dyni. Nie przejmujcie się, bo puree można wykorzystać bardzo szybko. Kolejną porcję dyniowego puree przeznaczyłam na krem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika! Krem dyniowy Składniki: 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 300 g dyniowego
codojedzeniasmaku lekko kwaśnym, musztarda stołowa lub miodowa - powstanie majonez o bardzo delikatnym lekko słodkim smaku uwaga! do przygotowania majonezu nie używa się musztardy grillowej, węgierskiej, francuskiej czy meksykańskiej, te musztardy mają domieszkę ziaren gorczycy i/lub z powodu dodatku papryki są zabarwione na czerwone. Przygotowanie: Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki majonezu (oprócz wody
Codziennik Kuchennypotrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam ( klik ). Składniki: 500 dkg płatów śledziowych ala matias 15 marynowanych grzybków 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas
Codziennik KuchennyLink należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na hekele. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić
Codziennik Kuchennyhelele ma wyrazisty, słono-ostry smak, pasuje na ,,zagryzkę" do wódki lub piwa. Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić
Codziennik KuchennyMiałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego. Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się. Uformowana bułka
Codziennik KuchennyOrleanu są innego zdania i chętnie łączą kiełbasę oraz owoce morza w jednym garnku. My postanowiliśmy skorzystać tylko z drobiu i kiełbasy – w oryginale należy użyć z kiełbasy francuskiego pochodzenia, Andouille, ale polska, dobrej jakości i mocno wędzona kiełbasa doskonale sprawdza się jako zamiennik (pamiętajcie tylko, aby zawartość mięsa była spora, najlepiej od 105g na 100g wyrobu wzwyż). Gumbo
Nerds Kitchenkolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli Trish Deseine, autorką przewodnika “ Paryskie Smaki ”. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 porcje dla 2 osób. Chyba że tak jak jak zjesz
Ugotowane pozamiatanepomidorów w oliwie (około 250 gram) 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu 6 łyżek sosu sojowego (najlepiej jasnego) 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka oleju słonecznikowego Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ma być al dente. Studzimy. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (około 2 cm), podsmażamy na oleju
mecooksjeśli nie będziecie mogli dostać w sklepie creme fraiche to można dodać gęstego naturalnego jogurtu lub gęstej śmietany, będzie równie pyszne. A czym jest creme fraiche? Jest to francuska gęsta śmietana, lekko zakwaszona. Zapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: Składniki: 2 małe młode sałaty rzymskie pęczek rzodkiewek - u mnie było
Mój pomysł natego miejsca wrócić - ja na pewno wrócę . Serdecznie zachęcam Was do odwiedzenia tego miejsca abyście i Wy poczuli miętę :) ..... Tekst i zdjęcia: Agnieszka Kaim The One ul. Francuska 3 , 03-906 Warsaw Telefon: 22 616 35 97 http://www.theonefrancuska3.pl/ Pon - Czw: 09 :00 - 2 3 :00 Pt - Sob: 09 :00 - 24:00 Niedz
Projekty ze smakiemKażdy zna to ciasto. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez niej polskiej jesieni :) Tak bardzo wtopiła się w rodzime menu, że właściwie można okrzyknąć ją równie polską specjalnością. W końcu nasze jabłka są najlepsze! Oprócz ogromu ich rodzajów i odmian oraz wachlarzu pysznych smaków, świadczy o tym również tytuł największego światowego eksportera jabłek :) Duma
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: -5 średnich buraczków -2 nieduże jabłka -1 mała cebula -łyżka octu lub dwie łyżki soku z cytryny -dwie łyżeczki musztardy francuskiej -łyżeczka cukru -szczypta soli -natka pietruszki Wyszorowane buraki ugotować w całości, najlepiej dzień wcześniej. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić jabłka i cebulę. Dodać ocet, cukier, musztardę, sól i wymieszać. Odstawić na około
Kulinarne przemysleniamoja sekretna kombinacja smaków i aromatów. Już pierwsze podniesienie pokrywki po zagotowaniu ściąga do kuchni wszystkich – „Hurra, barszczyk!” Warzywa obieramy i wszystkie kroimy – buraka jak na cienkie frytki (z francuskiego to krojenie nazywamy „batonnet”), marchew i pietruszkę drobniej – na zapałki („alumette”). Fasolę wyrzucamy z puszki na sito i płuczemy pod bieżącą wodą, odkładamy. W garnku zagotowujemy rosół/bulion ze wszystkimi
Karo in the Kitchenresztą.. oceńcie sami. Ciastka są przepyszne, nie wymagają wiele pracy. Do wypieku użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław , która idealnie nadaje się na ciasta typu francuskiego, czyli takiego jak to, które w piekarniku pięknie się rozwarstwia. Potrzebujemy: 450 g mąki pszennej, ja użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław 450 g zimnego masła, nawet lekko zmrożonego
MamaOskarka