francuskie - 6660 przepisów (strona:284/444)

Przydatne akcesoria kuchenne - nieoceniona pomoc 157

obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która pozwala równomiernie rozprowadzić płyn po powierzchni. Nie wyobrażam już sobie powrotu do drewnianego pędzelka. Dla mnie takie rzeczy

Gotowanie i blogowanie
Recenzja SEKO 163

całą pewnością, że śledzie co jakiś czas będę kupować, są smaczne idealne na przekąskę nie w sałatce ale tak z talerza, najlepiej na wykałaczce podać. Filety śledziowe z musztardą francuską SEKO Tutaj też mamy fajne opakowanie które rzuca się w oczy.Po zdjęciu opakowania widać zafoliowane  śledzie z datą spożycia. Po otworzeniu w oczy rzucają się 4 płaty  śledzia

Różowa kuchnia
Tarta serowo-gruszkowa. 95

kawy zrobiłam tartę z gruszką i masą serową pachnącą cynamonem. Tarta jest mało słodka, jeśli chcecie więcej słodyczy do syropu i masy serowej dodajcie cukru! SKŁADNIKI: 1/2 porcji ciasta francuskiego XXL masa serowa: 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70g. budyniu śmietankowego z cukrem 250g. sera białego z wiaderka syrop: 2 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 5-10 goździków

Kuchnia Beaty
Suflet mirabelkowy z crème pâtissière 176

orzystając z okazji (Tydzień Kuchni Francuskiej w sklepach Lidl Polska) zakupiliśmy przysmaki z różnych regionów Francji, m.in. dżem mirabelkowy z Lotaryngii, który zmiksowaliśmy na mus, a ten posłużył do przygotowania sufletu - szybkiego i dość prostego deser, jeśli tylko przestrzega się podstawowych zasad przygotowania ;) Ubite białka połączyliśmy z  crème pâtissière  i musem mirabelkowym, 15 minut pieczenia i deser gotowy

SzczyptaSmaQ
Polędwica wołowa na ostro 212

Czasem trzeba zjeść trochę surowego mięsa. Podobnie, jak czasem mięsem trzeba rzucić 😉 Najczęściej jemy tatara w rożnych odsłonach: po polsku, po francusku, czasem z azjatyckim sznytem. Tym razem przygotowywaliśmy kanapki z wołowiną i bardzo ciekawym kawiorem – przepis do … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Dacquoise 209

kremu maślanego. Jego pierwotna wersja znana dzisiaj pod nazwą Marjolaine została lekko zmodyfikowana i nabrała kształtu okrągłej bezy przełożonej słodkim kremem. Podobno właśnie taka wersja zyskała wielkie uznanie mieszkanek francuskiego miasteczka Dax. I to właśnie na ich cześć tort ten otrzymał nazwę Dacquoise. Wykonanie go nie zajmuje aż tak wiele czasu. Przyznam się, że poszedłem na łatwiznę i użyłem gotowych

Jacob Tastes
Goodfood luty 2016 201

czerwoną pomarańczą. Dla mnie w sumie danie obiadowe, bo w przepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się, że dopiero

greenscarf
Racuszki z musami owocowymi i serami 148

dziś w Lidlu można kupić produkty Kuchni Francuskiej. Przetestowałam wiele serów i win. Przygotowałam maleńkie racuszki z serami i musami z fig i mirabelek. Smakują świetnie 1,5 szklanki mąki (u mnie razowa) pół opakowania suchych drożdży jajo ok 3/4 szklanki wody szczypta soli i cukru Połączyć wszystkie składniki na racuszki , ma być konsystencji śmietany. Smażyć maleńkie racuszki na suchej

AZgotuj!
TATAR Z KATOBLEFASA – WIEDŹMIN 237

musztarda, kapary, a w burżujskich okolicznościach nawet oliwa truflowa, którą można dodać na etapie mieszania lub polać nią gotową potrawę. U nas zazwyczaj królują właśnie ogórki, cebula i musztarda francuska, które każdy dodaje sobie już na talerzu i samodzielnie miesza z mięsem. Dodatki można zmieszać z mięsem już wcześniej, ale wg nas wołowina zdąży za bardzo przejść ich aromatem. Wybór

Nerds Kitchen
Walentynki-Perły są niesamowicie kobiece i dodaja urody-ciastka małże 131

zachowuje kształt i konsystencję. Dekorować ciasteczka.:)) Moc kamieni - Perła Perły są  niesamowicie kobiece. Perły to jedne z tych ozdób, które dodają kobiecie urody . Stara legenda z wysp Polinezji Francuskiej głosi, że perła była darem od bóstwa Orala, władcy wojny i pokoju, dla ukochanej księżniczki Bora Bora. Oral stworzył perłę ze wszystkich kolorów ryb i rafy koralowej.   Perła powiązana

w mojej kuchni
Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem 156

ziemniaków sałatkowych 250g wędzonego łososia pół czerwonej cebuli kilka gałązek koperku 2 jajka sok z połowy cytryny sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka gładkiej musztardy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie :  Ziemniaki ugotować, odsączyć i wystudzić.  Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Cebule pokroić w drobną kosteczkę, łososia rozdrobnić, koperek drobno posiekać

Codzienne Gotowanie
Monte Cristo kanapka na ciepło 198

Monte Cristo kanapka to amerykańska wersja francuskiej kanapki Croque Monsieur . Monte Cristo kanapkę podaje się z dżemem. Dosyć dziwna kombinacja, musztarda i dżem z czerwonej borówki, ale wierzcie mi, kanapka smakuje wybornie. Kanapka najlepiej smakuje podana na gorąco. Szynka i ser to ulubiona wkładka chyba każdego dzieciaka. Te kanapki robię często na urodzinowe party dzieci. Bułki durum są wtedy idealne

codojedzenia
Walentynkowe inspiracje 191

tylko w okresie walentynkowym - link Kupony miłości od ukochane OneLittleSmile - link 3. Przez żołądek do serca  Kruche ciasteczka z czekoladą Najlepszy jabłecznik na świecie Różyczki z ciasta francuskiego i jabłek Muffinki cytrynowe z białą czekoladą Muffinki czekoladowe z kremem malinowym Pierniczki Wegańskie brownie Wegańskie ciasto czekoladowe Mamy nadzieję, że znajdziecie tu coś dla siebie. Koniecznie dajcie znać, co sądzicie

two broke sisters
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 230

wypłyną na zewnątrz i mięso momentalnie zrobi się suche. Dzięki odpoczynkowi soki stabilizują się i zatrzymują w mięsie). Znane mi są dwie szkoły smażenia piersi kaczki ze skórą. Szkoła francuska, gdzie pierś kładzie się na rozgrzaną patelnię oraz szkoła samego Gordona Ramsay’a, wg której piersi kładzie się na zimną patelnię . Ponieważ po ostatnim sezonie Masterchefa, gdzie Michel Moran

Moja Delicja
Tarta z czerwoną cebulą i fetą 136

Bardzo szybkie danie a przy tym smaczne, pożywne i wygląda zjawiskowo na talerzach. Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Jedzmy na zdrowie i dla przyjemności. Tarta

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania