francuskie - 6660 przepisów (strona:257/444)

Sałatka ryżowa z kurczakiem, brokułami i fasolą 260

fasoli z cieciorką) 1 czerwona cebula przyprawa do kurczaka (lub gyros) sól pieprz 3 łyżki octu jabłkowego olej do smażenia sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu 1 łyżka francuskiej musztardy 1 łyżeczka miodu sól pieprz opcjonalnie: tarty chrzan, czosnek Filet pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą, odstawić na kilkanaście minut, następnie obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, wlać 2 łyżki

Obiad gotowy
Zjedz jabłko na zdrowie. Jabłko właściwości 112

niemu jemy mniej (bo szybko zaspokaja uczucie głodu) i więcej eliminujemy. Jabłko jest pomocne w bezsenności  : odpręża i pomaga zasnąć. Według wierzeń ludowych, które do dziś funkcjonują na francuskiej wsi, jabłko zjedzone wieczorem zapewnia spokojny sen. A teraz już prosty przepis na zimową sałatkę jabłkowo-warzywną.   Zimowa sałatka jabłkowo-warzywna 2015-01-04 07:33:40 Wymieszać

MODA NA BIO
Kulinarne historie w podcastach 158

naprawdę mowa jest o brukselskich gofrach, jednak ze względu na to, że Amerykanie kojarzyli Brukselę bardziej z warzywem, zmieniono ich nazwę na belgijskie. Wsłuchaj się w ciepłą opowieść z francuskim akcentem, w której poznasz na czym polega przygotowanie tych wypieków. Jeżeli zaś, chcesz spróbować brukselskich gofrów, na świecie są tylko dwa miejsca, gdzie rodzina MariePaule Vermersch sprzedała swój przepis. Ciekawy

Pink Envelope
Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych 121

łyżki octu jabłkowego szczypta gałki muszkatołowej Salsa: 2 słoiczki buraczków marynowanych w całości 3-4 duże ogórki kiszone 1 dojrzałe mango garść świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżki musztardy francuskiej (z całą gorczycą) 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego ocet balsamiczny (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Purée jabłkowe Jabłka obierz i pokrój w cząstki. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć jabłka. Zalej

Food Square
Śledzie w musztardzie francuskiej 161

przepis wydaje się godny polecenia, przygotowany w nowej odsłonie. Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 3 czerwone cebule 1 szklanka cukru 2 liście laurowe musztarda francuska majonez 3 ziarenka ziela, 5 ziaren pieprzu 1 cała torebka gorczycy w ziarnach plus 5 płatów śledziowych. Przygotowanie : Składniki na zalewę oprócz majonezu i musztardy zagotować razem z pokrojoną cebulą

Proste Potrawy
Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 146

pół dnia w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie :) Przygotowanie jest błyskawiczne, a efekt rewelacyjny. Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz Piersi umyć i osuszyć. Jeśli są grube to każdą rozkroić po grubości

kuchnia doski
Drobiowe roladki duszone z porami 132

porcje mięsa z udek bez kości -4 plastry wędzonego boczku -2 duże pory ( biała część ) -1 jabłko -200 g  śmietany 18% lub jogurtu naturalnego -4 łyżeczki musztardy francuskiej -5 dag masła - opcjonalnie łyżeczka mąki kartoflanej -łyżeczka cukru -pieprz i sól do smaku Mięso z udek dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem. Każdy kawałek posmarować musztardą i  ułożyć

Kulinarne przemyslenia
Lekka sałatka z batatem, quinoa i sałatą 335

zielonej sałaty, np. rukola, rzymska, szpinak i sałata lodowa 4 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej 1 mała cebula, czerwona Sos winegred 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka musztardy francuskiej, gruboziarnistej 1 łyżka soku z limonki 4 łyżki oliwy szczypta soli i czarnego pieprzu Obierz batata ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą i posyp solą

codojedzenia
Omlet z szynką i szczypiorkiem 121

skomplikowane i często się nie udaje. A tu proszę...wyszedł super lekki omlecik 👌 Przepis na podstawowy przepis zaczerpnęłam ze starych przepisów mojej mamy. Widnieje on pod nazwą : omlet francuski. Porcja spokojnie wystarcza dla dwóch osób. Najlepiej jest  użyć patelni o średnicy 20 cm , o niskich brzegach. Składniki na omlet podstawowy: -3 jajka -łyżeczka masła -1 łyżka zimnej wody - szczypta

Kulinarne przemyslenia
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 177

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciekawostki: tarty były pieczone już w średniowieczu, a upowszechniły się w wieku XVI zwłaszcza w kuchni szlacheckiej. Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti z serem pleśniowym i szynką parmeńską 218

wcześniejszym przyrządzeniu. I tak o to kolejny przepis na szybkie i smaczne danie obiadowe – spaghetti Pyszne połączenie smaków kuchni włoskiej i francuskiej. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4   Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 g sera pleśniowego 50 g sera mozzarella tartego ½ cebuli 2 ząbki czosnku

KuchniaWeDwoje.pl
Karnawałowe róże z krakowską suchą i serem 119

szybko, więc mam dla Was efektowne i bardzo smaczne przekąski. Karnawałowe róże robiłam już na słodko, a dzisiaj zapraszam do mojej kuchni na wersję wytrawną. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 25 dag sera żółtego, polecam ser o wyrazistym smaku np.wędzony lub zwykły oscypek - 25 dag kiełbasy krakowskiej suchej mini od  Hańderek   - pęczek szczypiorku 1. Ciasto dzielimy

Apetyczna babeczka
Kabanosy w cieście francuskim z sezamem 148

ekspresowo?, a więc ta przekąska jest dla Was, kilka minut i gotowe, a goście właśnie pukają do drzwi... Karnawałowo, wytrawnie do alkoholu i nie tylko.... Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 50 dag kabanosów wieprzowych z Polskiego Dwora od Hańderek - sezam - 1 jajko do posmarowania ciasta  1. Ciasto kroimy w cienkie plastry na szerokość ok. 0,7 - 1 cm, owijamy

Apetyczna babeczka
Piernik marokański z ras el hanout 141

języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “ Pysznie dla rodziny i przyjaciół ”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga polecam na rodzinne spotkania. Tradycyjnie używa się jej jako przyprawy do mięsa, ale tutaj idę za radą ekipy restauracji Fernandez & Wells. W książce “Rustic” jest właśnie takie

Ugotowane pozamiatane
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym 173

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 7 filetów śledziowych marynowanych w occie   200 g ukwaszonej tłustej śmietany (przepis poniżej) 4 łyżeczki musztardy francuskiej Roleski 1 łyżeczka płynnego miodu 3 czubate łyżeczki majonezu Roleski ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku  sól, pieprz Tłusta ukwaszona śmietana Składniki: 180 g śmietanki 30% 3 łyżki maślanki naturalnej

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania