skórki. Kroimy w niedużą kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy do zupy. 5. Zabielamy zupę śmietanką, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę podajemy ze świeżą bagietką. Można posypać startym francuskim serem gruyere . Smacznego
W kuchni Katiezłoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo-jabłkową . Polecam też: Kurczaka nadziewanego camembertem i żurawiną zapiekanego w cieście francuskim
Monia miesza i gotujeSkładniki : 4 udka Składniki na marynatę: 2 5 ml miodu 4 łyżki musztardy dujon i tyle samo francuskiej 4 łyżki octu winnego - u mnie ryżowy 2 łyzki oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie : Każde udko naciąć 3 równoległymi cięciami Składniki marynaty wymieszać, doprawić solą i pieprzem, mięso natrzeć marynatą, pozostawić na co najmniej godzinę Przygotowane udka włożyć
Proste PotrawySkładniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka Marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 … Czytaj dalej Filet z kurczaka w pikantnej marynacie
czarrna od kuchnibardzo soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Składniki (na 2-3 porcje): 5- 6 udek lub podudzia kurczaka 1 duża cebula 2 marchewki 1/3 szklanki piwa 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki tymianku, estragonu, pieprzu i soli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce
Mango Papajafrittata - składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec hiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajek omlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka omlet irański - do jajek dodaje się cukier omlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę
Grunt to przepis!pamięć. Co do książki na razie mam mieszane odczucia. Trzeba tu wspomnieć, że film przedstawia tylko ogólny zarys historii opisanej przez J. Harris. W ostatki z powiewem wiatru do francuskiej wioski/miasteczka Lansquenet przybywa Vianne Rocher z córką Anouk. Ma za sobą wiele różnych miejsc w Europie, po których włóczyła się ze swoją matką, a po jej śmierci z córką. Dzięki
Weekendy w domu i ogrodzieZnajomi u drzwi a ty nie wiesz czym ich przyjąć? Jeśli macie w domu czarne oliwki to można przygotować szybką, francuską pastę tapenadę jako przekąskę. Dzisiaj macie przepis na klasyczną tapenade, a tutaj znajdziecie wersję z suszonych pomidorów, równie pyszną. Taka przekąska zaspokoi i głód i podniebienia nawet bardzo wybrednych gości. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska "4 przyprawy", wszelkiego rodzaju masale... lub wasza własna kombinacja, nie żałujcie, burgery powinny być dobrze doprawione. Odpowiednią konsystencję uzyskacie dodając miej lub więcej bułki i mąki. Możecie też dodać
SzczyptaSmaQMój synek jest miłośnikiem francuskich hot-dogów. Często kupuję specjalne bułki do takich hot-dogów, ale tym razem postanowiłam upiec swoje domowe bułki. Synek zjadł całą a nie są to małe bułki. Ciasto nie jest puszyste tylko dość zwarte, dzięki czemu można w zupełności najeść się takim jednym hot-dogiem :) Składniki: 1/3 kostki drożdży ze 100g
Amatorka kuchennatrzeci naleśnik, żeby przełamać smak, a wierzch udekorowałam mieszanymi owocami. Oczywiście moje Dzieci były zachwycone tortem i nie mogły się od niego oderwać, ale również mój francuski piesek - Szanowny Mąż - wyraził swe uznanie o owym naleśnikowym torcie, także nie pozostaje mi nic innego jak tylko wpisać go do naszego stałego repertuaru :D Naleśniki usmażyłam ze znanego
Słodko-Słony Świat Ilonynajlepiej z włączoną funkcją grillowania) i zapiekać 15 minut. W oryginalnym przepisie użyta jest przyprawa Maggiego, ja jej nie użyłam. Można bulwy posypać lubczykiem, tymiankiem, majerankiem.... *Mornay – klasyczny sos francuski, wywodzący się z sosu beszamelowego z dodatkiem śmietanki i utartego twardego sera. zastawa
królestwo garówwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem: klik . Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki. Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. (Max 40 sztuk) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny Dodatkowo: 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu
Di gotujepiątkowe kolacje. Składniki: 1 brokuł 5 jajek ugotowanych na twardo 1 mała papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy Sos: 0,5 szklanki dressingu Caesar Roleski 3 łyżeczki musztardy francuskiej Roleski Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, w garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy różyczki brokuła, gotujemy przez 2 minuty, odcedzamy i odstawiamy
Bajeczna KuchniaKlasyczny deser francuski- doskonałe połączenie tylko czterech składników: żółtek, śmietany, wanilii i cukru. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekty przejdą najśmielsze oczekiwania. Polecam! SKŁADNIKI: - 3 żółtka - 250 ml śmietanki 36% - 45 g cukru - 50 ml ekstraktu waniliowego ( tu przepis ) lub ziarenka z jednej laski wanilii - łyżka brązowego cukru ŻÓŁTKA DELIKATNIE UTRZYJ , mają być tylko dobrze połączone, na pewno nie spienione
Kuchnia bezglutenowa Loli