francuskie - 6660 przepisów (strona:268/444)

Krem dyniowy o smaku karmelowym 143

dyni. Nie przejmujcie się, bo puree można wykorzystać bardzo szybko. Kolejną porcję dyniowego puree przeznaczyłam na krem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika! Krem dyniowy Składniki: 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 300 g dyniowego

codojedzenia
Majonez domowy 131

smaku lekko kwaśnym,  musztarda stołowa lub miodowa - powstanie majonez o bardzo delikatnym lekko słodkim    smaku  uwaga! do przygotowania majonezu nie używa się musztardy grillowej, węgierskiej, francuskiej czy meksykańskiej, te musztardy mają domieszkę ziaren gorczycy i/lub z powodu dodatku papryki są zabarwione na czerwone. Przygotowanie: Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki majonezu (oprócz wody

Codziennik Kuchenny
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa. 202

potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam ( klik ). Składniki: 500 dkg  płatów śledziowych ala matias 15 marynowanych grzybków 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas

Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki. STYCZEŃ. ZAPROSZENIE 188

Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na hekele. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić

Codziennik Kuchenny
Hekele. Sałatka śledziowa. 202

helele ma wyrazisty, słono-ostry smak, pasuje na ,,zagryzkę" do wódki lub piwa.   Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić

Codziennik Kuchenny
Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem 232

Miałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.  Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się.  Uformowana bułka

Codziennik Kuchenny
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 238

Orleanu są innego zdania i chętnie łączą kiełbasę oraz owoce morza w jednym garnku. My postanowiliśmy skorzystać tylko z drobiu i kiełbasy – w oryginale należy użyć z kiełbasy francuskiego pochodzenia, Andouille, ale polska, dobrej jakości i mocno wędzona kiełbasa doskonale sprawdza się jako zamiennik (pamiętajcie tylko, aby zawartość mięsa była spora, najlepiej od 105g na 100g wyrobu wzwyż). Gumbo

Nerds Kitchen
Zupa z marakui i białej czekolady 124

kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “ Paryskie Smaki ”. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 porcje dla 2 osób. Chyba że tak jak jak zjesz

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z kurczaka z makaronem w stylu orientalnym 149

pomidorów w oliwie (około 250 gram) 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu 6 łyżek sosu sojowego (najlepiej jasnego) 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka oleju słonecznikowego   Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ma być al dente. Studzimy. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (około 2 cm), podsmażamy na oleju

mecooks
Sałata rzymska z rzodkiewką 411

jeśli nie będziecie mogli dostać w sklepie creme fraiche to można dodać gęstego naturalnego jogurtu lub gęstej śmietany, będzie równie pyszne.  A czym jest creme fraiche? Jest to francuska gęsta śmietana, lekko zakwaszona.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem:  Przepis: Składniki:  2 małe młode sałaty rzymskie pęczek rzodkiewek - u mnie było

Mój pomysł na
Poczuj miętę do The One - relacja z medialnego otwarcia restauracji! 128

tego miejsca wrócić - ja na pewno wrócę . Serdecznie zachęcam Was do odwiedzenia tego miejsca abyście i Wy poczuli miętę :) .....  Tekst i zdjęcia: Agnieszka Kaim  The One ul. Francuska 3 , 03-906 Warsaw Telefon: 22 616 35 97 http://www.theonefrancuska3.pl/ Pon - Czw: 09 :00 - 2 3 :00  Pt - Sob: 09 :00 - 24:00   Niedz

Projekty ze smakiem
Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką 138

Każdy zna to ciasto. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez niej polskiej jesieni :) Tak bardzo wtopiła się w rodzime menu, że właściwie można okrzyknąć ją równie polską specjalnością. W końcu nasze jabłka są najlepsze! Oprócz ogromu ich rodzajów i odmian oraz wachlarzu pysznych smaków, świadczy o tym również tytuł największego światowego eksportera jabłek :) Duma

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Buraczki do obiadu 165

Składniki: -5 średnich buraczków -2 nieduże jabłka -1 mała cebula -łyżka octu lub dwie łyżki soku z cytryny -dwie łyżeczki musztardy francuskiej -łyżeczka cukru -szczypta soli -natka pietruszki Wyszorowane buraki ugotować w całości, najlepiej dzień wcześniej. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić jabłka i cebulę. Dodać ocet, cukier, musztardę, sól i wymieszać. Odstawić na około

Kulinarne przemyslenia
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 225

moja sekretna kombinacja smaków i aromatów. Już pierwsze podniesienie pokrywki po zagotowaniu ściąga do kuchni wszystkich – „Hurra, barszczyk!” Warzywa obieramy i wszystkie kroimy – buraka jak na cienkie frytki (z francuskiego to krojenie nazywamy „batonnet”), marchew i pietruszkę drobniej – na zapałki („alumette”). Fasolę wyrzucamy z puszki na sito i płuczemy pod bieżącą wodą, odkładamy. W garnku zagotowujemy rosół/bulion ze wszystkimi

Karo in the Kitchen
Półfrancuskie na twarogu z budyniem i truskawkami 116

resztą.. oceńcie sami. Ciastka są przepyszne, nie wymagają wiele pracy. Do wypieku użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław , która idealnie nadaje się na ciasta typu francuskiego, czyli takiego jak to, które w piekarniku pięknie się rozwarstwia. Potrzebujemy: 450 g mąki pszennej, ja użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław 450 g zimnego masła, nawet lekko zmrożonego

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania