Dzisiaj 1 grudnia, za oknem pogoda nie zachęca do wyjść. Czas na rozgrzewające danie Moja propozycja to pożywny gulasz z wołowiną. Strogonow to kombinacja kuchni francuskiej oraz rosyjskiej. Swoją nazwę zawdzięcza nazwisku rosyjskiego generała. Do połączenia smaków doszło w czasach wojen napoleońskich. Jeżeli była to potrawa mająca wzmacniać żołnierzy, to również Wam pomoże nabrać sił na zbliżające się mrozy
Ania i Marcin gotująPachnący i napakowany bakaliami. Dla mnie pyszny. W tym roku nie piekę piernika długo dojrzewającego i ten będzie jak znalazł. Przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI. Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) 250 ml płynnego miodu 200 g cukru Pół łyżeczki soli Łyżka proszku do pieczenia Ok 450 g mąki żytniej typ 720 100 g migdałów w płatkach
Dzieje kuchennej Wiewióryrulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie octowej z przyprawami. Zamiast ogórka proponuję musztardę. Marynata przygotowana z octu winnego. 4 piękne płaty śledziowe w zalewie, 60 g musztardy francuskiej, 60 g posiekanej cebuli, szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy), szklanka wody, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu czarnego, cukier Zagotować ocet z wodą i przyprawami. Doprawić
królestwo garówUnikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w barrique z francuskiego dębu. Merlot na tyle aksamitny i delikatny, że nie zagroził na talerzu schabowi ze świni złotnickiej i doskonale skomponował się z brukwią, jarzębiną i rajskim jabłkiem. 4. przerywnik: maślanka, olej
królestwo garówClafoutis to jedno z prostszych do zrobienia deserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu
Chilli Czosnek i Oliwawspaniałą wiadomość: policzki wieprzowe można kupić już gotowe, przygotowane modną od pewnego czasu metodą sous vide. Cóż to takiego? Sous vide to metoda gotowania, której nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza dosłownie "w próżni". Polega ona na długotrwałym gotowaniu mięsa w próżni, w odpowiedniej temperaturze. Dzięki szczelnemu zamknięciu produktu w folii na czas obróbki termicznej, cały smak potrawy pozostaje
Codzienna kuchnia niecodziennataka dolegliwość, która pojawia się, gdy wychodzicie od dobrych kucharzy z domu albo z restauracji. Ja tak wyszedłem od Mateusza i Mateusza, którzy przygotowali wystawną kolację w stylu francuskim. Właściwie należałoby napisać wytoczyłem się . Wszyscy się wytoczyliśmy. Chłopcy mieszkają w przepięknie zielonej, o tej porze roku raczej już złotej, części warszawskiego Ursynowa, skąd na piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco
GRUBY WAŁEKDoskonały dodatek do czerwonego barszczu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek domowego pasztetu z gęsi ( z tego przepisu ) Ciasto rozwinąć, pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać po łyżeczce pasztetu i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 o C około 20 minut do lekkiego zezłocenia
Czerwień i błękitWytwarzane są bez tłuszczu,mąki ,cukru,mleka w proszku.Smakują i na słodko i na słono. 1 op.paczki wafli ryżowych z solą morską 30dag.pasztetu 4 łyżki musztardy francuskiej koperek 1 cebula pieprz trochę oliwy z oliwek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pasztet mieszamy z musztardą,oliwą.Mieszamy,dodajemy pieprz,koperek posiekany drobno i posiekaną drobno cebulę.Wymieszać i smarować wafle ryżowe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCoraz bardziej interesujemy się tym, co się dawniej jadało. Nie chodzi już tylko o dworskie i mieszczańskie smaki, które inspirowały się kuchnią francuską i zostały wydane w książkach kucharskich, ale też o smaki chłopskie i regionalne. Typowe dla danej okolicy, która obejmuje często kilka chałup i za rzeką ma już inne smaki. Takie regionalne dania możemy jeść nie tylko
Ugotowane pozamiataneprzeddzień Środy Popielcowej obchodzony jest Dzień Naleśnika . W większości zachodnich krajów „tłusty” jest wtorek, a nie czwartek, na co wskazuje nawet francuska nazwa Mardi Gras , dosłownie Tłusty Wtorek . Typową wtorkową potrawą są natomiast nie pączki, lecz naleśniki. Jadają je wtedy Brytyjczycy, Irlandczycy, Kanadyjczycy, Australijczycy i Nowozelandczycy. Według tradycji smażone są po to, by pozbyć się
To co kochamPowoli zbliża się pora na ratafię. Nazwa pochodzi od toastu, wygłaszanego przez Kreolów francuskiego pochodzenia. Gdy umawiano się, dobijano targu, podawano nawzajem ręce, wołano po łacinie „Rata fiat!” (Niech będzie zgoda, zgoda niezmienna) i wypijano kielichy. Czasami nazwę ratafia zastępuje się określeniem „ tutti frutti ”, co oznacza z włoskiego „wszystkie owoce”. Owoce dodajemy
To co kochamprzyznać, że kaszanka zyskała na urodzie i smaku dzięki takiemu połączeniu składników. Pychota! Składniki: • 4 duże kwaśne jabłka • 50 dkg kaszanki • 2 cebule • 4 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy • 3 łyżki oleju • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jabłka umyć, ściąć czapeczki i wydrążyć miąższ,tak aby pozostało ok. 1 cm ze skórką
To co kochamJadłam kiedyś w restauracji francuskiej zupę krem z pietruszki, której smak bardzo mi zapadł w pamięć. A ostatnio, ni z gruszki ni z pietruszki, natknęłam się w internecie na przepis na podobną zupkę. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego
To co kocham