Na wigilijnych stołach najczęściej do barszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć na 3-4 godziny w zimnej wodzie. Majonez mieszamy z jogurtem dodajemy obie musztardy, przyprawiamy do smaku, mieszamy. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Filet pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki
magiczna kuchnia KasiPyszną tartę mam dzisiaj dla Was. Prosta w wykonaniu a tak pyszna że nie sposób przejść obok niej obojętnie. W środku same pyszności czyli rukola z
Moje Małe CzarowanieCiężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie
Ana Mari's worldKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldAntrykot z francuskiego entrecôte, czyli międzyżebrze to część wołowiny - mięsień, który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych do dołu żeber. Zawiera fragment tłuszczu, który sprawia, że steki z tego mięsa są soczyste i delikatne. No i co najważniejsze w każdym steku - jest to tylko kilka minut pracy w kuchni, a powstaje prawdziwa uczta
Milion SmakówBędziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 500 g pomidorów 200 g ogórków konserwowych 2 średnie cebule 1 strąk papryki czerwonej na sos : 7 łyżek oleju 6 łyżeczek musztardy francuskiej do smaku : sól ,pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z pomidorami https://www.youtube.com/watch?v=67RNcx-UelM Przygotowanie : Przed przygotowaniem sałatki przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc
Uwaga Babcia GotujePropozycja na pyszny dżem jabłkowy z papierówek, jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Tak przygotowany dżem jabłkowy możemy podać z pieczywem, naleśnikami, wykorzystać do wypieku drożdżówek, kopert z ciasta francuskiego i innych deserów. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu jabłkowego 1,5 kg jabłek papierówek 200 g cukru ale można użyć mniej lub więcej to jest
Uwaga Babcia Gotujełyżeczka papryki słodkiej duża szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego na ciasto: 340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 150 ml letniego mleka 2 żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli
Uwaga Babcia Gotujesoli do pomalowania pasztecików przed pieczeniem: 1 całe jajko do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego Link do filmu z przygotowania: Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=qANmR6BBJpQ Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na paszteciki: Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: na 4 porcje 8 plasterków schabu 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 8 plasterków serka koziego musztarda francuska sól pieprz oliwa z oliwek 100 g kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 1 łyżka masła Przygotowanie: schab myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony smarujemy musztardą, układamy po jednym plasterku serka i zawijamy nasze roladki w szynkę smażymy na odrobinie oliwy
Luźna KuchniaŚwieże warzywa i ser smażony z kminkiem zamknięte w sakiewce z ciasta francuskiego a następnie zapieczone w wysokiej temperaturze. Jeśli ciasto nam się nie otworzy podczas pieczenia to warzywa będą uduszone a ser lekko płynny a całość przejdzie aromatem kminku. Sprawdza się na obiad i kolację, a nawet na sycące śniadanie
Milion Smakówlekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz chrupiącą sałatą. Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza, tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej wyłącznie zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów
Kulinarne Inspiracjesosie jogurtowo-musztardowym ( porcja dla 1 osoby) -> 250g polędwiczki wieprzowej -> 3 ząbki czosnku -> Masło do smażenia -> 100-150g jogurtu greckiego -> 2 łyżeczki musztardy francuskiej -> 1 łyżeczka musztardy miodowej -> Sól, pieprz. Wykonanie: Polędwiczkę płuczemy i dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy na plastry grubości około 1-2cm. Rozbijamy delikatnie pięścią. Solimy i pieprzymy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!