francuskie - 6660 przepisów (strona:284/444)

Zupa cebulowa z boczkiem i pomidorami 174

skórki. Kroimy w niedużą kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy do zupy. 5. Zabielamy zupę śmietanką, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę podajemy ze świeżą bagietką. Można posypać startym francuskim serem gruyere . Smacznego

W kuchni Katie
Roladki z camembertem i żurawiną 185

złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo-jabłkową . Polecam też: Kurczaka nadziewanego camembertem i żurawiną zapiekanego w cieście francuskim

Monia miesza i gotuje
Udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 137

Składniki : 4 udka Składniki na marynatę: 2 5 ml miodu 4 łyżki musztardy dujon i tyle samo francuskiej  4 łyżki octu winnego - u mnie ryżowy 2 łyzki oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie : Każde udko naciąć 3 równoległymi cięciami Składniki marynaty wymieszać, doprawić solą i pieprzem, mięso natrzeć marynatą, pozostawić na co najmniej godzinę Przygotowane udka   włożyć

Proste Potrawy
Filet z kurczaka w pikantnej marynacie 161

Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka Marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 … Czytaj dalej Filet z kurczaka w pikantnej marynacie

czarrna od kuchni
Kurczak miodowo- musztardowy w piwie 121

bardzo soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Składniki (na 2-3 porcje): 5- 6 udek lub podudzia kurczaka 1 duża cebula 2 marchewki 1/3 szklanki piwa 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki tymianku, estragonu, pieprzu i soli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce

Mango Papaja
Sobotni omlet po omacku 180

frittata - składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec hiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajek omlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka omlet irański - do jajek dodaje się cukier omlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę

Grunt to przepis!
Pieczone ziemniaki z pieczarkami i "Czekolada" 173

pamięć. Co do książki na razie mam mieszane odczucia. Trzeba tu wspomnieć, że film przedstawia tylko ogólny zarys historii opisanej przez J. Harris. W ostatki z powiewem wiatru do francuskiej wioski/miasteczka Lansquenet przybywa Vianne Rocher z córką Anouk. Ma za sobą wiele różnych miejsc w Europie, po których włóczyła się ze swoją matką, a po jej śmierci z córką. Dzięki

Weekendy w domu i ogrodzie
Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek 130

Znajomi u drzwi a ty nie wiesz czym ich przyjąć? Jeśli macie w domu czarne oliwki to można przygotować szybką, francuską pastę tapenadę jako przekąskę. Dzisiaj macie przepis na klasyczną tapenade, a tutaj znajdziecie wersję z suszonych pomidorów, równie pyszną. Taka przekąska zaspokoi i głód i podniebienia nawet bardzo wybrednych gości. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej 174

mogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska "4 przyprawy", wszelkiego rodzaju masale... lub wasza własna kombinacja, nie żałujcie, burgery powinny być dobrze doprawione. Odpowiednią konsystencję uzyskacie dodając miej lub więcej bułki i mąki. Możecie też dodać

SzczyptaSmaQ
Bułki do hot-doga 201

Mój synek jest miłośnikiem francuskich hot-dogów. Często kupuję specjalne bułki do takich hot-dogów, ale tym razem postanowiłam upiec swoje domowe bułki. Synek zjadł całą a nie są to małe bułki. Ciasto nie jest puszyste tylko dość zwarte, dzięki czemu można w zupełności najeść się takim jednym hot-dogiem :) Składniki:    1/3 kostki drożdży ze 100g

Amatorka kuchenna
TORT NALEŚNIKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM 343

trzeci naleśnik, żeby przełamać smak, a wierzch udekorowałam mieszanymi owocami. Oczywiście moje Dzieci były zachwycone tortem i nie mogły się od niego oderwać, ale również mój francuski piesek - Szanowny Mąż - wyraził swe uznanie o owym naleśnikowym torcie, także nie pozostaje mi nic innego jak tylko wpisać go do naszego stałego repertuaru :D  Naleśniki usmażyłam ze znanego

Słodko-Słony Świat Ilony
Bulwy „au gratin” 114

najlepiej z włączoną funkcją grillowania) i zapiekać 15 minut. W oryginalnym przepisie użyta jest przyprawa Maggiego, ja jej nie użyłam. Można bulwy posypać lubczykiem, tymiankiem, majerankiem.... *Mornay – klasyczny sos francuski, wywodzący się z sosu beszamelowego z dodatkiem śmietanki i utartego twardego sera. zastawa

królestwo garów
Ciasteczka serowo-cebulowe (z serka topionego) 105

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem: klik .  Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki. Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. (Max 40 sztuk) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny Dodatkowo: 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu

Di gotuje
Sałatka brokułowa z jajkiem 338

piątkowe kolacje.  Składniki: 1 brokuł 5 jajek ugotowanych na twardo 1 mała papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy Sos: 0,5 szklanki dressingu Caesar Roleski 3 łyżeczki musztardy francuskiej Roleski Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, w garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy różyczki brokuła, gotujemy przez 2 minuty, odcedzamy i odstawiamy

Bajeczna Kuchnia
CRÈME BRÛLÉE - KLASYCZNY 123

Klasyczny deser francuski- doskonałe połączenie tylko czterech składników: żółtek, śmietany, wanilii i cukru. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekty przejdą najśmielsze oczekiwania. Polecam! SKŁADNIKI: - 3 żółtka - 250 ml śmietanki 36% - 45 g cukru - 50 ml ekstraktu waniliowego ( tu przepis ) lub ziarenka z jednej laski wanilii - łyżka brązowego cukru ŻÓŁTKA DELIKATNIE UTRZYJ , mają być tylko dobrze połączone, na pewno nie spienione

Kuchnia bezglutenowa Loli