francuskie - 7160 przepisów (strona:268/478)

Jesienna sałatka z pieczonym topinamburem i orzechowym vinegretem 167

bulbami, świnim chlebem, świnim orzechem, gdulami ziemnymi, świniakami, słonecznikami bulwiastymi lub bulwkowymi, karczochem jerozolimskim, gruszką ziemną, aż w końcu topinamburem. Ostatnia, chyba najbardziej znana i kojarzona nazwa pochodzi od francuskiego słowa topinambour, będącego określeniem gatunku rośliny (słonecznika, którym jest także nazywany topinambur), a to słowo wywodzi się z kolei od nazwy indian brazylijskich plemienia Tupinamba Przedstawiciele tego plemienia przybyli

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Policzki wieprzowe w winie 95

których na koniec powstał aromatyczny, ciemny sos, idealny do wykończenia dania. Zapraszam Was po przepis. Polędwiczka duszona w sosie własnym Żołądki w sosie chrzanowym Pierś kurczaka w cieście francuskim Nuggetsy z kurczaka – pieczone Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą Przepis na policzki wieprzowe w winie Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 6 policzków wieprzowych (około 600 g) cebula

Kuchnia Bazylii
Chipsy z jarmużu 167

się przypalić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Chipsy z plantana → Chipsy z nori w aromatycznej tempurze → Smoothie z jarmużu, banana i jabłka → Paluchy z ciasta francuskiego z pesto → Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem

Oryginalny smak
Golonka z indyka w sosie musztardowym 150

musztardowym z dodatkiem cebulki i soku z cytryny. Golonka z indyka w sosie musztardowym SKŁADNIKI: - 3 golonki z indyka (około 800g) - 2 łyżki oleju - pól cytryny - 6 łyżeczek musztardy francuskiej - 3 cebule - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - przyprawy (chili, kminek, majeranek, sól i pieprz) Golonkę nacieramy solą, pieprzem i obsmażamy delikatnie na patelni. W naczyniu łączymy ze sobą olej

Związek na patelni
Ciasteczka kawowo- pomarańczowe (Keto, Paleo, LowCarb) 186

przepisie jest kakao. Musi być dobrej jakości. W przeciwnym razie trzeba zwiększyć jego udział w przepisie, bo przy użyciu łyżki zwykłego kakao ciastka mogą wyjść blade. Ja używam kakao francuskiej firmy Valhorna , które zakupiłam na Amazonie (pamiętajcie, że dostawa do Polski przy zakupach powyżej 39 EUR jest darmowa!) i muszę stwierdzić, że różnica w porównaniu z kakao innych firm jest

Modern Cave Girl
Magdalenki 234

Magdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Jeden z pierwszych i zarazem łatwiejszych przepisów, jakich nauczyłam się podczas mojego kursu w Le Cordon Bleu. Zwyczajowo mają kształt muszelek i do ich upieczenia wykorzystuje się specjalną formę. Niech nie powstrzymuje Was jednak brak formy! Te proste ciasteczka świetnie smakują również upieczone w najzwyklejszej blaszce na muffinki. Przygotowanie magdalenek nie zajmuje więcej

Ciastkozercy
Piątek: Smażony bób z pecorino 100

klasyczny, polski, czyli ugotowany, polany roztopionym masłem i posypany zieleniną. Podobno smażony bób to ukraiński sposób przygotowywania bobu. Tak powiedziała nam jedna znajoma Ukrainka. Z drugiej strony, przy ul. Francuskiej w Warszawie jest butik z japońskimi specjałami i nie dalej jak wczoraj widzieliśmy na witrynie kartkę: smażony bób Tak czy inaczej, smażony bób jest niesamowicie pyszny. Podpieczony na rozgrzanym maśle

Niedzielny kucharz
Jajka po turecku 132

ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację Polecam Wam też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką JAJKA PO TURECKU PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI

nietylkopasta.pl
Grillowa sałatka ziemniaczana 230

ziemniaków (najlepiej sałatkowych) 4 duże ogórki kiszone (lub 5 słabiej ukiszonych) 4 ekologiczne jajka ugotowane na twardo 4-5 rzodkiewek ½ czerwonej cebuli 1 pęczek koperku 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami) 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki Majonezu Kieleckiego lekkiego 2 duże ząbki czosnku (dla chętnych 3) sól morska świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach

Poezja smaku
CHLEBEK Z TRUSKAWKAMI 105

pieca jest miękki i cieplutki, gdy nieco wystygnie, można go zjeść z dodatkami jak kanapkę, a gdy nieco wyschnie i stwardnieje na następny dzień, będzie idealną bazą tostów francuskich. Chlebek z truskawkami – władca królewskiego śniadania? This strawberry bread is perfect in many forms – when it’s straight from the oven it’s soft and warm. When

SandraFrej.com
Kanapki imprezowe 151

pumperniklu Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej Mini kanapki z łososiem (Finger Food) Mini vol-au-vent z serem ricotta i łososiem (Finger Food) Mini tartinki z ciasta francuskiego (Finger Food) The post Kanapki imprezowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche muszelki z powidłami ze śliwek 155

śliwek . Można zrobić z serem, można z czekoladą, fajnie będzie włożyć jabłko w środek, możliwości dużo. Moje są z powidłami ze śliwek, pyszne, polecam. Smakują jak z ciasta francuskiego, listkującego się, są wyśmienite. Ciasteczka, muszelki z powidłami śliwkowymi. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chłodnik brzoskwiniowy 165

rozdrobnionych migdałów (słupki, płatki) Wykonanie: Najpierw przygotowałam deser blancmange . Pewnie zastanawiacie się co to jest i w jakim celu robię taki dodatek do mojego chłodnika. Otóż, blancmange ma pochodzenie francuskie. Nazwa wywodzi się od słowa „Blanc-manger” czyli „Białe jedzenie”. Zazwyczaj robi się go z mleka i proszku migdałowego. Ale, tak jak wiele innych potraw, tak i ten deser

Kuchnia u Krysi
KUCHENNA APTEKA #37 - GRUSZKI 146

gruszkami 1) TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 2) GRUSZKI W KONFITURZE 3) KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 4) ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 5) PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO I GRUSZKĄ

Kuchnia MagdaLeny
Zupa szczawiowa po wiejsku ze świeżego szczawiu 136

mocno pieprzem . Jak będą złociste , przekładamy do ziemniaków i mieszamy . Szczaw pozbawiamy twardych ogonków i niechcianych lokatorów typu ślimaki . Tym razem nie ich nie chcemy , nie jest to kuchnia francuska (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Płuczemy pod zimną wodą . Drobno siekamy . Na rozgrzanym maśle podsmażamy szpinak . Ten zabieg pomaga zredukować szkodliwe szczawiany , dzięki niemu zupa będzie zdrowa Jak szczaw zmięknie , przekładamy całą

Ogrodnik w podróży