Pyszne, proste i tanie. Każda inna. W cieście drożdżowym, kukurydzianym, francuskim, zawijane w boczku, w zalewie octowej. Dla każdego coś pysznego. Idealne na domową imprezę, lub kolację, czy po prostu na lunch, polecam
Swojskie jedzonkoindii”, w Indiach zaś nazywa się go “peru”, Francuzi mówią "kogut z Indii" - coq d’Inde, Portugalczycy nazywają go "ptakiem z Peru", w Kambodży to “francuski kurczak”, a w Wietnamie “zachodni kurczak”. Dawniej Niemcy nazywali go “indianisch han”, Rosjanie “indiejskij pietuch”, Polacy “indyjski kur”. Obecnie nazwa indyk ewidentnie nawiązuje do nazwy Indii Zachodnich. A czemu
Bernika - moj kulinarny pamietnikciepło kiedy niebiańsko ciągnie się ser… INNE PYSZNE PRZEPISY Z NALEŚNIKAMI W ROLI GŁÓWNEJ: NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KROKIETY PIECZARKOWO – CEBULOWE GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NALEŚNIKI SIATKOWE
globuskulinarnydekoracją stołu, polecam je też przygotować na Tłusty Czwartek, gdyż są bardzo szybkie do zrobienia, nie wymagają tyle zachodu co pączki drożdżowe!. Oponki serowe z twarogu, Oponki z ciasta francuskiego pączki angielskie , z sera risotta pieczone maślane oponki serowo-waniliowe Po usmażeniu oponki serowe zostały polukrowane i posypane cukrową posypką, Oponki serowe – najlepszy przepis, chrupiące na zewnątrz, a miękkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRillettess to francuski sposób na smarowidło, polegający na gotowaniu kawałków mięsa w małej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki. Po rozmieszaniu mięsa przekładamy je do pojemników i schładzamy. Powstaje pyszne i gęste smarowidło do pieczywa. Ja nie dodałam wina do mięsa bo nie lubię tego połączenia :) SKłADNIKI : 2 kg bardzo tłustego mięsa ( u mnie ścinki
Kulinarne Fantazje Mariolichyba najgenialniejsze połączenie warzyw jakie można sobie wyobrazić – świetnie pasujące do siebie, soczyste i chrupiące warzywa, lekko podduszone na oliwie, z aromatycznymi ziołami, to właśnie kwintesencja tej francuskiej potrawy. Dzisiaj, zainspirowana ich pysznym smakiem postanowiłam połączyć to zestawienie warzyw i zapiec je pod beszamelem, w chrupiącym naleśniku. Bardzo mi to wyszło, że tak powiem nieskromnie, pysznie i pięknie. Polecam
Smaczna StronaSurówka z czerwonej kapusty Składniki: pół główki czerwonej kapusty (ok 0,5kg) 1 marchew mała czerwona cebula opcjonalnie - kwaśne jabłko dressing: po 2 łyżki miodu, musztardy (np. francuskiej), octu winnego, oliwy szczypta soli i pieprzu Kapustę opłukać, osuszyć, poszatkować cienko. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa włożyć do miski
Obiad gotowyciasteczka. Skąd taka zabawna nazwa tych ciasteczek? Ponieważ kształtem przypominają właśnie takie błoniaste gęsie łapki. Dodatek masła i sera sprawia, że konsystencja upieczonego ciasta przypomina bardzo ciasto francuskie. Ciasto podstawowe możemy również wykorzystać do innych wypieków, jak strudel czy tarta. Dzięki temu, że nie zawiera cukru sprawdzi się zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Składniki
Tajemnice SmakuJeśli nie macie pomysłu na ciepły podwieczorek to zachęcam do przygotowania clafoutis, czyli francuskiego deseru - pieczonego budyniu z owocami. Poniższy deser jest prosty i szybki do przyrządzenia i wbrew pozorom przygotujecie go z niewielkiej ilości składników. Uwaga: deser tuż po upieczeniu ma konsystencję lekko gumowatą i może się ciągnąć (jak gorący budyń). Po schłodzeniu będzie zwarty i idealny do krojenia
Ugotowaćspaghetti na 1 osobę. Natomiast bezglutenowe nie zwiększa objętości, np. spaghetti z kukurydzy, soczewicy, groszku. Polecam również: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na przekąski: Rożki francuskie z pieczarkami Śledź w sosie musztardowym Galantyna rybna w galarecie Rożki ze szpinakiem Ruloniki z pastą jajeczną
Kulinarny S.O.S.innej dojrzewającej) 100 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki orzechów włoskich + łyżka miodu 1 mała gruszka Dressing: 5 łyżek oliwy 3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu zioła prowansalskie Sposób wykonania: 1. Rukolę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Szybkę obsmażyć na patelni, lekko rozdrobnić na mniejsze kawałki. 3. Pomidory umyć, pokroić w półplasterki
Kuchnia domowa Anigałązki tymianku 6 plasterków sera wędzonego w roladzie sól, pieprz Oraz Obrobina jajka do posmarowania ciasta Grzyby gotuj przez 30 minut. Odcedź i posiekaj na mniejsze kawałki. Z ciasta francuskiego wytnij koło, które zakryje dno i brzegi formy do tarty (zamiast jednej dużej możesz zrobić - tak jak ja - dwie mniejsze tarty). Wyłóż natłuszczoną formę ciastem. Na maśle usmaż na złoty
Delicious Placetylko. Ze względu na swój smak bez wątpienia zjesz je również w restauracjach za granicą Kambodży. Wołowina z ryżem Lok Lak to potrawa z wpływami kuchni francuskimi i chińskimi, znana jest również w Wietnamie. Chociaż składniki jak i przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ cienkie plasterki wołowiny są marynowane, a następnie smażone w woku i podawane z sałatą
RafalCookKalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. Kotlety z kurczaka w panierce Kurczak w sosie grzybowym kurczak w sosie cebulowym Kurczak Caprese z piekarnika Kurczak w cieście francuskim Roladki z kurczaka Udka kurczaka pieczone z miodem Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem Stripsy ze schabu Schab duszony z kurkami Gołąbki z mięsem i papryką Wszystkie przygotowania przed
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwalcie śmiało, chętnie się czegoś douczę. Składniki: 10 cienkich białych kiełbas (lub innych ulubionych) 2 ząbki czosnku 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki wody 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 0,5-1 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka oleju rzepakowego Rozdrobniony czosnek mieszamy z resztą składników (poza kiełbaskami). Jeżeli marynata jest za gęsta, możecie dolać więcej
Kardamonovy