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z budyniem + zestawienie wypieków z jabłkami :) 203

będzie rumiana (ja użyłam termoobiegu). Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem :)   Zapraszam również na inne moje cuda z jabłkami :)   Szarlotka - przepis od babci   Szarlotka z kremem francuskim zapiekana   Mini Apple Pie - mini szarlotki:)   Placek wykwintny z jabłkami   Ciasto ucierane z owocami i kruszonką   Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym   Tarta biszkoptowa

coolinarny
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym. 729

Składniki: -0,5 kg. piersi z kurczaka -0,5 l. słodkiej śmietany 12% -4 łyżki musztardy francuskiej -łyżka masła -1 cebula -2 ząbki czosnku -pieprz kolorowy -sól -majeranek -olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy na oleju aż się zarumienią a następnie ściągamy je z patelni. Na tą samą patelnie dodajemy cebulę pokrojoną

Magia jedzenia.
“W kuchni jak na wojnie” – recenzja 143

powstały przewodniki kulinarne z systemem ocen (takie jak Michelin czy Gault & Millau). Z książki można się też dowiedzieć skąd pochodzi słowo restauracja i kto stworzył klasyczną piątkę francuskich sosów. Bardzo polecam wszystkim kucharzom – gawędziarzom. W kuchni jak na wojnie Autorka: Maria Barbasiewicz Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN Rok wydania: 2015 Ilość stron: 215 Artykuł “W kuchni jak na wojnie

Ugotowane pozamiatane
Sałatka ryżowa z kurczakiem, brokułami i fasolą 255

fasoli z cieciorką) 1 czerwona cebula przyprawa do kurczaka (lub gyros) sól pieprz 3 łyżki octu jabłkowego olej do smażenia sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu 1 łyżka francuskiej musztardy 1 łyżeczka miodu sól pieprz opcjonalnie: tarty chrzan, czosnek Filet pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą, odstawić na kilkanaście minut, następnie obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, wlać 2 łyżki

Obiad gotowy
Zjedz jabłko na zdrowie. Jabłko właściwości 109

niemu jemy mniej (bo szybko zaspokaja uczucie głodu) i więcej eliminujemy. Jabłko jest pomocne w bezsenności  : odpręża i pomaga zasnąć. Według wierzeń ludowych, które do dziś funkcjonują na francuskiej wsi, jabłko zjedzone wieczorem zapewnia spokojny sen. A teraz już prosty przepis na zimową sałatkę jabłkowo-warzywną.   Zimowa sałatka jabłkowo-warzywna 2015-01-04 07:33:40 Wymieszać

MODA NA BIO
Kulinarne historie w podcastach 156

naprawdę mowa jest o brukselskich gofrach, jednak ze względu na to, że Amerykanie kojarzyli Brukselę bardziej z warzywem, zmieniono ich nazwę na belgijskie. Wsłuchaj się w ciepłą opowieść z francuskim akcentem, w której poznasz na czym polega przygotowanie tych wypieków. Jeżeli zaś, chcesz spróbować brukselskich gofrów, na świecie są tylko dwa miejsca, gdzie rodzina MariePaule Vermersch sprzedała swój przepis. Ciekawy

Pink Envelope
Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych 118

łyżki octu jabłkowego szczypta gałki muszkatołowej Salsa: 2 słoiczki buraczków marynowanych w całości 3-4 duże ogórki kiszone 1 dojrzałe mango garść świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżki musztardy francuskiej (z całą gorczycą) 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego ocet balsamiczny (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Purée jabłkowe Jabłka obierz i pokrój w cząstki. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć jabłka. Zalej

Food Square
Śledzie w musztardzie francuskiej 156

przepis wydaje się godny polecenia, przygotowany w nowej odsłonie. Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 3 czerwone cebule 1 szklanka cukru 2 liście laurowe musztarda francuska majonez 3 ziarenka ziela, 5 ziaren pieprzu 1 cała torebka gorczycy w ziarnach plus 5 płatów śledziowych. Przygotowanie : Składniki na zalewę oprócz majonezu i musztardy zagotować razem z pokrojoną cebulą

Proste Potrawy
Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 143

pół dnia w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie :) Przygotowanie jest błyskawiczne, a efekt rewelacyjny. Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz Piersi umyć i osuszyć. Jeśli są grube to każdą rozkroić po grubości

kuchnia doski
Drobiowe roladki duszone z porami 128

porcje mięsa z udek bez kości -4 plastry wędzonego boczku -2 duże pory ( biała część ) -1 jabłko -200 g  śmietany 18% lub jogurtu naturalnego -4 łyżeczki musztardy francuskiej -5 dag masła - opcjonalnie łyżeczka mąki kartoflanej -łyżeczka cukru -pieprz i sól do smaku Mięso z udek dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem. Każdy kawałek posmarować musztardą i  ułożyć

Kulinarne przemyslenia
Lekka sałatka z batatem, quinoa i sałatą 328

zielonej sałaty, np. rukola, rzymska, szpinak i sałata lodowa 4 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej 1 mała cebula, czerwona Sos winegred 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka musztardy francuskiej, gruboziarnistej 1 łyżka soku z limonki 4 łyżki oliwy szczypta soli i czarnego pieprzu Obierz batata ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą i posyp solą

codojedzenia
Omlet z szynką i szczypiorkiem 117

skomplikowane i często się nie udaje. A tu proszę...wyszedł super lekki omlecik 👌 Przepis na podstawowy przepis zaczerpnęłam ze starych przepisów mojej mamy. Widnieje on pod nazwą : omlet francuski. Porcja spokojnie wystarcza dla dwóch osób. Najlepiej jest  użyć patelni o średnicy 20 cm , o niskich brzegach. Składniki na omlet podstawowy: -3 jajka -łyżeczka masła -1 łyżka zimnej wody - szczypta

Kulinarne przemyslenia
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 173

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciekawostki: tarty były pieczone już w średniowieczu, a upowszechniły się w wieku XVI zwłaszcza w kuchni szlacheckiej. Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti z serem pleśniowym i szynką parmeńską 212

wcześniejszym przyrządzeniu. I tak o to kolejny przepis na szybkie i smaczne danie obiadowe – spaghetti Pyszne połączenie smaków kuchni włoskiej i francuskiej. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4   Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 g sera pleśniowego 50 g sera mozzarella tartego ½ cebuli 2 ząbki czosnku

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania