warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD PIERZYNKĄ SOS CZEKOLADOWY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkistarta z 2 limonek cebula dymka 2 ogórki konserwowe pokrojone w drobna kostkę 1 pęczek kopru bardzo drobno posiekany 1 mała papryczka chili 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 20 ml oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą
Niezły MłynekKonfitowanie (słowo pochodzi z języka francuskiego confit i oznacza “ konserwowanie ”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do konserwowania mięsa, szczególnie kaczek, gęsi, ale tym sposobem można utrwalać również warzywa, ryby i inne produkty spożywcze. Metoda polega na zamarynowaniu mięsa w ziołach, a następnie powolnym gotowaniu go w tłuszczu. Po ugotowaniu i wystudzeniu takie mięso
W kuchni KatieTeraz kiedy jest mnie 25 kg więcej, czas na zmianę nawyków żywieniowych i myślę sobie, że meeeega wyzwaniem jest gotowanie i pieczenie FIT, które będzie pyyyyyyyyyszne i zadowoli kaszubskiego "francuskiego pieska"! ;-D Przepis na SPAGHETTI BOLOGNESE FIT - ulala... pisząc mało skromnie jest SUPER, i to SUPER do tego stopnia, że mój M woli tę wersję od tej tradycyjnej
Restauracyjka Literackałyżki posiekanych liści selera naciowego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 gałązki tymianku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka musztardy Dijon. Sos winny z suszonymi śliwkami: 300 ml czerwonego wina wytrawnego, 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 6 suszonych śliwek kalifornijskich
SzczyptaSmaQbyć może od tego roku to wszystko się zmieni, być może staną się coroczną tradycją. Składniki (na 2-3 porcje): 3 filety śledziowe z zalewy octowej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 1/2 cebuli 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju lnianego szczypta soli i pieprzu szczypta kurkumy 1 łyżka miodu Śledzie moczę całą noc w wodzie, wymieniam
Mango Papajaprzyrządzane (w różnych wersjach). 8 marynowanych płatów śledziowych 4 oliwki (najlepiej nadziewanych pastą paprykową) 2 ogórki kiszone (twarde; mogą być korniszone) 1 cebula (średnia) 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy pieprz do smaku Dodatkowo (opcjonalnie): 1-2 łyżki oliwy papryka w proszku do posypania (najlepiej ostra) suszony koperek do posypania Ogórki pokroić w cienkie słupki, oliwki
Di gotujewiejsku. Jest bardziej sycąca i według mnie smaczniejsza. Możecie podać ją z grzankami lub tostami. Możecie też zamiast kiełbasy podsmażyć boczek. Zupę cebulową pod pierzynką z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj . Składniki: 1 kg cebuli 2 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu mięsnego 6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 g kiełbasy (dałam śląską
O kuchni z uczuciemdodatek do mięs, ale równie dobrze sprawdzi się w roli indywidualnego posiłku do spakowania jako lunch do pracy. Polecam! Składniki : 500g ziemniaków 1-1,5 łyżeczki musztardy francuskiej 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy 0,5 łyżeczki musztardy z chrzanem lub ostrej rosyjskiej (opcjonalnie) 1 łyżka octu z czerwonego wina 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Codzienne Gotowanieprzekąsek i innych dań. Polecam bardzo smaczny i prosty. Na pewno doskonały do przekąski z ciasta francuskiego, przepis TU SKŁADNIKI 200 ml gęstego jogurtu (np. grecki) 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 2 pomidory bazylia świeża sól, pieprz WYKONANIE Pomidory obrać ze skórki i zmiksować. Czosnek wycisnąć przez praskę. Kilka listków bazylii drobno posiekać. Wszystko połączyć
W kuchennym oknie EwyJESIENNA ZUPA GRZYBOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Zupa pieczarkowa autorka: Ugotujiprzetestuj z bloga Testowanie przez gotowanie! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Francuska zupa cebulowa autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa ze słodkiej kapusty autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z pecłonek z zacierkami autorka
Weekendy w domu i ogrodziedobrze znana – stoi na półkach od jakiegoś czasu, część to nowe etykiety. Jak to zwykle bywa są tam wina dobre, bardzo dobre, ale również przeciętne. Wydaje mi się, że francuska oferta zaczyna być trochę „ nudna” powtarzalna, jeśli chodzi o typy, smaki. Poza Francją istnieją też inne kraje i regiony gdzie robi się dobre wina. Przydałoby się trochę różnorodności. Do musu
królestwo garówPropozycja na stół wigilijny, ale nie tylko. Składniki 400 g mrożonego ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy Przygotowanie
R'n'G KitchenDzisiaj szybki deser dla tych, którym brakuje czasu lub zwyczajnie nie chce się przesiadywać w kuchni. A wszystko za sprawą … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniznajduje się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy rybnej z Marsylii – bouillabaisse. Cebule szalotki i czosnek obieramy, kroimy je w cienkie plasterki. Pomidory parzymy, ściągamy im skórkę, a następnie kroimy je w niezbyt grube plasterki. Pietruszkę drobno
Karo in the Kitchen