francuskie - 6660 przepisów (strona:270/444)

Sałata rzymska z rzodkiewką 399

jeśli nie będziecie mogli dostać w sklepie creme fraiche to można dodać gęstego naturalnego jogurtu lub gęstej śmietany, będzie równie pyszne.  A czym jest creme fraiche? Jest to francuska gęsta śmietana, lekko zakwaszona.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem:  Przepis: Składniki:  2 małe młode sałaty rzymskie pęczek rzodkiewek - u mnie było

Mój pomysł na
Poczuj miętę do The One - relacja z medialnego otwarcia restauracji! 117

tego miejsca wrócić - ja na pewno wrócę . Serdecznie zachęcam Was do odwiedzenia tego miejsca abyście i Wy poczuli miętę :) .....  Tekst i zdjęcia: Agnieszka Kaim  The One ul. Francuska 3 , 03-906 Warsaw Telefon: 22 616 35 97 http://www.theonefrancuska3.pl/ Pon - Czw: 09 :00 - 2 3 :00  Pt - Sob: 09 :00 - 24:00   Niedz

Projekty ze smakiem
Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką 128

Każdy zna to ciasto. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez niej polskiej jesieni :) Tak bardzo wtopiła się w rodzime menu, że właściwie można okrzyknąć ją równie polską specjalnością. W końcu nasze jabłka są najlepsze! Oprócz ogromu ich rodzajów i odmian oraz wachlarzu pysznych smaków, świadczy o tym również tytuł największego światowego eksportera jabłek :) Duma

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Buraczki do obiadu 154

Składniki: -5 średnich buraczków -2 nieduże jabłka -1 mała cebula -łyżka octu lub dwie łyżki soku z cytryny -dwie łyżeczki musztardy francuskiej -łyżeczka cukru -szczypta soli -natka pietruszki Wyszorowane buraki ugotować w całości, najlepiej dzień wcześniej. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić jabłka i cebulę. Dodać ocet, cukier, musztardę, sól i wymieszać. Odstawić na około

Kulinarne przemyslenia
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 197

moja sekretna kombinacja smaków i aromatów. Już pierwsze podniesienie pokrywki po zagotowaniu ściąga do kuchni wszystkich – „Hurra, barszczyk!” Warzywa obieramy i wszystkie kroimy – buraka jak na cienkie frytki (z francuskiego to krojenie nazywamy „batonnet”), marchew i pietruszkę drobniej – na zapałki („alumette”). Fasolę wyrzucamy z puszki na sito i płuczemy pod bieżącą wodą, odkładamy. W garnku zagotowujemy rosół/bulion ze wszystkimi

Karo in the Kitchen
Półfrancuskie na twarogu z budyniem i truskawkami 109

resztą.. oceńcie sami. Ciastka są przepyszne, nie wymagają wiele pracy. Do wypieku użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław , która idealnie nadaje się na ciasta typu francuskiego, czyli takiego jak to, które w piekarniku pięknie się rozwarstwia. Potrzebujemy: 450 g mąki pszennej, ja użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław 450 g zimnego masła, nawet lekko zmrożonego

MamaOskarka
Mielone z kaszą owsianą 131

Kotlety mielone można urozmaicić, dodając do środka kaszę. Proponuję kotlety mielone z kaszą owsianą. 1 kg łopatki wieprzowej, 200 g kaszy owsianej, 2 cebule, ząbek czosnku, 100 g musztardy francuskiej, 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi), Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę, z dodatkiem szczypty soli

królestwo garów
Restauracja Signature | Warszawa 134

zjemy bardzo smaczne danie główne. Lemon posset to deser, który trzeba zamówić. Po raz kolejny tam wrócę szczególnie po te dwie pozycje Zobaczcie też: Restauracja The One Francuska 3 Artykuł Restauracja Signature | Warszawa pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Mięsny miszmasz 135

żurawinę przelewamy na sitku wrzątkiem. Rozkładamy na brokuł, posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy sosem: odlewamy trzy łyżki zalewy z korniszonów, dodajemy trochę ziół prowansalskich, posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy francuskiej oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos bardzo delikatny i zarazem aromatyczny. Jeżeli zalewa z korniszonów jest dość ostra zalecam dodać pół łyżeczki miodu bądź  szczyptę

Kulinarne przemyslenia
Pieczony batat z sosem cytrynowo-karczochowym 85

można dodać jej za dużo, bo w nadmiarze ma lekki posmak pasty do butów. Podobny sos robiła Trish Deseine, autorka przewodnika “ Paryskie Smaki ”, która słusznie jest nazywana Francuską Nigellą.   Składniki: 1 duży batat na osobę 50 g startego na tarce parmezanu do posypania Sos: słoik karczochów w oleju (odsączonych) pół marynowanej cytryny ząbek czosnku szczypta pieprzu   Przygotowanie: Rozgrzewamy

Ugotowane pozamiatane
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 160

przypada początek astronomicznej jesieni. Dokładnie 22 września. Warto cieszyć się i celebrować ten dzień na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Ja wyczarowałam w kuchni przepyszne danie, rodem z kuchni francuskiej. Bardzo aromatyczna i korzenna tarta z dużą ilością orzechów, karmelizowaną czerwoną cebulą, mięsem z pieczonej kaczki, chrupiącym boczkiem i chrupiącymi zielonymi jabłuszkami kaparowymi. Tą tartę po prostu trzeba chociaż

SMYKWKUCHNI
Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą 165

truflowe ) 1 czerwona cebula 1 nieduża wędzona ryba ( u mnie pstrąg łososiowy ) 3 ugotowane na twardo jajka 3-4 kiszone ogórki 350 g jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz świeża natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach, w lekko osolonej wodzie. Ostygnięte obrać i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować, ostudzić i pokroić również

kolorowotorcikowo
SCHAB Z WARZYWAMI 114

propozycja na niedzielny obiad, który praktycznie sam się robi, wystarczy włożyć składniki do rękawa i upiec   SKŁADNIKI 5 plastrów schabu, 2 łyżki musztardy francuskiej, ½ łyżeczki miodu, ½ łyżeczki soli, pieprz, słodka i ostra papryka 5 ziemniaków, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 5 pieczarek, 3 marchewki, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do ziemniaków, 3 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE   Mięso

słodki bratek