uzupełniają, śledzik wręcz rozpływa się w ustach a cebula i gorczyca przyjemnie chrupie podczas gryzienia. Składniki - 500 g płatów śledziowych solonych - 3 łyżki musztardy sarepskiej - 3 łyżki musztardy francuskiej - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 czerwona cebula - szczypta czarnego pieprzu Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej
Świat Smakuzawierających bardzo wymyślne i rozbudowane przepisy. Często nie zdajemy sobie sprawy, że część przepisów stworzona jest na podstawie ich oryginałów znajdujących się w książkach w obcych językach – angielskim, francuskim, hiszpańskim. Już niejednokrotnie miałem ochotę na przygotowanie oryginalnej paelli , tak aby smak był identyczny jak ten w Hiszpanii. Jednak przeglądając przepisy na blogach, w książkach kucharskich – każdy z nich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!inaczej czosnkowy majonez. Bardzo go lubimy i zawsze szykuję go do domowych zimnych i ciepłych przekąsek, typu nuggetsy, sery w panierce, przekąski z ciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza - szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć na domowej
Zasmakuj KuchniSposób na szybkie i pyszne mięsko na obiad. Składniki: 4 pałki z kurczaka 1 łyżka przyprawy grillowej klasycznej u mnie (Prymat) musztarda sarepska lub jeszcze lepiej francuska 2 całe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebulka oliwa lub olej ewent. sól, pieprz 1. Pałki myjemy i dokładnie osuszamy. 2. Następnie nacieramy przyprawą do grilla oraz smarujemy dokładnie musztardą i chowamy
Gotowanie...to proste !dużym powodzeniem. Mam nadzieję, że ten przepis także przypadnie Wam do gustu. Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 1 duży por 2 szklanki śmietany kremówki 2 słoiczki musztardy francuskiej marynata 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Oliwę łączymy z pieprzem cytrynowym i solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Pobite gary Barbarymotywacji, żeby zjeść więcej ciasta. Przecież każdy będzie chciał zjeść ozdobę ze środka ciasta. Ciasto z całą gruszką piekłam w tym roku na Trzech Króli. Taka wariacja na temat francuskich ciast z ukrytą fasolką czy figurką. Tutaj gruszka wcale nie jest ukryta, ale i tak przynosi szczęście. Ciasto podajemy razem z herbatą, bo jest lekko zapychające. Składniki na standardową
Ugotowane pozamiataneWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 8 ja jek, 1/2 pęczka pietruszki, 4 łyżki masła, łyżka musztardy francuskiej, sól, pieprz, kiełki i rzodkiew ka do dekoracji. Przygotowanie: Jajka gotuję n a twardo. Wydrążam żółtka, miksuję na gładką masę z musztardą, masłem i pietruszką, następnie doprawiam do smaku solą
JejKuchniawiększych pieczarek, 4 małe plasterki szynki (opcjonalnie), około 15 dag tartego sera żółtego, kawałek czerwonej papryczki chili (można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej), 275 g ciasta francuskiego, łyżka śmietany, sól, tymianek, pietruszka suszona, łyżka masła. Przygotowanie: Formę do tarty smaruję masłem, wykładam ciasto, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę około 20 minut
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 375 g ciasta francuskiego, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 4 średnie pieczarki, 8 plastrów salami, 8 plastrów żółtego sera, 100-130 g fety, 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem), bazylia, oregano, sól, ketchup, łyżka posiekanej bazylii
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-8 (wychodzi około 18 kawałeczków) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 plastry szynki, 6-8 plastrów sera żółtego, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 większe pieczarki, 1/4 małej papryki, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, papryka słodka. Przygotowanie: Ciasto dzielę na kwadraty, zawijam brzegi, układam
JejKuchniaDziś kawał mięsa mam do zaproponowania , smak super , a za sprawa jedynie mleka , bardzo fajnie smakuje z świeżym chlebem , musztardą francuską , na kolację jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania w domowym zaciszu i zajadaniu się z całą rodziną . Składniki 1,5 kg karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki pieprzu
Mój Smakobiad, angażuję w wykonanie sałaty lub sałatki do obiadu. To nieskomplikowana czynność, ale facet może ją zrobić od początku do końca sam. Ty w tym czasie możesz wykańczać swój francuski sos na patelni, a On ma szansę wykazania się w najlepszym dressingu świata, do którego musi zapamiętać kilka składników, więc to dla niego pestka! SAŁATA DO OBIADU, SKŁADNIKI: - 3 garście
SMYKWKUCHNIJeden z podstawowych imprezowych sosów (obok pomidorowego, barbecue i pesto) do przekąsek i nie tylko. Pasuje do mięs, tortilli, kebabów, guesadilli, przystawek z ciasta francuskiego, itp....;) Często robię go z jogurtem naturalnym z dodatkiem majonezu lub puszystego naturalnego serka (bez majonezu), dziś wersja ze śmietaną. Coś trzeba czasem urozmaicić w kuchni:) A jest okazja, bo weekendowo spotykamy
Zasmakuj Kuchniłyżka oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Na dressing: 4 łyżki oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej szczypta soli Wykonanie : Kuskus zalać wrzącą wodą, pod poziomu około 2 cm nad powierzchnię kuskus. Przykryć naczynie i odstawić, aż kuskus wchłonie wodę. Następnie przemieszać, odkryć i odstawić do ostygnięcia
kolorowotorcikowoMetoda to wolne gotowanie na parze zapakowanych próżniowo produktów. Sous-vide próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Sous - vide po francusku oznacza: w próżni. Temperatura w jakiej można przygotować potrawy jest różna dla poszczególnych produktów. • cielęcina: 65 ÷ 68 °C • wołowina: 58 ÷ 60 ºC • wieprzowina:65 ÷ 66 ºC • drób
AZgotuj!