sumie nie wiem, czy nazwa tarta jest tutaj poprawna. Bliżej temu daniu chyba jednak do quiche. Jeśli przyjrzymy się, jak definiuje to kuchnia francuska, to znajdziemy, iż tarta to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Quiche natomiast różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym masą jajeczną. Chcąc być zatem poprawnym pod względem nazewnictwa przyjmijmy
Jacob Tastesłyżki zimnej przegotowanej wody -łyżeczka cukru -łyżeczka octu -łyżka oliwy z oliwek -drobno pokrojony ząbek czosnku -pół łyżeczki musztardy francuskiej -szczypta: curry, oregano, bazylii, pieprzu, soli, otartej skórki z cytryny Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Najprościej jest umieścić wszystko w małym słoiczku i energicznie potrząsać, aby składniki dokładnie
Kulinarne przemysleniastopni, a już kolejnego niespełna 20. Lidl, 1 sierpnia znienacka wprowadził do sprzedaży kilkanaście win z Hiszpanii i Portugalii, dając nam odpocząć od niepodzielnie panujących od wielu miesięcy francuskich etykiet. I wygląda, że dobrze trafił, bo w ofercie są wina na każdą pogodę: białe, czerwone i musujące. W upalny wieczór spróbowaliśmy Albariño Sentidiño 2015 (19,99 zł). Jest to młode
królestwo garówmielenia sprawdzi się w ręcznych zaparzaczach ciśnieniowych i kawiarkach. Kawa grubo mielona - wyglądem zbliżona do kryształków cukru lub drobnej soli morskiej. Jest idealna do ekspresów przelewowych, dripów i pras francuskich. Powyższa rozpiska to jednak ramowe zasady, które są zalecane w parzeniu kawy. Każdy może sam eksperymentować na tym polu, dobierać rożne stopnie zmielenia i szukać idealnego sposobu dla siebie. Podstawy
Kuchcik gotujeczerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire odrobina wasabi w proszku olej kokosowy pieprz, sól Sos miodowo-musztardowy: 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Dodatki: 4 plastry świeżego ananasa 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora 4 bułki Lemoniada: 500 g truskawek ½ szklanki cukru pęczek mięty 2 cytryny
Food Squaremoreli suszonych, 150 g moreli świeżych bez pestek i obranych ze skórki (3-4 morele), 5 łyżeczek do herbaty musztardy francuskiej, sól, sok z cytryny Salsa - potrawa/sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych owoców lub warzyw, z przyprawami. Morele suszone włożyć do garnuszka, zalać niewielką ilością wody gotować do miękkości i aż płyn odparuje. Morele gotowane i świeże zmiksować. Dodać
królestwo garówToussaint. Wołowina po burgundzku, inaczej „boeuf bourguignon” lub w polskiej wersji gry określana „bourgignon” – podobnie jak flamiche, które prezentowaliśmy w poprzednim wpisie, stanowi jeden z przebojów kuchni francuskiej i można zakupić ją u lokalnych karczmarzy. Przygotowanie „po burgundzku” oznacza wykorzystanie charakterystycznych składników – wina, cebulek perłowych, grzybów, a często także boczku/słoniny oraz bouquet garni (bukietu przypraw – głównie z udziałem
Nerds Kitchenkiszone ogórki pokrojone w kostkę po puszce groszku i białej fasoli (odsączonych z zalewy) sos winegret: 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta pieprzu+ząbek czosnku przetarty przez praskę. Przygotowanie: Warzywa wystudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać ogórka, groszek i fasolę. Przed samym podaniem polać sosem i dokładnie wymieszać. Smacznego! Artykuł
Ugotowane pozamiataneTrish Deseine to Francuska Nigella. Prowadzi program kulinarny, opublikowała kilka kultowych we Francji książek i napisała pewien bardzo nietypowy przewodnik po Paryżu. Nie znajdziemy tu żadnych zabytków, ponieważ “Paryskie smaki” to książka dla kogoś, kto w Luwrze już był i interesuje go tylko jedno: jedzenie. Jeśli chcecie wiedzieć, które piekarnie i cukiernie są warte polecania, gdzie kupić najlepsze mięso
Ugotowane pozamiataneubijamy białek i cały sernik wyrabiamy na najniższych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy. Napowietrzenie powoduje, że sernik mocno wyrasta, a następnie opada. - Crème fraîche - (fr. świeża śmietana) – francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu. Najlepszym jej zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje
mojewypiekiinietylkoTeryna to słowo pochodzi od francuskiego słowa torrine. Można robić terynę mięsną, warzywną lub z ryb. Naczynie wyłożyć folią spożywczą. Płaty łososia podzielić na cztery części. Do miski wrzucić twarożek, masło,chrzan i dokładnie zmiksować. Dodać posiekany koperek i wymieszać, ale już łyżką. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Masę podzielić na trzy części. – na dno formy położyć płaty łososia
Kuchnia Pokoleńpółmisek nie sklejają się. Nie ma więc potrzeby dodawać oleju do wody do gotowania pierogów. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Grażynki. Wyczytała go w książce " Kuchnia polsko-francuska" Antoniego Teslara Polecam ten przepis, bo łatwy, bo pierogi wychodzą SUPER, bo... warto. Powodzenia i życzę SMACZNEGO Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz
Kuchnia u Krysiinaczej byłby niedosyt. Nam smakowały jak zwykle. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują, bo są wyjątkowe w smaku, bo są mięciutkie i pulchne jak z ciasta francuskiego. Można je przechować w pudełeczku a nawet zamrozić, jeśli nie zostaną szybko zjedzone. Życzę SMACZNEGO! Krys J Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysikrupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania sosów i zup Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów
Kuchnia u Krysisię nawet na eleganckie przyjęcie jeśli dodatkiem do niej będzie np. wędzony łosoś lub kilka krewetek. Co to jest Vichyssoise? Jest to aksamitna zupa w stylu francuskim, w której wyraźnie czuje się delikatny smak śmietany. Zupa jest robiona na bazie odtłuszczonego bulionu z drobiu z dodatkiem porów, dymki i ziemniaków. Ja do mojej zamiast cebuli dodałam
Kuchnia u Krysi