Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa Z bakaliami: Keks Muffinki keksowe Irlandzkie ciasto z bakaliami i rumem Ciasteczka maślane z żurawiną Ciasteczka: Pierniczki Norweskie ciasteczka z pieprzem Cakepops reniferki Muffinki piernikowe
Mania Wypiekaniaprzyjemne przepisy na obiad. Przynajmniej ja sobie takie cenię. Łososia w cieście pokochałam od pierwszego przyrządzenia. Rodzinka od pierwszego podania . Na piątkowy obiad jak znalazł. Składniki: opakowanie świeżego ciasta francuskiego dwa filety z łososia opakowanie szpinaku mrożonego w liściach przyprawa do ryby 2 ząbki czosnku sól ziołowa żółtko Wykonanie: Ciasto rozłożyć i delikatnie rozwałkować. Podzielić na 4 części. Rozmrozić szpinak
Mama z miastaKalerosse - „ kale ” - jarmuż i „ brussels ” - brukselka. Dostępne od niedawna w Polsce za sprawą firmy Fit&Easy. 150 g kalerosse*, sól, cukier, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 płaska łyżka miodu (u mnie leśny), 30 ml oleju rzepakowego nierafinowanego, 1 – 2 mandarynki, Kalerosse obrać – usunąć wierzchnie brzydkie liście i obciąć końcówki. Przygotować sos: do miseczki wlać
królestwo garówgroszek, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, jajka, kapary itd. W odróżnieniu od większości wschodnich sałatek, do sałatki winegret nie dodaje się majonezu. Składnikiem łączącym warzywa jest popularny w przedrewolucyjnej Rosji francuski sos vinaigrette (jego prosta wersja), skąd bierze się również nazwa sałatki. Aczkolwiek sałatkę tę przygotowuje się czasem również tylko z samym olejem, solą i pieprzem, bez octu winnego. Niektórzy
Trzeci talerzjest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html 4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html 5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html 6. Rumowe bombki w kokosie: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html
Szefowa kuchniwpis powstał na prośbę moich czytelniczek, dla których zrobienie podstawowego bazowego ciasta np. drożdżowego, kruchego, czy francuskiego jest problemem. Dzisiaj... ciasto drożdżowe. Zrobienie ciasta drożdżowego nie przysporzy nam żadnych trudności, jeśli będziemy przestrzegać ważnych zasad, które mają decydujący wpływ na efekt finalny Zasada Nr 1: Wszystkie składniki czyli mąka, cukier, jajka, drożdże
Kuchnia u Krysiżeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki lub małej cebuli 1 łyżka musztarty francuskiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki octu ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śledzie kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Cebulę kroimy w drobną kostkę
DefinicjaSmakuzmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego
Tradycyjna Kuchniaekstra !!!! Składniki 2 średnie buraki 2 mandarynki 100 g świeżego ogórka szklarniowego pęczek szczypiorku 100 g szynki parmeńskiej Sos : 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie Upiekłem buraki zawinięte w folię aluminiową, przez 1 ½ godziny, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Po ostudzeniu i obraniu
R'n'G KitchenSkładniki: 1,1kg boczku bez skóry, musztarda francuska, sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka, 4 ząbki czosnku. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikidzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Przepis dostałam od Lenki do przetestowania :) Kolejny tradycyjny przepis z duszą :) Składniki: 8 płatów śledziowych 1 cebula musztarda francuska 1 cytryna kilka ziaren gorczycy 10 ziaren pieprzu 2 listki laurowe olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę co jakiś
Kukuleczkibardzo często. A dzisiaj na śniadanko chciałam zrobić coś pysznego! I tak są pyszne naleśniki! Kto lubi? Kto robi? SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI oczywiście wykonuję jak zawsze według francuskiego przepisu CREPES Przepis przypominam poniżej: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku
SMYKWKUCHNIdekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenPewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy od zestawu do przystawek w skład którego wchodzą 4 naczynia o pojemności 125 ml każde i kwadratowa podstawa . Jak sama nazwa wskazuje " zestaw do przystawek " powinien służyć do serwowania przystawek, ale..... to tylko teoria
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataokazji walentynek narzeczony wybrał uroczą francuską restaurację na krakowskim Kazimierzu. Klasyczne, eleganckie i proste wnętrze lokalu robi wrażenie. Osoby obsługujące stoliki perfekcyjnie przygotowane. A kuchnia... Była dla nas nowym doświadczeniem. Na początku dostaliśmy przystawkę, która nas zaskoczyła swą prostotą: dwa rodzaje chleba i masło. Smak niebiański. Od razu wiedzieliśmy, że to ich własny wypiek i sami zdecydowaliśmy, że w niedalekiej
Karola gotuje