francuskie - 6660 przepisów (strona:290/444)

Kulebiak z kapusta i grzybami 129

Na wigilijnych stołach najczęściej do barszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledź w musztardzie 127

Składniki: 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć na 3-4 godziny w zimnej wodzie. Majonez mieszamy z jogurtem dodajemy obie musztardy, przyprawiamy do smaku, mieszamy. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Filet pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki

magiczna kuchnia Kasi
Tarta z rukolą 129

Pyszną tartę mam dzisiaj dla Was. Prosta w wykonaniu a tak pyszna że nie sposób przejść obok niej obojętnie. W środku same pyszności czyli rukola z

Moje Małe Czarowanie
Rogale Marcińskie z niebieskim makiem 282

Ciężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie

Ana Mari's world
Rogaliki francuskie z makiem i bakaliami 179

Kolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Stek z antrykotu wołowego 149

Antrykot z francuskiego entrecôte, czyli międzyżebrze to część wołowiny - mięsień, który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych do dołu żeber. Zawiera fragment tłuszczu, który sprawia, że steki z tego mięsa są soczyste i delikatne. No i co najważniejsze w każdym steku - jest to tylko kilka minut pracy w kuchni, a powstaje prawdziwa uczta

Milion Smaków
Sałatka Śledziowa z Pomidorami 159

Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 500 g pomidorów 200 g ogórków konserwowych 2 średnie cebule 1 strąk papryki czerwonej na sos : 7 łyżek oleju 6 łyżeczek musztardy francuskiej do smaku : sól ,pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z pomidorami  https://www.youtube.com/watch?v=67RNcx-UelM Przygotowanie : Przed przygotowaniem sałatki przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Jabłkowy z Jabłek Papierówek 163

Propozycja na pyszny dżem jabłkowy z papierówek, jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Tak przygotowany dżem jabłkowy możemy podać z pieczywem, naleśnikami, wykorzystać do wypieku drożdżówek, kopert z ciasta francuskiego i innych deserów. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu jabłkowego 1,5 kg jabłek papierówek 200 g cukru ale można użyć mniej lub więcej to jest

Uwaga Babcia Gotuje
Paszteciki z Mięsem z Ciasta Drożdżowego 341

łyżeczka papryki słodkiej duża szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego  lub francuskiego na ciasto: 340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 150 ml letniego mleka 2 żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli

Uwaga Babcia Gotuje
Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami 361

soli do pomalowania pasztecików przed pieczeniem: 1 całe jajko do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego  lub francuskiego Link do filmu z przygotowania: Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=qANmR6BBJpQ Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na paszteciki: Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam

Uwaga Babcia Gotuje
Alpejskie Roladki 196

Składniki: na 4 porcje 8 plasterków schabu 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 8 plasterków serka koziego musztarda francuska sól pieprz oliwa z oliwek 100 g kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 1 łyżka masła Przygotowanie: schab myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony smarujemy musztardą, układamy po jednym plasterku serka i zawijamy nasze roladki w szynkę smażymy na odrobinie oliwy

Luźna Kuchnia
Sakiewki z ciasta francuskiego z warzywami i smażonym serem 107

Świeże warzywa i ser smażony z kminkiem zamknięte w sakiewce z ciasta francuskiego a następnie zapieczone w wysokiej temperaturze. Jeśli ciasto nam się nie otworzy podczas pieczenia to warzywa będą uduszone a ser lekko płynny a całość przejdzie aromatem kminku. Sprawdza się na obiad i kolację, a nawet na sycące śniadanie

Milion Smaków
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 170

lekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz chrupiącą sałatą.  Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza, tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej wyłącznie zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów

Kulinarne Inspiracje
Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym. 148

sosie jogurtowo-musztardowym ( porcja dla 1 osoby) -> 250g polędwiczki wieprzowej -> 3 ząbki czosnku -> Masło do smażenia -> 100-150g jogurtu greckiego -> 2 łyżeczki musztardy francuskiej -> 1 łyżeczka musztardy miodowej -> Sól, pieprz. Wykonanie: Polędwiczkę płuczemy i dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy na plastry grubości około 1-2cm. Rozbijamy delikatnie pięścią. Solimy i pieprzymy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!