francuskie - 6660 przepisów (strona:261/444)

Ukraińska sałatka winegret 181

groszek, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, jajka, kapary itd. W odróżnieniu od większości wschodnich sałatek, do sałatki winegret nie dodaje się majonezu. Składnikiem łączącym warzywa jest popularny w przedrewolucyjnej Rosji francuski sos vinaigrette (jego prosta wersja), skąd bierze się również nazwa sałatki. Aczkolwiek sałatkę tę przygotowuje się czasem również tylko z samym olejem, solą i pieprzem, bez octu winnego. Niektórzy

Trzeci talerz
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 957

jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html  6. Rumowe bombki w kokosie: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html 

Szefowa kuchni
Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane 198

wpis powstał na prośbę moich czytelniczek, dla których zrobienie podstawowego bazowego ciasta np. drożdżowego, kruchego, czy francuskiego jest problemem. Dzisiaj... ciasto drożdżowe.   Zrobienie ciasta drożdżowego nie przysporzy nam żadnych trudności, jeśli będziemy przestrzegać ważnych zasad, które mają decydujący wpływ na efekt finalny   Zasada Nr 1: Wszystkie składniki czyli mąka, cukier, jajka, drożdże

Kuchnia u Krysi
Cztery pomysły na wigilijne śledzie 345

żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki lub małej cebuli 1 łyżka musztarty francuskiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki octu ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śledzie kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Cebulę kroimy w drobną kostkę

DefinicjaSmaku
Staropolska ściągawka wigilijna 167

zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z pieczonymi burakami 106

ekstra  !!!!  Składniki 2 średnie buraki 2 mandarynki 100 g świeżego ogórka szklarniowego pęczek szczypiorku 100 g szynki parmeńskiej Sos : 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól, pieprz     Przygotowanie Upiekłem buraki zawinięte w folię aluminiową, przez 1 ½ godziny, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Po ostudzeniu i obraniu

R'n'G Kitchen
Rolada z boczku z musztardą francuską 773

Składniki: 1,1kg boczku bez skóry, musztarda francuska, sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka, 4 ząbki czosnku. Przygotowanie:                           Smacznego

W kuchni u Moniki
ROLMOPSY ŚLEDZIOWE 130

dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.  Przepis dostałam od Lenki  do przetestowania :) Kolejny tradycyjny przepis z duszą :) Składniki: 8 płatów śledziowych  1 cebula  musztarda francuska  1 cytryna kilka ziaren gorczycy  10 ziaren pieprzu  2 listki laurowe  olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę co jakiś

Kukuleczki
Naleśniki z serem i pomarańczami 155

bardzo często. A dzisiaj na śniadanko chciałam zrobić coś pysznego! I tak są pyszne naleśniki! Kto lubi? Kto robi? SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI  oczywiście wykonuję jak zawsze według francuskiego przepisu CREPES Przepis przypominam poniżej: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku

SMYKWKUCHNI
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2146

dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 125

Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy od zestawu do przystawek w skład którego wchodzą 4 naczynia o pojemności 125 ml każde i kwadratowa podstawa . Jak sama nazwa wskazuje " zestaw do przystawek " powinien służyć do serwowania przystawek, ale..... to tylko teoria

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Restauracja Bon Appetit w Krakowie 149

okazji walentynek narzeczony wybrał uroczą francuską restaurację na krakowskim Kazimierzu. Klasyczne, eleganckie i proste wnętrze lokalu robi wrażenie. Osoby obsługujące stoliki perfekcyjnie przygotowane. A kuchnia... Była dla nas nowym doświadczeniem. Na początku dostaliśmy przystawkę, która nas zaskoczyła swą prostotą: dwa rodzaje chleba i masło. Smak niebiański. Od razu wiedzieliśmy, że to ich własny wypiek i sami zdecydowaliśmy, że w niedalekiej

Karola gotuje
Restauracja India Masala w Krakowie 83

Zdecydowałam się iść do restauracji indyjskiej w dniu moich urodzin z najbliższymi mi osobami. Zwykle wybieraliśmy kuchnię hiszpańską, meksykańską, włoską, polską lub francuską. Tym razem zapragnęłam odmiany, której nie byłam pewna. Restaurację znalazłam przypadkowo na jednym z portali internetowych. Ryzyko było duże, ponieważ miała ona mało opinii ze względu na krótki okres otwarcia lokalu. Kiedy zadzwoniłam do restauracji w celu

Karola gotuje
Sałatka z pieczonych buraków i dyni 206

garść orzechów, ziarna granatu, 30 g fety, 1/3 szklanki kuskusu razowego, garść świeżego jarmużu dressing: 3 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sól, pieprz, świeży tymianek Buraki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, dynie natomiast obieramy i kroimy na kawałki. Tak przygotowane warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy zmiażdżone

Plate of Joy
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1015

ciepło. Co dla mnie ważne, ma odporną na temperaturę rączkę , dzięki czemu można jej używać w piekarniku do 240 st. C. Na takiej patelni przygotujecie więc tradycyjną włoską frittatę , francuski deser tarta tatin , czy farinatę - pizzę z mąki z ciecierzycy. Podoba mi się, że patelnia pokryta jest nieprzywierającą powłoką Teflon® Platinum Plus, dzięki czemu możemy ograniczyć użycie tłuszczu

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania