wkrótce się przebudzi) pędzę na wieczorną herbatkę :-) A dla Was mam jeszcze jeden przepis, umówmy się, że to taki bonus dla wyjątkowo zabieganych ;-) Wystarczy, że ciasto francuski rozwiniecie, pokroicie w prostokąty z dziurką na środku, przepleciecie jak faworki i usmażycie w gorącym oleju na złoty kolor - roboty dosłownie 10 minut, a zawsze coś tłustego będzie ;-) P.S. Klikajcie w napisy obok
Czary - gary w kuchniW moim domu rodzinnym ta pieczeń była obowiązkowa na każdą Wielkanoc. Nie było osoby, która by się nią nie zajadała. Aromatyczna, z pięknym jajecznym oczkiem pozostawiała
Czary - gary w kuchnidorsza) w cieście piwnym - Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym - Chrupiącego łososia Gordona Ramsaya - Dogfish z patelni - Mielone kotlety rybne - Tuńczyka w papirusie, w marynacie grejpfrutowej - Łososia w cieście francuskim Wydrukuj przepis The post Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopodrabianie. Paprykarz szczeciński jest oficjalnie produktem tradycyjnym. Niby w oryginalnym paprykarzu jest świeża ryba, ale ochota na paprykarz naszła mnie podczas pobytu w Kościelisku, a to nie jest Polinezja Francuska i ryb nie mamy. Padło na wędzoną makrelę i tak powstał domowy paprykarz szczeciński po mojemu. Zaskakująco dobry i wart polecenia. Na domowy paprykarz szczeciński potrzebujemy: dwie wędzone makrele dwie
ladykitchenmusztardy*, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka kaparów, 1 korniszon**, parę grzybków Kapary, korniszona, grzybki posiekać. Wymieszać z musztardą, szczypiorkiem. Wymieszać z majonezem, dodawanym do smaku. *ja użyłam musztardę francuską **zamiast korniszona użyłam ogórki z curry zastawa
królestwo garówBardzo wcześnie zaczęto wyrabiać czekoladę w postaci tabliczki, dodając nie tylko cynamon, ale też i wonną wanilię. Pierwsze praliny pojawiły się w drugiej połowie XVII wieku wymyślił je francuski kucharz Ludwika XIV, który nosił nazwisko Pralin. Przełomem w historii czekolady stała się produkcja czekolady w formie tabliczki. W 1828 roku Holender Konrad Jan von Houten wyprodukował odtłuszczone sypkie kakao
Ciastka - domowe słodkościmyśli pisząc „idealne"?? Przede wszystkim to, że są niezwykle maślane, puchate i bardzo lekkie. Smakują jak bułki z najlepszej piekarni! Brioche wywodzą się z kuchni francuskiej i podawane są na słodko, najczęściej na śniadanie w towarzystwie masełka, dżemu, miodu itp. Szukając przepisu, natknęłam się na wiele, ale żaden w pełni mnie nie zadowolił. Postanowiłam więc kilka
Nastoletnie Wypiekanieciasto na spód za mocno się skurczyło i całość wyglądała średnio ładnie, ale też i dlatego, że pierwsza zniknęła w przeciągu może dziesięciu minut i o… Continue reading Francuska tarta jabłeczna
brunetkawkuchnijakoś tak kupiliśmy trochę więcej. I humor od razu lepszy. Polecam- możliwe, że to jedna z ostatnich okazji na coś rozgrzewającego, przed prawdziwą wiosną. A przynajmniej tak sobie mówię. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA (przepis znaleziony na Kwestii Smaku ) (4 duże porcje) 900g cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 250ml białego wytrawnego wina 2 kostki dobrego bulionu wołowego 750ml wody 60ml
les mirabellesfont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg białej kiełbasy 2 łyżki musztardy francuskiej 4 cebule 250 g suszonych śliwek ¼ kostki smalcu 1 łyżka masła sól, pieprz 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku Kiełbasę porozdzielać. Na dnie naczynia żaroodpornego porozkładać kawałki
kulinarnyswiatdomisiebie, że warto tam zajrzeć, bo jest po prostu bosko. ;) Oliwki marynowane Kanapka z wędzonym łososiem, twarożkiem z koperkiem, warzywami, pomidorem i oliwkami Siekana wołowina z musztarda francuską, marynowanymi grzybami, cebulką, ogórkiem kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką z brukselki i boczku Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée
Food SquareDzisiaj chcieliśmy przedstawić proste obiadowe danie, czyli pulpety. Staramy się na blogu zamieszczać dania proste, tak żeby każdy miał możliwość je zrobić. Potrawy rodem z francuskiej restauracji znajdziecie na innych blogach. U nas ma być domowo i przytulnie. I przede wszystkim smacznie. Dlatego właśnie wzięliśmy się za pulpety. Jest domowo, jest prosto i jest smacznie. Bardzo często chadzamy na klopsiki
Marder&Marder ManufactureDużo zdrowia, dużo radości a pracy niewiele. Napisałam teraz o moim dzisiejszym daniu. Topinambur już na stałe zagościł w mojej kuchni tym bardziej że mam znajomego
Moje Małe Czarowanieenergii. Muszę przyznać, że ja często używam tego urządzenia. A teraz zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: Około 1 kg cielęciny 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 – 2 łyżek płynnego miodu Sól Pieprz ziarnisty Woda 1 marchew 2 czerwone cebule olej Wykonanie: Cielęcinę kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy musztardą, pieprzem białym i dodatkowo niewielką ilością soli oraz miodem
Smaki Ewycukrem - co dało nowy przysmak. Na początku faworki były ciężkie i tłuste tak jak pączki, ale lata praktyk domowych gospodyń zaowocowały lekkim i chrupiącym deserem. Nazwa faworki pochodzi od francuskiego "faveur", co znaczy wstążeczka lub cienka tasiemka. Jednakże w Polsce w latach 30 -tych XX wieku była używana mniej poetycka nazwa – chrust, chruścik. Przysmak ten jest charakterystyczny dla okresu hucznych
Wędrówki po kuchni